Burak to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Pomaga w detoksykacji krwi, jest zalecany osobom cierpiącym na anemię, jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego, a zawarte w nich barwniki działają silnie przeciwutleniająco zmniejszając ryzyko wielu groźnych chorób.
Czerwona pomarańcza jest korzystna zarówno dla naszej skóry, jak i dla ciała. Przeciwutleniacze, minerały i inne składniki odżywcze zawarte w czerwonych pomarańczach, mogą zapewnić naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych.
Zawarta w czerwonych pomarańczach witamina C wspomaga odporność organizmu, a także pomaga utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i mięśnie oraz poprawia wchłanianie żelaza. Jedzenie czerwonych pomarańczy może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu a także zmniejszyć ryzyko nowotworu.
Jesteście ciekawi, co się stanie, gdy zmieszamy razem sok pomarańczowy i buraczany? Pijcie tę miksturę do śniadania, a nie pożałujecie.
Zobacz także:
Korzyści zdrowotne soku pomarańczowo-buraczanego
Sok na bazie czerwonych pomarańczy i buraków, nie tylko świetnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowy.
- Pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Sok pomarańczowo-buraczany jest bogaty w witaminę C i żelazo, które pomagają w utrzymaniu zdrowego układu krążenia. Taka mikstura obniża również ciśnienie krwi i cholesterol.
- Działa przeciwnowotworowo. Sok pomarańczowo-buraczany zawiera liczne składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka a także może niszczyć komórki rakowe w naszym ciele.
- Poprawia odporność i zwalcza zmęczenie. Pijcie ten sok, a od razu poczujecie przypływ energii. Dostarczycie też swojemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały.
- Oczyszcza układ pokarmowy, co dodatkowo leczy wrzody.
- Jest zalecany przy anemii. Jeśli cierpicie na anemię, koniecznie włączcie do diety ten sok.
Źródło: blushin.com, zdrowie.wprost.pl