Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą przygotowują też nasi sąsiedzi Czesi, Słowacy, Ukraińcy, Litwini i Niemcy. Danie to znane jest też w Szwecji, na Bałkanach, w Rumunii i Finlandii. Gołąbki uwielbia wiele narodów. Mięso wymieszane z ryżem lub kaszą, zawinięte w kapustę i duszone lub pieczone. Podawane najczęściej z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Wydaje się, że to danie to ideał, jednak wiemy, co jeszcze bardziej podkręci jego smak.
Gołąbki pieczone z dodatkiem…
Sekret polega na owinięciu gotowego do pieczenia gołąbka plasterkiem boczku. Niesamowicie podkręca on smak gołąbków i dodaje słonego, mięsnego aromatu. Od dawna wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Gołąbki z dodatkiem boczku, są więc jeszcze smaczniejsze niż tradycyjna wersja! Spróbujcie, a zakochacie się w nich od pierwszego kęsa.
Składniki:
- Główka kapusty
- Kilogram łopatki wieprzowej
- 3 jajka
- 200 g ugotowanego ryżu
- Cebula
- 300 g parzonego, wędzonego boczku
- Sól
- Pieprz
- Szklanka bulionu
- Masło do wysmarowania formy
Składniki na sos pomidorowy:
- Pół litra bulionu
- Liść laurowy
- Lubczyk lub maggi
- Łyżka mąki
- Sól i pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Mięso zmielcie w maszynce razem z cebulą.
- Do mięsa dodajcie ugotowany ryż, jajka. Doprawcie solą i pieprzem.
- Wymieszajcie składniki.
- Obgotujcie kapustę tak, by można było wyciąć z niej liście na gołąbki.
- Wytnijcie z liści zgrubienia i nałóżcie do wnętrza farsz.
- Zwijajcie gołąbki: najpierw boki, później przód.
- Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem.
- Każdy gołąbek owińcie plastrem boczku i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym.
- Wlejcie do gołąbków szklankę bulionu.
- Pieczcie w 200 stopniach przez ok. 50 minut, co jakiś czas podlewając gołąbki wytapiającym się sosem.
Przepis na sos pomidorowy:
- Do bulionu dodajcie liść laurowy, koncentrat pomidorowy i lubczyk lub maggi.
- Zagotujcie sos.
- Sos zagęśćcie mąką rozrobioną z wodą. Gotujcie jeszcze przez jakiś czas.
- Doprawcie sos solą i pieprzem według uznania.
- Podawajcie sos pomidorowy z upieczonymi gołąbkami.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl