Polscy rolnicy zaczną uprawiać kawę?! Kawowy przedsiębiorca zaskakuje swoją śmiałą wizją
Adobe Stock
Newsy

Polscy rolnicy zaczną uprawiać kawę?! Kawowy przedsiębiorca zaskakuje swoją śmiałą wizją

Kawa, pomarańcze, herbata zamiast pszenicy, ziemniaków i buraków cukrowych? Taka wizja zmiany uprawianych roślin przez polskich farmerów brzmi jak pomysł wzięty z sufitu. Co jednak przyniesie przyszłość?

Polskie winnice, w których produkuje się najprawdziwsze polskie wino? Jeszcze przed kilkudziesięciu laty taki scenariusz byłby wzięty za czyste science-fiction. Ocieplający się powoli klimat sprawił, że tego typu wizje stały się rzeczywistością.

Nic więc w tym dziwnego, że pomysł plantacji kawy w naszym kraju brzmi w tej chwili dla ludzi twardo stąpających po ziemi, jak z mrzonki z księżyca czy inne bzdury wyssane z palca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy w przyszłości zabraknie kawy?

Przyroda i klimat zmieniają się jednak niemal na naszych oczach. Wspominaliśmy już o uprawie winorośli – na mapie świata coraz więcej jest miejsc,  w których kiedyś produkowano wino, a teraz jest to już niemożliwe – ze względu właśnie na niesprzyjające warunki klimatyczne.

Eksperci są zdania, że ten sam proces zaczął się także w przypadku uprawy nasion kawowca. To już niemal pewne, że kawa nie będzie rosła w niektórych miejscach, które dotąd były z tego znane. Co to oznacza?

Zobacz także
Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów

Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów

 Rząd wprowadza tzw. opłatę produktową. Podrożeje piwo, herbata i kawa. O ile?

Rząd wprowadza tzw. opłatę produktową. Podrożeje piwo, herbata i kawa. O ile?

Głosy o tym, że niedługo zabraknie kawy, są według specjalistów mocno przesadzone. Nieuniknione będzie za to prawdopodobnie przesunięcie upraw w ciut chłodniejsze miejsca. Nie wiadomo także, czy wraz z tymi procesami nie zmienią się właściwości i walory smakowe znanej dotąd kawy.

Co o przyszłości branży kawowej sądzą jej przedstawiciele?

Czarny napój parzony z polskich ziaren kawowca? Przyznacie sami, że brzmi to doprawdy fantastycznie. Jednak z polskiej branży kawowej już słychać odważne głosy o tym, że taki scenariusz ziści się szybciej niż nam się wydaje.

Jako jeden z pierwszych przed szereg wystąpił Łukasz Mrowiński, zawiadujący siecią kawiarni i palarni kawy Etno Cafe:

 – Cała przemiana polskiego rynku winiarskiego pokazuje, że Polska staje się coraz większym rynkiem producentów wina, co jeszcze kilkanaście lat temu nie było tak oczywiste. Z kawą myślę, że będziemy świadkami podobnego procesu – powiedział Mrowiński.

Kiedy w Polsce będzie możliwa uprawa kawy?

Do tej pory uprawa kawy w polskich warunkach ograniczała się do wersji doniczkowej. W ten sposób uprawiano ją chętnie w Polsce niemal przed stu laty. Kiedy doczekamy się czasów, w których polscy rolnicy przerzucą się z uprawy pszenicy i kartofli na kawę?

Tego niestety dokładnie nie określą najbardziej utalentowani klimatolodzy. Jednak przykład szybko rozwijającej się branży winiarskiej daje do myślenia. Czy napijemy się kawy z polskich ziaren jeszcze za naszego życia?

Źródło: portalspozywczy.pl

Czytaj także:

Za miesiąc w Polsce może zabraknąć mięsa drobiowego? Powód szokuje
Adobe Stock
Newsy
Za miesiąc w Polsce może zabraknąć mięsa drobiowego? Powód szokuje
Mięso z kurczaka w ciągu ostatnich pięciu miesięcy podrożało o ok. 60 proc. Pod koniec maja ma być jeszcze droższe, a być może... w ogóle będzie niedostępne!

Polska kuchnia stoi mięsem z kurczaka. Rocznie każdy Polak zjada według statystyk około 27 kg tego gatunku mięsa. Nie mamy jednak dobrych informacji dla osób lubiących nuggetsy , pieczone udka , czy sosy do makaronu z piersią z kurczaka . Co stało się w polskich fermach drobiu? Epidemia grypy w polskich fermach drobiu zmusi właścicieli hodowli do wybicia sporej części drobiu hodowanego obecnie w Polsce. Eksperci twierdzą, że za około 40 dni dojdzie w naszym kraju do prawdziwego tąpnięcia na rynku drobiarskim. Istnieje ryzyko, że z powodu kontrolnego wybijania niemal całych ferm, na rynku zabraknie mięsa z kurczaka dla klientów. W Polsce obecnie jest aż 170 ognisk ptasiej grypy. Dla porównania, rok wcześniej ta liczba wynosiła zaledwie 19. W tym roku obowiązkowe wybicie i utylizacja objęły już 4 miliony sztuk drobiu. Czy mięso z kurczaka drastycznie podrożeje? Alternatywnym rozwiązaniem może być radykalny wzrost cen mięsa kurzego, które i tak zdążyło ostatnio mocno podrożec. Od listopada 2020 roku do marca 2021 mięso z kurczaka podrożało średnio o 60 proc.. W ten sposób branża drobiowa może tylko w pewnym stopniu obniżyć popyt konsumentów na ich towar. Warto podkreślić, że w tej chwili nie ma na światowym i europejskim rynku kurczaków „wolnego towaru”, który mógłby zapełnić lukę po wybitych polskich stadach na rynku. Uderzenie ptasiej grypy w polski przemysł drobiarski jest o tyle silne, że trafiło prosto w najczulszy punkt całej branży. Jak doszło do epidemii ptasiej grypy w polskich fermach drobiu? Mowa tutaj o największych fermach w rejonie Mławy i Żuromina na Mazowszu. Sytuacja nie nastraja pozytywnie, nie ukrywają tego ludzie z branży – podobno tak źle jeszcze nie było. Jak doszło do tak tragicznego rozwoju sytuacji? Wirus ptasiej grypy ze wzmożoną siłą uderzył...

kawa
Pixabay
Newsy
Pijecie tę kawę? Lepiej poznajcie jej prawdziwy skład. Sporo w nim „chemii”
Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.

Prawdziwi kawosze sięgają po kawę rozpuszczalną nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście? Dlaczego niektórym nie odpowiada smak kawy rozpuszczalnej? Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym? Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem. Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną? Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację. Co sprawia, że kawa jest rozpuszczalna? Całkowite odparowanie wody z zaparzonej wcześniej kawy. Kawa rozpuszczalna to nic innego, jak suche granulki przygotowane do ponownego zaparzenia. Tego typu kawa ma długą datę przydatności i do jej przygotowania wystarczy wrząca woda. Obejdziemy się bez młynka i ekspresu. Do tego, to gwarancja łagodnego smaku. Mimo wielu zalet jest określana jako kawa gorszej jakości. Nie macie bowiem wpływu, jakie ziarna w kawie rozpuszczalnej zostały poddane obróbce. Zazwyczaj są to ziarna gorszego sortu, które obniżają koszty masowej produkcji kawy. Czy powinno się pić kawę rozpuszczalną? Kawy rozpuszczalnej nie poleca się...

Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Adobe Stock
Newsy
Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Wiele osób nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez młynka do kawy. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego wyjątkowej ukrytej funkcji, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Świeżo zaparzona kawa to idealnie rozpoczęty poranek. Większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Świetnie smakuje i jednocześnie dodaje energii. Jakie są rodzaje kawy ? W sklepach w sprzedaży można spotkać się z trzema rodzajami kawy: rozpuszczalną, sypaną czy w ziarnach. Wybór jest kwestią indywidualną, aczkolwiek każda z nich może różnić się również smakiem. Do przygotowania ostatniej należy mieć specjalny ekspres bądź młynek, który idealnie zmieli ziarna na sypki produkt. Dzięki temu będziecie mogli każdego dnia cieszyć się świetnym aromatem napoju.  Wysoka jakość świeżo mielonej kawy Coraz więcej osób decyduje się na zakup własnego sprzętu do mielenia ziaren. Tak przygotowana kawa ma zdecydowanie więcej plusów. Zaparzony napój ze świeżo zmielonych ziaren jest bardziej aromatyczny, esencjonalny, a także smaczniejszy. Jest lepszym wyborem od kawy sypanej, zapakowanej oryginalnie przez producenta czy rozpuszczalnej. Samodzielne mielenie ziaren pozwala uzyskać wyjątkowy aromat. Ukryta funkcja młynka do kawy Większość osób ma w swoim wyposażeniu kuchennym młynek do kawy, który jest bardziej lub mniej używany. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z fantastycznej ukrytej funkcji. Może ona nieraz uratować sytuację, zwłaszcza wtedy, gdy mamy niezapowiedzianych gości, a musimy szybko przyozdobić wypieki. Dzięki młynkowi do mielenia kawy można samodzielnie w domowym zaciszu przygotować cukier puder. Wystarczy do przyrządzenia wsypać kryształ, a później całość zmielić. W ten sposób szybko uzyskacie pudrową konsystencję, która przyda się do wielu rzeczy.  Zalety picia kawy Wbrew pozorom kawa jest zalecana przez specjalistów do picia, gdyż ma szereg cennych właściwości. Należy jednak...

Co się stanie z organizmem, gdy zrobicie sobie detoks od kawy? Będziecie zaskoczeni
Flickr
Newsy
Detoks od kawy: wpływ na organizm i efekty odstawienia kofeiny 
Odstawienie kawy przez osoby regularnie i często ją pijące może przynieść szereg pozytywnych skutków zdrowotnych. Kawowy detoks nie tylko pomaga na sen, ale też poprawia nastrój i zmniejsza nerwowość.

Odstawienie kawy to rozwiązanie dla osób, które piją jej za dużo. Polacy wypijają całe hektolitry kawy. Dla wielu z nas małe czarne espresso czy kawa z mlekiem są jedynym możliwym początkiem dnia. Bezpieczna dawka kofeiny zawartej w składzie tego czarnego napoju to ok. 400 mg. Oznacza to, że codzienne spożycie kawy nie powinno przekroczyć 4-6 filiżanek. Dyskusja na temat pozytywnych i negatywnych skutków picia kawy jest żywa już od kilkuset lat – zaczęła się już wówczas, gdy sprowadzono kawę do Europy. Zdania w debacie na temat kawy są podzielone. Sprawdźcie sami, jakie pozytywne skutki może przynieść jej picie. Pozytywne strony picia kawy: Polepsza pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze Redukuje ryzyko zapadnięcia na marskość choroby Wpływa na przyspieszenie metabolizmu i poprawia trawienie Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona Poprawia perystaltykę jelit Picie czarnego napoju niesie za sobą także szereg mniej korzystnych dla zdrowia skutków. Oto kilka z nich: Negatywne strony picia kawy: Może wywoływać niepokój i rozdrażnienie Jej picie może doprowadzić do uzależnienia Może zwiększać tętno zwłaszcza u osób rzadko ją pijących Wypłukuje wapń z organizmu Powoduje wystąpienie przebarwień na zębach Spożyta późno wpływa na problemy z zaśnięciem Czy warto więc spróbować eksperymentu z odstawieniem tego napoju, czyli po prostu detoksem od kawy? Co się stanie po odstawieniu kawy? Tego typu pomysł powinien być podjęty głównie przez osoby, które piją kawę regularnie i w dużych ilościach. W pierwszej chwili takie postanowienie będzie bardzo trudne do realizacji, ale może przynieść kilka zaskakujących skutków. Po pierwsze organizm wolny od kofeiny będzie mniej narażony na...