Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny
Gotuujmy.pl/Justyna92
Newsy

Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny

Jeden dodatek, a tak wiele możliwości wykorzystania. Mowa oczywiście o pomidorowym sosie do spaghetti, który idealnie sprawdzi się zarówno do makaronu, jak i ryżu czy kaszy. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 17, 2021

W ciągu tygodnia, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na eksperymentowanie w kuchni i szukanie nowych przepisów, często wybiera się sprawdzone smaki. Wówczas jest pewność, iż danie jest smaczne oraz szybkie w przygotowaniu. Jednym z takich dań jest uniwersalny sos pomidorowy, który idealnie sprawdzi się w każdym połączeniu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dobre mięso do sosu 

Do przyrządzenia sosu, warto wybrać dobrej jakości mięso. Wieprzowe, wołowe czy drobiowe to kwestia indywidualna, aczkolwiek dobrze by pochodziło ze sprawdzonego źródła. W takie produkty najlepiej jest zaopatrywać się bezpośrednio u rzeźnika bądź w lokalnym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest bez zbędnych dodatków. Taki też składnik idealnie podkreśli smak całego dania.

Zobacz także

Uniwersalny sos pomidorowy do makaronu

Przygotowany sos pomidorowy z mięsem mielonym idealnie sprawdzi się zarówno z makaronem, ryżem czy kaszą. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników oraz przypraw jest odpowiednio aromatyczne. Większa ilość sosu wystarczy na kilka dni, wówczas wystarczy ugotować wybrany dodatek. Poprzez uniwersalność za każdym razem może to być coś innego. Bliscy z pewnością będą zachwyceni takim rozwiązaniem, a wy zaoszczędzicie czas w kuchni.

Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki wody
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • olej do smażenia
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupinek i drobno ją posiekajcie.
  2. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
  3. Kiedy cebula będzie miękka, na patelnię dodajcie mięso. Dobrze je usmażcie. 
  4. Do podsmażonego mięsa dolejcie pół szklanki wody, patelnię przykryjcie pokrywką i całość duście przez 10 minut.
  5. Po upływie danego czasu do mięsa dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup pikantny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wedle uznania. 
  6. Wszystko dokładnie wymieszajcie i duście przez kolejne 15 minut.
  7. Tak przygotowany sos pomidorowy podawajcie z ulubionymi dodatkami, makaronem, kaszą bądź ryżem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze