Sezon na maliny trwa od maja aż do września, ale właśnie teraz możemy natrafić na najbardziej wartościowe owoce. Niektórzy uprawiają krzaki malin tuż przy domu, inni zrywają je w lesie. Możemy też oczywiście kupić gotowe maliny w warzywniaku. Dlaczego warto jeść te owoce?
Na co pomagają maliny?
Maliny zawierają prawdziwy ogrom witamin i minerałów, przez co mają potężne działanie prozdrowotne. Kiedy zerwiecie je z krzaka, koniecznie pamiętajcie, by je umyć a następnie możecie się nimi zajadać do woli. Dlaczego warto jeść maliny?
Pomagają przy biegunce
Liście malin znane są ze swojego działania ściągającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Dzięki obecności garbników hamują rozwój bakterii jelitowych oraz łagodzą dolegliwości biegunkowe.
Zmniejszają ryzyko chorób serca
Z uwagi na wysoką zawartość potasu, maliny pomagają regulować ciśnienie krwi i bicie serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca. Owoce te są również bogate w minerały, w tym żelazo, miedź i mangan, które sprzyjają produkcji czerwonych krwinek.
Zobacz także:
Mają działanie napotne i przeciwgorączkowe
Zarówno owoce, łodygi, jak i liście malin, mają działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych oraz w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych.
Pomocne przy odchudzaniu
Maliny są bogate w błonnik pokarmowy i mangan. Owoce te spowalniają proces trawienia, sprawiając, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Przeciwdziałają też odwodnieniu z uwagi na wysoką zawartość wody i potasu.
Profilaktyka antynowotworowa
Czy wiecie, że maliny mają jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców na świecie? A te, jak wiadomo, znane są z tego, że zmniejszają ryzyko zachorowania na raka Owoce te zmniejszają również stany zapalne dzięki zawartym w nich fitoskładnikom. Występujący w malinach kwas elagowy ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe.
Łagodzą bóle miesiączkowe
Macie bolesne miesiączki? Zacznijcie jeść maliny. Owoce te zawierają składniki, które powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. w macicy, dzięki czemu miesiączki przebiegają łagodniej.
Wzmacniają odporność
Z uwagi na wysokie stężenie witaminy C, malina doskonale wzmacnia odporność i przeciwdziała wszelkim infekcjom i chorobom. Owoc ten przygotowuje również komórki krwi do walki z wirusami.
Skuteczne w leczeniu mdłości i wymiotów
Herbata z liści malin jest skuteczna w leczeniu porannych mdłości i wymiotów.
Piękna i gładka skóra
Przeciwutleniacze zawarte w malinach wspomagają regenerację komórek kości, skóry i naczyń krwionośnych, a także naprawiają uszkodzoną tkankę skórną.
Poprawiają pamięć
Maliny są bogate w fitoskładniki, które wzmacniają i utrzymują funkcję pamięci.
Zwiększają płodność i podnoszą libido
Z uwagi na duże stężenie przeciwutleniaczy w malinach, owoce te mogą chronić plemniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Zawarta w nich witamina C i magnez, wzmacnia męską płodność i produkcję testosteronu.
Badania wykazały, że zawarte w malinach przeciwutleniacze chronią zarodek po zapłodnieniu, zmniejszając w ten sposób ryzyko poronienia. Cynk zawarty w tych owocach pomaga stymulować libido.
Jak wykorzystać w kuchni maliny?
Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych pysznych letnich owoców.
Możemy zrobić z nich:
Możemy też oczywiście spożywać maliny na surowo, po wcześniejszym umyciu.
A wy jak najbardziej lubicie jeść maliny?
Źródło: gazetalubuska.pl, mindfood.com, stylecraze.com