Szukacie pomysłu na obiad? Prezentujemy wam dziś pomysły na pyszne zupy, dania główne i desery z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Palce lizać!
Pomysł na obiad – zupa
Z braku czasu niektórzy w tygodniu nie przygotowują zup i wolą skupić się na drugim daniu. A to błąd! Zupy przygotowywane ze świeżych warzyw pełne są witamin i minerałów i powinny mieć stałe miejsce w waszym jadłospisie. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw zrobicie te pyszne i proste zupy:
- Przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwiny
- Przepis na zupę cebulową
- Przepis na zupę krem z marchewki i pomidora od Ani Lewandowskiej
Pomysł na obiad – drugie danie
Jeżeli planujecie zrobić dziś obiad składający się z trzech dań, proponujemy wam przepisy na szybkie w przygotowaniu potrawy, które posmakują całej rodzinie:
- Przepis na szybki obiad: tortilla z kurczakiem i warzywami
- Przepis na pieczonego kurczaka
- Przepis na wegetariańskie kotlety z cukinią
Do drugiego dania koniecznie podajcie warzywa, np. surówkę z selera, surówkę z ogórków kiszonych lub po prostu pyszne ogórki małosolne. A jeśli macie ochotę na bardziej sezonowy obiad, zróbcie naleśniki ze szparagami.
Zobacz także:
Pomysł na obiad – deser
To, na co czekają wszystkie dzieci i łasuchy to oczywiście deser po obiedzie! Wypróbujcie te ciekawe przepisy na słodkie desery:
- Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia
- Przepis na ciasto z jabłkami
- Przepis na ciasto czekoladowe z kremem
Przepis na zupę szczawiową
Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szczaw, dlatego proponujemy wam przepis na smaczną i zdrową zupę szczawiową! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych surowych
- 300 g szczawiu
- 1 korpus z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- Kawałek pora
- Kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 250 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- 2 litry wody
Przygotowanie:
- Umyjcie mięso. Pokrojone żeberka oraz korpus z kurczaka włóżcie do garnka i zalejcie 2 l zimnej wody. Dodajcie łyżeczkę soli i zagotujcie. Po zagotowaniu ściągnijcie szumowiny i gotujcie mięso przez godzinę.
- Po tym czasie dodajcie do garnka pietruszkę, marchew, kawałek pora i selera oraz cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszajcie i gotujcie przez około pół godziny. Po ugotowaniu wyjmijcie z garnka por i cebulę.
- Ugotowaną marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce i dodajcie z powrotem do garnka.
- Umyjcie szczaw, posiekajcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie przez 5-7 minut.
- Do kubka wlejcie 2 łyżki wody, dodajcie łyżeczkę mąki, wymieszajcie i wlejcie 250 g śmietany oraz kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszajcie dokładnie i wlewajcie powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zagotujcie.
I gotowe! Zupa szczawiowa najlepiej smakuje podawana z jajkiem na twardo i gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Czytaj także: