Połóżcie wieczorem skórkę od arbuza na grządkach. Wasze warzywa wam podziękują
Flickr
Newsy

Połóżcie wieczorem skórkę od arbuza na grządkach. Wasze warzywa wam podziękują 

Arbuz to nie tylko smaczne i soczyste wnętrze. To także skórka, którą większość z was wyrzuca do śmieci. Jak się okazuje – niesłusznie.

Czym byłoby lato bez tego owocu. Doskonale smakuje, orzeźwia i nawadnia. Po zjedzeniu różowego, słodkiego środka - pozostaje skórka, z którą trochę nie wiadomo co zrobić. Zazwyczaj ląduje ona w koszu, bo nie chce się nikomu specjalnie zastanawiać, jak można ją wykorzystać. To spory błąd, bo zielona część arbuza, oprócz tego, że jest jadalna, doskonale sprawdzi się również w waszym ogródku. 

Jak podają dietetycy, w miąższu arbuza znajduje się zaledwie kilka procent jego wartości odżywczych, reszta obecna jest właśnie w skórce. Jeżeli jednak nie macie ochoty na przetwory ze skórek arbuza, możecie wykorzystać je w inny sposób. Z tego patentu, będą szczególnie zadowoleni działkowicze borykający się ze szkodnikami.  Albowiem za tego typu pozostałościami przepadają... ślimaki.

Zobacz także
Ślimaki pożerają wam zbiory w ogrodzie? Zróbcie pułapkę z tego owocu

Ślimaki pożerają wam zbiory w ogrodzie? Zróbcie pułapkę z tego owocu

Czy wiecie, jak wykorzystać fusy z kawy w ogródku? Zróbcie to, a ślimaki będą bez szans

Czy wiecie, jak wykorzystać fusy z kawy w ogródku? Zróbcie to, a ślimaki będą bez szans 

Jakie rośliny zjadają ślimaki? 

Ślimaki na działce to utrapienie. Kto doświadczył ich bytności, ten wie, jak uciążliwy problem stanowi ślimaczy apetyt i upór. W jadłospisie tych szkodników znajdują się ozdobne rośliny ogrodowe, a także warzywa oraz rośliny sadownicze: 

  • dalie 

  • lilie 

  • nasturcje 

  • aksamitki,  

  • astry chińskie,  

  • kapustę głowiasta 

  • kapusta pekińska  

  • sałata 

  • buraki ćwikłowe 

  • nać marchwi 

  • maliny 

  • truskawki 

  • poziomki. 

Rozłóżcie na grządkach skórki arbuza 

Wytrawni ogrodnicy wiedzą, że skórkę arbuza można i należy spożytkować na działce. Dlatego rozkładają pozostałości po tym słodkim owocu w ogrodzie. Resztki arbuzów wydzielają słodkawy, przyjemny aromat, który wprost uwielbiają ślimaki i któremu nie potrafią się oprzeć.  

Odpady połóżcie wieczorem na wybranych grządkach, a rano wszystkie ślimaki znajdą się w jednym miejscu. Pozostaje tylko je zebrać i się ich pozbyć. W ten sposób łatwo możecie oczyścić ogród ze szkodników, i to bez użycia chemii. 

Wabienie na skórkę arbuza musicie jednak powtarzać. Ślimaki to uparte stworzenia i lubią powracać. Dlatego, jeżeli tylko w waszym menu pojawi się arbuz, pamiętajcie by wykorzystać go do końca na swojej działce.  

Źródło: smakdnia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc
Okazuje się, że warto ją zostawić! Ma ciekawe właściwości zdrowotne.

Arbuz to letni owoc, który świetnie chłodzi i orzeźwia. Wiele osób sądzi, że jest kaloryczny i nie nadaje się do spożywania na diecie, ale nie jest to do końca prawda. Arbuza można jadać na diecie bez problemu. Okazuje się jedna, że jeszcze bardziej wartościowa jest jego skórka. Nie wyrzucajcie jej nigdy, zobaczcie jak można wykorzystać ten „odpadek”. Właściwości skórki z arbuza W niektórych krajach Azji Południowej i w Stanach Zjednoczonych, skórkę arbuza dodaje się standardowo do sałatek i koktajli serwowanych w restauracjach. My ja wyrzucamy. To błąd. Skórkę z arbuza można kreatywnie wykorzystać. Skórka z arbuza jest bogata w: Witaminę A Witaminę B6 Witaminę C Potas Magnez Cynk Te mikroelementy wzmacniają organizm wielopoziomowo. Substancją obecną w skórce arbuza, która zasługuje na wyróżnienie jest zdecydowanie likopen . To silny antyutleniacz. Likopen zapobiega niektórym chorobom, opóźnia starzenie się organizmu. Ma też działanie przeciwnowotworowe. Ważny składnik w skórce arbuza Cytrulina to kolejny element, który możecie znaleźć w skórce arbuza. To aminokwas, który jest suplementowany przez niektórych sportowców. Pomaga on w budowie masy mięśniowej. Skórka arbuza może być dobrym uzupełnieniem koktajlu. Cytrulina pomaga też w relaksacji. Zmniejsza niepokój, pozwala się wyciszyć. Cytrulina pomaga także eliminować nadmiar płynów z organizmu, może działać więc podobnie jak napar z pokrzywy. Wysoka zawartość wody w arbuzie to nie jedyna przyczyna dla której po zjedzeniu tego owocu często konieczna jest wizyta w toalecie. To właśnie woda komórkowa, która jest uwalniana. Pomaga to redukować opuchliznę i wizualnie poprawia wygląd...

Ślimaki zjadają wam rośliny? Odstraszycie je produktem, który na pewno macie w kuchni!
Pixabay
Newsy
Ślimaki zjadają wam rośliny? Odstraszycie je produktem, który na pewno macie w kuchni!
Zmagacie się z ogrodowymi szkodnikami? Wystarczy jedna tania i popularna przyprawa, aby je zwalczyć!

Szkodniki, które osłabiają i podjadają rośliny często wcale nie chcą się wyprowadzić pod wpływem chemicznych środków odstraszających… Okazuje się, że domowe metody mogą być znacznie bardziej skuteczne. Cynamon w ogrodnictwie – zwalcza ślimaki, przędziorki, mrówki Odkryliście ślimaki, mrówki czy znienawidzone przez miłośników roślin przędziorki? Spróbujcie odstraszyć je cynamonem! Ta znana, bardzo aromatyczna przyprawa o rozgrzewającej woni to podstawa w każdej kuchni: jest niezbędna do przygotowania szarlotki , ryżu zapiekanego z jabłkami czy korzennej kawy. Wystarczy rozsypać przyprawę wokół roślin doniczkowych lub ogrodowych, z którymi macie problem. Jak się okazuje, cynamon ma też bardzo szerokie zastosowanie w ogrodnictwie: może skutecznie uchronić rośliny domowe i ogrodowe przed gniciem i chorobami grzybowymi, które najczęściej występują na skutek przelania kwiatka.  Cynamon działa także jako „ukorzeniacz”, który wspomaga ukorzenienie oderwanych lub młodych pędów rośliny w oddzielnej doniczce. Aby wykorzystać przyprawę w ten sposób, rozsypcie ją na papierowym ręczniku i obtoczcie w niej końcówkę sadzonki. Następnie zróbcie dziurki w ręczniku i umieśćcie sadzonki w ziemi – nie wkładajcie małych sadzonek bezpośrednio w podłoże, żeby nie zetrzeć cynamonu z korzeni. Przy uprawie roślin, a także profilaktyce przed pasożytami, warto stosować jak najwięcej ekologicznych, naturalnych metod. Chemiczne nawozy, choć skuteczne, zawierają wiele substancji szkodliwych dla człowieka lub środowiska.  Inne zastosowania cynamonu Nie wszyscy wiedzą, że cynamon nie tylko doskonale wzbogaca smak i aromat wielu potraw, ale także działa na organizm antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Polecany jest przy...

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać!  Zero waste - koniec z marnowaniem żywności Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów. Jak można wykorzystać skórki od owoców? Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach: Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami. Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować. Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może...