Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy

Pomysł na szybki obiad. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Finezja smaku to mało powiedziane

Pomysłów na szybki obiad możemy znaleźć wiele. Ale jeśli wszystko się wam już znudziło i szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego, zróbcie rozpływającą się w ustach sztukę mięsa w sosie chrzanowym.

Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to tradycyjny pomysł na obiad, który jadaliśmy u babci. Przepis na to danie zdradzili już nasi najsłynniejsi kucharze m.in. najpiękniejsza Polka - Ewa Wachowicz. To właśnie z jej przepisu proponujemy wam tę finezyjną w smaku potrawę. Dajemy gwarancję, że nie będziecie żałować. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Wolno gotowane mięsa są bardzo soczyste i smaczne a do tego rozpływają się w ustach. Dodatek aksamitnego sosu chrzanowego pięknie podbije ten smak. Czy cieknie wam już ślinka na samą myśl?

Do przygotowania tego dania nie będziecie potrzebowali wyszukanych produktów. Musicie zakupić dobrą wołowinę np. krzyżową albo szponder, włoszczyznę, śmietanę i chrzan. Resztę składników na pewno macie już w domu! 

Zobacz także
Myjecie mięso przed smażeniem? Lepiej przestańcie. Grozi to poważnymi konsekwencjami

Myjecie mięso przed smażeniem? Lepiej przestańcie. Grozi to poważnymi konsekwencjami

Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć

Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć

Składniki

  • 1½ kg wołowiny (może być wołowina krzyżowa, szponder)
  • 4 szklanki wrzątku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

Składniki na sos chrzanowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 szklanka wywaru wołowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3,4 łyżki chrzanu 
  • sok z cytryny
  • trochę cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie mięsa

  1. Umytą wołowinę osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. W rozgrzanym garnku bez tłuszczu obsmażcie dokładnie mięso. 
  3. Zalejcie go gorącą wodą, wrzućcie warzywa, oraz podpieczoną nad gazem, przekrojoną na pół cebulę.
  4. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól.
  5. Gotujcie do miękkości mięsa około 2 godzin.

Przygotowanie sosu chrzanowego 

  1. Na maśle zróbcie zasmażkę z mąki. Dodajcie wywaru i śmietankę. Gotujcie całość tylko chwilkę. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie 3 lub 4 łyżeczki chrzanu. Sos doprawcie do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą.
  2. Gotowe mięso wyjmijcie i dajcie mu chwilę odpocząć. Później pokrójcie je na plastry i podajcie na talerzu, polanym sosem. Do mięsa doskonale będą pasować tłuczone ziemniaki i buraczki. 
  3. Smacznego!
barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...

żeberka w sosie słodko-ostrym przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku
Jeśli jesteście fanami wieprzowiny, a w szczególności żeberek, koniecznie musicie ich spróbować w wersji z sosem słodko-ostrym. To kulinarny strzał w dziesiątkę. Z pewnością pokochacie ich smak!

Połączenie cukru, papryczek chili i żeberek? Czemu nie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Choć to zestawienie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje naprawdę wybornie! Sami się przekonajcie.  Przepis na żeberka w słodko-ostrym sosie chili Składniki 1 kilogram żeberek wieprzowych 4 ząbki czosnku 120 gramów cukru 2 papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego Woda Przyprawy i zioła: sól, imbir, kolendra, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 1,5 litra wody, liście laurowe, ziela angielskie, szczyptę soli oraz 2 obrane ząbki czosnku. Całość zagotujcie. Żeberka dokładnie umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w garnku z gotującą się wodą. Po ok. 30 minutach wyjmijcie mięso z wody, umieśćcie w szklanej lub plastikowej misce i odstawcie do ostygnięcia. W małym rondelku umieśćcie 250 ml wody i 120 gramów cukru. Całość zagotujcie, pamiętając o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie wrzeć dodajcie do niej 2 ząbki obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczkę imbiru, sos sojowy oraz bardzo drobno posiekane papryczki chili. Całość gotujcie aż do momentu, w którym sos ładnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Tak przygotowany sos dodajcie do wystudzonych żeberek. Zamarynowane mięso umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia przełóżcie żeberka do dużego naczynia żaroodpornego, przykryjcie folią i pieczcie przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upływie tego czasu ściągnijcie folię i trzymajcie potrawę w piekarniku jeszcze przez kolejne 20 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Sos pieczeniowy
Gotujmy.pl/WWWiola
Przepisy
Odmieni smak każdego mięsa. Znakomity przepis na sos pieczeniowy. Zachwyca smakiem i aromatem
Idealny z dodatkiem ziemniaków, kopytek, klusek, kaszy, czy makaronu. Jak zrobić domowy sos pieczeniowy?

Najlepsze sosy to te sporządzane z soków mięsnych, które naturalnie spływają do naczynia podczas gotowania. Można je zagęścić w celu uzyskania gęstszej tekstury lub smakować w ich równie pysznej, naturalnej wersji. Sos pieczeniowy nie z kostki W kwestii sosów możemy pójść na łatwiznę. Tylko po co? Domowy sos pieczeniowy jest tani i łatwy w przyrządzeniu. Niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich , do kopytek oraz makaronów. Najlepszy przygotowuje się z tego co zostaje na papierze po pieczeniu mięsa. Sos, który wam dziś podpowiadamy powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach. Dobór ziół do marynaty jest bardzo ważny. Warto użyć: soli, majeranku, świeżego czosnku, pieprzu, kolendry, kminku, czy drobiny papryki. Do sosu można wykorzystać całe resztki z pieczenia łopatki , jeżeli wybierzecie akurat taki rodzaj mięsa. Składniki na domowy sos pieczeniowy: - trzy duże kawałki łopatki wieprzowej, - 1 szklanka tłuszczu po pieczeniu mięsa, - 1 szklanka wody, - ok. 2 łyżeczek mąki, - oliwa z oliwek, - przyprawy: sól, majeranek, świeży czosnek, pieprz, kolendra, kminek, papryka (wedle uznania). Przygotowanie: Mięso pieczemy w blaszce obtoczone marynatą z przypraw i oliwy. To co zostało po wypieczeniu przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę wody i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Całość gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Mieszamy w miseczce 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i wlewamy do gotującego się sosu. Pamiętamy o tym, żeby zmniejszyć gaz. Gęstość sosu najlepiej regulować ilością mąki. Jeżeli zależy nam na gładkości sosu, przelewamy wszystko przez sitko. ...

zupa z karpia przepis
Adobe Stock
Newsy
Ten błąd z karpiem popełnia większość z nas. Wy też tak robicie?
Bez karpia nie mogłaby istnieć żadna polska Wigilia. Ale czy kiedykolwiek pomyśleliście, ile jedzenia marnuje się podczas jego sprawiania? Wyrzucając do kosza odcięte łby i ogony, popełniacie duży błąd! Bowiem na ich bazie można ugotować naprawdę wyborną potrawę!

Karp to niesamowicie smaczna i wdzięczna pod względem kulinarnym ryba. Możecie ją przecież serwować nie tylko z rodzynkami lub w galarecie. Pieczona, smażona, faszerowana czy panierowana – w każdej wersji będzie smakować równie dobrze!  Sprawiając rybę, wiele pań domu wyrzuca odcięte części do kosza, bo przecież na co mogą przydać się głowy i ogony? Niewielu jednak wie, że to prawdziwy kulinarny skarb, na bazie którego można przyrządzić naprawdę wyśmienitą zupę!  Jeśli kochacie rybne przekąski, ta z pewnością również wam posmakuje. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników i kilku przypraw. Przepis na zupę rybną Będziecie potrzebować Części pozostałych z 2 sprawionych karpi (łbów, ogonów i kręgosłupów) Włoszczyznę: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebulę, kawałek pora i selera Przypraw i ziół: sól, pieprz, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, gałka muszkatołowa Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie części ryby – łby, ogony, kręgosłupy. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera i cebulę obierzcie, a następnie dodajcie do powstającego wywaru. Całość gotujcie na wolnym ogniu, pod uchyloną pokrywką, przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zamieszajcie i trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejną godzinę. Kiedy warzywa staną się miękkie wyjmijcie je przy pomocy łyżki cedzakowej lub zdejmijcie garnek z ognia i odcedźcie bulion. Zupę doprawcie gałką muszkatołową, zamieszajcie i ponownie zagotujcie. Gotowe! Tak przygotowaną zupę najlepiej serwować w towarzystwie świeżej natki pietruszki i domowych grzanek.