Większość deserów nie może się po prostu obyć bez tego składnika. Apetyczny zapach wanilii sprawia, że natychmiast ślinka cieknie, a pomieszczenie wypełnione jej aromatem od razu staje się bardziej przytulne.
Wspaniale pasuje do ciast, ciasteczek, deserów i lodów. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że wanilia, poza wyjątkowym smakiem i aromatem, ma też niezwykłe właściwości zdrowotne.
Skąd pochodzi wanilia?
Ojczyzną wanilii są lasy deszczowe Ameryki Południowej i Środkowej. Z czasem, gdy stała się bardziej popularna, uprawę wanilii rozpoczęto również w innych rejonach świata. Obecnie jej największe plantacje znajdują się na Madagaskarze, jednak koneserzy tej przyprawy uważają, że najlepsza jest ta pochodząca z Meksyku.
Zobacz także:
Charakterystyczny aromat wanilii uzyskuje się poprzez poddanie jej procesowi fermentacji, a następnie suszenia. Znane wszystkim ciemnobrązowe, prawie czarne laski wanilii pokryte białym nalotem to właśnie efekt tych zabiegów.
Właściwości wanilii
Wanilia wspaniale pachnie i smakuje, ale to nie koniec jej zalet. Jedzenie dań i deserów z dodatkiem tej przyprawy ma kilka zaskakujących korzyści:
-
zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i tym samym poprawia trawienie
-
działa rozkurczowo
-
uspokaja i wycisza przy nadmiernym stresie
-
zmniejsza chęć do podjadania
-
ma działanie antyseptyczne
Uważa się też, że wanilia jest naturalnym afrodyzjakiem. Ze względu na jej bardzo przyjemny zapach, stanowi ona często składnik perfum (zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn), a także balsamów, kremów i innych kosmetyków do pielęgnacji ciała czy włosów.
Sposoby na wykorzystanie wanilii w kuchni
Wanilii można użyć do zrobienia własnego cukru waniliowego. Wystarczy wsypać zwykły cukier (biały, trzcinowy albo ksylitol) do pojemnika i włożyć do niego kilka lasek wanilii. Przyprawę tę można wykorzystać też do zrobienia wielu smacznych potraw i napojów. Skorzystajcie z poniższych inspiracji autorstwa użytkowników Gotujmy.pl: