Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
AdobeStock
Newsy

Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek

Co dziś na obiad? Zainspirujcie się naszymi propozycjami na smaczne zupy, drugie dania oraz słodkie desery.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 29, 2021

Szukacie pomysłu na obiad? Prezentujemy wam dziś pomysły na pyszne zupy, dania główne i desery z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Palce lizać!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pomysł na obiad – zupa

Z braku czasu niektórzy w tygodniu nie przygotowują zup i wolą skupić się na drugim daniu. A to błąd! Zupy przygotowywane ze świeżych warzyw pełne są witamin i minerałów i powinny mieć stałe miejsce w waszym jadłospisie. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw zrobicie te pyszne i proste zupy:

Zobacz także

Pomysł na obiad – drugie danie

Jeżeli planujecie zrobić dziś obiad składający się z trzech dań, proponujemy wam przepisy na szybkie w przygotowaniu potrawy, które posmakują całej rodzinie:

Do drugiego dania koniecznie podajcie warzywa, np. surówkę z selera, surówkę z ogórków kiszonych lub po prostu pyszne ogórki małosolne. A jeśli macie ochotę na bardziej sezonowy obiad, zróbcie naleśniki ze szparagami.

Pomysł na obiad – deser

To, na co czekają wszystkie dzieci i łasuchy to oczywiście deser po obiedzie! Wypróbujcie te ciekawe przepisy na słodkie desery:

Przepis na zupę szczawiową

Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szczaw, dlatego proponujemy wam przepis na smaczną i zdrową zupę szczawiową! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych surowych
  • 300 g szczawiu
  • 1 korpus z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso. Pokrojone żeberka oraz korpus z kurczaka włóżcie do garnka i zalejcie 2 l zimnej wody. Dodajcie łyżeczkę soli i zagotujcie. Po zagotowaniu ściągnijcie szumowiny i gotujcie mięso przez godzinę.
  2. Po tym czasie dodajcie do garnka pietruszkę, marchew, kawałek pora i selera oraz cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszajcie i gotujcie przez około pół godziny. Po ugotowaniu wyjmijcie z garnka por i cebulę.
  3. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce i dodajcie z powrotem do garnka.
  4. Umyjcie szczaw, posiekajcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie przez 5-7 minut.
  5. Do kubka wlejcie 2 łyżki wody, dodajcie łyżeczkę mąki, wymieszajcie i wlejcie 250 g śmietany oraz kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszajcie dokładnie i wlewajcie powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zagotujcie.

I gotowe! Zupa szczawiowa najlepiej smakuje podawana z jajkiem na twardo i gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze