Ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania pomidorowej. Ta teoretycznie bardzo prosta i klasyczna zupa w każdym domu smakuje inaczej. Jeśli wasza wychodzi mdła, prawdopodobnie powodem jest błąd popełniany przez początkujących kucharzy.

Mdła pomidorowa – bez tego składnika nigdy nie wyjdzie

Wydawałoby się, że wszyscy wiedzą, iż najlepsza pomidorowa to ta gotowana na rosole. Jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę! Jeśli robicie pomidorową na bazie pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu, warzyw i przypraw i zastanawiacie się, dlaczego nadal jej smak nie jest taki jak powinien, winny jest temu brak rosołu. To właśnie bulion nadaje zupie pomidorowej jej wyjątkowy smak! Ugotowana na rosole będzie nie tylko smaczna, ale i o wiele zdrowsza. Kolejnym razem warto więc przyrządzić pomidorową klasycznie, czyli zaplanować jej gotowanie na następny dzień po zrobieniu rosołu.

Dlaczego pomidorowa jest niesmaczna? Dodajcie cukier

Choć pomysł dodania cukru do zupy pomidorowej może się wydawać niektórym niedorzeczny, ma on swoje uzasadnienie! Odrobina cukru wsypana do pogrzanych pomidorów sprawi, że powstały karmel pogłębi smak warzyw. A do tego przecier pomidorowy jest po prostu dość gorzki. Dzięki dodaniu cukru smaki się wyrównają i zupa będzie o wiele lepsza.

Jaka śmietana do zupy pomidorowej?

Dobra pomidorowa musi koniecznie być zabielona śmietaną. Czasami niestety jednak śmietana warzy się w zupie i nie wygląda zbyt estetycznie. Też wam się to zdarzyło? Powodem wcale nie jest nieodpowiednia technika zabielania zupy. Po prostu do zup nadaje się tylko tłusta śmietana 30% lub więcej – ta o zawartości tłuszczu poniżej 30% zawsze się zwarzy w zupie, niezależnie od tego czy ją zahartujecie przed dodaniem, czy nie.

Zobacz także:

Gotować ryż w zupie, czy osobno?

By oszczędzić gaz i wodę, niektórzy wsypują ryż do garnka z zupą i gotują go w ten sposób. Czy to dobra metoda? Tak, ale pod jednym warunkiem – jeśli zjecie zupę tego samego dnia. Z kolei jeżeli zamierzacie ją odgrzać na następny dzień, wówczas jej konsystencja zrobi się kleista i niezbyt zachęcająca przez rozgotowany ryż.

Jak zrobić dobrą pomidorową?

Jeżeli zależy wam na tym, by wasza pomidorowa wyszła idealna, skorzystajcie z poniższych wskazówek:

  • Zawsze gotujcie pomidorową na rosole,
  • Ryż i makaron gotujcie osobno,
  • Dodajcie nieco cukru i masła w trakcie gotowania,
  • Doprawcie pomidorową odrobiną czosnku.

Czytaj także: