Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
AdobeStock
Newsy

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd

Mimo usilnych starań wasza pomidorowa nie powala smakiem? Sprawdźcie, czy na pewno dobrze ją gotujecie.

Ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania pomidorowej. Ta teoretycznie bardzo prosta i klasyczna zupa w każdym domu smakuje inaczej. Jeśli wasza wychodzi mdła, prawdopodobnie powodem jest błąd popełniany przez początkujących kucharzy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mdła pomidorowa – bez tego składnika nigdy nie wyjdzie

Wydawałoby się, że wszyscy wiedzą, iż najlepsza pomidorowa to ta gotowana na rosole. Jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę! Jeśli robicie pomidorową na bazie pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu, warzyw i przypraw i zastanawiacie się, dlaczego nadal jej smak nie jest taki jak powinien, winny jest temu brak rosołu. To właśnie bulion nadaje zupie pomidorowej jej wyjątkowy smak! Ugotowana na rosole będzie nie tylko smaczna, ale i o wiele zdrowsza. Kolejnym razem warto więc przyrządzić pomidorową klasycznie, czyli zaplanować jej gotowanie na następny dzień po zrobieniu rosołu.

Zobacz także
Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go

Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go

Ela Romanowska z „Rancza” uważa, że jak pomidorówka, to tylko z makaronem. A wy?

Ela Romanowska z „Rancza” uważa, że jak pomidorówka, to tylko z makaronem. A wy?

Dlaczego pomidorowa jest niesmaczna? Dodajcie cukier

Choć pomysł dodania cukru do zupy pomidorowej może się wydawać niektórym niedorzeczny, ma on swoje uzasadnienie! Odrobina cukru wsypana do pogrzanych pomidorów sprawi, że powstały karmel pogłębi smak warzyw. A do tego przecier pomidorowy jest po prostu dość gorzki. Dzięki dodaniu cukru smaki się wyrównają i zupa będzie o wiele lepsza.

Jaka śmietana do zupy pomidorowej?

Dobra pomidorowa musi koniecznie być zabielona śmietaną. Czasami niestety jednak śmietana warzy się w zupie i nie wygląda zbyt estetycznie. Też wam się to zdarzyło? Powodem wcale nie jest nieodpowiednia technika zabielania zupy. Po prostu do zup nadaje się tylko tłusta śmietana 30% lub więcej – ta o zawartości tłuszczu poniżej 30% zawsze się zwarzy w zupie, niezależnie od tego czy ją zahartujecie przed dodaniem, czy nie.

Gotować ryż w zupie, czy osobno?

By oszczędzić gaz i wodę, niektórzy wsypują ryż do garnka z zupą i gotują go w ten sposób. Czy to dobra metoda? Tak, ale pod jednym warunkiem – jeśli zjecie zupę tego samego dnia. Z kolei jeżeli zamierzacie ją odgrzać na następny dzień, wówczas jej konsystencja zrobi się kleista i niezbyt zachęcająca przez rozgotowany ryż.

Jak zrobić dobrą pomidorową?

Jeżeli zależy wam na tym, by wasza pomidorowa wyszła idealna, skorzystajcie z poniższych wskazówek:

  • Zawsze gotujcie pomidorową na rosole,
  • Ryż i makaron gotujcie osobno,
  • Dodajcie nieco cukru i masła w trakcie gotowania,
  • Doprawcie pomidorową odrobiną czosnku.

Czytaj także:

Kwaśna zupa pomidorowa
Newsy
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Uratujecie ją w 5 sekund. Wystarczy odrobina popularnego produktu
Wasza zupa pomidorowa nie jest tak smaczna, jak zawsze? Nic straconego. W ten sposób szybko ją uratujecie.

Nawet najlepszym kucharzom w kuchni zdarzają się czasami błędy. Za kwaśna pomidorowa zupa pomidorowa to coś, na co nie do końca mogliście mieć wpływ od początku. Jeśli przydarzy się wam taka sytuacja, nie spisujcie zupy na straty! Musicie tylko wiedzieć jak zareagować, a zupa wyjdzie naprawdę pyszna. Zupa pomidorowa Chyba każdy lubi zupę pomidorową. Niezależnie od tego, czy podajecie ją z ryżem, czy bez, czy gotujecie ją na rosole, czy z innych składników, czasem może przydarzyć się wam, że zupa będzie miała za kwaśny smak. Nie stresujcie się tym. Da się ją łatwo uratować.  Za kwaśna zupa pomidorowa  Powodów tego, że zupa pomidorowa wychodzi za kwaśna, może być kilka. Najczęstszym z nich są zbyt kwaśne pomidory, których użyliście do zrobienia zupy. Do uzyskania pomidorowego smaku zupy najczęściej wykorzystuje się:   Koncentrat pomidorowy Pomidory w puszce Świeże pomidory Passatę pomidorową Każdy z tych składników ma kwaskawy smak, z którym łatwo można przesadzić, dodając za dużo danego składnika. Najsmaczniejsza pomidorowa jest oczywiście gotowana na świeżych pomidorach, ale często w zimie ciężko jest dostać dobre i smaczne pomidory. Jest duża szansa, że te, które wykorzystacie, będą zbyt kwaśne lub po prostu zbyt mało aromatyczne.  Zimą smaczną pomidorowa możecie ugotować więc na pomidorach z puszki lub z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Musicie mieć tylko świetny instynkt kulinarny, by wyczuć, ile dokładnie ich dodać, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem. Inne powody kwaśnej pomidorówki Nie tylko pomidory mogą być winowajcą kwaśnego smaku zupy pomidorowej. Jeśli macie pewność, że nie dodawaliście ich zbyt dużo, albo pomidory miały łagodny smak, są inne powody nadmiernej kwasowości zupy pomidorowej. To...

Zupa pomidorowa
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Zupa pomidorowa wyszła bez smaku? Dodajcie do niej ten 1 składnik. Gessler się z nim nie rozstaje
Zupa pomidorowa to klasyka wśród zup. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie ją błyskawicznie i w przepyszny sposób godny najlepszych szefów kuchni!

Zupa pomidorowa przywołuje piękne wspomnienia z dzieciństwa. Przyznajcie, że często ją robicie, ale nigdy ta wasza nie dorównuje tej od babci. Jeden sekretny składnik może pomóc to zmienić. Gdy go dodacie, zupa pomidorowa nabierze niepowtarzalnego smaku! Sekret smaku zupy pomidorowej Sposobów na gotowanie aromatycznej pomidorowej jest mnóstwo. Niesłusznie kojarzy się z długimi godzinami spędzonymi przy garnkach. Ugotowanie tej zupy wcale nie musi być czasochłonne! Jest mnóstwo przepisów, dzięki którym zrobicie zupę pomidorową dosłownie w kilka chwil. Takim sprytnym przepisem pochwaliła się sama Magda Gessler. Według niej, do przyrządzenia najlepszej pomidorowej wystarczy sok pomidorowy. Ten składnik nada waszej zupie niepowtarzalnego smaku. Kiedy nie macie czasu na gotowanie, ale macie ogromną ochotę na zupę pomidorową, ten przepis z pewnością skradnie wasze serca! Przepis na zupę pomidorową Składniki: 1 litr soku pomidorowego 1 l wody 2 domowe kostki rosołowe włoszczyzna cebula czosnek - 3 ząbki przyprawy: sól i pieprz, ewentualnie świeże zioła: bazylia, tymianek lub pietruszka śmietana Sposób przygotowania: Przygotowanie pysznej zupy pomidorowej zacznijcie od zagotowania wody w garnku, do której dodajcie zioła i przyprawy. Następnie rozpuśćcie w niej domowe kostki rosołowe i dodajcie pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę, wcześniej lekko przypaloną. Dodajcie posiekany czosnek.  Po chwili wlejcie sok pomidorowy. Całość zagotujcie.  Gotujcie na małym ogniu do momentu aż warzywa w zupie zmiękną.  Na końcu zupę zabielcie śmietaną. Przed podaniem posypcie świeżą natką pietruszki albo bazylią.  Pyszna zupa pomidorowa jest gotowa do podania. Smacznego!...

Przepis na pomidorową
Pixabay
Newsy
Dlaczego pomidorowa babci zawsze jest taka pyszna? Chodzi o 1 składnik. Ma ogromny wpływ na smak
Musicie poznać ten sekret na idealną pomidorową, który od zawsze stosowały wasze babcie.

Chyba każdy uwielbia tę kultową zupę! Jeśli zapytacie swoich znajomych i rodziny o to, jaka jest ich ulubiona pomidorowa, jest duża szansa, że będą wspominać pomidorową robioną przez ich babcie i mamy. Jaka była tajemnica tej zupy robionej w danych czasach i dlaczego smakowała ona o niebo lepiej? Nauczcie się tych sekretów pomidorowej, a wasze dzieci i wnuki też będą wspominać kiedyś waszą pomidorową jako najlepszą na świecie. Ten jeden składnik ma ogromny wpływ na smak pomidorówki. Jak ugotować dobrą pomidorową? Przepis na prawdziwą pomidorową jest przekazywany bardzo często z pokolenia na pokolenie. Jeśli nikt się z wami nim nie podzielił, nie martwcie się, zebraliśmy tu wszystkie wartościowe rady na temat gotowania idealnej zupy pomidorowej. Podstawą pysznej zupy pomidorowej jest oczywiście bulion. Bardzo często w polskich domach pomidorową gotuje się na niedzielnym rosole. Dobry bulion będzie stanowił podstawę tej przepysznej zupy. W dawnych czasach korzystano oczywiście z organicznych upraw warzyw i mięsa. Smak bulionu w dużym stopniu zależeć będzie od składników, które dostaniecie. Wybierzcie te najlepszej jakości, a pomidorowa na pewno was nie rozczaruje. Sekret pomidorowej waszych babć Poznajcie trik na idealną pomidorową, który stosowały wasze babcie. Świeże wiejskie pomidory (najlepiej malinowe), należy je pokroić, dodać do nich masło, wodę i zagotować. Tak przygotowane pomidory przed dodaniem do zupy, trzeba przetrzeć przez sito i dopiero połączyć je z wywarem. Po tym czasie zupę trzeba ugotować i dodać do niej mąkę uprzednio rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dzięki temu zupa jest lekko zagęszczona. Niektóre babcie zamiast mąki stosowały tylko śmietankę, którą dodawały do zupy. Zupa pomidorowa zyskiwała dzięki temu bardzo charakterystyczny wygląd i przepyszny smak oraz odpowiednią...

Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Flickr
Newsy
Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Zupę pomidorową znają chyba wszyscy, ale czy na pewno wszyscy poprawnie ją przyrządzają?

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie, zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie.  Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki? Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie.  Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie. Przepis na przepyszną zupę pomidorową  Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna. Składniki: 2 litry domowego bulionu 3 średnie marchewki z rosołu 4 dojrzałe pomidory 300 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka dobrego masła 2 łyżeczki białego cukru Kwaśna śmietana 18 proc. Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.  Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i...