Dietetycy i lekarze od lat przekonują, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego trzeba przykładać szczególną uwagę do tego, co znajduje się rano na talerzu! Odpowiednio skomponowane śniadanie powinno dać wam siły na cały dzień i odpowiednio sycić, byście nie byli za chwilę z powrotem głodni.
Kiedyś polecano na śniadanie owsianki na mleku z dodatkiem owoców przekonując, że zawarty z płatkach błonnik dostarcza energię niezbędną o poranku. Dziś już wiadomo, że takie śniadanie niekoniecznie jest najlepszym wyborem. Płatki ze słodkimi owocami są pełne cukru i węglowodanów, które dają szybki, ale krótkotrwały zastrzyk energii, na skutek czego szybko po takim śniadaniu chce się znowu spać.
Dobrym pomysłem na śniadanie jest taki posiłek, który dostarcza do organizmu dużo białka i tłuszczu. Będzie dzięki temu sycący i da wam energię na dłużej. A co zawiera białko i tłuszcz? Oczywiście klasyczna jajecznica! Dodajcie do niej warzywa, a będzie jeszcze zdrowsza. A do tego jak smakuje!
Przepis na pomidorową jajecznicę z cukinią i papryką
Do przygotowania pysznej jajecznicy z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- 2 jajka rozmiar L
- Pół niewielkiej cebuli
- Pół czerwonej papryki
- Pół małej cukinii
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wbijcie do miski dwa jajka, wlejcie dwie łyżki mleka i dodajcie łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie dokładnie.
- Następnie obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i poszatkujcie w kostkę.
- Przekrojoną na pół paprykę pokrójcie w kosteczkę.
- Przekrójcie cukinię, umyjcie i osuszcie. Przetnijcie ją wzdłuż i wydrążcie nasiona. Pokrójcie cukinię w plastry.
- Na patelni rozpuśćcie łyżkę masła. Gdy będzie gorące, wrzućcie cebulę z papryką i podsmażajcie, aż nieco zmiękną. Na koniec dodajcie cukinię i smażcie jeszcze kilka minut.
- Do warzyw dodajcie masę jajeczną z dodatkami i smażcie na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:
- Justyna Żyła pokazała jak przyrządza jajecznicę. Ten dodatek może was zaskoczyć
- Taką jajecznicą zajadano się w latach 50. Zdziwicie się, co do niej dodawano. Skusilibyście się?
- W sklepie Magdy Gessler znów można kupić świąteczne przysmaki. Cena pasty jajecznej podniesie wam ciśnienie