Sezon na maliny trwa od maja aż do września, ale właśnie teraz możemy natrafić na najbardziej wartościowe owoce. Niektórzy uprawiają krzaki malin tuż przy domu, inni zrywają je w lesie. Możemy też oczywiście kupić gotowe maliny w warzywniaku. Dlaczego warto jeść te owoce?

Na co pomagają maliny?

Maliny zawierają prawdziwy ogrom witamin i minerałów, przez co mają potężne działanie prozdrowotne. Kiedy zerwiecie je z krzaka, koniecznie pamiętajcie, by je umyć a następnie możecie się nimi zajadać do woli. Dlaczego warto jeść maliny?

Pomagają przy biegunce

Liście malin znane są ze swojego działania ściągającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Dzięki obecności garbników hamują rozwój bakterii jelitowych oraz łagodzą dolegliwości biegunkowe.

Zmniejszają ryzyko chorób serca

Z uwagi na wysoką zawartość potasu, maliny pomagają regulować ciśnienie krwi i bicie serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca. Owoce te są również bogate w minerały, w tym żelazo, miedź i mangan, które sprzyjają produkcji czerwonych krwinek.

Zobacz także:

Mają działanie napotne i przeciwgorączkowe

Zarówno owoce, łodygi, jak i liście malin, mają działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych oraz w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych.

Pomocne przy odchudzaniu

Maliny są bogate w błonnik pokarmowy i mangan. Owoce te spowalniają proces trawienia, sprawiając, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Przeciwdziałają też odwodnieniu z uwagi na wysoką zawartość wody i potasu.

Profilaktyka antynowotworowa

Czy wiecie, że maliny mają jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców na świecie? A te, jak wiadomo, znane są z tego, że zmniejszają ryzyko zachorowania na raka Owoce te zmniejszają również stany zapalne dzięki zawartym w nich fitoskładnikom. Występujący w malinach kwas elagowy ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe.

Łagodzą bóle miesiączkowe

Macie bolesne miesiączki? Zacznijcie jeść maliny. Owoce te zawierają składniki, które powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. w macicy, dzięki czemu miesiączki przebiegają łagodniej.

Wzmacniają odporność

Z uwagi na wysokie stężenie witaminy C, malina doskonale wzmacnia odporność i przeciwdziała wszelkim infekcjom i chorobom. Owoc ten przygotowuje również komórki krwi do walki z wirusami.

Skuteczne w leczeniu mdłości i wymiotów

Herbata z liści malin jest skuteczna w leczeniu porannych mdłości i wymiotów.

Piękna i gładka skóra

Przeciwutleniacze zawarte w malinach wspomagają regenerację komórek kości, skóry i naczyń krwionośnych, a także naprawiają uszkodzoną tkankę skórną.

Poprawiają pamięć

Maliny są bogate w fitoskładniki, które wzmacniają i utrzymują funkcję pamięci.

Zwiększają płodność i podnoszą libido

Z uwagi na duże stężenie przeciwutleniaczy w malinach, owoce te mogą chronić plemniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Zawarta w nich witamina C i magnez, wzmacnia męską płodność i produkcję testosteronu.

Badania wykazały, że zawarte w malinach przeciwutleniacze chronią zarodek po zapłodnieniu, zmniejszając w ten sposób ryzyko poronienia. Cynk zawarty w tych owocach pomaga stymulować libido.

Jak wykorzystać w kuchni maliny?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych pysznych letnich owoców.

Możemy zrobić z nich:

Możemy też oczywiście spożywać maliny na surowo, po wcześniejszym umyciu.

A wy jak najbardziej lubicie jeść maliny?

Źródło: gazetalubuska.pl, mindfood.com, stylecraze.com