Burak to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Pomaga w detoksykacji krwi, jest zalecany osobom cierpiącym na anemię, jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego, a zawarte w nich barwniki działają silnie przeciwutleniająco zmniejszając ryzyko wielu groźnych chorób.

Czerwona pomarańcza jest korzystna zarówno dla naszej skóry, jak i dla ciała. Przeciwutleniacze, minerały i inne składniki odżywcze zawarte w czerwonych pomarańczach, mogą zapewnić naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych.

Zawarta w czerwonych pomarańczach witamina C wspomaga odporność organizmu, a także pomaga utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i mięśnie oraz poprawia wchłanianie żelaza. Jedzenie czerwonych pomarańczy może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu a także zmniejszyć ryzyko nowotworu.

Jesteście ciekawi, co się stanie, gdy zmieszamy razem sok pomarańczowy i buraczany? Pijcie tę miksturę do śniadania, a nie pożałujecie.

Zobacz także:

Korzyści zdrowotne soku pomarańczowo-buraczanego

Sok na bazie czerwonych pomarańczy i buraków, nie tylko świetnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowy.

  • Pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Sok pomarańczowo-buraczany jest bogaty w witaminę C i żelazo, które pomagają w utrzymaniu zdrowego układu krążenia. Taka mikstura obniża również ciśnienie krwi i cholesterol.
  • Działa przeciwnowotworowo. Sok pomarańczowo-buraczany zawiera liczne składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka a także może niszczyć komórki rakowe w naszym ciele.
  • Poprawia odporność i zwalcza zmęczenie. Pijcie ten sok, a od razu poczujecie przypływ energii. Dostarczycie też swojemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały. 
  • Oczyszcza układ pokarmowy, co dodatkowo leczy wrzody.
  • Jest zalecany przy anemii. Jeśli cierpicie na anemię, koniecznie włączcie do diety ten sok.

Źródło: blushin.com, zdrowie.wprost.pl