Polscy rolnicy zaczną uprawiać kawę?! Kawowy przedsiębiorca zaskakuje swoją śmiałą wizją
Adobe Stock
Newsy

Polscy rolnicy zaczną uprawiać kawę?! Kawowy przedsiębiorca zaskakuje swoją śmiałą wizją

Kawa, pomarańcze, herbata zamiast pszenicy, ziemniaków i buraków cukrowych? Taka wizja zmiany uprawianych roślin przez polskich farmerów brzmi jak pomysł wzięty z sufitu. Co jednak przyniesie przyszłość?
Hubert Rój
maj 28, 2021

Polskie winnice, w których produkuje się najprawdziwsze polskie wino? Jeszcze przed kilkudziesięciu laty taki scenariusz byłby wzięty za czyste science-fiction. Ocieplający się powoli klimat sprawił, że tego typu wizje stały się rzeczywistością.

Nic więc w tym dziwnego, że pomysł plantacji kawy w naszym kraju brzmi w tej chwili dla ludzi twardo stąpających po ziemi, jak z mrzonki z księżyca czy inne bzdury wyssane z palca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy w przyszłości zabraknie kawy?

Przyroda i klimat zmieniają się jednak niemal na naszych oczach. Wspominaliśmy już o uprawie winorośli – na mapie świata coraz więcej jest miejsc,  w których kiedyś produkowano wino, a teraz jest to już niemożliwe – ze względu właśnie na niesprzyjające warunki klimatyczne.

Eksperci są zdania, że ten sam proces zaczął się także w przypadku uprawy nasion kawowca. To już niemal pewne, że kawa nie będzie rosła w niektórych miejscach, które dotąd były z tego znane. Co to oznacza?

Zobacz także

Głosy o tym, że niedługo zabraknie kawy, są według specjalistów mocno przesadzone. Nieuniknione będzie za to prawdopodobnie przesunięcie upraw w ciut chłodniejsze miejsca. Nie wiadomo także, czy wraz z tymi procesami nie zmienią się właściwości i walory smakowe znanej dotąd kawy.

Co o przyszłości branży kawowej sądzą jej przedstawiciele?

Czarny napój parzony z polskich ziaren kawowca? Przyznacie sami, że brzmi to doprawdy fantastycznie. Jednak z polskiej branży kawowej już słychać odważne głosy o tym, że taki scenariusz ziści się szybciej niż nam się wydaje.

Jako jeden z pierwszych przed szereg wystąpił Łukasz Mrowiński, zawiadujący siecią kawiarni i palarni kawy Etno Cafe:

 – Cała przemiana polskiego rynku winiarskiego pokazuje, że Polska staje się coraz większym rynkiem producentów wina, co jeszcze kilkanaście lat temu nie było tak oczywiste. Z kawą myślę, że będziemy świadkami podobnego procesu – powiedział Mrowiński.

Kiedy w Polsce będzie możliwa uprawa kawy?

Do tej pory uprawa kawy w polskich warunkach ograniczała się do wersji doniczkowej. W ten sposób uprawiano ją chętnie w Polsce niemal przed stu laty. Kiedy doczekamy się czasów, w których polscy rolnicy przerzucą się z uprawy pszenicy i kartofli na kawę?

Tego niestety dokładnie nie określą najbardziej utalentowani klimatolodzy. Jednak przykład szybko rozwijającej się branży winiarskiej daje do myślenia. Czy napijemy się kawy z polskich ziaren jeszcze za naszego życia?

Źródło: portalspozywczy.pl

Czytaj także:

Komentarze
Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy Wsypcie odrobinę do kawy a wasze poświąteczne kilogramy same zaczną spadać
Jeśli chcecie schudnąć przed Sylwestrem to najwyższy czas na zabranie się za zbędne kilogramy. Jeden trik sprawi, że spojrzycie na wagę ze znaczną ulgą.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii na najbliższe godziny. Kawa jako naturalne źródło kofeiny Kawa jest uzyskiwana z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców, uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej. Właśnie tam poznano ich właściwości lecznicze i cenne zastosowanie. Pestki są dodatkowo suszone i prażone, na skutek czego brązowieją. Kawa to także napój parzony z palonych i zmielonych ziaren kawowca Kofeina jest najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy, który w bezpośredni sposób wpływa na jej właściwości lecznicze. Kofeina znalazła też szerokie zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych oraz  pobudzających. Dawka lecznicza wynosi 200 mg. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują dodatek do kawy w postaci śmietanki, a inny wzbogacają kawę o cukier. Mało kto spodziewałby się, że można w stosunku do kawy zachować się zupełnie inaczej. Mamy pomysł: urozmaićcie ją o kurkumę.  Kawa z kurkumą pomoże wam w zgubieniu zbędnych kilogramów Kawa stawia na nogi ludzi na cały świecie. Okazuje, że kawą z kurkumą powinny się szczególnie zainteresować osoby dbające o smukłą sylwetkę. Kawa w takim wydaniu nie tylko smakuje, ale i zapewnia dodatkową dawkę energii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła 2 g kurkumy 2 g cynamonu Jeśli zależy wam na uczuciu...

Przeczytaj
kawa
Pixabay
Newsy Pijecie tę kawę? Lepiej poznacie jej prawdziwy skład. To czysta chemia
Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.
Aleksandra Jaworska
grudzień 21, 2020

Prawdziwi kawosze sięgają po nią nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście? Smak nie do przyjęcia Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym? Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem. Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną? Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację. Wiele osób nazywa siebie wynalazcami kawy rozpuszczalnej. Z początkiem XX w. japoński chemik Satori Kato zaprezentował kawę rozpuszczalną w Chicago. W 1906 Cyrus F. Blanke z St. Louis wprowadził Faust Instant Coffee. W 1906 belgijski przedsiębiorca z Gwatemali, George Washington, opracował swój sposób. Takich przykładów jest znacznie więcej! W 1938 Nestlé rozpoczęło produkcję kawy rozpuszczalnej, a w czasie II wojny światowej armia amerykańska ponownie przejęła całą produkcję kawy rozpuszczalnej – wśród głównych dostawców byli G. Washington, Nescafé i Maxwell House. Kawa rozpuszczalna jest wytwarzana z prawdziwej kawy Co sprawia, że kawa jest...

Przeczytaj
Kawa z masłem
Pixabay
Newsy Dodaj to do kawy, a poskromisz swój apetyt. Zaskakujące połączenie smaków, które cię zachwyci
Kawa to prawie stan umysłu. Na pewno są wśród was osoby, który nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki jej aromatycznego naparu. Kawa ma moc także w połączeniach. Zdradzimy wam jedno z nich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Kawa jest sporządzana  z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zwykle podajemy ją na gorąco, ze śmietanką lub w towarzystwie rozmaitych deserów. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Główne źródło kofeiny Jeśli należycie do sów wiecie, że nic nie działa lepiej na pobudzenie niż kubek pachnącej kawy. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Do większości języków europejskich weszła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Wcześniej w Polsce była znana jedynie regionalnie. Dziś pijemy ją z pasją w kawiarniach, ale równie chętnie, w domowym zaciszu. Kawa to dobry pretekst do spotkania z przyjaciółkami, randki, a nawet rozmowy rekrutacyjnej na wymarzone, zawodowe stanowisko. Sekret tkwi w dodatkach Zwyczajowo do kawy dodajemy mleczko i cukier. Jednak względem kawy możemy pójść o krok dalej. Pewien napój na bazie kofeiny przywędrował do USA wraz z imigrantami z Indii, Mongolii i Tybetu, gdzie w ten sposób piję się również mocną herbatę. Mowa o kawie z masłem . Tak, dobrze czytacie. Trend łączenia tych dwóch produktów zjednuje sobie coraz więcej sympatyków. Przykładowo, w kawiarni Philz Coffee w San Francisco kawę serwuje się według życzenia klienta, często z dwiema łyżeczkami niesolonego masła. Maślane espresso Masło w kawie to nie tylko gwarancja bogatego, nieco wyróżniającego się smaku. Połączenie kawy z masłem to przede wszystkim doskonały pomysł na poskromienie apetytu. Napój na bazie kofeiny i masła jest wyjątkowo aromatyczny i hamuje chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Głównie za sprawą kaloryczności. Filiżanka takiej kawy to nawet 400...

Przeczytaj
Jaką kawę piją Polacy
bnenin/Adobe Stock
Newsy Oto ulubiona kawa Polaków. To wcale nie espresso
Kawę pijemy w domu, kawę pijemy u znajomych, kawę pijemy coraz częściej na mieście. Jaką wybieramy najczęściej?
Hubert Rój
listopad 26, 2020

O kawie na polskich stołach pisał na kartach „Pana Tadeusza” już Adam Mickiewicz. Według słów naszego narodowego wieszcza, w dobrych szlacheckich domach kawę przygotowywała jaśnie państwu specjalnie wykwalifikowana pracownica, zwana kawiarką (nie mylić ze współczesnym przyrządem do zaparzania tego napoju…). Cenna zdobycz Od czasów Jacka Soplicy do XXI wieku upłynęło już nieco wody w Wiśle. Początki kawy w Polsce rzeczywiście były całkiem chwalebne. Niektóre źródła podają, że jedną z pierwszych kawiarni w Europie założył Polak. Był to niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, żołnierz króla Jana III Sobieskiego spod Wiednia. Jak do tego doszło? W czasie wiedeńskiej wiktorii w polskie ręce wpadły cenne łupy. Wśród drogich ubiorów, kosztowności i różnego rodzaju broni, polskie wojska znalazły także worki z czarnym ziarnem. Kulczycki, zasłużony człowiek Sobieskiego, „zaopiekował” się łupem i jako pierwszy parzył kawę dla mieszczan Wiednia. Kawa dla zwykłych Polaków W tamtym czasie kawa pozostawała napojem ludzi bogatych. W XX wieku Polacy powszechnie i chętnie pili za to kawę zbożową, która popularna jest zresztą do dziś. W okresach niedoborów, takich jak wojny i inne dziejowe zawieruchy, musieliśmy zadowalać się tzw. namiastkami kawy. Dzisiaj, na szczęście, nie mamy tego typu dylematów. Półki w sklepach uginają się od ciężaru wszelkiego gatunku kaw – od mielonych, po te ziarniste. Coraz chętniej pijemy także kawę poza domem – oprócz kawiarni, które powstają w dużych miastach jak grzyby po deszczu, kawa weszła także do obowiązkowego wyposażenia chociażby stacji benzynowych. Jaką gotową kawę kupujemy najczęściej? Według badań kilku niezależnych od siebie ośrodków, Polacy zdecydowanie...

Przeczytaj