Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą przygotowują też nasi sąsiedzi Czesi, Słowacy, Ukraińcy, Litwini i Niemcy. Danie to znane jest też w Szwecji, na Bałkanach, w Rumunii i Finlandii. Gołąbki uwielbia wiele narodów. Mięso wymieszane z ryżem lub kaszą, zawinięte w kapustę i duszone lub pieczone. Podawane najczęściej z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Wydaje się, że to danie to ideał, jednak wiemy, co jeszcze bardziej podkręci jego smak.

Gołąbki pieczone z dodatkiem…

Sekret polega na owinięciu gotowego do pieczenia gołąbka plasterkiem boczku. Niesamowicie podkręca on smak gołąbków i dodaje słonego, mięsnego aromatu. Od dawna wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Gołąbki z dodatkiem boczku, są więc jeszcze smaczniejsze niż tradycyjna wersja! Spróbujcie, a zakochacie się w nich od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • Główka kapusty
  • Kilogram łopatki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • Cebula
  • 300 g parzonego, wędzonego boczku
  • Sól
  • Pieprz
  • Szklanka bulionu
  • Masło do wysmarowania formy

Składniki na sos pomidorowy:

  • Pół litra bulionu
  • Liść laurowy
  • Lubczyk lub maggi
  • Łyżka mąki
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce razem z cebulą.
  2. Do mięsa dodajcie ugotowany ryż, jajka. Doprawcie solą i pieprzem.
  3. Wymieszajcie składniki. 
  4. Obgotujcie kapustę tak, by można było wyciąć z niej liście na gołąbki.
  5. Wytnijcie z liści zgrubienia i nałóżcie do wnętrza farsz.
  6. Zwijajcie gołąbki: najpierw boki, później przód.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem.
  8. Każdy gołąbek owińcie plastrem boczku i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym.
  9. Wlejcie do gołąbków szklankę bulionu.
  10. Pieczcie w 200 stopniach przez ok. 50 minut, co jakiś czas podlewając gołąbki wytapiającym się sosem.

Przepis na sos pomidorowy:

  1. Do bulionu dodajcie liść laurowy, koncentrat pomidorowy i lubczyk lub maggi.
  2. Zagotujcie sos.
  3. Sos zagęśćcie mąką rozrobioną z wodą. Gotujcie jeszcze przez jakiś czas.
  4. Doprawcie sos solą i pieprzem według uznania.
  5. Podawajcie sos pomidorowy z upieczonymi gołąbkami. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: