
Sezon grillowy w pełni. Piękna pogoda zachęca do przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Świetnie smakuje nie tylko kiełbasa czy karkówka z grilla, ale również żeberka - w wyjątkowej marynacie, z wykorzystaniem dość niecodziennych składników. Poznajcie ten przepis od Magdy Gessler.
Smak inspirowany kuchnią amerykańską
Kluczowymi składnikami tej marynaty do żeberek na grilla są… whisky i cola. Zaskoczeni? Amerykanie lubią eksperymentować w kuchni i dodawać do jedzenia różne niecodzienne składniki - na przykład ketchup, czy właśnie colę oraz whisky. Okazuje się, że takie połączenie jest bardzo smaczne!
W trakcie grillowania zawarty w coli cukier karmelizuje się i nadaje mięsu cudownej chrupkości i sprawia, że wytwarza się na nim piękna glazura, a whisky sprawia, że żeberka mają wprost wspaniały aromat. Po wyjęciu z marynaty żeberka można od razu położyć na grillu, jednak jeśli chcecie, by smakowały jeszcze lepiej, polecamy podpiec je wcześniej w piekarniku.
Przepis na marynatę do żeberek z grilla od Magdy Gessler:
Składniki:
- 1 szklanka coli
- 1 szklanka ketchupu
- pół szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- pół szklanki oleju
- ⅓ szklanki whisky
- ⅓ szklanki octu jabłkowego
- łyżka kminu rzymskiego
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- około 8-10 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie czosnek i przeciśnijcie przez praskę, a następnie umieśćcie w misce wraz z resztą składników.
- Dokładniej wymieszajcie.
- Następnie żeberka potnijcie na równe części, włóżcie do marynaty i dobrze natrzyjcie.
- Miskę przykryjcie talerzem lub folią spożywczą i odstawcie do lodówki na minimum 3 godziny.
Źródło: gazeta.pl