Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to tradycyjny pomysł na obiad, który jadaliśmy u babci. Przepis na to danie zdradzili już nasi najsłynniejsi kucharze m.in. najpiękniejsza Polka - Ewa Wachowicz. To właśnie z jej przepisu proponujemy wam tę finezyjną w smaku potrawę. Dajemy gwarancję, że nie będziecie żałować. 

Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Wolno gotowane mięsa są bardzo soczyste i smaczne a do tego rozpływają się w ustach. Dodatek aksamitnego sosu chrzanowego pięknie podbije ten smak. Czy cieknie wam już ślinka na samą myśl?

Do przygotowania tego dania nie będziecie potrzebowali wyszukanych produktów. Musicie zakupić dobrą wołowinę np. krzyżową albo szponder, włoszczyznę, śmietanę i chrzan. Resztę składników na pewno macie już w domu! 

Składniki

  • 1½ kg wołowiny (może być wołowina krzyżowa, szponder)
  • 4 szklanki wrzątku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

Składniki na sos chrzanowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 szklanka wywaru wołowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3,4 łyżki chrzanu 
  • sok z cytryny
  • trochę cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie mięsa

  1. Umytą wołowinę osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. W rozgrzanym garnku bez tłuszczu obsmażcie dokładnie mięso. 
  3. Zalejcie go gorącą wodą, wrzućcie warzywa, oraz podpieczoną nad gazem, przekrojoną na pół cebulę.
  4. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól.
  5. Gotujcie do miękkości mięsa około 2 godzin.

Przygotowanie sosu chrzanowego 

  1. Na maśle zróbcie zasmażkę z mąki. Dodajcie wywaru i śmietankę. Gotujcie całość tylko chwilkę. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie 3 lub 4 łyżeczki chrzanu. Sos doprawcie do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą.
  2. Gotowe mięso wyjmijcie i dajcie mu chwilę odpocząć. Później pokrójcie je na plastry i podajcie na talerzu, polanym sosem. Do mięsa doskonale będą pasować tłuczone ziemniaki i buraczki. 
  3. Smacznego!