Kiedy ostatni raz jedliście polędwiczki na obiad? To mięso już samo w sobie jest bardzo smaczne i nie wymaga dodawania wymyślnych przypraw. Niestety, przez nieumiejętne przygotowywanie polędwiczki mogą wyjść twarde lub suche. Sprawdźcie, jak temu zapobiec.
Jak zrobić miękkie polędwiczki?
Kluczowe w przypadku polędwiczek jest ich doprawianie, a dokładniej - moment, w którym to nastąpi. Nie powinno się ich bowiem solić na samym początku! Dodanie soli sprawi, że mięso szybciej wyschnie i będzie suche.
Doprawcie polędwiczki pieprzem i innymi przyprawami, a sól dodajcie dopiero na samym końcu. Należy je też wcześniej pokroić, ale nie rozbijać tłuczkiem - jest to zupełnie niepotrzebne. Wystarczy, że pokroicie polędwiczki na plastry, każdy o grubości około 2 centymetrów.
Zobacz także:
Jak usmażyć polędwiczki wieprzowe?
Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe wyjdą wam, jeśli będziecie pamiętali o jeszcze jednej, bardzo ważnej rzeczy - wrzucajcie je na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu mięso “zamknie się” i zachowa wewnątrz wszystkie soki. W rezultacie, polędwiczki będą przyjemnie soczyste i na pewno nie wyschną.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym
Składniki:
-
pół kilograma polędwiczek wieprzowych
-
2 cebule
-
2 łyżki śmietany 12%
-
2 łyżki mięsnego bulionu
-
1 łyżeczka mąki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Pokrójcie polędwiczki na mniejsze kawałki. Posypcie pieprzem i wybranymi przez siebie przyprawami - może to być nawet mieszanka do wieprzowiny.
-
Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Smażcie polędwiczki na dużym ogniu do momentu, aż się zrumienią. Wówczas zmniejszcie ogień, wlejcie dwie łyżki bulionu, wodę, przykryjcie patelnię i duście mięso do miękkości.
-
Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka lub w kostkę.
-
Na osobnej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Poczekajcie, aż się zeszkli i nieco podsmaży, a następnie dodajcie ją do mięsa.
-
Kiedy polędwiczki już zmiękną, warto zagęścić sos. W tym celu rozróbcie 2 łyżki śmietany z 1 łyżeczką mąki i wlejcie na patelnię. Dokładnie wymieszajcie. Na sam koniec doprawcie potrawę solą.
I gotowe! Do tak przygotowanych polędwiczek będzie świetnie pasowała kasza albo kluski śląskie.