Polejcie tą miksturą przypalony od spodu garnek. Chwila szorowania i będzie jak nowy
Getty/iStock
Newsy

Polejcie tą miksturą przypalony od spodu garnek. Chwila szorowania i będzie jak nowy

Zagapiliście się podczas gotowania i przypaliliście garnek na kuchence? Nic straconego. Nawet najbrudniejszy spód da się wyczyścić i to domowym sposobem. Potrzebne składniki macie w swojej kuchni, także nie ma na co czekać - zróbcie z nich miksturę i bierzcie się za szorowanie.

Nawet najlepszemu kucharzowi zdarzy się chwila nieuwagi podczas gotowania i nieszczęście gotowe. Przypalone garnki kładzie się później głęboko do szafek i trzyma na czarną godzinę, by wykorzystać je do „brudnej” pracy w kuchni.

Jednak przypadkowe przypalenie patelni czy garnka wcale nie oznacza, że musicie się pożegnać z nimi na zawsze. Da się jeszcze wyszorować spód tak, że będzie lśnił jak nowy. I to wszystko bez specjalistycznych środków chemicznych. 

Jak wyczyścić przypalone od spodu garnki?

Zamiast się załamywać po przypaleniu garnka, pozostaje zakasać rękawy i brać się za szorowanie. Im szybciej usuniecie zabrudzenia, tym lepiej. Pomoże wam przy tym mikstura, którą sporządzicie ze składników prosto z kuchennej szafki. Trzeba ich trochę zużyć, ale sami się przekonacie, że warto. Przygotujcie:

  • pół litra płynu do mycia naczyń

  • 1 szklankę wody

  • 1 tubkę pasty do zębów

  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

Następnie, wszystkie te składniki połączcie w misce i mieszajcie tak długo, aż się dobrze połączą. Przelejcie do butelki, a w kolejnym kroku polejcie miksturą spód przypalonego garnka.

Teraz weźcie gąbkę i porządnie wyszorujcie naczynie. Już po chwili zauważycie, jak spalenizna zacznie sama odchodzić, a garnek znów będzie lśnił. 

Zobacz także
Wystarczy 1 prosty trik, a tłuszcz i brud schodzi sam. Koniec z szorowaniem kuchenki

Wystarczy 1 prosty trik, a tłuszcz i brud schodzi sam. Koniec z szorowaniem kuchenki

Filtr okapu lepi się od tłuszczu i brudu? Zanurzcie go w tym, a będzie jak nowy. Bez szorowania

Filtr okapu lepi się od tłuszczu i brudu? Zanurzcie go w tym, a będzie jak nowy. Bez szorowania

Domowe sposoby na brudne garnki

Opisana wyżej metoda sprawdzi się doskonale w przypadku naprawdę ciężkich zabrudzeń. Jeżeli wasz garnek nie jest w aż tak poważnym stanie, być może wystarczy zastosowanie mniej radykalnych i ciut tańszych sposobów.

Jednym z bardziej popularnych jest pasta z sody oczyszczonej. Miesza się ją z wodą na gęstą pastę, którą następnie należy posmarować spód garnka lub patelni i zostawić na parę godzin. Po tym czasie trzeba wyszorować brudną powierzchnię, spłukać, umyć płynem do naczyń i gotowe.

Kolejnym sposobem jest użycie octu. Do głębokiego i dużego naczynia, np. blachy do pieczenia, wlewa się wodę, a następnie ocet. Teraz wystarczy zanurzyć w tej mieszance przypalony spód garnka, zaczekać kilka godzin i umyć jak zwykle. 

Kotlety mielone

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos
Tłusty garnek po rosole to problem, z którym zmaga się większość z nas. Na szczęście wiemy, jak go doczyścić - i to bez użycia chemii.

Po ugotowaniu rosołu został wam tłusty, trudny do wyczyszczenia garnek? Wiemy, jak się z nim rozprawić. Potrzebny wam będzie... keczup. Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Nie ma nic gorszego niż ugotowanie pysznego obiadu, a potem zmywanie brudnych naczyń. Niezależnie od tego, czy macie w domu zmywarkę, czy myjecie naczynia ręcznie, czyszczenie zatłuszczonych garnków czy patelni jest jedną z najbardziej znienawidzonych rzeczy w kuchni. Na szczęście, istnieje pewien prosty sposób, który pomoże wam rozprawić się z tłustymi garnkami. Ugotowaliście rosół i macie do wyczyszczenia tłusty garnek? Wylejcie na jego dno keczup i zostawcie go na 20-30 minut. Po upływie tego czasu umyjcie garnek jak zwykle. Dlaczego keczup działa na zabrudzenia? Keczup zawiera kwasek cytrynowy i ocet, dzięki czemu świetnie się nadaje do czyszczenia różnych powierzchni. Wyczyścicie nim nie tylko zatłuszczony garnek, ale również spaleniznę. Wystarczy, że pokryjecie spaleniznę w garnku grubą warstwą keczupu i odczekacie około trzydziestu minut. Kwasy zawarte w keczupie zareagują ze spalenizną i usuną ją. Jeśli szkoda wam cennego pomidorowego sosu, przygotujcie własną mieszankę z octu i kwasku cytrynowego, która będzie w stanie rozpuścić uporczywe zabrudzenia. Po zeskrobaniu spalenizny za pomocą drewnianej szpatułki, umyjcie garnek i dokładnie go osuszcie. Jak jeszcze można wyczyścić tłusty garnek? Szukacie innych sposobów na wyczyszczenie tłustego garnka? Zróbcie miksturę z: sody oczyszczonej soli morskiej octu gorącej wody Jak to zrobić? Posypcie sodą oczyszczoną tłuszcz i tłuste plamy. Spryskajcie sodę oczyszczoną octem. Pozwólcie mu wsiąknąć i zostawcie go na 5 minut. Wyszorujcie garnek, a następnie...

Prosty sposób na wyczyszczenie spodów garnków bez szorowania. Kilka składników kuchennych, 10 minut i garnki jak nowe
Adobe Stock
Newsy
Trik na wyczyszczenie spodu garnków bez szorowania. Parę składników z kuchni, 10 minut i garnki jak nowe
Nienawidzicie szorować garnków i spodów patelni? Już nie musicie, ten trik powoduje, że garnki czyszczą się same.

Czarne spody garnków i patelni straszą w wielu kuchniach. Mogą skutecznie zniechęcić nawet do gotowania, jeśli pomyśli się, że po ugotowaniu potrawy, znowu trzeba będzie szorować garnki. Co powiecie na sposób, który nie wymaga szorowania i powoduje, że garnki i patelnie mają lśniące spody jakby były całkiem nowe? Skąd się bierze czarny osad na garnkach i jak go unikać? Osad, który widzicie na zewnętrznych ściankach garnków to gromadzące się tam przez dłuższy czas tłuszcz i resztki jedzenia. Jeśli niedokładnie myjecie garnki po każdym użyciu, ten osad zbiera się i nawarstwia. Kolejne użycia naczyń powodują, że pod wpływem wysokiej temperatury, a także płomieni z kuchenki gazowej, osad zapieka się i utwardza. Po dłuższym czasie garnki są oblepione czarnym nalotem i przez co nieraz aż odechciewa się ich używać. W pierwszej kolejności nie należy dopuszczać do zapieczenia się brzydkiego osadu. Pomaga w tym: Dokładne mycie garnków i patelni po każdym użyciu Regularne czyszczenie kuchenki: płyty i rusztów Unikanie kipienia potraw w czasie gotowania i szczególnie staranne mycie kuchenki i garnka po wykipieniu Jeśli jednak nie udało wam się uniknąć tworzenia się osadu, a na domiar złego czarny nalot zapiekł się pod wpływem temperatury, w oczyszczeniu garnków bez żadnego wysiłku pomoże wam ten trik. Sposób, który powoduje, że garnki czyszczą się same Użytkownik Tiktoka przedstawił rewolucyjny sposób czyszczenia garnków. Będziecie potrzebowali do tego: Sól Sodę oczyszczoną Płyn od zmywania naczyń Ocet Ręcznik papierowy @ramdeep.osahan Reposting the most viral video in the universe #lifehacks #ramdeeposahan ♬ 1,2,3,4 (One, Two, Three, Four) - Fun Elektro Mix - Funbeat Przepis na czyszczenie...

Wrzućcie to do garnka, wstawcie go do piekarnika i patrzcie, jak brud sam odchodzi
Własne
Newsy
Wrzućcie to do garnka, wstawcie go do piekarnika i patrzcie, jak brud sam odchodzi
Zapomnijcie o mozolnym szorowaniu brudnego piekarnika. Dzięki tej metodzie umyjecie go bez trudu.

Piekarnik jest jednym z tych miejsc w kuchni, o których najczęściej zapominamy. Podczas, gdy kuchenka i szafki lśnią, brudny piekarnik (o ile zamknięty), nie rzuca się tak mocno w oczy. Dopiero po dłuższym czasie, gdy chcemy coś w nim upiec, ze zgrozą patrzymy na to, ile brudu zebrało się w środku. Często przekonujemy się o brudzie w piekarniku po jego włączeniu - resztki jedzenia w każdym zakamarku dadzą o sobie znać wraz z dymem, który osnuje kuchnię już po kilku minutach rozgrzewania piekarnika. Kiedy piekarnik jest w takim stanie, zwykłe szorowanie gąbką z płynem do mycia naczyń na niewiele się zda. By oszczędzić sobie kłopotu, wypróbujcie prosty patent z garnkiem - bardzo ułatwi wam to wyczyszczenie nawet najbardziej zabrudzonego piekarnika.  Sposób z garnkiem na brudny piekarnik Do umycia piekarnika z wykorzystaniem tej metody będzie wam potrzebny garnek, szklanka gorącej wody, pół szklanki octu oraz sok z jednej cytryny. Pamiętajcie, by przed włożeniem garnka do pieca sprawdzić, czy znosi on wysokie temperatury i nie ma żadnych plastikowych elementów - dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z naczynia żaroodpornego.  Wlejcie do garnka gorącą wodę, ocet i sok z cytryny. Wymieszajcie i wstawcie naczynie do piekarnika. Ustawcie moc urządzenia na 250 stopni i poczekajcie pół godziny. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i poczekajcie, aż całkowicie ostygnie. Co ważne, przez cały ten czas drzwiczki pieca muszą być zamknięte.  Kiedy piekarnik już się schłodzi, wyjmijcie garnek i ostrożnie, za pomocą wilgotnej szmatki zetrzyjcie wszystkie zabrudzenia. Pod wpływem pary i kwasu, tłuszcz i resztki jedzenia będą łatwo odchodzić od ścianek piekarnika. Na koniec wystarczy umyć go dla pewności płynem do mycia naczyń i gotowe.  Jakie garnki można wstawić do piekarnika? Nie każdy garnek można włożyć do piekarnika....