Polędwiczki wieprzowe wyjdą mięciutkie jak marzenie, jeśli będziecie pamiętać o 1 rzeczy
Flickr
Newsy

Polędwiczki wieprzowe wyjdą mięciutkie jak marzenie, jeśli będziecie pamiętać o 1 rzeczy

Polędwiczki znów wyszły wyschnięte na wiór i twarde jak podeszwa? Prawdopodobnie popełniliście prosty błąd - sprawdźcie, jak poprawnie przyrządzić to mięso, by wyszło smaczne.

Kiedy ostatni raz jedliście polędwiczki na obiad? To mięso już samo w sobie jest bardzo smaczne i nie wymaga dodawania wymyślnych przypraw. Niestety, przez nieumiejętne przygotowywanie polędwiczki mogą wyjść twarde lub suche. Sprawdźcie, jak temu zapobiec. 

Jak zrobić miękkie polędwiczki?

Kluczowe w przypadku polędwiczek jest ich doprawianie, a dokładniej - moment, w którym to nastąpi. Nie powinno się ich bowiem solić na samym początku! Dodanie soli sprawi, że mięso szybciej wyschnie i będzie suche.

Doprawcie polędwiczki pieprzem i innymi przyprawami, a sól dodajcie dopiero na samym końcu. Należy je też wcześniej pokroić, ale nie rozbijać tłuczkiem - jest to zupełnie niepotrzebne. Wystarczy, że pokroicie polędwiczki na plastry, każdy o grubości około 2 centymetrów. 

Zobacz także
Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób

Jak usmażyć polędwiczki wieprzowe?

Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe wyjdą wam, jeśli będziecie pamiętali o jeszcze jednej, bardzo ważnej rzeczy - wrzucajcie je na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu mięso “zamknie się” i zachowa wewnątrz wszystkie soki. W rezultacie, polędwiczki będą przyjemnie soczyste i na pewno nie wyschną. 

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Składniki:

  • pół kilograma polędwiczek wieprzowych

  • 2 cebule 

  • 2 łyżki śmietany 12%

  • 2 łyżki mięsnego bulionu

  • 1 łyżeczka mąki

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie polędwiczki na mniejsze kawałki. Posypcie pieprzem i wybranymi przez siebie przyprawami - może to być nawet mieszanka do wieprzowiny. 

  2. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Smażcie polędwiczki na dużym ogniu do momentu, aż się zrumienią. Wówczas zmniejszcie ogień, wlejcie dwie łyżki bulionu, wodę, przykryjcie patelnię i duście mięso do miękkości.

  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka lub w kostkę.

  4. Na osobnej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Poczekajcie, aż się zeszkli i nieco podsmaży, a następnie dodajcie ją do mięsa.

  5. Kiedy polędwiczki już zmiękną, warto zagęścić sos. W tym celu rozróbcie 2 łyżki śmietany z 1 łyżeczką mąki i wlejcie na patelnię. Dokładnie wymieszajcie. Na sam koniec doprawcie potrawę solą. 

I gotowe! Do tak przygotowanych polędwiczek będzie świetnie pasowała kasza albo kluski śląskie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Duszone mięso w wykonaniu Tomasza Strzelczyka osiąga mistrzowski poziom smaku i miękkości. Jest banalnie proste w przygotowaniu i wymaga jednego garnka, piekarnika oraz odrobiny cierpliwości. 

Rozpływające się w ustach mięso w otoczeniu aromatycznych pieczarek, papryki, korniszonów i cebuli to danie, którym podbijecie serca waszych gości i rodziny. Kulinarny gwiazdor YouTube'a uwielbia takie zróżnicowane tekstury i smaki w jednym garnku. Trochę kwaśnego, trochę słodkiego i odrobina pikantnego połączone razem i powoli duszone ucieszą podniebienia nawet najbardziej wybrednych.  Tomasz Strzelczyk doradza, jak przygotować danie jednogarnkowe  Do przygotowania duszonego mięsa Tomasz Strzelczyk używa polędwiczek wieprzowych. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym jakościowym wieprzowym mięsem: karkówką, schabem lub łopatką.  Oprószenie mąką mięsa sprawi, że przygotowywany później sos będzie bardziej zawiesisty. Warzywa do tej potrawy krójcie w grubsze kawałki i plastry, ząbki czosnku rozgniećcie dłonią, a korniszony dodajcie w całości. Wszystkie warzywa i tak zmiękną podczas duszenia, ale się nie rozpadną.  Przepis na mięso z warzywami uduszone w piekarniku  Składniki:  2 polędwiczki wieprzowe   2 cebule   2 papryki (żółta i zielona)   200 g czerwonej papryki konserwowej   500 g surowych pieczarek     200 g korniszonów   4 ząbki czosnku    4 ziarna ziela angielskiego   2 liście laurowe   200 ml bulionu   0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)   1 łyżka musztardy sarepskiej  sól, roztarty czarny pieprz, słodka papryka  mąka, smalec  Sposób przygotowania:  Polędwiczki pokrójcie na kotlety i przyprawcie solą, roztartym pieprzem i czerwoną słodką papryką.  Na głębokiej patelni...

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Miłośnicy delikatnego mięsa docenią ten przepis na aksamitne polędwiczki w sosie koperkowym – wychodzą genialne!

Polędwiczki w aromatycznym sosie koperkowym polecają się na obiad! Takie danie zachwyci wszystkich domowników, którzy (gwarantujemy!) będą jeszcze prosili o dokładkę. Zrobicie te genialne polędwiczki z przepisu autorstwa Alex_M, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na smaczny obiad Jeśli szukacie inspiracji na rodzinny obiad, skorzystajcie z fantastycznych przepisów, które opublikowaliśmy na naszym portalu: Jarskie kotlety z kalafiora Pieczone gołąbki z kiełbasą i sosem pomidorowym Ciecierzyca z warzywami w sosie – pomysł na tani, wegetariański obiad Mielone klopsy z jajkiem na twardo Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym Do przygotowania smacznych polędwiczek w sosie potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g polędwiczek 1 szklanka bulionu warzywnego 150 g śmietany 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie polędwiczki i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plastry o szerokości około 1 centymetra i delikatnie rozbijcie dłonią. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, wrzućcie polędwiczki i podsmażcie. Po usmażeniu przełóżcie polędwiczki do garnka. Wlejcie szklankę bulionu warzywnego, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy, zagotujcie i duście na małym ogniu do miękkości mięsa. Wymieszajcie 150 g śmietany z łyżeczką mąki tak, by konsystencja była jednolita bez grudek. Wlewajcie powoli do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Zagotujcie. Doprawcie mięso solą i pieprzem do smaku. Umyjcie koperek, osuszcie i posiekajcie bardzo drobno. Wsypcie do garnka z sosem i wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki to...

Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Polędwiczki w sosie to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Z pomocą przepisu z portalu Gotujmy.pl przyrządzicie pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.

Kotlety mielone, schabowe i pieczony kurczak to dania, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Są proste w przygotowaniu, szybkie i stosunkowo tanie. Na uwagę zasługują także polędwiczki wieprzowe, które nie cieszą się aż taką popularnością. A to wielka szkoda! Polędwiczki wieprzowe w sosie to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Wypróbujcie smaczny przepis na polędwiczki od jednego z użytkowników  portalu Gotujmy.pl. Pomysły na polędwiczki wieprzowe Nie raz dzieliliśmy się z wami świetnymi przepisami na polędwiczki wieprzowe. Koniecznie wypróbujcie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym , które będą genialnie smakowały podane z kaszą gryczaną i buraczkami. Bardzo polecamy także przepis na aksamitne i rozpływające się w ustach polędwiczki faszerowane serem pleśniowym . Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z fasolką szparagową Do przygotowania pysznych polędwiczek wieprzowych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag polędwiczek wieprzowych 400 fasoli szparagowej 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 3 łyżki musztardy francuskiej Masło klarowane Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie fasolkę, umyjcie i włóżcie do garnka. Zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie fasolkę do miękkości. Oczyśćcie polędwiczki z błon, umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Obierzcie ząbki czosnku i pokrójcie drobno. Następnie pokrójcie je w grube plastry, a każdy rozgniećcie dłonią. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie polędwiczki i smażcie na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kilka minut. Gdy mięso już zmięknie,...

Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci
Flickr
Newsy
Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką. Z tym sekretnym składnikiem jej smak was zachwyci
Jeśli lubicie wątróbkę, to zróbcie ją z tego fantastycznego przepisu – smakuje genialnie!

Kto ma ochotę na wątróbkę? Przepyszne wątróbki drobiowe wyjdą wam z tego przepisu – konieczna będzie cebula i jeden dodatek, który dodaje wspaniałego smaku. Ta pyszna wątróbka na pewno was zachwyci. Z dodatkiem jabłka ma ciekawy, lekko słodki posmak przełamany wytrawnością cebulki. Palce lizać!  Przepis na wątróbkę z cebulką i jabłkiem Do przygotowania wątróbki będziecie potrzebowali poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 3 cebule 2 kwaśne jabłka 1 szklanka mleka 10 dag mąki pszennej 6 łyżek oleju 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Wątróbki dokładnie oczyśćcie z błonek. Wypłuczcie mięso w zimnej wodzie i osuszcie. Do miski wlejcie szklankę mleka, wsypcie łyżeczkę ziaren kminku, 6 ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Zamieszajcie i włóżcie do miski wątróbki. Odstawcie do lodówki na noc (jeżeli nie macie tyle czasu, to mięso będzie już dobre nawet po 4 godzinach). Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Obrane jabłka pokrójcie w cząstki. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju. Podsmażcie pokrojone cebule, by się zeszkliły. Smażcie jeszcze chwilę do zrumienienia i dorzućcie jabłka. Jabłka powinny być podsmażone z obu stron. Uważajcie – mogą się rozpadać! Gdy cebula i jabłka będą już usmażone, doprawcie je solą i pieprzem. Wymieszajcie i odłóżcie na talerzyk. Umyjcie patelnię i rozgrzejcie na niej pozostały olej. Do miseczki wsypcie 100 g mąki i wymieszajcie z jedną łyżeczką soli. Obtaczajcie wątróbki w mące i smażcie na patelni po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Uwaga – tłuszcz może mocno skwierczeć i rozpryskiwać się na boki, dlatego najlepiej przykryć patelnię z wątróbkami pokrywką! Kiedy wszystkie wątróbki...