Rabarbar to niepozorna roślina, która po odpowiednim przygotowaniu może być naprawdę przepyszna. Rabarbar rośnie w wielu miejscach świata, również w Polsce. Na pewno znacie tę roślinę. Ogromne liście rabarbaru i cenne łodygi, które wykorzystuje się w kuchni. Może rabarbar rośnie na waszej działce, a może uda wam się kupić go na lokalnym ryneczku. Jeśli dorwiecie świeży rabarbar, zróbcie z niego deser. Na przykład ciasto z rabarbaru lub tę pyszną galaretkę.
Przepis na galaretkę z rabarbaru
Zróbcie naturalną galaretkę z rabarbaru, włóżcie ją do pucharków i ozdóbcie. Zaserwujcie taki deser domownikom lub gościom. Wszyscy miłośnicy rabarbaru będą zachwyceni.
Składniki na galaretkę z rabarbarem
- Pół kilograma rabarbaru
- Ok. 8 łyżek cukru lub ksylitolu, jeśli chcecie żeby deser był fit
- Kilka goździków
- 4 łyżki żelatyny
- 400 g truskawek
- 250 ml śmietany kremówki
- Fix do śmietany (można pominąć)
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie galaretki z rabarbarem
- Umyjcie rabarbar i pokrójcie go na kawałki o długości ok. 1 cm.
- Zalejcie rabarbar wodą. Będziecie potrzebować ok. 2,5 litra wody.
- Dodajcie do rabarbaru cukier lub ksylitol, goździki i gotujcie, aż rabarbar zacznie się lekko rozpadać. Kawałki rabarbaru powinny być całkiem rozdzielone na pojedyncze włókna przed kolejnym krokiem.
- Wyłówcie z ugotowanego rabarbaru goździki.
- Dodajcie żelatynę do gorącego rabarbaru. Dodawajcie ją małymi porcjami i dokładnie mieszajcie przez długi czas, by w pełni się rozpuściła.
- Odłóżcie galaretkę do lekkiego przestudzenia.
- Usuńcie szypułki z truskawek.
- Pokrójcie truskawki na cząstki. Włóżcie je do pucharków lub dużych szklanek. Część truskawek zostawcie do zewnętrznej dekoracji.
- Zlejcie pucharki galaretką rabarbarową. Przykryjcie pucharki folią i wstawcie do lodówki.
- Odczekajcie do stężenia galaretki.
- Ubijacie śmietanę dodając do niej fix lub pomijając ten krok. Dodajcie do śmietany cukier puder.
- Wyłóżcie śmietanę na wierzch galaretek i ozdóbcie deser świeżymi truskawkami.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: