Pomidory też można mrozić. Sprawdźcie, jak zrobić to poprawnie
Flickr
Newsy

Wiedzieliście, że pomidory można mrozić? Zróbcie to w ten sposób, by zachować ich smak

Smak dojrzałych na słońcu pomidorów nie da się porównać ze smakiem tych dostępnych zimą, a także wiosną. Ich miąższ jest słodki, miękki i wyjątkowo soczysty. Warto zachować go również na zimne dni. Można to zrobić umiejętnie mrożąc działkowe zbiory. 

Metod na przechowanie pomidorów przez zimowe miesiące jest wiele. Można robić z nich przeciery, wekować, kisić, a w końcu również mrozić. W mrożonej formie to warzywo przetrwa z wami wiele miesięcy i będzie wspaniałym dodatkiem do treściwych zup, leczo, a nawet sałatek czy kanapek. Zobaczcie, jak można zamrozić pomidory w różnych formach. 

Jak zamrozić pomidory w całości? 

Decydując się na taki sposób przechowywania pomidorów, powinniście zastanowić się, do czego później chcecie je wykorzystywać. Pozwoli to wybrać odpowiednią dla nich formę podczas mrożenia. Pokrojone pomidory nadają się np. do leczo lub gulaszy, zmiksowane do sosów, całe do kanapek. 

Jeżeli zdecydowaliście się na opcję zamrażania pomidorów w całości, powinniście wybrać do tego ich mniejsze odmiany. Warzywa dokładnie umyjcie, wysuszcie i połóżcie na desce, tak by nie stykały się ze sobą. Następnie wsuńcie je do zamrażalnika na 24 godziny. Po tym czasie przełóżcie do woreczków strunowych i włóżcie ponownie już razem do zamrażarki. 

Zobacz także
Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego

Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru

Jak mrozić pomidory w plasterkach i zblendowane? 

Pomidory, które chcecie wykorzystywać do robienia zup i sosów musicie najpierw obrać ze skórki i usunąć z nich zielone końcówki. Później wystarczy je zblendować i przelać do pojemników. W takiej formie można je przechowywać, aż do wiosny. 

Jeżeli potrzebujecie z kolei mieć tzw. gotowca na kanapki lub do sałatek, zdecydujcie się na pokrojenie ich w kostkę lub plasterki. Jak zamrozić takie pomidory? 

  1. Umyjcie warzywa i dokładnie osuszcie je ręcznikiem papierowym. 

  1. Jeżeli nie lubicie pomidorów ze skórką, to teraz jest właściwy moment, by je obrać. Możecie to zrobić zalewając je gorącą wodą i ściągając skórę. 

  1. Pomidory pokrójcie w kostkę lub plasterki, a następnie rozłóżcie na tacy. 

  1. Włóżcie je na kilka godzin do zamrażarki, a później przesypcie do pudełek i szczelnie zamknijcie. 

  1. Wsuńcie do chłodziarki i sięgajcie, kiedy tylko potrzebujecie przygotować coś pysznego z ich udziałem. 

Źródło: smakdnia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Robiliście już pomidory w galarecie? Będziecie pod wrażeniem. Smakują i wyglądają obłędnie
Pixabay
Newsy
Robiliście już pomidory w galarecie? Będziecie pod wrażeniem. Smakują i wyglądają obłędnie
Pomidory w galarecie to świetny sposób na jesienne wekowanie. Taka przystawka zachwyci waszych gości zarówno smakiem, jak i wyglądem. Robi się je w prosty sposób, a efekt powala. 

Na bazarach i targach wciąż można jeszcze kupić ładne i względnie tanie pomidory. Warto wykorzystać ostatni moment i zamknąć je w słojach na zimę. Będą stanowiły wartościowy i kolorowy dodatek do sałatek, kanapek czy dań obiadowych.  W jaki sposób można przetwarzać pomidory?  Pomidory są wdzięcznym warzywem do przetwarzania. Najbardziej rozpowszechnionym sposobem ich wekowania jest zrobienie przecieru pomidorowego, który będzie bazą zimowych sosów i zup.   Można też przygotować z nich domowy ketchup. O wiele zdrowszy i bardziej wartościowy od tego dostępnego w sklepie. Jeżeli lubicie te warzywa w postaci suszonej, powinniście zrobić je samodzielnie w domu. Wystarczy piekarnik, a później oliwa i przyprawy.  Mrożone pomidory zachowują pełnię wartości i właściwości smakowych. Dobrze jest przechowywać chociaż niewielką ilość tych warzyw w zamrażarce. Można je również marynować i kisić. Taka wersja pomidorów jest mało znana, a wyjątkowo smakowita i w przypadku kiszonki bardzo zdrowa.   Pomidory w galarecie to z kolei wersja przetworów dla tych szukających niebanalnych rozwiązań w kuchni, które smakują i robią wrażenie, a jednocześnie są łatwe do zrobienia.  Przepis na pomidory w galarecie  Składniki: 2 kilogramy pomidorów, najlepiej małych (mogą być koktajlowe)  12 łyżeczek żelatyny   kilka ząbków czosnku   1 cebula  ziele angielskie  ziarna kolorowego pieprzu  goździki (po 1 na słój)  Zalewa  2 litry wody  4 łyżki cukru  4 łyżeczki soli  8 łyżeczek octu  Sposób przygotowania:  Pomidory umyjcie. Jeżeli kupiliście małe pomidorki, możecie...

Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne
Adobe Stock
Newsy
Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne
Wrzesień to dobry moment na zadanie sobie pytania: jak powinno się mrozić grzyby, by zachowały smak i aromat? Wbrew pozorom, nie dla wszystkich jest to takie oczywiste. A wystarczy jedno dodatkowe działanie. 

Mrożenie to, obok suszenia i marynowania, najbardziej powszechny sposób przechowywania grzybów. O ile marynowanie i suszenie nieco ograniczają możliwości spożytkowania ich później spożytkowania, o tyle mrożenie daje szerokie pole do popisu w tej kwestii. Ważne jednak, by zrobić to odpowiednio. Tylko w ten sposób zachowają smak, a co więcej – będą bardziej lekkostrawne.   Czy powinno się mrozić grzyby w całości, czy w kawałkach?  Ta kwestia zastanawia wiele osób. Z jednej strony całe kapelusze wyglądają naprawdę pięknie, z drugiej – może lepiej i bezpieczniej będzie je pokroić. My zdecydowanie przychylamy się do drugiego rozwiązania. Nie chodzi tu o to, by szatkować grzyby, jedynie by sprawdzić, czy nie są one robaczywe.  Zdrowa nóżka wcale nie oznacza zdrowego kapelusza. Lepiej przeciąć go i sprawdzić, czy są w nim dziurki i kanaliki po pasożytach. Mrożenie całych grzybów ma pewien sens w momencie, gdy są one młode lub bardzo młode. Ze względu na krótki czas wzrostu, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo zainfekowania robakami.   Po co obgotowuje się grzyby?  Przed mrożeniem obgotowuje się grzyby z dwóch powodów: dla zdrowia i dla smaku. Grzyby należą do pokarmów ciężkostrawnych, a ten zabieg powoduje, że stają się łatwiej przyswajalne przez organizm. Nie będziecie więc musieli po każdym grzybowym kęsie łykać proszków na wątrobę.  Niektóre gatunki, jak chociażby kanie i rydze wymagają absolutnego obgotowania przed mrożeniem. W przeciwnym razie staną się gorzkie i zepsują wam przyrządzane potrawy. Pozostałe grzyby również zyskają na smaku, jeżeli poddacie ich temu procesowi.  Jak poprawnie mrozić grzyby?  Dokładnie oczyśćcie grzyby ściereczką i krótko umyjcie pod bieżącą, zimną wodą.  Włóżcie je do garnka i...

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
AdobeStock
Newsy
Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
Wiedzieliście, że pieczarki można zamrozić? Poznajcie metodę mrożenia tych grzybów. Przyda się wam, gdy zostanie ich wam za dużo po przygotowaniu obiadu.

Te pospolite grzyby dostępne w każdym supermarkecie są już stałym elementem w polskiej kuchni. Można je kupić w sklepach przez cały rok, dlatego mało kto zastanawia się nad tym, czy pieczarki nadają się do mrożenia. A to błąd, ponieważ grzyby te jak najbardziej można zamrozić i dzięki temu trochę zaoszczędzić - na przykład, gdy trafi się atrakcyjna promocja na pieczarki, a wy akurat nie macie pomysłu na to, co zrobić z ich dużą ilością. Rozwiązaniem jest w tej sytuacji mrożenie - opisujemy, jak to zrobić, by pieczarki po rozmrożeniu były nadal smaczne.  Czy pieczarki można mrozić? Pytanie, jakie się nasuwa wielu osobom z pewnością jest takie - czy pieczarki można w ogóle zamrozić? Tak samo jak inne grzyby, pieczarki można mrozić, ale pod kilkoma warunkami. Po pierwsze, grzyby muszą zostać dokładnie oczyszczone z ziemi i innych zanieczyszczeń. Najlepiej obrać je, by mieć pewność, że w grzybach nie zostanie ziemia ani pleśń. Po drugie, pieczarki muszą być świeże - mrożenie starych grzybów mija się z celem.  Jak zamrozić pieczarki? Mrożenie pieczarek, tak jak każda inna czynność w kuchni, wymaga stosowania się do pewnych zasad: blanszowanie - przez zamrożeniem pieczarki należy zblanszować, by zachowały swój kolor. W przeciwnym razie mogą ściemnieć! Surowe pieczarki wrzućcie do wrzątku na około minutę, a później opłuczcie dokładnie zimną wodą. Po wysuszeniu pieczarki nadają się do zamrożenia.  krojenie - jeśli wiecie już, do czego wykorzystacie pieczarki, przed zamrożeniem warto je wcześniej pokroić w taki sposób, jaki wam najbardziej odpowiada - na przykład w ćwiartki albo plasterki.  sposób mrożenia - w przypadku pieczarek należy zastosować tę samą zasadę, co przy mrożeniu całych owoców. Osuszone grzyby rozłóżcie na blaszce lub w pojemniku na papierze do...

Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady
Czy trzeba obierać rabarbar? Jak powinno się go kroić? Czy można go mrozić? Na te wszystkie pytania odpowiemy wam w tym krótkim poradniku dla początkujących.

Rabarbar słynie z kwaśnego i mocnego smaku, który świetnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach. Dzisiaj przedstawimy wam kilka praktycznych porad dotyczących obierania, krojenia i zamrażania rabarbaru. Do czego można wykorzystać rabarbar? Niezależnie od tego czy rabarbar jest warzywem, czy też jak chcieliby niektórzy – owocem, warto wykorzystywać go w sezonie tak często, jak to tylko możliwe. Przede wszystkim do ciast , do deserów , do kompotów . Znane są jednak nieco  bardziej nieoczywiste przepisy z wykorzystaniem rabarbaru. Takie jak na przykład filety w sosie rabarbarowym w sezamie , czy też kotlety mielone z rabarbarem . Przyznamy, że brzmi to dość osobliwie. Ale za to jak smakuje! Kiedy jednak rabarbarowe szaleństwo powoli zacznie dobiegać końca, warto pomyśleć o zrobieniu zapasów na późniejszą porę. Rabarbar nadaje się do mrożenia. Jeśli zrobicie to w odpowiedni sposób, po kilku miesiącach dalej będziecie cieszyli się jego kwaśnym i charakterystycznym smakiem. Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Dla osób, które nie mają większego doświadczenia z rabarbarem, przygotowaliśmy garść pożytecznych informacji, trików i porad na jego temat. Oto one: Świeży rabarbar można przechowywać w lodówce do ok. 2 tygodni Zanim przystąpicie do przygotowania dania na bazie rabarbaru, koniecznie dokładnie umyjcie go z resztek ziemi i innych zabrudzeń. Pozbądźcie się liści i odetnijcie końcówki Rabarbar można obrać, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zdecydujecie się na ten krok, użyjcie małego noża, którym zahaczycie łodygę od góry i łatwo oderwiecie włókna Rabarbar można obrać wtedy, gdy czerwonawe włókna są już nieco twarde Rabarbar dodawany do ciasta należy kroić w niezbyt duże kawałki - zbyt duża rabarbarowa kostka ma tendencję do opadania m.in. w drożdżowych ciastach Rabarbar...