Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy

Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach

Polędwiczki w sosie to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Z pomocą przepisu z portalu Gotujmy.pl przyrządzicie pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 15, 2021

Kotlety mielone, schabowe i pieczony kurczak to dania, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Są proste w przygotowaniu, szybkie i stosunkowo tanie. Na uwagę zasługują także polędwiczki wieprzowe, które nie cieszą się aż taką popularnością. A to wielka szkoda! Polędwiczki wieprzowe w sosie to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Wypróbujcie smaczny przepis na polędwiczki od jednego z użytkowników  portalu Gotujmy.pl.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pomysły na polędwiczki wieprzowe

Nie raz dzieliliśmy się z wami świetnymi przepisami na polędwiczki wieprzowe. Koniecznie wypróbujcie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, które będą genialnie smakowały podane z kaszą gryczaną i buraczkami. Bardzo polecamy także przepis na aksamitne i rozpływające się w ustach polędwiczki faszerowane serem pleśniowym.

Zobacz także

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z fasolką szparagową

Do przygotowania pysznych polędwiczek wieprzowych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 400 fasoli szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie fasolkę, umyjcie i włóżcie do garnka. Zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie fasolkę do miękkości.
  2. Oczyśćcie polędwiczki z błon, umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
  3. Obierzcie ząbki czosnku i pokrójcie drobno.
  4. Następnie pokrójcie je w grube plastry, a każdy rozgniećcie dłonią. Przyprawcie mięso solą i pieprzem.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie polędwiczki i smażcie na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kilka minut.
  6. Gdy mięso już zmięknie, wlejcie na patelnię 200 ml śmietany 15%, 3 łyżki musztardy francuskiej i wymieszajcie. Duście, aż sos zgęstnieje.

I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki podawajcie polane sosem, z dodatkiem ugotowanej fasolki szparagowej. Do dania będą też pasowały młode ziemniaki z koperkiem, które bardzo polecamy.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze