Połóżcie tu cebulę, a będzie świeża przez całą zimę. I wcale nie chodzi o lodówkę
AdobeStock
Newsy

Połóżcie tam cebulę, a będzie świeża przez całą zimę. Wcale nie chodzi o lodówkę

Sprawdźcie, w jaki sposób przechowywać cebulę przez długi czas, by się nie zepsuła. Podpowiadamy - absolutnie nie wkładajcie jej do lodówki. Lepiej położyć ją w innym miejscu.

Choć dziś bez problemu można kupić cebulę i inne warzywa w sklepie, wciąż wiele osób decyduje się na przechowywanie jej w większych ilościach. Trudno się dziwić - jeśli zaopatrujecie się w warzywa u rolnika lub po prostu udało się wam natrafić na nie w atrakcyjnej cenie, to jak najbardziej opłaca się kupić więcej cebuli na zapas. W takiej sytuacji trzeba nauczyć się, jak ją przechowywać, by nie zgniła przed końcem zimy. Skorzystajcie z tych kilku prostych porad.

Gdzie powinno się przechowywać cebulę?

Cebula powinna być przechowywana w miejscu, które jest chłodne, ciemne i suche. Jeśli pierwszym, co wam przyszło do głowy jest lodówka, to ostrzegamy - to urządzenie zdecydowanie nie nadaje się do przechowywania cebuli (a w każdym razie nie na kilka miesięcy).

Cebula wymaga bowiem suchego powietrza. Wilgotność powietrza w lodówce jest zbyt wysoka, przez co cebula może szybko zacząć pleśnieć. 

Dlatego najlepiej jest trzymać to warzywo w spiżarni, sieni czy garażu. W tych miejscach najczęściej powietrze jest na tyle suche, że cebula nie spleśnieje. Piwnica może być nieco ryzykowna ze względu na wilgoć. Koniecznie włóżcie cebule do przewiewnych pojemników, na przykład drewnianych skrzynek - absolutnie nie plastikowych. 

Zobacz także
swiezonka

Jak zrobić świeżynkę z cebulką? Zastosujcie ten trik a wyjdzie tak pyszna, że będziecie maczać w niej chleb

Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci

Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci

Błędy w przechowywaniu cebuli

Przez kilka prostych błędów cebula może się niestety szybko zepsuć. By tego uniknąć, trzymajcie się poniższych zasad:

  • nigdy nie przechowujcie cebuli razem z ziemniakami, ponieważ to przyśpieszy psucie się cebuli

  • zadbajcie o dobrą wentylację w pomieszczeniu, w którym trzymacie cebulę

  • nie wkładajcie cebul do foliowych worków czy plastikowych pojemników. Szybko zbierze się w nich wilgoć, a warzywa zaczną się psuć

Dobrze przechowywana cebula wytrzyma od 1 do nawet 6 miesięcy! Im lepsze warunki w miejscu, w którym trzymacie cebulę, tym dłużej zachowa ona świeżość. Pamiętajcie, że cebule koniecznie muszą być nieobrane i niepokrojone. Krojoną cebulę trzeba trzymać w lodówce i zużyć w ciągu tygodnia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

jak przechowywać orzechy
AdobeStock
Newsy
Jedzenie takich orzechów może być niebezpieczne dla zdrowia. Wyrzuć je jak najszybciej
Choć bardzo smaczne i zdrowe, mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. I nie chodzi tu o konkretne gatunki orzechów – problem dotyczy ich wszystkich!

Znane z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie orzechy mogą być dla nas szkodliwe! Poleca się je kobietom w ciąży i wszystkim osobom dbającym o zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Orzechy bowiem są bardzo bogatym źródłem tłuszczów. Jednak trzeba bardzo uważać, ponieważ niektóre mogą być toksyczne! Sprawdźcie koniecznie, czego trzeba się wystrzegać. Toksyczne orzechy Niewątpliwą zaletą orzechów jest to, że można je bardzo długo przechowywać. Nie wymagają specjalnych warunków i trzymane w suchym, ciepłym miejscu (np. w kuchennej szafce lub spiżarni) będą zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Wiele osób przechowuje tak zebrane jesienią orzechy włoskie czy laskowe. Jeżeli trzymacie w swojej spiżarni zapas orzechów, to musicie bardzo uważać! Gdy leżakują zbyt długo, a co gorsza w pomieszczeniu panuje wilgoć, to może rozwinąć się na nich szczególny rodzaj pleśni – Aspergillus. Grzyby te wywołują bardzo ciężkie zatrucie pokarmowe, które u osób osłabionych i cierpiących na różne choroby mogą być śmiertelnie niebezpieczne! Pamiętajcie także o tym, że jeśli znaleźliście pleśń na jednym orzechu, to prawdopodobnie już wszystkie trzeba będzie wyrzucić. Zarodniki grzybów bardzo łatwo i szybko przenoszą się na kolejne produkty, dlatego jeden pokryty pleśnią orzech zwykle oznacza, że zakażona jest już cała reszta. Jak prawidłowo przechowywać orzechy? Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni, należy trzymać się kilku podstawowych zasad przechowywania orzechów: By zapewnić swobodny przepływ powietrza, orzechy powinniśmy wsypać do woreczków wykonanych z bawełny lub lnu. Absolutnie nie wolno korzystać z foliowych torebek! W środku zacznie gromadzić się wilgoć, która jest najlepszym środowiskiem dla grzybów....

cebula
Newsy
Trzymacie cebulę w lodówce? To duży błąd. Jeśli jej użyjecie to zepsujecie danie
Czy lodówka to dobre miejsce do przechowywania cebuli? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego.

Dzięki lodówce wiele produktów można przechowywać o wiele dłużej, ponieważ się tak szybko nie zepsują. Ale nie wszystko można w niej przechowywać. Zasada ta dotyczy między innymi cebuli. Dowiedzcie się, jak należy prawidłowo się z nią obchodzić. Jakich produktów nie powinno się trzymać w lodówce? Lodówka jest doskonałym urządzeniem do przechowywania żywności. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Dodatkowo niska temperatura wydłuża czas przydatności do spożycia tych produktów, które szybko się psują – dotyczy to mięsa, jajek i warzyw. Jednak nie wszystko można trzymać w lodówce. Nigdy nie wkładajcie do lodówki poniższych produktów: Świeże zioła – w lodówce szybko stracą zapach i zwiędną. Olej – niska temperatura sprawi, że olej przyjmie formę stałą. Pomidory – trzymane w lodówce natychmiast stają się mdłe w smaku, a ich zapach jest bardzo delikatny. Banany – dojrzewają tylko w temperaturze pokojowej, więc jeśli schowacie banany do lodówki, to będą niesmaczne. Kawa – nagła zmiana temperatury bardzo szkodzi kawie, która traci wówczas aromat. Miód – lodówka to złe miejsce do trzymania miodu, który trzymany w zimnie staje się niesmaczny. Chleb – jeśli zostało wam dużo chleba, znacznie lepiej jest go zamrozić niż włożyć do lodówki, w której zrobi się gumowaty. Dlaczego cebuli nie powinno się trzymać w lodówce? Czy po zakupach od razu wrzucacie cebulę do dolnej szuflady lodówki? A może odkładacie do niej przekrojoną cebulę, która wam została po gotowaniu? To wielki błąd. Nigdy nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w cebuli zaczyna prędko...

Świeże jabłka przez całą zimę? Przechowujcie je w ten sposób, a nie zgniją
AdobeStock
Newsy
Świeże jabłka przez całą zimę? Przechowujcie je w ten sposób, a nie zgniją
Wiecie, jak należy przechowywać jabłka, by były świeże jak najdłużej? Musicie zadbać o trzy najważniejsze czynniki.

Kupujecie ostatnio pyszne jabłka od sadowników i smutno wam na myśl, że już niedługo się skończą? Nic straconego - możecie kupić te owoce na zapas i cieszyć się nimi całą zimę. Wystarczy, że będziecie je odpowiednio przechowywać. Sprawdźcie, jak to zrobić. Gdzie przechowywać jabłka na zimę? Żeby wiedzieć, jak przechowywać jabłka, by szybko nie zgniły, warto poznać podstawowe zasady dotyczące tych owoców. Jabłka potrzebują odpowiedniej temperatury, poziomu wilgotności oraz wentylacji w pomieszczeniu, w którym się znajdują.  temperatura - powinna wynosić od 3 do 5 stopni Celsjusza. Ostrożnie z trzymaniem jabłek w lodówce! Mogą w niej zmarznąć, przez co stracą smak. wilgotność - jabłka najlepiej czują się w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności, wynoszącej nawet 90% wentylacja - jabłka uwalniają etylen, dlatego w miejscu ich przechowywania musi być zapewniona dobra cyrkulacja powietrza Najlepiej w tym celu sprawdza się chłodna i ciemna piwnica. W tym miejscu zwykle panuje dość wysoka wilgotność, dlatego jest doskonałe do przechowywania jabłek. Koniecznie trzeba zadbać o przepływ powietrza ze względu na etylen uwalniany przez jabłka. Wystarczy, że jeszcze jesienią zostawicie w piwnicy lekko uchylone okno. Jeżeli wasza piwnica nie nadaje się na spiżarnię ze względu na zbyt wysoką temperaturę lub suche powietrze (co jest częste w blokach wyposażonych we wspólną suszarnię, gdzie kaloryfery grzeją przez całą zimę), możecie trzymać jabłka na przykład na balkonie - oczywiście tak długo, jak pogoda na to pozwala. Gdy pojawią się pierwsze przymrozki, jabłka trzeba koniecznie zabrać od razu do mieszkania. Dobrym i wciąż praktykowanym rozwiązaniem w domach jednorodzinnych jest przechowywanie jabłek i innych produktów, jak np. ziemniaki, w chłodnej sieni.  Jak...

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie
Flickr
Newsy
Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 
Dlaczego nie można przechowywać ziemniaków razem z cebulą? Ta stara zasada ma swoje uzasadnienie!

Osoby, które mają własny ogródek, często decydują się na posadzenie większej ilości roślin, które można później przechowywać przez całą zimę. Można tak zrobić na przykład z ziemniakami, które przechowywane w odpowiednich warunkach długo będą zdatne do spożycia. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo to robić, ponieważ w przeciwnym razie dojdzie do katastrofy! Właściwości ziemniaków Pełne potasu i zdrowej skrobi ziemniaki to warzywa, które koniecznie powinny się znaleźć w diecie. Część osób dbających o swoją sylwetkę rezygnuje z ziemniaków, wierząc, że ich spożywanie tuczy i prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nic podobnego! W 100 gramach surowych ziemniaków znajduje się około 70 kalorii, dlatego jedzenie tych warzyw bez tłustych sosów w żaden sposób nie sprawi, że przytyjecie. A ponadto ziemniaki pełne są witamin i minerałów, w tym: Potasu Magnezu Sodu Manganu Miedzi Żelaza Fosforu Cynku Witaminy K Witamin z grupy B Witaminy C Jak przechowywać ziemniaki? Prawidłowo przechowywane ziemniaki wytrzymają w waszej spiżarni całkiem długo! Trzeba jednak pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Jeżeli będziecie się ich trzymać, to wasze ziemniaki zachowają świeżość na dłużej i nie zepsują się : Warunki przechowywania Ziemniaki powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza . Najlepiej w tym celu nada się chłodna piwnica, ziemianka albo garaż zimą. Odpowiedni pojemnik Choć plastikowe pojemniki są obecnie bardzo popularne, to trzymanie w nich ziemniaków nie jest dobrym pomysłem! Zamknięte w takich pojemnikach ziemniaki zaczną wytwarzać wilgoć, która nie będzie miała dokąd uciec. Wobec tego...