Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne
kuchenny świat/gotujmy.pl
Newsy

Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne

Szukacie pomysłu na śniadanie? Przygotujcie smaczną jajecznicę z warzywami.

Dietetycy i lekarze od lat przekonują, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego trzeba przykładać szczególną uwagę do tego, co znajduje się rano na talerzu! Odpowiednio skomponowane śniadanie powinno dać wam siły na cały dzień i odpowiednio sycić, byście nie byli za chwilę z powrotem głodni.

Kiedyś polecano na śniadanie owsianki na mleku z dodatkiem owoców przekonując, że zawarty z płatkach błonnik dostarcza energię niezbędną o poranku. Dziś już wiadomo, że takie śniadanie niekoniecznie jest najlepszym wyborem. Płatki ze słodkimi owocami są pełne cukru i węglowodanów, które dają szybki, ale krótkotrwały zastrzyk energii, na skutek czego szybko po takim śniadaniu chce się znowu spać.

Dobrym pomysłem na śniadanie jest taki posiłek, który dostarcza do organizmu dużo białka i tłuszczu. Będzie dzięki temu sycący i da wam energię na dłużej. A co zawiera białko i tłuszcz? Oczywiście klasyczna jajecznica! Dodajcie do niej warzywa, a będzie jeszcze zdrowsza. A do tego jak smakuje!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pomidorową jajecznicę z cukinią i papryką

Do przygotowania pysznej jajecznicy z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 jajka rozmiar L
  • Pół niewielkiej cebuli
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół małej cukinii
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
	 Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu

Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu

Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie

Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie

Przygotowanie:

  1. Wbijcie do miski dwa jajka, wlejcie dwie łyżki mleka i dodajcie łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie dokładnie.
  2. Następnie obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i poszatkujcie w kostkę.
  3. Przekrojoną na pół paprykę pokrójcie w kosteczkę.
  4. Przekrójcie cukinię, umyjcie i osuszcie. Przetnijcie ją wzdłuż i wydrążcie nasiona. Pokrójcie cukinię w plastry.
  5. Na patelni rozpuśćcie łyżkę masła. Gdy będzie gorące, wrzućcie cebulę z papryką i podsmażajcie, aż nieco zmiękną. Na koniec dodajcie cukinię i smażcie jeszcze kilka minut.
  6. Do warzyw dodajcie masę jajeczną z dodatkami i smażcie na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

 

Czytaj także:

 

Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt
Najlepszą pieczeń na Wielkanoc zrobicie z tego przepisu – mięso po prostu rozpływa się w ustach!

Świetnie przygotowane mięso to element obowiązkowy na świątecznym stole! Wypróbujcie przepis na fenomenalną pieczeń z mielonego mięsa. Błyskawicznie zniknie z talerzy! Przepis na świąteczną pieczeń z mielonego mięsa Do przygotowania świątecznej pieczeni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 500 g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 1 cebula 100 g pieczarek Pół szklanki rodzynek 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki pieprzu czerwonego lub zielonego z zalewy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka oleju Sól Świeżo mielony pieprz Oraz do glazury: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu Przygotowanie: Oczyśćcie pieczarki i lekko podsmażcie.   Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Wlejcie na patelnię łyżkę oleju i rozgrzejcie. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie cebulę, posólcie i smażcie, aż się zeszkli. Odstawcie do ostudzenia. Oba rodzaje mięsa włóżcie do dużej miski. Wbijcie dwa jajka, wsypcie pół szklanki rodzynek, obrane pistacje, zeszkloną cebulę oraz przyprawy: pieprz w zalewie, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę musztardy francuskiej i 4 łyżki bułki tartej oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy. By sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio doprawione, uformujcie z masy niewielki kotlecik i usmażcie na gorącym oleju. W razie, gdyby smak nie był odpowiednio wyrazisty, dodajcie więcej soli, pieprzu albo innych ulubionych przypraw. W miseczce wymieszajcie składniki do glazury: 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 łyżkę miodu. Wyłóżcie keksówkę papierem do pieczenia i przełóżcie do niej masę...

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
Jeśli przepadacie za jajecznicą, to spróbujcie ją zrobić z dodatkiem pomidorów z pomocą tego prostego przepisu.

Idealne śniadanie to takie, po którym czujecie się najedzeni i macie dużo energii do działania. Dobrym pomysłem na pierwszy posiłek jest smaczna jajecznica z dodatkiem pomidorów i boczku – takie ciepłe śniadanie syci na długo i świetnie smakuje. Poznajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Co powinno się jeść na śniadanie? Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dlatego dużą uwagę powinno się przywiązywać do tego, co znajdzie się rano na talerzu. Najlepszym pomysłem na śniadanie jest posiłek składający się głównie z białka i tłuszczu – da wam solidną dawkę energii na kilka godzin, a przy tym nie spowoduje znużenia. Świetnym pomysłem na takie śniadanie jest na przykład twaróg z dodatkiem śmietany, kanapki z wędliną albo jajecznica. Wszystkie te dania przygotowuje się bardzo szybko, są smaczne i sycą na długo, w przeciwieństwie do słodkich owsianek lub płatków śniadaniowych. Przepis na jajecznicę z pomidorami Do przygotowania sycącej jajecznicy z pomidorami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 5 jajek 2 nieduże pomidory 200 g boczku, wędliny lub kiełbasy 5 pieczarek Pół małej cebuli Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw obierzcie pomidory. By to zrobić, należy je na kilka sekund włożyć do wrzątku i obrać. O tym, jak łatwo sparzyć i obrać pomidory piszemy w tym artykule. Następnie obrane pomidory wraz z cebulą pokrójcie w kostkę. Umyjcie pieczarki i pokrójcie je w cienkie plasterki. Boczek lub kiełbasę albo wędlinę (zależnie od tego, co wybraliście) pokrójcie w kostkę i usmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu. Do podsmażonego mięsa dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie razem. Kiedy cebula już się zeszkli, dodajcie pokrojone pomidory i pieczarki. Do miski...

"Oszukana jajecznica". Danie w sam raz na koniec miesiąca
Adobe Stock
Newsy
„Oszukana" jajecznica, czyli jajecznica po gospodarsku. Tanie i sycące śniadanie
„Oszukana jajecznica” to inaczej jajecznica z mlekiem i mąką. Dzięki tym dodatkom syci na dłużej. Wielbiciele jajecznicy z mąką twierdzą, że jest bardziej puszysta i smaczniejsza od zwykłej. Wypróbujcie nasz przepis i zdecydujcie sami.

Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Można je przygotować w różnych postaciach, między innymi sadzone, na twardo, na miękko, jajecznicę czy omlet. Wszystkie wersje są pyszne, a co ważne: sycą na długi czas.  Jajecznica na śniadanie Jajecznica to typowo śniadaniowe danie, które przyrządza się poprzez rozmącenie jajek z solą oraz pieprzem. Każdy dodaje do niej inne dodatki: mleko, pomidory, kiełbasę, boczek, szczypiorek. Wariacji na temat jajecznicy nie brakuje, a każda gospodyni ma swój własny unikalny przepis. Świetnie sprawdza się na weekendowy, leniwy poranek.  Odpowiednie jajka to podstawa  W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami jajek, które oznaczone są odpowiednimi symbolami. Oznaczają one chów, z jakiego pochodzą. Kupując jajka w sklepie , najlepiej jest wybierać te z hodowli ekologicznej czy z wolnego wybiegu. Wówczas macie pewność, że zwierzęta mają swobodę w poruszaniu i nie są karmione chemicznymi paszami. Jeśli macie okazję do nabycia jaj wiejskich to warto korzystać z takich ofert.  „Oszukana” jajecznica Ta nazwa jest zamiennie używana z nazwą „jajecznica po gospodarsku". Wyróżnia się spośród innych jajecznic tym, że do rozmąconych jaj dodaje się mąkę oraz mleko. Nadają one całej potrawie lekkości, puszystości. Poza tym dodatek mąki pszennej gwarantuje również większą sytość jajecznicy. To świetne rozwiązanie na szybki posiłek, zwłaszcza kiedy zbliża się koniec miesiąca i oczekiwanie na kolejną wypłatę. Przepis na „oszukaną” jajecznicę Składniki: 4 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski i rozmąćcie je trzepaczką. Następnie do rozbitych jajek...