Południowcy wiedzą jak radzić sobie z upałami. Nie jedzą lodów, ale piją… ten gorący napój
AdobeStock
Newsy

Południowcy wiedzą jak radzić sobie z upałami. Nie jedzą lodów, ale piją… ten gorący napój

To najlepsze źródło informacji o upałach. Ci ludzie zmagają się z nimi przez całe życie. Wcale nie piją wody z lodem.

Mieszkańcy ciepłych krajów od urodzenia musza zmagać się z upałami. Południowcy znani są z tego, że w ciepłe miesiące w okolicach południa robią sobie sjestę, czyli nie pracują przez jakiś czas, ponieważ jest zbyt gorąco. Zamiast tego często przesiadują z przyjaciółmi w mieszkaniach i kawiarniach. Nie popijają jednak zimnej wody z lodem. Zamiast tego wybierają… gorące napoje. O co tu chodzi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gorące napoje w gorące dni

Okazuje się, że nawet naukowcy potwierdzają te informacje: gorące napoje lepiej wychładzają organizm w gorące dni. Zdaniem profesora Petera McNaughtona, naukowca z Uniwersytetu Cambridge, ciepłe napoje takie jak herbata lub gorąca woda, zwiększają temperaturę ciała, a przez to stymulują pocenie. Pocenie się to najlepszy sposób na ochłodzenie ciała.

Nerwy w naszych ustach i w przewodzie pokarmowym odpowiadają na ciepłe napoje i stymulują mózg do produkcji większej ilości potu. Pot paruje i bardzo wydajnie chłodzi organizm. Woda (pot) paruje ze skóry bardzo szybko. Parowanie daje uczucie ochłodzenia - mówi naukowiec

Choć wydaje się to może nielogiczne i wbrew instynktom, picie gorących napojów faktycznie ma sens i może ochłodzić was w cieple dni.

Naukowiec kontynuuje: Żeby stymulować pocenie można także jeść gorące lub ostre potrawy. Jeśli lubicie ostre potrawy, lato to idealna pora na ich jedzenie. Mechanizm jest bardzo podobny. Także chodzi o pocenie się.

Szklanka chłodnej wody w upał? Nienajlepszy sposób

Choć większość osób z chłodniejszych krajów, takich jak Polska po nastaniu upałów instynktownie sięga po chłodne napoje, które dają wrażenie natychmiastowej ulgi, może nie być to najlepszy pomysł. Zimne napoje mogą doprowadzić do zwężenia tętnic, co zwiększa uczucie gorąca. Faktycznie, chłodzą one natychmiastowo, ale nie długotrwale.

Spróbujcie ciepłego napoju w gorący dzień i sprawdźcie, czy faktycznie przyniesie wam ochłodzenie. Mogą być to na przykład:

Napój detoksykujący organizm
Pixabay/Tomáš Dohnal
Newsy
Szklanka tego napoju działa jak cudowny detoks dla całego organizmu
Oczyszczanie organizmu z toksyn powinno wejść na stałe do naszych codziennych nawyków. Dzięki naturalnym metodom możemy pomóc funkcjonować własnemu zdrowiu przez długie lata. Zainteresowani?

Detoksykacja organizmu zyskuje coraz więcej fanów. Należy jedynie pamiętać, aby stosować ją rozsądnie, czyli nie za często. Oczyszczenie ciała raz na jakiś czas w zupełności wystarczy. Obiecujemy, poczujecie ulgę niemalże błyskawicznie! Prosta i skuteczna metoda Detoks organizmu, którego podstawą są głównie płyny, to jedna z najprostszych i najbardziej skutecznych metod oczyszczania organizmu z toksyn i dostarczania mu cennych składników odżywczych. Ponadto picie napojów to sposób na szybką utratę wagi przed sylwestrem. Oczyszczanie ma zbawienny wpływ na system pokarmowy, który odpoczywa, nie musząc trawić pokarmów stałych. Napoje gorące nadają się do tego wręcz idealnie! Jeśli chcecie odgruzować swój organizm i przygotować go na nadchodzące, ciężkostrawne święta, nic prostszego. Sięgnijcie po nasz przepis! Najważniejszy organ Wątroba to niezwykle cenny organ, który bierze udział w całościowej detoksykacji organizmu. Zatem warto pić napoje oczyszczające, soki owocowe i warzywne, aby pomóc jej sprawnie funkcjonować. Napoje detoksykujące warto włączyć do codziennego menu nie tylko dla zdrowia, ale i zgrabnej sylwetki. Jeszcze mocniejsze działania od zimnych soków mają napoje podawane na gorąco. Najlepszym przykładem może być zielona herbata, której właściwości są w zasadzie niezliczone. Możemy ją pić od rana do wieczora pamiętając, że parzona długo podziała pobudzająco i doda nam energii na dalszą cześć dnia. Zalety mięty Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Odczuwalnie zmniejsza ból i pomaga w trudnych sytuacjach trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. Podawana z herbatą smakuje wyśmienicie!...

przeziębienie co jeść
AdobeStock
Newsy
Czego lepiej nie jeść podczas przeziębienia? Tych produktów warto się wystrzegać
Raczej dobrze wiemy co jeść, gdy jesteśmy przeziębieni. A czego NIE jeść? Mamy dla was krótką listę produktów, których nie powinno się jeść w trakcie choroby!

Jesienią i zimą jesteśmy bardzo podatni na infekcje. Mroźny wiatr, duża wilgotność w powietrzu i ciągłe skoki temperatur (wychodzenie z ciepłego mieszkania na mróz) stanowią ogromne wyzwanie dla naszego systemu odpornościowego. Jesteśmy osłabieni, mamy gorączkę i kompletnie przechodzi nam ochota na jakiekolwiek jedzenie. To zrozumiałe – organizm walcząc z infekcją wykorzystuje całą energię na pokonanie wirusów i ma mniej siły na trawienie. Jednak wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby! Ale czy wiedzieliście, że pewnych produktów powinno się wręcz unikać w przypadku przeziębienia lub grypy? Tego nie jedz w trakcie choroby! Toczony infekcją organizm jest bardzo osłabiony. Dlatego jedzenie w tym czasie produktów ciężkostrawnych może jeszcze pogorszyć jego stan! Kiedy chorujemy, musimy wspierać swoje ciało w tej walce, a nie ją utrudniać. To właśnie dlatego chorym podaje się lekkostrawne potrawy, takie jak rosół, kleik czy budyń. Za to najgorszym pomysłem może być zjedzenie podczas grypy czegoś bardzo ciężkostrawnego – na przykład grzybów czy tłustego mięsa. Poniżej zebraliśmy dla was listę produktów, których absolutnie nie powinniście jeść gdy jesteście chorzy! Alkohol – niektórzy lubią dla kurażu dolać sobie odrobinę mocnego alkoholu do herbaty. A to duży błąd! Po pierwsze, na pewno bierzecie na przeziębienie jakieś leki, a ich absolutnie nie wolno łączyć z alkoholem. A po drugie, napoje wysokoprocentowe odwadniają organizm i wypłukują z niego cenne mikro- i makroelementy. Ostre jedzenie – pikantne potrawy bardzo podrażniają śluzówkę i przełyk. Dlatego podczas zapalenia gardła lepiej odpuście sobie chilli, ostre papryczki czy imbir w dużych ilościach. Muesli i granola – wszelkiego rodzaju twarde płatki...

Woda
Adobe Stock
Newsy
Czy woda pitna może być źródłem przenoszenia koronawirusa? Specjaliści odpowiadają!
Koronawirus obecny w wodzie to nie kolejny wymysł przestraszonych ludzi, a fakty podane przez Francję i Włochy. Po tych informacjach zaczęto się zastanawiać, czy woda, którą codziennie pijemy może nas zabić. Do sprawy odniosła się już WHO!

Woda jest niesamowicie ważna w życiu każdego człowieka. Kiedy jej zabraknie, nas również. Wszystko dlatego, że składamy się z niej w aż 75 proc . Bez jedzenia jesteśmy w stanie przeżyć nawet miesiąc, z kolei bez wody zaledwie kilka dni. To właśnie ona jest odpowiedzialna za prawidłowe trawienie, przełykanie, a także transport pożywienia do żołądka. Woda pomaga również oczyścić nasz organizm ze zbędnych substancji i toksyn, wspomaga metabolizm, poprawia wytrzymałość fizyczną, a nawet reguluje temperaturę naszego ciała! Niestety organizm ludzki nie potrafi magazynować tego życiodajnego płynu. Dlatego też tak ważne jest picie co najmniej 1 litra wody dziennie. W innym przypadku może dojść do odwodnienia, które przejawia się bólami głowy, uczuciem gorąca, suchością w ustach, a nawet zaburzeniem funkcjonowania układu moczowego. Długotrwałe odwodnienie najczęściej kończy się pobytem w szpitalu. Można więc powiedzieć, że panika wywołana wykryciem koronawirusa w wodzie jest jak najbardziej uzasadniona. Na początku Francja O wykryciu COVID-19 w wodzie jako pierwsza poinformowała Francja. Okazało się, że aż 4 z 27 jej ujęć zostało skażonych. Na szczęście nie była to woda służąca do picia, a jedynie wykorzystywana do mycia ulic, podlewania ogródków czy wypełniania fontann. Władze Francji natychmiast podjęły decyzję o zablokowaniu skażonych źródeł. Jednocześnie zapewniły mieszkańców, że woda znajdująca się w kranie wciąż jest zdatna do picia, ponieważ przepływa innymi rurami. Jednak, po wnikliwych analizach pobranych do badań próbek, okazało się, że wirus utrzymuje się w wodzie, która może stanowić źródło zakażeń COVID-19. Później Włochy Podobna sytuacja miała miejsce we Włoszech. Okazało się, że woda pochodząca ze ścieków...

Picie herbaty, herbata
Adobe Stock
Newsy
Ten uwielbiany przez miliony Polaków napój pomaga w walce z koronawirusem. Aż ciężko w to uwierzyć
Na całym świecie wypija się jej hektolitry. Oprócz właściwości służących urodzie, ma cały szereg cennych, leczniczych zastosowań.

Jej najstarsze rodzaje mają ponad 2000 lat. Zawiera duże stężenie związków opóźniających procesy starzenia. Ale nie tylko! Uspokaja, rozgrzewa i dzięki niej wspomożemy organizm w walce z sezonowymi infekcjami. Druga fala pandemii Rok 2020 został zdominowany przez COVID-19. Szukamy coraz to nowszych specyfików na poprawę odporności. Tym lepiej, jeśli są to produkty naturalne, które nie ingerują zbytnio w nasz organizm. Kolejne odkrycia naukowców potrafią szokować. Czasami zwykłe produkty, które znamy wszyscy, mogą nam pomóc zachować zdrowie przez długie lata. Wedle ostatnich odkryć japońskich naukowców, takim rodzajem wspomagacza w walce z wirusami jest herbata. Ta, którą znamy z codziennego spożywania. Czy herbata faktycznie może pomóc na SARS-CoV-2? Wnioski badaczy na ten temat są co najmniej zaskakujące! W herbacie znajdują się przeciwwirusowe związki Japońscy naukowcy zbadali wpływ herbaty na cząsteczki SARS-CoV-2 i doszli do interesujących przemyśleń. Kilka filiżanek herbaty co prawda jeszcze nie zdziała cudów, jednak w napoju znajdują sią liczne, bioaktywne związki o działaniu antywirusowym. Wcześniejsze badania przedstawiają herbatę we wcale nie gorszym świetle. Nie od dziś wiadomo, że ten gorący napar ma silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Herbata  ma świetny wpływ na nasz cały organizm! Skuteczność przeciwwirusowa herbaty Naukowcy wzięli sobie za zadanie sprawdzenie skuteczności herbaty w zwalczaniu COVID-19. Zgodnie ustalili, że ekstrakty z herbaty czarnej i zielonej spowodowały znaczące obniżenie poziomu wirusa, które ostatecznie spadło poniżej wykrywalnego zakresu. Największy efekt wykazał ekstrakt z czarnej herbaty.   Badania odbyły się na Uniwersytecie Medycznym...