Siostra Anastazja zawsze ma w zanadrzu jakiś niepowtarzalny przepis na każdą okazję. Jak ona to robi? To chyba pozostanie jej słodką tajemnicą...

Tym razem mamy dla was recepturę słynnej zakonnicy na wyjątkową i bardzo zdrową sałatkę. Na pierwszy rzut oka wydaje się (głównie ze względu na kolor), że jej dominującym składnikiem są buraki. Moglibyście się mocno zdziwić!

Poza tym warzywem, siostra Anastazja używa do zrobienia sałatki jeszcze jednego produktu, który nadaje jej wyrazistego smaku i sprawia, że jest niezwykle zdrowa. Wypróbujcie ten oryginalny przepis.  

Zobacz także:

Przepis siostry Anastazji na surówkę z buraków

Składniki:

  • pół kilograma kapusty kiszonej

  • 3 średnie ugotowane buraki

  • 1 cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka kminku

  • świeży szczypiorek

  • pół płaskiej łyżeczki cukru

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie buraki, a następnie obierzcie je ze skóry.

  2. Obraną cebulę i czosnek posiekajcie bardzo drobno. Posypcie cukrem (wystarczy pół płaskiej łyżeczki) i odstawcie na kilka chwil.

  3. Gdy buraki ostygną, zetrzyjcie je na dużych oczkach.

  4. Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku i poszatkujcie. Dodajcie do buraków wraz z cebulą i czosnkiem.

  5. Umyty szczypiorek posiekajcie bardzo drobno i dodajcie do surówki. Następnie wlejcie 3 łyżki oliwy, dodajcie kminek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie i odstawcie na 15 minut.

Tak przygotowana surówka będzie znakomitym dodatkiem do mięs, na przykład marynowanych kotletów schabowych czy pieczonych polędwiczek wieprzowych.   

Sprawdzone przepisy siostry Anastazji 

Jeżeli przepadacie za burakami, koniecznie wypróbujcie jeszcze jeden przepis siostry Anastazji z wykorzystaniem tego warzywa. Chodzi tutaj o ćwikłę z wyjątkowym składnikiem. Zachęcamy was do wykorzystania innych receptur i trików kulinarnych siostry Anastazji: