Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie
AdobeStock
Newsy

Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie

Wasze włosy są suche i zniszczone? Uratujecie ich kondycję kładąc na nie odżywczą maseczkę z żelatyny. Jak ją przygotować?

Mocne i zdrowe włosy to ozdoba każdego z nas. Nie każdy może się jednak pochwalić piękną i lśniącą fryzurą.

W pogoni za pięknymi włosami często sięgamy po różne produkty, które mają przywrócić im siłę i zdrowy blask. Wiele sklepowych odżywek zawiera silikon, który pokrywa włosy i sprawia, że są gładkie i lśniące. Niestety, nasze włosy tylko z pozoru wyglądają dzięki niemu zdrowo. Tak naprawdę, silikon je tylko niszczy. Dlaczego?

Silikon blokuje dostęp wilgoci do trzonu włosa, co z czasem może powodować wysuszanie i łamliwość pasm. O wiele lepszą opcją jest żelatyna, która zawiera białka keratyny, które wiążą się z włosami, aby je wzmocnić.

Żelatyna szczególnie dobrze przylega do uszkodzonych miejsc, ale również odżywia całe pasma. Pomaga wygładzić łuski włosa, dodaje naszym włosom blasku i zmniejsza ich łamliwość. Jak przeprowadzić kurację dla włosów przy użyciu żelatyny?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Żelatyna: sekret lśniących, mocnych włosów

Czy słyszeliście kiedyś o zabiegu zwanym laminacją? Metoda ta polega na stworzeniu specjalnej warstwy na powierzchni włosów, która ułatwia ich regenerację i sprawia, że nasze włosy wyglądają zdrowiej i lepiej się rozczesują.

Do przygotowania odżywczej maseczki na włosy przy użyciu żelatyny, będziecie potrzebować tylko czterech prostych składników.

Zobacz także
Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy

Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy

Weźcie drożdże i zróbcie z nich maseczkę. Włosy będą rosły, jak szalone

Weźcie drożdże i zróbcie z nich maseczkę. Włosy będą rosły, jak szalone

Maseczka na włosy z żelatyny - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju (lub innej mieszanki olejowej)
  • 1 łyżka odżywki do włosów (bez zawartości protein) 
  • czepek foliowy lub reklamówka
  • suszarka 
  • ręcznik lub turban
  • miseczka

Sposób wykonania:

  1. Wsypcie do miseczki żelatynę i zalejcie ją gorącą wodą.
  2. Wymieszajcie dokładanie wszystkie składniki, a następnie pozostawcie do wystygnięcia.
  3. Umyjcie dokładnie włosy i odciśnijcie je ręcznikiem.
  4. Poczekajcie, aż delikatnie wyschną, ale nie do końca.
  5. Gdy żelatyna z wodą już ostygnie, dodajcie do niej odżywkę i olej i całość starannie wymieszajcie.
  6. Miksturę nałóżcie na całe włosy, a następnie przykryjcie je czepkiem lub reklamówką.
  7. Zafoliowane włosy podgrzewajcie delikatnie suszarką przez kilka minut.
  8. Zdejmijcie czepek i zamieńcie go na ręcznik lub turban.
  9. Odczekajcie 30 minut.
  10. Na koniec dokładnie wypłuczcie i wysuszcie włosy.

Źródło: msn.com.pl, mommypotamus.com

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Znaliście ten prosty trik z wykorzystaniem kwaśnej cytryny? To prawdziwy naturalny hit w pielęgnacji ciała!

Cytryna ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji ciała. Czy wiecie, że świetnie się sprawdza jako sposób na zrogowaciałe pięty? Zastosowanie cytryny w pielęgnacji ciała Cytryna posiada prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Posiada ona również bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała. Jak wykorzystuje się ten owoc w kosmetyce? Zanim zaczniecie stosować cytrynę w codziennej pielęgnacji twarzy i ciała, powinniście wiedzieć, że owoc ten posiada naturalne kwasy owocowe, które mogą podrażniać skórę i powodować jej pieczenie. Dlatego nigdy nie powinniście stosować cytryny na popękaną skórę z widocznymi rankami. Mało kto wie, że poza właściwościami wybielającymi, cytryna świetnie się sprawdza, jako środek na zrogowaciałe pięty. Jak to zrobić? Znamy pewien genialny trik. Sprawdźcie! Trik z cytryną na zrogowaciałe pięty Jeśli skóra na waszych piętach jest twarda i zrogowaciała, zastosujcie ten prosty trik z cytryną. Umyjcie dokładnie stopy, weźcie cytrynę, przekrójcie ją na pół i wetrzyjcie ją w pięty (możecie też ją wetrzeć w całe stopy) i odczekajcie ok. pół godziny. Po upływie tego czasu zmyjcie stopy ciepłą wodą i wetrzyjcie w nie krem nawilżający. Po takim zabiegu skóra na waszych stopach będzie gładka i przyjemna, a zrogowaciały naskórek zniknie. Jak jeszcze można wykorzystać cytrynę w pielęgnacji ciała? Czy wiecie, że cytryna świetnie się sprawdza jako naturalny środek na trądzik i zaskórniki? Owoce cytrusowe mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu cytryna jest świetną alternatywą dla chemicznych produktów do walki z trądzikiem. Wystarczy, że pokroicie...

Każdy region ma własne odpustowe cukierki. Oto przepis na lubelskie szczypki
Wikipedia
Newsy
Każdy region ma własne odpustowe cukierki. Oto przepis na lubelskie szczypki
W Warszawie każde dziecko zna pańską skórkę, w Krakowie miodek turecki. Na Lubelszczyźnie z dzieciństwem kojarzą się inne słodycze: to szczypki. Ławo je zrobić w domu samemu.

Ten regionalny lubelski przysmak podobnie jak pańska skórka czy miodek turecki, dostępny jest przy okazji festynów i odpustów. W okresie Święta Zmarłych,  jak warszawskie i krakowskie przysmaki,  pojawia się przy bramach cmentarnych. To cukierki przygotowywane chałupniczo, nie ma ich w stałej sprzedaży, nie są dostępne w sklepach. Znamy przepis na ten smakołyk. Szczypki, przysmak z Lubelszczyzny Nazwa cukierka nie ma nic wspólnego ze szczypaniem, pochodzi od dawnego słowa „szczypa”, oznaczającego szczapę. To kawałek rozłupanego drewna nasiąkniętego żywicą, służący do rozpalania ognia. Laseczki szczypek mają ok. 10-15 cm długości i 2 cm grubości. Wyglądają właśnie jak szczapy drewna. Są tylko kolorowe od barwników i smakują owocami. Najlepsze są po „wysezonowaniu”, całkiem jak drewno. Gdy wyschną, stają się chrupiące. Świeże szczypki są bardzo twarde. Cukierek smakuje jak chrupka wata cukrowa. Barwiona jest barwnikami spożywczymi i przyjęło się, że te żółte mają cytrynowy smak, czerwone – truskawkowy, a brązowe – kakaowy. Przepis na lubelskie szczypki Składniki 160 ml wody 80 g cukru 6 białek dużych jaj 8 g żelatyny spożywczej 2,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej Odrobina barwnika spożywczego w pożądanym kolorze 1 łyżka syropu smakowego Przygotowanie Do rondelka wlejcie wodę, dodajcie cukier, syrop smakowy i tyle barwnika, aż uzyskacie pożądany kolor. Zagotujcie i gotujcie ok. 2 minut do rozpuszczenia wszystkich składników Dodajcie żelatynę i intensywnie mieszajcie, aż żelatyna także się rozpuści. Zdejmijcie z ognia i odstawcie do ostudzenia. Do miski wbijcie białka jaj i ubijajcie na sztywną pianę, jednocześnie dolewając cienką strużką przestudzony syrop cukrowy. Wymieszajcie i przelejcie do...

Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnym wpływie tego produktu na włosy? Przetestujcie go jeszcze dziś.

Miliony kobiet i mężczyzn wydają w drogeriach prawdziwą fortunę na to, by mieć piękne i zdrowe włosy. Chodzą na profesjonalne zabiegi i używają różnych „obiecujących cuda" produktów. Tymczasem klucz do zdrowych i pięknych włosów tak naprawdę znajduje się pod naszą ręką. Są nim zwykłe kurze jajka! Jajka sposobem na mocne i zdrowe włosy Większość kobiet przynajmniej raz w swoim życiu zainwestowała w jakiś drogi szampon, maseczkę, odżywkę lub serum, aby mieć zdrowo wyglądające włosy. Kosmetyki te nie zawsze jednak działają i mogą powodować obciążenie włosów (i naszego portfela). Czy wiecie, że jajka mogą być naturalną alternatywą, która zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost? Oto kilka powodów, dla których warto zacząć stosować je na włosy: Wspomagają wzrost włosów. Jajka są bogate w proteiny, które odżywiają włosy oraz przyspieszają ich naturalny wzrost. Większa elastyczność włosów. Żółtka jaj są bogate w luteinę, która nawilża włosy, poprawiając ich elastyczność. Składnik ten sprawia również, że włosy stają się oporne na łamanie, dzięki czemu mamy  mniej rozdwojonych końcówek. Mniejsze wypadanie włosów. Jajka są bogate w białko, które pomaga wzmocnić mieszki włosowe. Jajka stymulują skórę głowy, wzmacniając cebulki włosów.  Dodają połysku włosom. Używajcie maseczki z jajek na włosy, aby zapewnić swoim włosom silne odżywienie. Taka mikstura nada waszym matowym włosom zdrowego połysku. Jajka pomagają zachować naturalne olejki we włosach, w przeciwieństwie do szamponów, które zwykle je usuwają. Jajka regenerują zniszczone włosy. Włosy składają się głównie z...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...