Kto ma ochotę na wątróbkę? Przepyszne wątróbki drobiowe wyjdą wam z tego przepisu – konieczna będzie cebula i jeden dodatek, który dodaje wspaniałego smaku.
Ta pyszna wątróbka na pewno was zachwyci. Z dodatkiem jabłka ma ciekawy, lekko słodki posmak przełamany wytrawnością cebulki. Palce lizać!
Przepis na wątróbkę z cebulką i jabłkiem
Do przygotowania wątróbki będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 70 dag wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 2 kwaśne jabłka
- 1 szklanka mleka
- 10 dag mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wątróbki dokładnie oczyśćcie z błonek. Wypłuczcie mięso w zimnej wodzie i osuszcie.
- Do miski wlejcie szklankę mleka, wsypcie łyżeczkę ziaren kminku, 6 ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Zamieszajcie i włóżcie do miski wątróbki. Odstawcie do lodówki na noc (jeżeli nie macie tyle czasu, to mięso będzie już dobre nawet po 4 godzinach).
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
- Obrane jabłka pokrójcie w cząstki.
- Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju. Podsmażcie pokrojone cebule, by się zeszkliły. Smażcie jeszcze chwilę do zrumienienia i dorzućcie jabłka. Jabłka powinny być podsmażone z obu stron. Uważajcie – mogą się rozpadać!
- Gdy cebula i jabłka będą już usmażone, doprawcie je solą i pieprzem. Wymieszajcie i odłóżcie na talerzyk.
- Umyjcie patelnię i rozgrzejcie na niej pozostały olej.
- Do miseczki wsypcie 100 g mąki i wymieszajcie z jedną łyżeczką soli. Obtaczajcie wątróbki w mące i smażcie na patelni po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Uwaga – tłuszcz może mocno skwierczeć i rozpryskiwać się na boki, dlatego najlepiej przykryć patelnię z wątróbkami pokrywką!
- Kiedy wszystkie wątróbki będą już usmażone, włóżcie na patelnię cebulę z jabłkami i wymieszajcie. Posypcie wszystko majerankiem, delikatnie zamieszajcie i podgrzewajcie jeszcze kilka minut do połączenia składników.
I gotowe! Wątróbki doskonale smakują podane z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.