Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci
Flickr
Newsy

Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci

Jeśli lubicie wątróbkę, to zróbcie ją z tego fantastycznego przepisu – smakuje genialnie!

Kto ma ochotę na wątróbkę? Przepyszne wątróbki drobiowe wyjdą wam z tego przepisu – konieczna będzie cebula i jeden dodatek, który dodaje wspaniałego smaku.

Ta pyszna wątróbka na pewno was zachwyci. Z dodatkiem jabłka ma ciekawy, lekko słodki posmak przełamany wytrawnością cebulki. Palce lizać! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wątróbkę z cebulką i jabłkiem

Do przygotowania wątróbki będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 70 dag wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta

Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta

Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!

Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!

Przygotowanie:

  1. Wątróbki dokładnie oczyśćcie z błonek. Wypłuczcie mięso w zimnej wodzie i osuszcie.
  2. Do miski wlejcie szklankę mleka, wsypcie łyżeczkę ziaren kminku, 6 ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Zamieszajcie i włóżcie do miski wątróbki. Odstawcie do lodówki na noc (jeżeli nie macie tyle czasu, to mięso będzie już dobre nawet po 4 godzinach).
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
  4. Obrane jabłka pokrójcie w cząstki.
  5. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju. Podsmażcie pokrojone cebule, by się zeszkliły. Smażcie jeszcze chwilę do zrumienienia i dorzućcie jabłka. Jabłka powinny być podsmażone z obu stron. Uważajcie – mogą się rozpadać!
  6. Gdy cebula i jabłka będą już usmażone, doprawcie je solą i pieprzem. Wymieszajcie i odłóżcie na talerzyk.
  7. Umyjcie patelnię i rozgrzejcie na niej pozostały olej.
  8. Do miseczki wsypcie 100 g mąki i wymieszajcie z jedną łyżeczką soli. Obtaczajcie wątróbki w mące i smażcie na patelni po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Uwaga – tłuszcz może mocno skwierczeć i rozpryskiwać się na boki, dlatego najlepiej przykryć patelnię z wątróbkami pokrywką!
  9. Kiedy wszystkie wątróbki będą już usmażone, włóżcie na patelnię cebulę z jabłkami i wymieszajcie. Posypcie wszystko majerankiem, delikatnie zamieszajcie i podgrzewajcie jeszcze kilka minut do połączenia składników.

I gotowe! Wątróbki doskonale smakują podane z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

śledzie po kaszubsku przepis
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
Kto ma ochotę na śledzie, ten powinien spróbować genialnego przepisu od Karola Okrasy – jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo.

Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie! Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 30 dag śledzi typu matias 15 dag koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego) 2 łyżeczki octu Pół szklanki wody 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Kilka liści natki pietruszki Dwie szczypty pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci. Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków. Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie. Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł. Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka...

Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku
Szukacie przepisu na smaczną i aromatyczną wątróbkę? Zajrzyjcie do receptury Jakuba Kuronia.

Jakub Kuroń jest wielkim miłośnikiem gotowania. Jak sam przyznaje, jednym z jego ulubionych dań jest smażona wątróbka. Znany kucharz, który kontynuuje rodzinną tradycję kulinarną klanu Kuronioów, uwielbia przygotowywać ją z podsmażoną na rumiano cebulką i jabłkami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis na to danie, bo jest naprawdę pyszne. Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się z fanami przepisem na wątróbkę z cebulą i jabłkami: - Dzisiaj mam dla Was przepis na wątróbkę idealną, chrupiącą z zewnątrz i soczystą w środku. Dodatek cebulki i jabłka sprawa, że jest to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Trochę wytrawne i zarazem słodkawe. Po prostu pyszna wątróbka smażona - powiedział Kuroń dodając, że w przepisie wykorzystał jabłka o kwaskowym smaku. Jak ją przygotowuje? Składniki dla 4 osób: 700 g wątróbki drobiowej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka nasion kminku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 średnie cebule 2 spore kwaskowe jabłka 100 g mąki pszennej do obtoczenia wątróbki 6 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego 1 łyżka suszonego majeranku sól  świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyśćcie z błon i ewentualnych resztek żółci. Następnie przepłuczcie ją pod bieżącą zimną wodą, po czym osuszcie na sicie. Przełóżcie do miski z mlekiem. Dodajcie przyprawy: kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli macie czas odstawcie wątróbkę na noc do lodówki, ale 3-4 godziny wystarczą. Na przykład zajmijcie się tym z rana, a po południu zajmijcie się smażeniem. Jeśli jabłka kroicie zawczasu możecie je skropić sokiem z cytryny....

Mamy sposób na wątróbkę dla tych, którzy nie cierpią cebuli. Zastąpicie ją innym warzywem
AdobeStock
Newsy
Mamy sposób na wątróbkę dla tych, którzy nie cierpią cebuli. Zastąpicie ją innym warzywem
Jak podać wątróbkę komuś, kto nie cierpi cebuli? Bardzo prosto - wystarczy zamienić ją na inne warzywo. Gwarantujemy, że też będzie doskonale smakować.

Kto nie przepada za cebulą, ten ma w naszym kraju spory problem. W końcu w polskiej kuchni cebula pojawia się praktycznie w każdym daniu - dodajemy ją do rosołu, placków ziemniaczanych, pierogów, a nawet do jajecznicy. Niektóre potrawy, takie jak wątróbka, jednoznacznie kojarzą się z cebulą, bo właśnie to warzywo zawsze się do nich dodaje. Da się jednak przełamać tradycję i zrobić wątróbkę w inny sposób, który podpasuje nawet największym przeciwnikom cebuli. Sprawdźcie! Co dodać do wątróbki zamiast cebuli? Warzywem, które świetnie zastąpi cebulę w smażonej wątróbce jest czosnek z pewnym dodatkiem. Koniecznie dodajcie do niego trochę soku z cytryny, by nadać daniu lekko kwaśnego posmaku. Warto też w trakcie duszenia dodać sporą łyżkę masła oraz majeranek. Przyprawa ta doskonale pasuje do mięs, dlatego wątróbka z jej dodatkiem będzie świetnie smakować. Zamiast majeranku możecie też użyć szałwii albo pietruszki. Zobaczcie, jak można zrobić smaczną wątróbkę bez grama cebuli z poniższego przepisu.  Przepis na wątróbkę z czosnkiem Do przygotowania wątróbki bez cebuli będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół kilograma wątróbki drobiowej 8 ząbków czosnku pól szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki oleju 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz  Przygotowanie: Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie czosnek i podsmażajcie przez kilka minut. Umytą i oczyszczoną wątróbkę dodajcie na patelnię i smażcie przez około 5 minut, aż się ozłoci z każdej strony. Teraz wlejcie do wątróbki bulion, posólcie i zmniejszcie ogień. Dodajcie sok z cytryny,...

Ta kapusta od Ewy Wachowicz będzie hitem na wigilijnym stole. Nie żałujcie tego 1 składnika
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ta kapusta od Ewy Wachowicz będzie hitem na wigilijnym stole. Nie żałujcie tego 1 składnika
Co to za święta bez kapusty! Dodajcie do niej dużo tego składnika, a nie pożałujecie - wyjdzie fenomenalna.

Postna kapusta z grzybami lub grochem to jedno z tradycyjnych wigilijnych dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Lista składników jest dość skromna, dlatego warto dorzucić do kapusty produkt, który przyjemnie podkreśli cały jej smak i nieco złagodzi kwasowość kapusty kiszonej.  Co dodać do kapusty z grochem? W tym daniu koniecznie musi się znaleźć spora ilość masła - co prawda wówczas kapusta nie będzie zbyt dietetyczna, ale za to jaka smaczna! Tłuszcz, jako nośnik smaku, doskonale podkreśli wszystkie nuty zawarte w tym daniu i sprawi, że będzie jeszcze lepsze. Nie zapomnijcie też o obowiązkowym kminku, który działa łagodząco na układ trawienny i nieco złagodzi objawy powodowane przez zjedzenie kapusty. Zobaczcie, w jaki sposób Ewa Wachowicz przyrządza tę tradycyjną potrawę - oczywiście dodając do niej wymienione przez nas składniki.  Przepis na kapustę z grochem Ewy Wachowicz Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 dag łuskanego grochu 3 cebule 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 łyżeczka kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe  sól pieprz Przygotowanie: Zalejcie groch wodą i moczcie przez 1-2 godziny. Po tym czasie odcedźcie na sitku i przelejcie jeszcze zimną wodą - w ten sposób ograniczycie ewentualne gastryczne dolegliwości po spożyciu grochu. Tak wypłukany groch wsypcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie do miękkości pod przykryciem. Kapustę kiszoną odciśnijcie, a następnie pokrójcie drobno. W osobnym garnku ugotujcie ją z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz łyżeczką kminku. Wymieszajcie i również gotujcie pod przykryciem, do miękkości. W tym czasie, na patelni rozpuśćcie słuszną ilość masła (1 dużą łyżkę)....