Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit
AdobeStock
Newsy

Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit

Bardzo prosty w przygotowaniu i zdrowy – zróbcie sok z młodej kapusty sami w domu!

Młoda kapusta nie tylko świetnie smakuje, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych! Warto wykorzystać ją do ugotowania smacznego kapuśniaku lub do zrobienia klasycznej kapusty zasmażanej. Jeśli nudzi wam się kapusta na obiad, możecie przyrządzić sok z młodej kapusty – to bardzo proste!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić sok z młodej kapusty?

Przyrządzenie soku z młodej kapusty jest bardzo proste. Najlepiej, jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową – wówczas wystarczy po prostu wrzucić do niej pokrojoną na kawałki kapustę i poczekać, aż maszyna sama wyciśnie sok. Jeśli jednak nie macie wyciskarki, można zrobić sok za pomocą zwykłego blendera.

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty
  • 0,5 l przegotowanej, zimnej wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie kapustę na kawałki. Im mniejsze, tym lepsze – łatwiej będzie je rozdrobnić blenderem.
  2. Wrzućcie kapustę do kielicha blendera (lub do wysokiego naczynia, jeśli używacie blendera ręcznego). Wlejcie pół litra wody (na pół kilograma kapusty, jeśli macie jej więcej, to wlejcie odpowiednio więcej wody).
  3. Całość zmiksujcie na gładką masę tak, by widoczne były drobinki kapusty.
  4. Sok przecedźcie na sitku i przelejcie do szklanki. Gotowe!

Tak przygotowany sok możecie pić codziennie, ale uwaga – w niewielkich ilościach. Najlepiej jest popijać go po trochu. Nie pijcie soku z kapusty szklankami!

Zobacz także
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie

Młoda kapusta – witaminy

Zarówno w białej kapuście, jak i czerwonej – znajduje się wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do tego, by wasz organizm funkcjonował prawidłowo. Znajduje się w niej mnóstwo witaminy C, a także witamin z grupy B, witaminy K, E i A. Bogata jest także w takie minerały jak fosfor, siarka, żelazo, potas i magnez.

Sok z kapusty – właściwości

Ponieważ nie każdy jest w stanie jeść codziennie kapustę, sok z kapusty stanowi doskonałą alternatywę. Jego regularne picie pomoże w takich dolegliwościach, jak:

  • Nieżyt żołądka
  • Choroba wrzodowa żołądka
  • Zapalenie jelita grubego

Ponadto sok z kapusty wspomaga pracę nerek, wątroby i woreczka żółciowego, a także świetnie oczyszcza z toksyn i polepsza koncentrację.

Czytaj także:

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Ta zupa idealnie sprawdzi się na letni obiad. Jest bardzo lekka, ale dobrze syci. Wykorzystajcie do niej młodą kapustę i kilka innych dodatków.

Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem , kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej , bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad. Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna. Składniki na zupę z młodej kapusty Młoda kapusta 3 litry wody 5 ziemniaków Pół pęczka włoszczyzny Puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła Papryka chili Łyżeczka curry Trochę soli 200 g śmietany 12% 4 łyżeczki mąki Pęczek natki pietruszki Pół łyżeczki zielonego pieprzu Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty Opłuczcie kapustę pod wodą. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski. Wodę zagotujcie w garnku. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą....

Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad
Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty w chrupiącej panierce są idealne na obiad. Jeśli szukacie ciekawych przepisów, ten zdecydowanie jest wart zapamiętania. Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty są przepyszne.

Sezon na kruchą, młodą kapustę już się zaczął. To pyszne warzywo dostępne jest od maja do sierpnia, korzystajmy więc, póki jest czas. Młoda kapusta to skarbnica cennych składników odżywczych. Jest także bogata w witaminę C. Zawiera jej cztery razy więcej niż kapusta kiszona! Warto wiec jeść jej jak najwięcej. Bez wątpienia młoda kapusta jest ulubionym wiosennym przysmakiem wielu smakoszy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w wielu daniach.  Co zrobić z młodej kapusty?  Z młodych, zielonych główek można przyrządzić naprawdę pyszne dania jak na przykład  kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty . Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż jego tradycyjna wersja. Młoda kapusta świetnie smakuje również dodatkiem podsmażonej kiełbasy i świeżego koperku. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to prawdziwa klasyka, którą musicie koniecznie przyrządzić. Z młodą kapustą możecie także przyrządzić przepyszne roladki schabowe.  Jak zrobić roladki schabowe z młodą kapustą?  Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 1 cebula 1 marchew 1/3 główki kapusty młodej 1 papryka czerwona Olej do smażenia 2 jajka Bułka tarta do panierki Sól Pieprz ½ łyżeczki octu jabłkowego ½ łyżeczki cukru Sposób przygotowania:  Jeśli macie schab w kawałku, opłuczcie mięso pod wodą, a następnie podzielcie je nożem na dwu centymetrowe plastry. Dwu centymetrowe plastry schabu przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka do mięsa.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również umyjcie mięso, rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie pieprzem oraz solą.    Cebule obierzcie, pokrójcie drobno i...

Szukacie pomysłu na szybki, sezonowy obiad? Zróbcie skrzydełka z młodą kapustą SEO: Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem
Skrzydełka kurczaka pasują bardzo do młodej kapusty. Wyśmienity obiad, który jest bardzo prosty i szybki. Pycha!

Każdemu chyba czasem brakuje pomysłów na obiad. Większość z was ma pewnie w miarę stały repertuar dań, które przyrządza i które smakują wam i waszej rodzinie. Nowe przepisy są jednak zawsze w cenie. Ten przepis na skrzydełka w młodej kapuście ma wielki potencjał na zostanie jednym z waszych ulubionych wiosennych obiadów. Jest banalny, a pyszny. Przepis na skrzydełka w młodej kapuście Ciekawe danie główne, które każdy z was może szybko przygotować. To pomysł na tani obiad, który jest naprawdę pyszny. Składniki na skrzydełka z kurczaka z młodą kapustą i papryką Kilogram skrzydełek z kurczaka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 50 g masła Pół szklanki wody Papryka Pół główki młodej kapusty 4 łyżki ketchupu Przygotowanie skrzydełek w młodej kapuście Skrzydełka kurczaka opłuczcie i osuszcie. Doprawcie skrzydełka solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Nie dodawajcie za dużo soli, jeśli wchodzi ona w skład przyprawy do kurczaka. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do głębszej patelni albo garnka o szerokiej średnicy. Na dno patelni włóżcie masło lub margarynę i wlejcie wodę. Odczekajcie do rozpuszczenia masła. Paprykę pokrójcie na kawałki i ułóżcie na skrzydełkach. Smażcie przez ok. 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Dodajcie poszatkowaną młodą kapustę i smażcie dalej pod przykryciem. Dodajcie do dania ketchup i wymieszajcie delikatnie całość. Smażcie jeszcze ok. 10 minut. Gotowe skrzydełka przełóżcie na półmisek razem z duszonymi warzywami. Możecie dodatkowo posypać danie koperkiem lub natka pietruszki. Tak przygotowane skrzydełka mają już w sobie warzywa, wiec do takiego obiadu nie musicie nawet dodatkowo robić surówki ....