Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy

Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach

Polędwiczki w sosie to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Z pomocą przepisu z portalu Gotujmy.pl przyrządzicie pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.

Kotlety mielone, schabowe i pieczony kurczak to dania, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Są proste w przygotowaniu, szybkie i stosunkowo tanie. Na uwagę zasługują także polędwiczki wieprzowe, które nie cieszą się aż taką popularnością. A to wielka szkoda! Polędwiczki wieprzowe w sosie to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Wypróbujcie smaczny przepis na polędwiczki od jednego z użytkowników  portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na polędwiczki wieprzowe

Nie raz dzieliliśmy się z wami świetnymi przepisami na polędwiczki wieprzowe. Koniecznie wypróbujcie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, które będą genialnie smakowały podane z kaszą gryczaną i buraczkami. Bardzo polecamy także przepis na aksamitne i rozpływające się w ustach polędwiczki faszerowane serem pleśniowym.

Zobacz także
Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku

Jajecznica

Jajecznica po rosyjsku. Sekretem jej smaku jest ten składnik i cebula

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z fasolką szparagową

Do przygotowania pysznych polędwiczek wieprzowych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 400 fasoli szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie fasolkę, umyjcie i włóżcie do garnka. Zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie fasolkę do miękkości.
  2. Oczyśćcie polędwiczki z błon, umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
  3. Obierzcie ząbki czosnku i pokrójcie drobno.
  4. Następnie pokrójcie je w grube plastry, a każdy rozgniećcie dłonią. Przyprawcie mięso solą i pieprzem.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie polędwiczki i smażcie na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kilka minut.
  6. Gdy mięso już zmięknie, wlejcie na patelnię 200 ml śmietany 15%, 3 łyżki musztardy francuskiej i wymieszajcie. Duście, aż sos zgęstnieje.

I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki podawajcie polane sosem, z dodatkiem ugotowanej fasolki szparagowej. Do dania będą też pasowały młode ziemniaki z koperkiem, które bardzo polecamy.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Miłośnicy delikatnego mięsa docenią ten przepis na aksamitne polędwiczki w sosie koperkowym – wychodzą genialne!

Polędwiczki w aromatycznym sosie koperkowym polecają się na obiad! Takie danie zachwyci wszystkich domowników, którzy (gwarantujemy!) będą jeszcze prosili o dokładkę. Zrobicie te genialne polędwiczki z przepisu autorstwa Alex_M, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na smaczny obiad Jeśli szukacie inspiracji na rodzinny obiad, skorzystajcie z fantastycznych przepisów, które opublikowaliśmy na naszym portalu: Jarskie kotlety z kalafiora Pieczone gołąbki z kiełbasą i sosem pomidorowym Ciecierzyca z warzywami w sosie – pomysł na tani, wegetariański obiad Mielone klopsy z jajkiem na twardo Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym Do przygotowania smacznych polędwiczek w sosie potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g polędwiczek 1 szklanka bulionu warzywnego 150 g śmietany 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie polędwiczki i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plastry o szerokości około 1 centymetra i delikatnie rozbijcie dłonią. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, wrzućcie polędwiczki i podsmażcie. Po usmażeniu przełóżcie polędwiczki do garnka. Wlejcie szklankę bulionu warzywnego, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy, zagotujcie i duście na małym ogniu do miękkości mięsa. Wymieszajcie 150 g śmietany z łyżeczką mąki tak, by konsystencja była jednolita bez grudek. Wlewajcie powoli do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Zagotujcie. Doprawcie mięso solą i pieprzem do smaku. Umyjcie koperek, osuszcie i posiekajcie bardzo drobno. Wsypcie do garnka z sosem i wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki to...

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
Delikatne i doskonałe polędwiczki na grilla, smaku nadaje im pyszna marynata z przepisu Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie.

Zakochacie się w tak przyrządzonych polędwiczkach na grilla. Pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, która sprawia, że mięso staje się wyjątkowo miękkie. Polędwiczki możecie zgrillować w kawałkach albo w formie szaszłyków – użyjcie drewnianych patyczków albo metalowych szpadek.  Marynata Ewy Wachowicz ma wspaniały słodko-kwaśny smak z lekko pikantną nutą, dzięki dodatkowi chilli. Pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz - przepis Składniki 1kg polędwiczek wieprzowych  1 ząbek czosnku 1 szklanka soku ananasowego 2 łyżki sosu teriyaki  Sok z 1/2 dużej cytryny Pół szklanki płynnego miodu  2 łyżki bourbonu  Pół łyżeczki chili w proszku lub posiekanego Przygotowanie Polędwiczki umyjcie, osuszcie i podzielcie na mniejsze porcje. W miseczce połączcie sok ananasowy z sokiem z ananasa, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, sosem teriyaki i bourbonem. Dobrze wymieszajcie. Czosnek wyciśnijcie przez praskę. Jeśli używacie świeżego chilli, drobno je posiekajcie. Wszystko wymieszajcie. Nie dodawajcie soli, ponieważ sos teriyaki jest słony. Do dużej miski włóżcie pokrojoną polędwiczkę wieprzową i zalejcie ją marynatą. Odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Mięso w trakcie polewajcie marynatą. Smacznego! Lekkie potrawy na grilla Oprócz polędwiczek możecie również przygotować np. drób. Świetnym wyborem będą szaszłyki z kurczaka z warzywami albo skrzydełka – polecamy przyrządzić je w miodowo-musztardowej zalewie albo w stylu pikantnym . Doskonale sprawdzi się również zgrillowany kawałek łososia w cytrynowej marynacie . Sałatki na grilla Sezon wiosenno-letni obfituje...

Polędwiczki z kurczaka
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Chrupiące i delikatne polędwiczki z piersi kurczaka. Ten sekretny składnik mistrzowsko podkręci ich smak 
Potrawa dla amatorów ostrzejszych smaków. Z dodatkiem tego składnika polędwiczki z kurczaka smakują wprost genialnie!

Polacy zjadają ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, kochamy jeść niezwykle delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Mięso drobiowe jest dostępne w każdym sklepie i jest niedrogie. Dostarcza dużej ilości białka i minimalnej ilości tłuszczów. Znajdziemy w nim również bardzo dużo witamin. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Drób na pyszny obiad Z udziałem mięsa drobiowego każdy obiad wychodzi doskonale. Znakomicie smakuje gotowane, grillowane, pieczone oraz smażone. Pasuje na danie główne jak i dodatek do zdrowych sałatek czy uwielbianego rosołu. Na mięsie z wiejskiej kury skradł już niejedno podniebienie.  Z mięsa kurczaka możemy przyrządzić także pyszne kotlety w chrupiącej panierce, wyborne sznycle, udka czy skrzydełka. Pierś z kurczaka idealnie sprawdzi się także do przygotowania obiadów duszonych. Uduszone w sosie mięsko będzie wyjątkowo miękkie i soczyste.  Chrupiące i delikatne polędwiczki z piersi kurczaka Polędwiczki z kurczaka są niezwykle delikatne dlatego idealnie pasuje do nich panierka. Polecamy obtoczyć mięso w otrębach z dodatkiem chili. Po usmażeniu polędwiczki będą bardzo chrupiące, a dodatek pikantnej przyprawy lekko was rozgrzeje.  Składniki: 7 polędwiczek z kurczaka 1 jajko chili w proszku otręby owsiane do panierowania sól pieprz oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Polędwiczki z kurczaka umyjcie i osuszcie je ręcznikiem papierowym.  Zamiast polędwiczek możecie użyć filetu z kurczaka. Wtedy pokrójcie go na cienkie plastry.  Polędwiczki posypcie chili w proszku oraz odrobiną soli.  Dokładnie obtoczcie je w przyprawach i odstawcie na pół godziny do lodówki.  Jajko rozkłóćcie z dodatkiem pieprzu i soli. ...

polędwiczki w sosie
Pixabay
Newsy
Obłędnie pyszne i delikatnie kremowe. Przepis na polędwiczki wieprzowe z ukrytą niespodzianką
Marzy wam się pyszny i rozpływający się w ustach obiad? Przygotujcie polędwiczki wieprzowe z naszego przepisu. Są tak smaczne, że nawet nie zauważycie, jak znikną ze stołu.

Kotlety schabowe, kotlety mielone, gołąbki... Te dania zdecydowanie najczęściej goszczą na naszych stołach. O wiele rzadziej gospodynie domowe sięgają po polędwiczki. Te, gdy są odpowiednio przyrządzone, skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Jak zrobić faszerowane polędwiczki? Jeśli znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe lub mielone, koniecznie zróbcie polędwiczki z naszego przepisu. Mięso jest kruche i delikatne a w środku skrywa obłędnie pyszny farsz z dodatkiem sera pleśniowego. Czy można chcieć więcej? Z pewnością fajnym dopełnieniem tego dania będzie świeża surówka i kluski śląskie, które dodatkowo można polać pysznym sosem. Polędwiczki to danie, które praktycznie robi się samo. Mięso najpierw marynujemy, później faszerujemy i obsmażamy na patelni, a na koniec podduszamy. Ser pleśniowy dodaje naszemu daniu wyrazistego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Tak podane mięso smakuje wprost wybornie. Szybki, oryginalny i bardzo smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pycha! Składniki: 5 polędwiczek wieprzowych 10 łyżek oleju 20 dkg sera pleśniowego rokpol 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie marynaty pikantnej Winiary Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy proszek marynaty z olejem, a następnie dokładnie obtaczamy w marynacie mięso, po czym wkładamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Polędwiczki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Marynatę zachowujemy. Ser pleśniowy kroimy na 5 słupków. Mięso nacinamy w środku wzdłuż cienkim, długim nożem. Wkładamy do środka po kawałku sera (2 cm z brzegu powinny być wolne). Końcówki związujemy ciasno grubymi nićmi kuchennymi, żeby ser nie...