
Wątroba to jeden z ważniejszych organów w organizmie człowieka. To ona chroni wasze ciało przed toksynami, które znajdują się w spożywanym przez was jedzeniu. Dotyczy to także, a nawet zwłaszcza alkoholu! Wątroba filtruje składniki dostarczane wraz z jedzeniem tak, aby nic niepożądanego nie trafiło do krwi.
Jakie funkcje wypełnia wątroba?
Jeżeli kiedykolwiek wymienialiście filtr w odkurzaczu albo oczyszczaczu powietrza, to na pewno wiecie, ile zanieczyszczeń się tam gromadzi. A właśnie takim filtrem dla organizmu jest wątroba, która przyjmuje na siebie wszystkie toksyny i inne składniki, by go chronić. Jej funkcje to m.in.:
- Neutralizowanie toksyn – głównie z alkoholu, ale też innych używek, np. narkotyków,
- Neutralizowanie szkodliwych dla organizmu substancji – mowa przede wszystkim o składnikach leków, ale także konserwantach znajdujących się w spożywanej żywności,
- Niszczenie alkoholu – odpowiada za rozkład wypijanego alkoholu
- Produkcja żółci – żółć odtruwa organizm oraz umożliwia trawienie tłuszczów
Problemy z wątrobą
Jeżeli zaczynacie odczuwać dolegliwości ze strony wątroby to znak, że została ona czymś przeciążona. Nie oznacza to od razu, że cierpicie na marskość wątroby.
Często za ból w okolicy tego organu odpowiedzialne jest przyjmowanie silnych leków, picie dużych ilości alkoholu albo przejedzenie się tłustymi i ciężkimi potrawami. W takim przypadku dobrze jest przygotować sobie napar, który złagodzi nieprzyjemne objawy.
Przepis na łagodzący napar na wątrobę z rodzynek
Gdy dokucza wam wątroba, możecie z łatwością przygotować napar ze składnika, który każdy z was na pewno ma w domu.
Składniki:
- 150 g rodzynek
- 400 ml wody
Ważne, by rodzynki były ekologiczne i pozbawione szkodliwego dwutlenku siarki. Najlepiej kupić je w sklepie ze zdrową żywnością.
Przygotowanie?
- Rodzynki dokładnie umyjcie.
- W garnku zagotujcie wodę i wrzućcie do niej rodzynki. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut.
- Odstawcie garnek na całą noc (lub minimum 12 godzin).
- Po tym czasie wyjmijcie z garnka rodzynki – można je zużyć do ciasta albo owsianki. Przygotowany napar pijcie codziennie rano przez 4 dni, co najmniej 30 minut przed pierwszym posiłkiem.
- Na zdrowie!