Kotlety mielone, schabowe i pieczony kurczak to dania, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Są proste w przygotowaniu, szybkie i stosunkowo tanie. Na uwagę zasługują także polędwiczki wieprzowe, które nie cieszą się aż taką popularnością. A to wielka szkoda! Polędwiczki wieprzowe w sosie to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Wypróbujcie smaczny przepis na polędwiczki od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl.
Pomysły na polędwiczki wieprzowe
Nie raz dzieliliśmy się z wami świetnymi przepisami na polędwiczki wieprzowe. Koniecznie wypróbujcie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, które będą genialnie smakowały podane z kaszą gryczaną i buraczkami. Bardzo polecamy także przepis na aksamitne i rozpływające się w ustach polędwiczki faszerowane serem pleśniowym.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z fasolką szparagową
Do przygotowania pysznych polędwiczek wieprzowych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 60 dag polędwiczek wieprzowych
- 400 fasoli szparagowej
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- Masło klarowane
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie fasolkę, umyjcie i włóżcie do garnka. Zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie fasolkę do miękkości.
- Oczyśćcie polędwiczki z błon, umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
- Obierzcie ząbki czosnku i pokrójcie drobno.
- Następnie pokrójcie je w grube plastry, a każdy rozgniećcie dłonią. Przyprawcie mięso solą i pieprzem.
- Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie polędwiczki i smażcie na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kilka minut.
- Gdy mięso już zmięknie, wlejcie na patelnię 200 ml śmietany 15%, 3 łyżki musztardy francuskiej i wymieszajcie. Duście, aż sos zgęstnieje.
I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki podawajcie polane sosem, z dodatkiem ugotowanej fasolki szparagowej. Do dania będą też pasowały młode ziemniaki z koperkiem, które bardzo polecamy.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: