Liście orzecha włoskiego wykazują zaskakujące właściwości zdrowotne. Niestety mało, kto już dzisiaj jest w posiadaniu zielarskiej wiedzy dawnych pokoleń, które z korzyścią dla siebie wyzyskiwały choćby liście tego właśnie drzewa w celu poprawy swojego zdrowia.

Na co pomaga napar z liści orzecha włoskiego?

Liście orzecha włoskiego dzięki zawartości wielu cennych związków i witamin jest naturalnym środkiem przeciwwrzodowym i przeciwzapalnym, a także przeciwkrwotocznym. Mogą pomóc w walce z następującymi chorobami i schorzeniami:

  • Zapalenie żołądka
  • Zgaga
  • Reumatyzm
  • Problemy jelitowe
  • Zaburzenia miesiączkowe u kobiet
  • Działanie przeciwbólowe na zaczerwienione dziąsła i zgorzele
  • Niestrawność

Oprócz podawania w formie doustnej naparu z suszu i liści świeżych, taki wywar może być także używany zewnętrznie – na skórę. Grzybica, trądzik, choroby skórne, opryszczka – przemywanie stanów zapalnych skóry takim wywarem może być naprawdę pomocny w walce z tymi schorzeniami.

Jak zrobić napar z liści orzecha włoskiego?

Przygotowanie naparu z liści orzecha włoskiego to nic trudnego. Najlepiej zerwać zawczasu świeże liście nieowocującego jeszcze drzewka i odstawić je do wysuszenia. Inną opcją jest także zaparzenie herbaty orzechowej ze świeżych liści.

Zobacz także:

  • Zerwijcie kilkanaście świeżych liści młodego orzecha włoskiego (niewielkie drzewa)
  • Odstawcie liście na niedługi czas do przeschnięcia (wystarczy nawet 1 dzień)
  • Płaską łyżkę wysuszonych liści orzecha włoskiego zalejcie 250 ml wrzątku i odczekajcie 10 min
  • Inną opcją jest użycie zaparzacza lub czajniczka

Do kiedy można zrywać liście orzecha włoskiego na zdrowy napar?

To już ostatni moment, by zebrać liście orzecha włoskiego na napar z suszu. Zwykle zbierany jest on do przesilenia letniego, czyli do 21 czerwca. Jednak napar można przygotować także ze świeżych liści orzecha włoskiego.  

Z czasem, wraz z owocowaniem, w okolicach lipca i sierpnia duża część garbników i flawonoidów zawartych w olejkach eterycznych liści orzecha ulega już zaniknięciu. A to właśnie te substancje odpowiadają za jego fantastyczne prozdrowotne właściwości.