Rabarbar to niepozorna roślina, która po odpowiednim przygotowaniu może być naprawdę przepyszna. Rabarbar rośnie w wielu miejscach świata, również w Polsce. Na pewno znacie tę roślinę. Ogromne liście rabarbaru i cenne łodygi, które wykorzystuje się w kuchni. Może rabarbar rośnie na waszej działce, a może uda wam się kupić go na lokalnym ryneczku. Jeśli dorwiecie świeży rabarbar, zróbcie z niego deser. Na przykład ciasto z rabarbaru lub tę pyszną galaretkę.

Przepis na galaretkę z rabarbaru

Zróbcie naturalną galaretkę z rabarbaru, włóżcie ją do pucharków i ozdóbcie. Zaserwujcie taki deser domownikom lub gościom. Wszyscy miłośnicy rabarbaru będą zachwyceni.

Składniki na galaretkę z rabarbarem

  • Pół kilograma rabarbaru
  • Ok. 8 łyżek cukru lub ksylitolu, jeśli chcecie żeby deser był fit
  • Kilka goździków
  • 4 łyżki żelatyny
  • 400 g truskawek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • Fix do śmietany (można pominąć)
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie galaretki z rabarbarem

  1. Umyjcie rabarbar i pokrójcie go na kawałki o długości ok. 1 cm.
  2. Zalejcie rabarbar wodą. Będziecie potrzebować ok. 2,5 litra wody.
  3. Dodajcie do rabarbaru cukier lub ksylitol, goździki i gotujcie, aż rabarbar zacznie się lekko rozpadać. Kawałki rabarbaru powinny być całkiem rozdzielone na pojedyncze włókna przed kolejnym krokiem.
  4. Wyłówcie z ugotowanego rabarbaru goździki.
  5. Dodajcie żelatynę do gorącego rabarbaru. Dodawajcie ją małymi porcjami i dokładnie mieszajcie przez długi czas, by w pełni się rozpuściła.
  6. Odłóżcie galaretkę do lekkiego przestudzenia.
  7. Usuńcie szypułki z truskawek.
  8. Pokrójcie truskawki na cząstki. Włóżcie je do pucharków lub dużych szklanek. Część truskawek zostawcie do zewnętrznej dekoracji.
  9. Zlejcie pucharki galaretką rabarbarową. Przykryjcie pucharki folią i wstawcie do lodówki.
  10. Odczekajcie do stężenia galaretki.
  11. Ubijacie śmietanę dodając do niej fix lub pomijając ten krok. Dodajcie do śmietany cukier puder.
  12. Wyłóżcie śmietanę na wierzch galaretek i ozdóbcie deser świeżymi truskawkami.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: