
Nawet najlepszemu kucharzowi zdarzy się chwila nieuwagi podczas gotowania i nieszczęście gotowe. Przypalone garnki kładzie się później głęboko do szafek i trzyma na czarną godzinę, by wykorzystać je do „brudnej” pracy w kuchni.
Jednak przypadkowe przypalenie patelni czy garnka wcale nie oznacza, że musicie się pożegnać z nimi na zawsze. Da się jeszcze wyszorować spód tak, że będzie lśnił jak nowy. I to wszystko bez specjalistycznych środków chemicznych.
Jak wyczyścić przypalone od spodu garnki?
Zamiast się załamywać po przypaleniu garnka, pozostaje zakasać rękawy i brać się za szorowanie. Im szybciej usuniecie zabrudzenia, tym lepiej. Pomoże wam przy tym mikstura, którą sporządzicie ze składników prosto z kuchennej szafki. Trzeba ich trochę zużyć, ale sami się przekonacie, że warto. Przygotujcie:
-
pół litra płynu do mycia naczyń
-
1 szklankę wody
-
1 tubkę pasty do zębów
-
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
Następnie, wszystkie te składniki połączcie w misce i mieszajcie tak długo, aż się dobrze połączą. Przelejcie do butelki, a w kolejnym kroku polejcie miksturą spód przypalonego garnka.
Teraz weźcie gąbkę i porządnie wyszorujcie naczynie. Już po chwili zauważycie, jak spalenizna zacznie sama odchodzić, a garnek znów będzie lśnił.
Domowe sposoby na brudne garnki
Opisana wyżej metoda sprawdzi się doskonale w przypadku naprawdę ciężkich zabrudzeń. Jeżeli wasz garnek nie jest w aż tak poważnym stanie, być może wystarczy zastosowanie mniej radykalnych i ciut tańszych sposobów.
Jednym z bardziej popularnych jest pasta z sody oczyszczonej. Miesza się ją z wodą na gęstą pastę, którą następnie należy posmarować spód garnka lub patelni i zostawić na parę godzin. Po tym czasie trzeba wyszorować brudną powierzchnię, spłukać, umyć płynem do naczyń i gotowe.
Kolejnym sposobem jest użycie octu. Do głębokiego i dużego naczynia, np. blachy do pieczenia, wlewa się wodę, a następnie ocet. Teraz wystarczy zanurzyć w tej mieszance przypalony spód garnka, zaczekać kilka godzin i umyć jak zwykle.