Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny
Gotuujmy.pl/Justyna92
Newsy

Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny

Jeden dodatek, a tak wiele możliwości wykorzystania. Mowa oczywiście o pomidorowym sosie do spaghetti, który idealnie sprawdzi się zarówno do makaronu, jak i ryżu czy kaszy. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu.

W ciągu tygodnia, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na eksperymentowanie w kuchni i szukanie nowych przepisów, często wybiera się sprawdzone smaki. Wówczas jest pewność, iż danie jest smaczne oraz szybkie w przygotowaniu. Jednym z takich dań jest uniwersalny sos pomidorowy, który idealnie sprawdzi się w każdym połączeniu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dobre mięso do sosu 

Do przyrządzenia sosu, warto wybrać dobrej jakości mięso. Wieprzowe, wołowe czy drobiowe to kwestia indywidualna, aczkolwiek dobrze by pochodziło ze sprawdzonego źródła. W takie produkty najlepiej jest zaopatrywać się bezpośrednio u rzeźnika bądź w lokalnym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest bez zbędnych dodatków. Taki też składnik idealnie podkreśli smak całego dania.

Zobacz także
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis

 Sałatka szwedzka z ogórkami. Sprawdzony przepis na sałatkę do obiadu

Nie ma lepszej sałatki do obiadu. Prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórkami

Uniwersalny sos pomidorowy do makaronu

Przygotowany sos pomidorowy z mięsem mielonym idealnie sprawdzi się zarówno z makaronem, ryżem czy kaszą. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników oraz przypraw jest odpowiednio aromatyczne. Większa ilość sosu wystarczy na kilka dni, wówczas wystarczy ugotować wybrany dodatek. Poprzez uniwersalność za każdym razem może to być coś innego. Bliscy z pewnością będą zachwyceni takim rozwiązaniem, a wy zaoszczędzicie czas w kuchni.

Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki wody
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • olej do smażenia
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupinek i drobno ją posiekajcie.
  2. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
  3. Kiedy cebula będzie miękka, na patelnię dodajcie mięso. Dobrze je usmażcie. 
  4. Do podsmażonego mięsa dolejcie pół szklanki wody, patelnię przykryjcie pokrywką i całość duście przez 10 minut.
  5. Po upływie danego czasu do mięsa dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup pikantny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wedle uznania. 
  6. Wszystko dokładnie wymieszajcie i duście przez kolejne 15 minut.
  7. Tak przygotowany sos pomidorowy podawajcie z ulubionymi dodatkami, makaronem, kaszą bądź ryżem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

schab
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie? Przygotujcie schab po cygańsku. Takiego dania nie powstydziłaby się sama Magda Gessler
Znudziły się Wam popularne przepisy na przygotowanie schabu? Chcielibyście zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym? Koniecznie wypróbujcie zapiekany schab po cygańsku! Idealnie sprawdzi się na uroczystość rodzinną czy niedzielny obiad w gronie najbliższych.

Schab zapiekany pod pierzynką z warzyw to alternatywa dla tradycyjnego pieczonego mięsa. Dzięki warstwowej konstrukcji dania, wszystkie smaki przejdą sobą, a schab będzie soczysty i niezwykle aromatyczny. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne czy niedzielny obiad.  Dobry wybór Przy przygotowywaniu dania, szczególną uwagę zwróćcie na mięso. Najlepiej udać się do rzeźnika czy sklepu mięsnego, gdzie będziecie mieć gwarancję świeżego produktu. Taki wybór będzie odznaczał się wyjątkowym smakiem w potrawie. Jeśli nie macie szansy dostać takiego schabu, to wybierając mięso w markecie, dokładnie przeczytajcie etykietę, aby nie zawierało zbędnych dodatków czy ulepszaczy. Składniki: schab bez kości 4 jajka bułka tarta do panierowania 400 ml sosu cygańskiego (np. Develey) 3 papryki czerwone ½ kg pieczarek ½ kg cebuli 1 puszka ananasa sól  pieprz mielona słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Schab dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go na mniejsze kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbijcie tłuczkiem. Jajka rozkłóćcie z solą oraz pieprzem. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z olejem. Plastry schabu kolejne moczcie w jajku, a następnie obtoczcie w bułce tartej. Układajcie je na rozgrzanym oleju. Smażcie na złoty kolor z obu stron. Z umytych papryk usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie je w kostkę. Podobnie postąpcie z pieczarkami i ananasem z puszki. Obraną cebulę pokrójcie w piórka. Cebulę zeszklijcie na rozgrzanym oleju, a następnie dodajcie pokrojone pieczarki. Całość duście przez 5 minut. Później dorzućcie paprykę, przemieszajcie i smażcie przez 15 minut. Po upływie danego czasu, na patelnię dodajcie pokrojonego ananasa oraz sos. Wszystko dobrze...

Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla
Na zewnątrz robi się coraz cieplej, a to oznacza rychłe rozpoczęcie sezonu grillowego. Na ruszt zazwyczaj trafia mięso w różnych postaciach. Żeberka, jak i inne mięso świetnie smakuje z sosem barbecue.

Mięsa pieczone, a zwłaszcza grillowane potrzebują dodatkowego sosu, który podkreśli smak danego dania. Większość osób kupuje gotowe produkty w sklepach, aczkolwiek są one z różnymi zbędnymi dodatkami i cukrem. Taki skład nie zachwyca. Warto wówczas samodzielnie przygotować taki dodatek w domu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Domowy sos barbecue Samodzielne przyrządzenie sosu barbecue jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy przygotować kilka kluczowych składników, a z ich udziałem powstanie aromatyczny sos. Taki dodatek idealnie sprawdza się do żeberek bądź mięsa z grilla. Świetnie podkreśli lekko dymny posmak. Domowy sos barbecue po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu za każdym razem będzie w gotowości do użycia. Przepis na sos barbecue do żeberek i mięsa na grilla Składniki: 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka przecieru pomidorowego ½ szklanki ketchupu 4 łyżki octu winnego ½ szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy cukier trzcinowy sól  pieprz sos worcester sos tabasco Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obierzcie z łupinek. Do większego garnka z grubszym dnem dodajcie olej.  Cebulę drobno posiekajcie i wrzućcie ją na rozgrzany olej. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do cebuli. Całość wymieszajcie, smażcie do zeszklenia się składników. Podsmażone warzywa zalejcie przecierem pomidorowym. Dodajcie również ketchup oraz ocet winny. Wszystko wymieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu. Po upływie kilku minut do sosu dodajcie wytrawne białe wino, suszony tymianek, musztardę oraz liść laurowy. Składniki przyprawcie do...

Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy
Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście
W prostocie tkwi cały sekret, a szybka potrawka z filetem z indyka i warzywami to świetna propozycja na obiad. Jest uniwersalna, więc można podać ją z wieloma dodatkami. Z pewnością przypadnie do gustu mniejszym, jak i większym domownikom.

Często przygotowując obiad na kilka dni ogranicza się do jednego rodzaju dodatku. Jedzenie tego samego przez dłuższy czas nie jest satysfakcjonujące. Pomysłem na pyszne danie, które można podać zarówno z ryżem, makaronem czy ziemniakami jest potrawka. Dodatek warzyw świetnie urozmaica całość, a przyprawy podkręcają smak.  Banalna potrawka z mięsem z indyka  Przygotowanie sosu z mięsem i warzywami to najpopularniejsza forma przygotowania obiadu w ciągu tygodnia. Danie jest szybkie, smaczne oraz wystarcza na kilka dni. To jest dodatkowym plusem, gdyż za każdym razem można ją zaserwować z innymi dodatkami. Potrawka z indykiem, marchewką oraz kukurydzą idealnie komponuje się z ryżem bądź makaronem. Dodatek chili i czerwonej czubrycy podkręca cały aromat. Świetne danie na każdą porę roku. Przepis na szybką potrawkę z indyka Składniki: 700 g fileta z indyka 3 marchewki 2 cebule 1 większy ząbek czosnku ½ puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka słodkiej mielonej papryki szczypta chili szczypta czerwonej czubrycy 3 łyżki oliwy sól natka pietruszki Przygotowanie: Filet z indyka umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większą kostkę. Mięso oprószcie do smaku czerwoną czubrycą oraz solą. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. W większym rondelku dobrze rozgrzejcie oliwę. Później dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Później dodajcie filet z indyka. Składniki wymieszajcie oraz smażcie na niewielkim ogniu. Marchewkę obierzcie, pokrójcie w talarki i wrzućcie do garnka. Całość duście do miękkości mięsa. Kukurydzę odcedźcie z zalewy oraz przepłuczcie na sitku pod wodą. Dodajcie ją do garnka wraz z obranym...

Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy przepis na gołąbki leniwe. Lepszych nie jedliście
Ten świetny przepis spodoba się wszystkim zabieganym smakoszom gołąbków. Jeśli nie macie cierpliwości, czasu lub ochoty, by bawić się w kuchni z kapustą, zróbcie gołąbki leniwe w tej pysznej odsłonie!

Gołąbki leniwe , które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania. Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.   Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację!  Przepis na gołąbki leniwe Składniki: 700 g mięsa mielonego  1/2 główki młodej kapusty 100 g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka sól mielony pieprz suszony majeranek mielona słodka papryka olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy: 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii mielony pieprz papryka słodka szczypta chili  szczypta cukru sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka. Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.  Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę. Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę. Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor.  Sposób przygotowania sosu: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin,...