Pomysł na deser z rabarbarem. Zróbcie galaretkę rabarbarową
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy

Pomysł na deser z rabarbarem. Zróbcie galaretkę rabarbarową

Zróbcie ten wiosenny deser, gdy uda się wam dostać rabarbar. Wszyscy domownicy będą zachwyceni.

Rabarbar to niepozorna roślina, która po odpowiednim przygotowaniu może być naprawdę przepyszna. Rabarbar rośnie w wielu miejscach świata, również w Polsce. Na pewno znacie tę roślinę. Ogromne liście rabarbaru i cenne łodygi, które wykorzystuje się w kuchni. Może rabarbar rośnie na waszej działce, a może uda wam się kupić go na lokalnym ryneczku. Jeśli dorwiecie świeży rabarbar, zróbcie z niego deser. Na przykład ciasto z rabarbaru lub tę pyszną galaretkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na galaretkę z rabarbaru

Zróbcie naturalną galaretkę z rabarbaru, włóżcie ją do pucharków i ozdóbcie. Zaserwujcie taki deser domownikom lub gościom. Wszyscy miłośnicy rabarbaru będą zachwyceni.

Składniki na galaretkę z rabarbarem

  • Pół kilograma rabarbaru
  • Ok. 8 łyżek cukru lub ksylitolu, jeśli chcecie żeby deser był fit
  • Kilka goździków
  • 4 łyżki żelatyny
  • 400 g truskawek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • Fix do śmietany (można pominąć)
  • 2 łyżki cukru pudru
Zobacz także
Przepis na lekki biszkopt z rabarbarem. Prawdziwy smak wiosny

Przepis na lekki biszkopt z rabarbarem. Prawdziwy smak wiosny

Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej

Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej

Przygotowanie galaretki z rabarbarem

  1. Umyjcie rabarbar i pokrójcie go na kawałki o długości ok. 1 cm.
  2. Zalejcie rabarbar wodą. Będziecie potrzebować ok. 2,5 litra wody.
  3. Dodajcie do rabarbaru cukier lub ksylitol, goździki i gotujcie, aż rabarbar zacznie się lekko rozpadać. Kawałki rabarbaru powinny być całkiem rozdzielone na pojedyncze włókna przed kolejnym krokiem.
  4. Wyłówcie z ugotowanego rabarbaru goździki.
  5. Dodajcie żelatynę do gorącego rabarbaru. Dodawajcie ją małymi porcjami i dokładnie mieszajcie przez długi czas, by w pełni się rozpuściła.
  6. Odłóżcie galaretkę do lekkiego przestudzenia.
  7. Usuńcie szypułki z truskawek.
  8. Pokrójcie truskawki na cząstki. Włóżcie je do pucharków lub dużych szklanek. Część truskawek zostawcie do zewnętrznej dekoracji.
  9. Zlejcie pucharki galaretką rabarbarową. Przykryjcie pucharki folią i wstawcie do lodówki.
  10. Odczekajcie do stężenia galaretki.
  11. Ubijacie śmietanę dodając do niej fix lub pomijając ten krok. Dodajcie do śmietany cukier puder.
  12. Wyłóżcie śmietanę na wierzch galaretek i ozdóbcie deser świeżymi truskawkami.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Ewelina P./gotujmy.pl
Newsy
Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Wybieracie się do swojej mamy z życzeniami? Upieczcie dla niej kruche ciasto z rabarbarem, które po prostu rozpływa się w ustach!

Dzień Matki to wyjątkowy czas w roku, gdy każdy, niezależnie od wieku i wykonywanego zawodu, staje się znów dzieckiem swojej mamy. Tego dnia nasze rodzicielki zasługują na wszystko, co najlepsze za swoją ciężką pracę! Jeżeli możecie w Dzień Matki spotkać się ze swoją mamą, polecamy wam upiec dla niej pyszny, kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Wykorzystajcie do tego przepis Eweliny P. z portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem To ciasto robi się niezwykle szybko – już po nieco ponad godzinie będzie gotowe! Do przygotowania tego pysznego placka z rabarbarem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 60 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Masło (do posmarowania formy) 2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Do kruszonki: 100 g mąki pszennej 70 g masła 50 g cukru Przygotowanie: Umyjcie rabarbar i pokrójcie w kostkę – w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Przełóżcie rabarbar do miski i posypcie 3 łyżkami cukru. Wymieszajcie. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie cukier puder, schłodzone masło i posiekajcie wszystko za pomocą noża. Wbijcie dwa żółtka i całość szybko zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie schłodzone ciasto połóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wyłóżcie na niej ciasto i ponakłuwajcie widelcem. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Czas na kruszonkę! Wymieszajcie 100 g mąki pszennej z 70 g zimnego masła i 50 g cukru. Rozcierajcie palcami, by powstała kruszonka. Gdy spód się upiecze, wyjmijcie go z piekarnika i posypcie bułką...

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
Jeśli przepadacie za ciastem z rabarbarem, wykorzystajcie ten trik – wówczas kruche ciasto z tym składnikiem wychodzi jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem! Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto , warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki . Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 350 g mąki 180 g masła Pół szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli Masa z rabarbarem: Pół kilograma świeżego rabarbaru Ok. 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia. Wyjmijcie...

Rabarbar w wytrawnej wersji jest przepyszny. Zróbcie filety w sezamie z sosem rabarbarowym. Pycha!
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Rabarbar w wytrawnej wersji jest przepyszny. Zróbcie filety w sezamie z sosem rabarbarowym. Pycha!
Poznajcie ten przepis z rabarbarem, który zachwyci was swoją oryginalnością i smakiem. Uzyskacie naprawdę przepyszne danie z rabarbarem w wytrawnej wersji. Świetnie pasuje on do mięsa.

Rabarbar to roślina, która jest szeroko ceniona głównie za łodygę pełną smaku. Ta różowa część rabarbaru jest smaczna na surowo maczana w cukrze, można zrobić z niej pyszną galaretkę rabarbarową , ciasto z rabarbarem , lub kompot rabarbarowy . Rabarbar wybitnie dobrze smakuje jednak też w wytrawnej odsłonie . Przygotujcie ten przepis, a przekonacie się, że rabarbar to wyjątkowa roślina. Przepis na mięso z rabarbarem Dodawanie słodko-kwaśnych sosów do mięsa jest praktycznie na porządku dziennym. Nikogo nie dziwi konfitura z żurawiny podana z pieczenią, schab nadziewany śliwką lub kaczka z jabłkami . Równie świetnie z mięsem komponuje się rabarbar. Przygotowaliśmy dla was dziś pomysł na filet z kurczaka w sezamie z dodatkiem rabarbaru. Nie dość że świetnie smakuje, to przepięknie wygląda. Składniki na filety z rabarbarem Duża pierś z kurczaka 2 łyżki jasnego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu Sól i pieprz Jajko Mąka Olej 400 g rabarbaru Ok. szklanka czerwonego wina 1/3 szklanki bulionu 2,5 łyżki brązowego cukru Chili Cynamon Imbir Przygotowanie filetów w sezamie i rabarbarze Filet z kurczaka umyjcie i osuszcie. Podzielcie filet na 4 porcje. Każdą część mięsa oprószcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie dwa rodzaje sezamu. Wysypcie je na talerz. Jajko rozbijcie i roztrzepcie na głębszym talerzu. Mięso obtoczcie w mące, jajku i sezamie. Usmażcie mięso na tłuszczu z dwóch stron. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki. Włóżcie rabarbar do garnka. Podlejcie go winem i bulionem. Dodajcie cukier i podgrzejcie. Gdy rabarbar będzie miękki, sos doprawcie chili, imbirem i cynamonem. Możecie zagęścić sos mąką ziemniaczaną, jeśli będzie taka potrzeba. Filety wyłóżcie na...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...