Szukacie pomysłu na obiad? Prezentujemy wam dziś pomysły na pyszne zupy, dania główne i desery z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Palce lizać!

Pomysł na obiad – zupa

Z braku czasu niektórzy w tygodniu nie przygotowują zup i wolą skupić się na drugim daniu. A to błąd! Zupy przygotowywane ze świeżych warzyw pełne są witamin i minerałów i powinny mieć stałe miejsce w waszym jadłospisie. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw zrobicie te pyszne i proste zupy:

Pomysł na obiad – drugie danie

Jeżeli planujecie zrobić dziś obiad składający się z trzech dań, proponujemy wam przepisy na szybkie w przygotowaniu potrawy, które posmakują całej rodzinie:

Do drugiego dania koniecznie podajcie warzywa, np. surówkę z selera, surówkę z ogórków kiszonych lub po prostu pyszne ogórki małosolne. A jeśli macie ochotę na bardziej sezonowy obiad, zróbcie naleśniki ze szparagami.

Zobacz także:

Pomysł na obiad – deser

To, na co czekają wszystkie dzieci i łasuchy to oczywiście deser po obiedzie! Wypróbujcie te ciekawe przepisy na słodkie desery:

Przepis na zupę szczawiową

Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szczaw, dlatego proponujemy wam przepis na smaczną i zdrową zupę szczawiową! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych surowych
  • 300 g szczawiu
  • 1 korpus z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso. Pokrojone żeberka oraz korpus z kurczaka włóżcie do garnka i zalejcie 2 l zimnej wody. Dodajcie łyżeczkę soli i zagotujcie. Po zagotowaniu ściągnijcie szumowiny i gotujcie mięso przez godzinę.
  2. Po tym czasie dodajcie do garnka pietruszkę, marchew, kawałek pora i selera oraz cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszajcie i gotujcie przez około pół godziny. Po ugotowaniu wyjmijcie z garnka por i cebulę.
  3. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce i dodajcie z powrotem do garnka.
  4. Umyjcie szczaw, posiekajcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie przez 5-7 minut.
  5. Do kubka wlejcie 2 łyżki wody, dodajcie łyżeczkę mąki, wymieszajcie i wlejcie 250 g śmietany oraz kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszajcie dokładnie i wlewajcie powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zagotujcie.

I gotowe! Zupa szczawiowa najlepiej smakuje podawana z jajkiem na twardo i gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Czytaj także: