Pomysł na marynatę do żeberek od Magdy Gessler. Zamiast do drinka, dodajcie to do marynaty
AdobeStock, @magdagessler_official/Instagram
Newsy

Pomysł na marynatę do żeberek od Magdy Gessler. Zamiast do drinka, dodajcie to do mięsa

Lubicie eksperymenty w kuchni? Dodajcie te niecodzienne składniki do marynaty do żeberek - będziecie oczarowani smakiem!

Sezon grillowy w pełni. Piękna pogoda zachęca do przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Świetnie smakuje nie tylko kiełbasa czy karkówka z grilla, ale również żeberka - w wyjątkowej marynacie, z wykorzystaniem dość niecodziennych składników. Poznajcie ten przepis od Magdy Gessler.

Kotlety mielone

Smak inspirowany kuchnią amerykańską

Kluczowymi składnikami tej marynaty do żeberek na grilla są… whisky i cola. Zaskoczeni? Amerykanie lubią eksperymentować w kuchni i dodawać do jedzenia różne niecodzienne składniki - na przykład ketchup, czy właśnie colę oraz whisky. Okazuje się, że takie połączenie jest bardzo smaczne!

W trakcie grillowania zawarty w coli cukier karmelizuje się i nadaje mięsu cudownej chrupkości i sprawia, że wytwarza się na nim piękna glazura, a whisky sprawia, że żeberka mają wprost wspaniały aromat. Po wyjęciu z marynaty żeberka można od razu położyć na grillu, jednak jeśli chcecie, by smakowały jeszcze lepiej, polecamy podpiec je wcześniej w piekarniku.

Zobacz także
Przepis na paste jajeczną Magdy Gessler. 1 składnik dodaje wyrazu i powoduje, że  jest niepowtarzalna

Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik doda jej wyrazu i podkręci smak

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Przepis na marynatę do żeberek z grilla od Magdy Gessler:

Składniki:

  • 1 szklanka coli
  • 1 szklanka ketchupu
  • pół szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • pół szklanki oleju
  • ⅓ szklanki whisky
  • ⅓ szklanki octu jabłkowego
  • łyżka kminu rzymskiego
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • około 8-10 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie czosnek i przeciśnijcie przez praskę, a następnie umieśćcie w misce wraz z resztą składników.
  2. Dokładniej wymieszajcie.
  3. Następnie żeberka potnijcie na równe części, włóżcie do marynaty i dobrze natrzyjcie.
  4. Miskę przykryjcie talerzem lub folią spożywczą i odstawcie do lodówki na minimum 3 godziny. 

Źródło: gazeta.pl 

Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
Doskonałe w smaku i miękkie żeberka pieczone w marynacie z dodatkiem coli. Są hitem na każdym grillu.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych lub grillowanych żeberek. Miękkie mięso, które z łatwością odchodzi od kości to przysmak wielu. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie mięsa, które należy marynować przez kilka godzin. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku i pozostanie soczyste. Cola użyta w tym przepisie sprawia, że mięso ma nietypowy smak – musicie ich koniecznie spróbować! Z czym podawać żeberka z grilla? Ewa Wachowicz poleca podać tak przygotowane żeberka z ogórkami małosolnymi albo sałatą z sosem balsamicznym. My polecamy również pieczone lub grillowane ziemniaki , czosnkowy sos tzatziki albo prostą grillową sałatkę z pomidorów . Przepis na żeberka w coli z grilla Ewy Wachowicz Składniki 2 kg wieprzowych żeberek 2 szklanki Coca-Coli 8 ząbków czosnki 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Żeberka dokładnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Potnijcie je na mniejsze kawałki. Czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie przez praskę. Mięso natrzyjcie dokładnie papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajcie czosnek i dobrze wymieszajcie. Żeberka włóżcie do zamykanego pojemnika lub do dużej miski i przykryjcie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. W miseczce wymieszajcie miód z oliwą z oliwek na jednolitą konsystencję i dodajcie do żeberek. Dolejcie colę. Ponownie włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. Grillujcie, aż mięso będzie miękkie. Jeśli nie macie grilla, możecie upiec je w piekarniku. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości. W trakcie pieczenia polewajcie mięso marynatą. Smacznego! Jak...

Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem. Idealne do ziemniaków
Żeberka wieprzowe idealnie nadają się nie tylko na grilla czy do kapuśniaku, ale także do sosu z dodatkiem warzyw, np. z porem. Wypróbujcie nasz przepis i podajcie takie żeberka z ziemniakami na obiad swojej rodzinie.

Ten przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem może być ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla kapuśniaku gotowanego na żeberkach , czy dla żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Przygotowanie takich żeberek nie należy do najtrudniejszych zadań kulinarnych pod słońcem. Kluczem będzie odpowiednia mieszanka przypraw do żeberek, a potem duszenie ich do miękkości z niewielką ilością wody. Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem Składniki: Ok. 75 dag żeberek wieprzowych Sól Imbir w proszku Papryka słodka w proszku 1 łyżka cukru Odrobina cynamonu w proszku 1 por 1 kostka bulionowa 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Pieprz Sos sojowy Olej Przygotowanie: Żeberka oczyśćcie, pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie odrobinę soli, łyżeczkę papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Natrzyjcie mieszanką przypraw wasze kawałki żeberek. Odstawcie żeberka na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie podsmażcie przez chwilę żeberka na patelni na odrobinie oleju. Przełóżcie podsmażone delikatnie żeberka do rondla lub garnka z grubym dnem, wlejcie 2 szklanki wody, posólcie i duście pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Na tłuszczu, który pozostał po podsmażaniu żeberek na patelni, podsmażcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojony por. Podsmażone warzywa dodajcie do duszących się żeberek. Wymieszajcie mąkę ze śmietaną w miseczce, po czym zagęśćcie taką mieszanką całą potrawę. Na koniec doprawcie do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przegotujcie całe danie przez chwilę i podawajcie z ziemniakami i sałatą lodową. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj...

Żeberka w marynacie Karola Okrasy
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa zdradził mistrzowską marynatę do żeberek. Po upieczeniu mięso samo będzie odchodzić od kości
Prowadzący kulinarnego show „Okrasa łamie przepisy” to prawdziwy kulinarny guru w naszym kraju. Oto jego sekret na marynatę do żeberek.

Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy. Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku. To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników. Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników? Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy? Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny. Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego. Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”. Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych Szklanka zimnej wody 3 ząbki czosnku 3 goździki 3 łyżki sosu worcestershire 5 kulek ziela angielskiego Skórka starta z limonki 3 łyżki syropu klonowego Pieprz biały 150 g ketchupu 1 łyżka oleju z pestek winogron Sól Limonka Suszony tymianek Przygotowanie: Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki....

pieczone żeberka przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na soczyste i rumiane żeberka. Najlepsze jakie jedliśmy do tej pory
Zastanawiasz się już, co przygotować na obiad w weekend? Wypróbuj przepis na przepyszne, pieczone żeberka!

Soczyste, miękkie i odchodzące od kości żeberka – rozmarzyliśmy się na samą myśl! To pyszne danie jest genialne na sobotni lub niedzielny obiad, przede wszystkim dlatego, że dobre żeberka wymagają sporo cierpliwości. Ale warto czekać, ponieważ wychodzą przepyszne! Wypróbujcie przepis, z którego zrobicie żeberka naprawdę wyjątkowe i smaczne. Jesteśmy pewni, że będą smakowały wszystkim domownikom! Sekret żeberek Jeżeli zastanawiacie się jaka jest najlepsza metoda na soczyste żeberka, to podpowiemy wam, że dużą rolę gra tutaj…czas! Najlepsze żeberka powinny przez co najmniej kilka godzin się marynować, by mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty. To gwarantuje, że będą wyjątkowo aromatyczne i miękkie. Przepis na żeberka z piekarnika Jednym ze sposobów na smaczne żeberka jest upieczenie ich w piekarniku! Część osób dusi je pod przykryciem, są także amatorzy żeberek z grilla (takie też polecamy!). Dziś mamy dla was przepis na przepyszne, pieczone żeberka. Aby je przygotować, potrzebujecie tych składników: 1 kilogram żeberek 75 ml oleju 30 g miodu 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 łyżka musztardy 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 100 ml jasnego piwa Przygotowanie W misce mieszamy ze sobą miód, olej, przyprawę do żeberek i musztardę. Tak przygotowaną marynatą polewamy ułożone w naczyniu żeberka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę układamy na żeberkach. Całość równomiernie polewamy piwem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez co najmniej 1,5 godziny. Pamiętajcie, by mniej więcej w połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę. Możecie też wtedy dolać nieco...