Połączcie te 2 składniki w surówce, a jej smak was zachwyci. Sprawdzony patent siostry Anastazji
Siostra Anastazja/Facebook, AdobeStock
Newsy

Połączcie te 2 składniki w surówce, a jej smak was zachwyci. Sprawdzony patent siostry Anastazji

Gwarantujemy wam, że takiej surówki z buraków jeszcze nie jedliście. Siostra Anastazja dodaje do niej składnik, który wszystko zmienia.

Siostra Anastazja zawsze ma w zanadrzu jakiś niepowtarzalny przepis na każdą okazję. Jak ona to robi? To chyba pozostanie jej słodką tajemnicą...

Tym razem mamy dla was recepturę słynnej zakonnicy na wyjątkową i bardzo zdrową sałatkę. Na pierwszy rzut oka wydaje się (głównie ze względu na kolor), że jej dominującym składnikiem są buraki. Moglibyście się mocno zdziwić!

Poza tym warzywem, siostra Anastazja używa do zrobienia sałatki jeszcze jednego produktu, który nadaje jej wyrazistego smaku i sprawia, że jest niezwykle zdrowa. Wypróbujcie ten oryginalny przepis.  

Przepis siostry Anastazji na surówkę z buraków

Składniki:

  • pół kilograma kapusty kiszonej

  • 3 średnie ugotowane buraki

  • 1 cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka kminku

  • świeży szczypiorek

  • pół płaskiej łyżeczki cukru

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie buraki, a następnie obierzcie je ze skóry.

  2. Obraną cebulę i czosnek posiekajcie bardzo drobno. Posypcie cukrem (wystarczy pół płaskiej łyżeczki) i odstawcie na kilka chwil.

  3. Gdy buraki ostygną, zetrzyjcie je na dużych oczkach.

  4. Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku i poszatkujcie. Dodajcie do buraków wraz z cebulą i czosnkiem.

  5. Umyty szczypiorek posiekajcie bardzo drobno i dodajcie do surówki. Następnie wlejcie 3 łyżki oliwy, dodajcie kminek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie i odstawcie na 15 minut.

Tak przygotowana surówka będzie znakomitym dodatkiem do mięs, na przykład marynowanych kotletów schabowych czy pieczonych polędwiczek wieprzowych.   

Sprawdzone przepisy siostry Anastazji 

Jeżeli przepadacie za burakami, koniecznie wypróbujcie jeszcze jeden przepis siostry Anastazji z wykorzystaniem tego warzywa. Chodzi tutaj o ćwikłę z wyjątkowym składnikiem. Zachęcamy was do wykorzystania innych receptur i trików kulinarnych siostry Anastazji:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Ćwikła z przepisu siostry Anastazji to smakowity dodatek do mięs, który jesienią i zimą jest szczególnie popularny. Obok buraków i chrzanu, dodaje się do niej jeszcze jeden, sekretny składnik, dzięki któremu smak tego przetworu pogłębia się i wzmacnia. 

Siostra Anastazja Pustelnik to wielka pasjonatka i znawczyni kuchni oraz kulinariów. Jej książki i przepisy inspirują do gotowania ludzi z całej Polski. Niekonwencjonalne rozwiązania i nietypowe składniki stosowane przez siostrę Anastazję potrafią podbić smak i uszlachetnić niejedno danie. Tak jest również w tym przypadku.  Co dodaje siostra Anastazja do swojej ćwikły?  Ćwikła to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, które w okresie jesiennym często goszczą na naszych stołach. Warto sięgać po nią właśnie teraz, gdyż zawarty w niej chrzan działa udrażniająco na drogi oddechowe. Ćwikła siostry Anastazji to prawdziwa bomba odpornościowa. Jest tu nie tylko świeżo tarty chrzan i buraczki, lecz również cytryna zapewniająca solidną dawkę witaminy C.  Mistrzyni kuchni dodaje do niej jeszcze jeden, wyjątkowy składnik - wino czerwone. Ma on na celu podkręcenie smaku, nadanie mu wyrazistości i owocowego przełamania. Dodatkowo, wspomaga pracę układu pokarmowego. Kwasy zawarte w winie poprawiają strawność mięsa, które podawane jest razem z ćwikłą.   Przepis na ćwikłę siostry Anastazji   Składniki:  ½ kg buraków czerwonych,  1 korzeń chrzanu (opcjonalnie - słoik chrzanu)  1 cytryna,  ¼ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina  szczypta cukru  sól i pieprz  Sposób przygotowania:  Buraki dokładnie umyjcie i wyszorujcie gąbką, a następnie ugotujcie ze skórką.  Ostudźcie je i obierzcie ze skóry. Zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki.  Oczyśćcie i obierzcie chrzan. Zetrzyjcie go podobnie jak buraki, a następnie skropcie sokiem z jednej cytryny. Jeżeli używacie chrzanu ze słoika, musicie go...

Farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu Siostry Anastazji. Niebo w gębie
AdobeStock
Newsy
Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu siostry Anastazji. Niebo w gębie
Przepadacie za prostymi, sprawdzonymi przepisami? Wypróbujcie farsz do gołąbków od siostry Anastazji!

Okrzyknięta przez Gościa Niedzielnego „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej” siostra Anastazja od wielu lat dzieli się z Polakami swoimi fantastycznymi przepisami na różne dania. Dziś polecamy wam wyjątkowy farsz do gołąbków z ziemniaków. Skusicie się? Jak gotuje siostra Anastazja? Autorka kilkunastu książek z przepisami zawsze podkreśla, że jej dania są zasadniczo bardzo proste, ponieważ inspirację czerpie z tradycji. A polska kuchnia pełna jest nieskomplikowanych przepisów na bardzo smaczne dania. — Kuchnia, jak można się domyślać, była bardzo uboga. Gospodynie nie znały tylu przepisów, co dziś, ani nie miały dostępu do tak wielu produktów. Niemniej pewne dania pamiętam doskonale: barszcz biały, gołąbki z ziemniakami, pierogi — pisze siostra Anastazja o swoich kulinarnych inspiracjach z przeszlości w książce „Siostra Anastazja. Życie pełne smaku”.  Kariera siostry Anastazji A jak zrodził się pomysł napisania pierwszej książki kucharskiej? Okazuje się, że do wydania swoich przepisów siostrę Anastazję przekonali ojcowie jezuici. Zakonnica od zawsze lubiła eksperymentować w kuchni, próbować nowych rozwiązań i wymyślać własne dania. Ojcowie jezuici stwierdzili, że jej talent nie może się zmarnować i namówili siostrę Anastazję do wydania książki kucharskiej z autorskimi przepisami, by więcej osób mogło je poznać. Tak powstała pierwsza książka „103 ciasta siostry Anastazji”, a dziś Anastazja Pustelnik ma na swoim koncie już kilkanaście książek z przepisami.  Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków od siostry Anastazji Farsz z tego przepisu jest prosty zarówno pod względem składników, jak i wykonania. Siostra Anastazja wspomina to danie ze swojego dzieciństwa i przekonuje, że gołąbki z...

Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej Siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Flickr, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy
Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza? Siostra Anastazja udowadnia, że tak i podaje swój przepis na tę uwielbianą przez wszystkich potrawę.

Wiele możemy się nauczyć od siostry Anastazji. Świadczy  o tym choćby to, że jej przepisy za każdym razem stają się hitem. Siostra chętnie eksperymentuje w kuchni, czego efektem są dania doskonałe w smaku. Popularne są receptury na znane wszystkim potrawy, ale w nowej odsłonie. Na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa z ciekawym dodatkiem, który bardzo nadaje jej charakteru. Założymy się, że w takiej wersji jeszcze jej nie jedliście. Siostra Anastazja dodaje bowiem do sałatki jarzynowej pieczarki konserwowe. Taki kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz gotowanych warzyw, dzięki czemu sałatka smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo, siostra zamiast białej cebuli używa czerwonej. Poznajcie przepis na to pyszne danie. Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji Do przygotowania tej sałatki jarzynowej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 5 średnich ziemniaków 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 cebula czerwona 1 słoiczek pieczarek konserwowych 1 słoiczek majonezu 1 puszka zielonego groszku sól pieprz Przygotowanie: Obierzcie wszystkie warzywa poza ziemniakami. W jednym garnku ugotujcie kartofle, a w drugim marchew, seler i pietruszki. Gotujcie, aż warzywa zmiękną. Następnie, po ostudzeniu, obierzcie ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kosteczkę. Pieczarki wylejcie ze słoika na sito i odsączcie. To samo zróbcie z groszkiem. Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki, np. ćwiartki albo kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i również pokrójcie w kosteczkę.  Wsypcie wszystkie warzywa, pieczarki, groszek i jajko do dużej miski. Dodajcie jeszcze pokrojone ogórki kiszone, majonez oraz sól i...

Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka
Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka
Szukacie przepisu na uniwersalne, słodkie ciasto drożdżowe? Receptura od siostry Anastazji jest wprost idealna!

Siostra Anastazja Pustelnik to chodząca skarbnica wiedzy kulinarnej. Gotowanie i pieczenie ma w małym palcu. Wiele lat służby z klasztornej kuchni zaowocowało książkami kucharskimi, które sprzedały się w milionach egzemplarzy. A w tych książkach znaleźć można prawdziwe perły. Jak choćby ten unikalny przepis na ciasto drożdżowe. Ile drożdży użyć do ciasta drożdżowego? Zwróćcie uwagę na ilość drożdży na liście składników. Wydaje się, że 10 dag drożdży to naprawdę słuszna porcja. Technicznie zwykle 100 dag waży cała kostka! Skąd tak wielka dawka drożdży? Wszystko to spowodowane jest naddatkiem w postaci innych składników. Przyjęło się, że „chude” ciasto drożdżowe na 1 kg mąki wymaga zaledwie 20 g świeżych drożdży. Dawka wzrasta wraz dodatkami. A tych w przepisie siostry Anastazji nie brakuje. Pół tuzina kurzych żółtek, naprawdę dużo cukru i niemało tłuszczu… Taki zestaw potrzebuje dużo „wspomagaczy” w postaci aktywnych drożdży, by móc spokojnie wyrosnąć. Przepis na ciasto drożdżowe według siostry Anastazji  Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży Pół kostki masła lub margaryny Pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiejcie i wsypcie do naczynia. Do pół szklanki w miarę ciepłego mleka dodajcie 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszajcie zaczyn na jednolitą masę. Odstawcie rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru. Roztopcie masło lub margarynę na ogniu. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko. Wyrabiajcie ciasto dość długo i dokładnie. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodajcie rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiajcie ciasto tak, by było elastyczne i sprężyste....