Młoda kapusta nie tylko świetnie smakuje, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych! Warto wykorzystać ją do ugotowania smacznego kapuśniaku lub do zrobienia klasycznej kapusty zasmażanej. Jeśli nudzi wam się kapusta na obiad, możecie przyrządzić sok z młodej kapusty – to bardzo proste!

Jak zrobić sok z młodej kapusty?

Przyrządzenie soku z młodej kapusty jest bardzo proste. Najlepiej, jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową – wówczas wystarczy po prostu wrzucić do niej pokrojoną na kawałki kapustę i poczekać, aż maszyna sama wyciśnie sok. Jeśli jednak nie macie wyciskarki, można zrobić sok za pomocą zwykłego blendera.

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty
  • 0,5 l przegotowanej, zimnej wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie kapustę na kawałki. Im mniejsze, tym lepsze – łatwiej będzie je rozdrobnić blenderem.
  2. Wrzućcie kapustę do kielicha blendera (lub do wysokiego naczynia, jeśli używacie blendera ręcznego). Wlejcie pół litra wody (na pół kilograma kapusty, jeśli macie jej więcej, to wlejcie odpowiednio więcej wody).
  3. Całość zmiksujcie na gładką masę tak, by widoczne były drobinki kapusty.
  4. Sok przecedźcie na sitku i przelejcie do szklanki. Gotowe!

Tak przygotowany sok możecie pić codziennie, ale uwaga – w niewielkich ilościach. Najlepiej jest popijać go po trochu. Nie pijcie soku z kapusty szklankami!

Młoda kapusta – witaminy

Zarówno w białej kapuście, jak i czerwonej – znajduje się wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do tego, by wasz organizm funkcjonował prawidłowo. Znajduje się w niej mnóstwo witaminy C, a także witamin z grupy B, witaminy K, E i A. Bogata jest także w takie minerały jak fosfor, siarka, żelazo, potas i magnez.

Zobacz także:

Sok z kapusty – właściwości

Ponieważ nie każdy jest w stanie jeść codziennie kapustę, sok z kapusty stanowi doskonałą alternatywę. Jego regularne picie pomoże w takich dolegliwościach, jak:

  • Nieżyt żołądka
  • Choroba wrzodowa żołądka
  • Zapalenie jelita grubego

Ponadto sok z kapusty wspomaga pracę nerek, wątroby i woreczka żółciowego, a także świetnie oczyszcza z toksyn i polepsza koncentrację.

Czytaj także: