Kto ma ochotę na wątróbkę? Przepyszne wątróbki drobiowe wyjdą wam z tego przepisu – konieczna będzie cebula i jeden dodatek, który dodaje wspaniałego smaku.

Ta pyszna wątróbka na pewno was zachwyci. Z dodatkiem jabłka ma ciekawy, lekko słodki posmak przełamany wytrawnością cebulki. Palce lizać! 

Przepis na wątróbkę z cebulką i jabłkiem

Do przygotowania wątróbki będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 70 dag wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wątróbki dokładnie oczyśćcie z błonek. Wypłuczcie mięso w zimnej wodzie i osuszcie.
  2. Do miski wlejcie szklankę mleka, wsypcie łyżeczkę ziaren kminku, 6 ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Zamieszajcie i włóżcie do miski wątróbki. Odstawcie do lodówki na noc (jeżeli nie macie tyle czasu, to mięso będzie już dobre nawet po 4 godzinach).
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
  4. Obrane jabłka pokrójcie w cząstki.
  5. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju. Podsmażcie pokrojone cebule, by się zeszkliły. Smażcie jeszcze chwilę do zrumienienia i dorzućcie jabłka. Jabłka powinny być podsmażone z obu stron. Uważajcie – mogą się rozpadać!
  6. Gdy cebula i jabłka będą już usmażone, doprawcie je solą i pieprzem. Wymieszajcie i odłóżcie na talerzyk.
  7. Umyjcie patelnię i rozgrzejcie na niej pozostały olej.
  8. Do miseczki wsypcie 100 g mąki i wymieszajcie z jedną łyżeczką soli. Obtaczajcie wątróbki w mące i smażcie na patelni po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Uwaga – tłuszcz może mocno skwierczeć i rozpryskiwać się na boki, dlatego najlepiej przykryć patelnię z wątróbkami pokrywką!
  9. Kiedy wszystkie wątróbki będą już usmażone, włóżcie na patelnię cebulę z jabłkami i wymieszajcie. Posypcie wszystko majerankiem, delikatnie zamieszajcie i podgrzewajcie jeszcze kilka minut do połączenia składników.

I gotowe! Wątróbki doskonale smakują podane z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Zobacz także: