Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
AdobeStock
Newsy

Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie

Rosną dziko w lasach i na przydomowych krzakach. Maliny zawierają prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść? Korzyści są wprost nieocenione!

Sezon na maliny trwa od maja aż do września, ale właśnie teraz możemy natrafić na najbardziej wartościowe owoce. Niektórzy uprawiają krzaki malin tuż przy domu, inni zrywają je w lesie. Możemy też oczywiście kupić gotowe maliny w warzywniaku. Dlaczego warto jeść te owoce?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na co pomagają maliny?

Maliny zawierają prawdziwy ogrom witamin i minerałów, przez co mają potężne działanie prozdrowotne. Kiedy zerwiecie je z krzaka, koniecznie pamiętajcie, by je umyć a następnie możecie się nimi zajadać do woli. Dlaczego warto jeść maliny?

Pomagają przy biegunce

Liście malin znane są ze swojego działania ściągającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Dzięki obecności garbników hamują rozwój bakterii jelitowych oraz łagodzą dolegliwości biegunkowe.

Zmniejszają ryzyko chorób serca

Z uwagi na wysoką zawartość potasu, maliny pomagają regulować ciśnienie krwi i bicie serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca. Owoce te są również bogate w minerały, w tym żelazo, miedź i mangan, które sprzyjają produkcji czerwonych krwinek.

Mają działanie napotne i przeciwgorączkowe

Zarówno owoce, łodygi, jak i liście malin, mają działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych oraz w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych.

Zobacz także
Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić

Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni

Pomocne przy odchudzaniu

Maliny są bogate w błonnik pokarmowy i mangan. Owoce te spowalniają proces trawienia, sprawiając, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Przeciwdziałają też odwodnieniu z uwagi na wysoką zawartość wody i potasu.

Profilaktyka antynowotworowa

Czy wiecie, że maliny mają jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców na świecie? A te, jak wiadomo, znane są z tego, że zmniejszają ryzyko zachorowania na raka Owoce te zmniejszają również stany zapalne dzięki zawartym w nich fitoskładnikom. Występujący w malinach kwas elagowy ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe.

Łagodzą bóle miesiączkowe

Macie bolesne miesiączki? Zacznijcie jeść maliny. Owoce te zawierają składniki, które powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. w macicy, dzięki czemu miesiączki przebiegają łagodniej.

Wzmacniają odporność

Z uwagi na wysokie stężenie witaminy C, malina doskonale wzmacnia odporność i przeciwdziała wszelkim infekcjom i chorobom. Owoc ten przygotowuje również komórki krwi do walki z wirusami.

Skuteczne w leczeniu mdłości i wymiotów

Herbata z liści malin jest skuteczna w leczeniu porannych mdłości i wymiotów.

Piękna i gładka skóra

Przeciwutleniacze zawarte w malinach wspomagają regenerację komórek kości, skóry i naczyń krwionośnych, a także naprawiają uszkodzoną tkankę skórną.

Poprawiają pamięć

Maliny są bogate w fitoskładniki, które wzmacniają i utrzymują funkcję pamięci.

Zwiększają płodność i podnoszą libido

Z uwagi na duże stężenie przeciwutleniaczy w malinach, owoce te mogą chronić plemniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Zawarta w nich witamina C i magnez, wzmacnia męską płodność i produkcję testosteronu.

Badania wykazały, że zawarte w malinach przeciwutleniacze chronią zarodek po zapłodnieniu, zmniejszając w ten sposób ryzyko poronienia. Cynk zawarty w tych owocach pomaga stymulować libido.

Jak wykorzystać w kuchni maliny?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych pysznych letnich owoców.

Możemy zrobić z nich:

Możemy też oczywiście spożywać maliny na surowo, po wcześniejszym umyciu.

A wy jak najbardziej lubicie jeść maliny?

Źródło: gazetalubuska.pl, mindfood.com, stylecraze.com

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

Soki na przeziębienie
Pixabay/Luisella Planeta Leoni
Zdrowie
Pomoże zwalczyć najgorsze przeziębienie. Skuteczne lekarstwo, którego smak kocha każdy
 
Soki zawierają cenne i lecznicze właściwości. Na jesień warto przygotować się jeszcze latem. Które owoce pomogą nam najskuteczniej w pierwszych objawach przeziębienia?

    Do jedzenia owoców nie trzeba namawiać nikogo. Co prawda, sezon na świeże owoce pomału dobiega końca, jednak w sezonie zimowym zostają wcale nie gorsze mrożonki i kilka sprawdzonych pomysłów na domowej roboty soki.  Jednym z lepszych przygotowań na sezon przeziębień i kataru jest profilaktyka. W praktyce oznacza ona nic innego jak przygotowanie się na falę chorób, która uderza, licząc od pierwszych dni października.  Malinowa pychota Maliny należą w Polsce do gatunku roślin rodzimych. U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego. Do soku na przeziębienie najlepiej przyda się popularna odmiana czerwona. Sok z malin można pić łyżkami, ze względu na jego słodkawy smak, jak również jako dodatek do herbaty, która przyda się w sytuacji, kiedy czujemy, że nas rozkłada. Soki malinowe znajdziecie również w supermarkecie, jednak owoc, z którego są zrobione mają najczęściej tylko w nazwie. Lekarstwo czerpiące z natury Maliny utarte z cukrem - to podstawowa baza naszego soku. Dla smaku można dorzucić liście mięty lub kilka łyżeczek miodu. Właściwości tak przyrządzonego soku są niezliczone. Od przeciwgorączkowych, po wzmacniające i przeciwmiażdżycowe. Ważną zaletą soku z malin jest jego działania odpornościowe. Witaminy zawarte w malinach wspierają działanie układu odpornościowego, który w sezonie przeziębień jest szczególnie narażony na osłabienie. Picie herbaty z dodatkiem soku z malin pomoże przeciwdziałać chorobie. I to dopiero argument!    Źródło: PoradnikZdrowie.pl  

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl