Kiedy ostatni raz jedliście polędwiczki na obiad? To mięso już samo w sobie jest bardzo smaczne i nie wymaga dodawania wymyślnych przypraw. Niestety, przez nieumiejętne przygotowywanie polędwiczki mogą wyjść twarde lub suche. Sprawdźcie, jak temu zapobiec. 

Jak zrobić miękkie polędwiczki?

Kluczowe w przypadku polędwiczek jest ich doprawianie, a dokładniej - moment, w którym to nastąpi. Nie powinno się ich bowiem solić na samym początku! Dodanie soli sprawi, że mięso szybciej wyschnie i będzie suche.

Doprawcie polędwiczki pieprzem i innymi przyprawami, a sól dodajcie dopiero na samym końcu. Należy je też wcześniej pokroić, ale nie rozbijać tłuczkiem - jest to zupełnie niepotrzebne. Wystarczy, że pokroicie polędwiczki na plastry, każdy o grubości około 2 centymetrów. 

Zobacz także:

[content:0_3564,0_3779:undefined]

Jak usmażyć polędwiczki wieprzowe?

Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe wyjdą wam, jeśli będziecie pamiętali o jeszcze jednej, bardzo ważnej rzeczy - wrzucajcie je na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu mięso “zamknie się” i zachowa wewnątrz wszystkie soki. W rezultacie, polędwiczki będą przyjemnie soczyste i na pewno nie wyschną. 

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Składniki:

  • pół kilograma polędwiczek wieprzowych

  • 2 cebule 

  • 2 łyżki śmietany 12%

  • 2 łyżki mięsnego bulionu

  • 1 łyżeczka mąki

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie polędwiczki na mniejsze kawałki. Posypcie pieprzem i wybranymi przez siebie przyprawami - może to być nawet mieszanka do wieprzowiny. 

  2. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Smażcie polędwiczki na dużym ogniu do momentu, aż się zrumienią. Wówczas zmniejszcie ogień, wlejcie dwie łyżki bulionu, wodę, przykryjcie patelnię i duście mięso do miękkości.

  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka lub w kostkę.

  4. Na osobnej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Poczekajcie, aż się zeszkli i nieco podsmaży, a następnie dodajcie ją do mięsa.

  5. Kiedy polędwiczki już zmiękną, warto zagęścić sos. W tym celu rozróbcie 2 łyżki śmietany z 1 łyżeczką mąki i wlejcie na patelnię. Dokładnie wymieszajcie. Na sam koniec doprawcie potrawę solą. 

I gotowe! Do tak przygotowanych polędwiczek będzie świetnie pasowała kasza albo kluski śląskie.