gołąbki
AdobeStock
Newsy

Połóżcie to na gołąbki a zakochacie się w ich smaku. Prosty trik a działa cuda

Wiemy, że ciężko w to uwierzyć, ale smak gołąbków może być jeszcze lepszy! Wykorzystajcie ten pomysł.

Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą przygotowują też nasi sąsiedzi Czesi, Słowacy, Ukraińcy, Litwini i Niemcy. Danie to znane jest też w Szwecji, na Bałkanach, w Rumunii i Finlandii. Gołąbki uwielbia wiele narodów. Mięso wymieszane z ryżem lub kaszą, zawinięte w kapustę i duszone lub pieczone. Podawane najczęściej z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Wydaje się, że to danie to ideał, jednak wiemy, co jeszcze bardziej podkręci jego smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki pieczone z dodatkiem…

Sekret polega na owinięciu gotowego do pieczenia gołąbka plasterkiem boczku. Niesamowicie podkręca on smak gołąbków i dodaje słonego, mięsnego aromatu. Od dawna wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Gołąbki z dodatkiem boczku, są więc jeszcze smaczniejsze niż tradycyjna wersja! Spróbujcie, a zakochacie się w nich od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • Główka kapusty
  • Kilogram łopatki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • Cebula
  • 300 g parzonego, wędzonego boczku
  • Sól
  • Pieprz
  • Szklanka bulionu
  • Masło do wysmarowania formy

Składniki na sos pomidorowy:

  • Pół litra bulionu
  • Liść laurowy
  • Lubczyk lub maggi
  • Łyżka mąki
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Zobacz także
ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Rosół z lubczykiem

Jak ugotować babciny niedzielny rosół na samym kurczaku? Koniecznie wybierzcie takie kawałki mięsa

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce razem z cebulą.
  2. Do mięsa dodajcie ugotowany ryż, jajka. Doprawcie solą i pieprzem.
  3. Wymieszajcie składniki. 
  4. Obgotujcie kapustę tak, by można było wyciąć z niej liście na gołąbki.
  5. Wytnijcie z liści zgrubienia i nałóżcie do wnętrza farsz.
  6. Zwijajcie gołąbki: najpierw boki, później przód.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem.
  8. Każdy gołąbek owińcie plastrem boczku i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym.
  9. Wlejcie do gołąbków szklankę bulionu.
  10. Pieczcie w 200 stopniach przez ok. 50 minut, co jakiś czas podlewając gołąbki wytapiającym się sosem.

Przepis na sos pomidorowy:

  1. Do bulionu dodajcie liść laurowy, koncentrat pomidorowy i lubczyk lub maggi.
  2. Zagotujcie sos.
  3. Sos zagęśćcie mąką rozrobioną z wodą. Gotujcie jeszcze przez jakiś czas.
  4. Doprawcie sos solą i pieprzem według uznania.
  5. Podawajcie sos pomidorowy z upieczonymi gołąbkami. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy
Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...

bigos przepis
Wikimedia
Przepisy
Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...

Bigos
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Przepisy
Ten wegetariański gulasz to prawdziwe mistrzostwo świata! Zamiast mięsa użyj...
Macie dość mięsnych dań? Z odsieczą przyjdą nam weganie i ich pomysłowe przepisy. Czas wypróbować propozycję na kapuściany gulasz z ciecierzycą.

Wegańska kuchnia ma rzeszę swoich zwolenników i równie pokaźną grupę przeciwników. Nic nie jest jednak czarno-białe. Niejeden mięsożerca będzie zaskoczony, gdy skosztuje tego ciekawego dania nieco przypominającego tradycyjny bigos. Nie będzie to jednak bigos, a coś w rodzaju gulaszu. I w tym miejscu należy się słówko wyjaśnienia. Gulasz, pochodząca z Węgier potrawa, swą nazwę zawdzięcza bydłu (węg. gulya - bydło). Tak, tak – gulasz to dawne danie pasterzy, którzy wypasali swoją trzodę gdzieś na węgierskich równinach, zwanych pusztą. Taka „mięsna” nazwa to żadna nowina dla wegan. Mają swoje roślinne mleko, mają plastry na kanapkę w formie sera, mogą mieć też gulasz! W poniższym przepisie za treściwy, konkretny posmak odpowiadać będzie sos sojowy i wędzona papryka. Nie pomińcie tych niezbędnych składników! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Ok. 40 dag grzybów (mogą być to pieczarki, ale warto postarać się o jakieś szlachetniejsze odmiany) 3 cebule Ok. 30 dag gotowanej ciecierzycy (można użyć gotowej, sprzedawanej w puszce) Papryka wędzona w proszku Sos sojowy Papryka słodka w proszku Ziele angielskie, liść laurowy Sól i pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę przesmażamy na patelni z dodatkiem grzybów. Pod koniec smażenia dodajemy po łyżce papryki słodkiej i wędzonej (uważajcie, by nie przypalić papryki – robi się wtedy dość gorzka). Płuczemy kapustę i szatkujemy ją (niepłukana może być zbyt kwaśna). Dodajemy kapustę, liść laurowy i ziele angielskie na patelnię i smażymy przez kilka minut. Warto dodać nieco wody, jeżeli widzicie, że kapusta może się przypalać. Dodajemy ciecierzycę i sos sojowy i smażymy do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i...