Sezon grillowy w pełni. Piękna pogoda zachęca do przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Świetnie smakuje nie tylko kiełbasa czy karkówka z grilla, ale również żeberka - w wyjątkowej marynacie, z wykorzystaniem dość niecodziennych składników. Poznajcie ten przepis od Magdy Gessler.

Smak inspirowany kuchnią amerykańską

Kluczowymi składnikami tej marynaty do żeberek na grilla są… whisky i cola. Zaskoczeni? Amerykanie lubią eksperymentować w kuchni i dodawać do jedzenia różne niecodzienne składniki - na przykład ketchup, czy właśnie colę oraz whisky. Okazuje się, że takie połączenie jest bardzo smaczne!

W trakcie grillowania zawarty w coli cukier karmelizuje się i nadaje mięsu cudownej chrupkości i sprawia, że wytwarza się na nim piękna glazura, a whisky sprawia, że żeberka mają wprost wspaniały aromat. Po wyjęciu z marynaty żeberka można od razu położyć na grillu, jednak jeśli chcecie, by smakowały jeszcze lepiej, polecamy podpiec je wcześniej w piekarniku.

Przepis na marynatę do żeberek z grilla od Magdy Gessler:

Składniki:

  • 1 szklanka coli
  • 1 szklanka ketchupu
  • pół szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • pół szklanki oleju
  • ⅓ szklanki whisky
  • ⅓ szklanki octu jabłkowego
  • łyżka kminu rzymskiego
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • około 8-10 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie czosnek i przeciśnijcie przez praskę, a następnie umieśćcie w misce wraz z resztą składników.
  2. Dokładniej wymieszajcie.
  3. Następnie żeberka potnijcie na równe części, włóżcie do marynaty i dobrze natrzyjcie.
  4. Miskę przykryjcie talerzem lub folią spożywczą i odstawcie do lodówki na minimum 3 godziny. 

Źródło: gazeta.pl 

Zobacz także: