Połączcie te 2 składniki, a zupa pomidorowa będzie smakować jak ze świeżych pomidorów
AdobeStock
Newsy

Połączcie te 2 składniki, a zupa pomidorowa będzie smakować jak ze świeżych pomidorów

Tę zupę zrobicie bez koncentratu pomidorowego i bez przecieru - cała tajemnica tkwi w 2 innych składnikach.

Smaczna zupa pomidorowa to oczywiście ta gotowana na świeżych i słodkich pomidorach. Niestety, poza sezonem na te warzywa trudno o smaczne sztuki. Wówczas pomidorówkę gotuje się zwykle z użyciem koncentratu pomidorowego, choć przyznacie, że to nie jest to samo. Da się jednak tak doprawić zupę, że smakuje tak, jakbyście zrobili ją na świeżych pomidorach w środku lata. Sprawdźcie, w czym tkwi jej sekret. 

Jak zrobić zupę pomidorową bez koncentratu?

Tym razem wcale nie chodzi o zastąpienie koncentratu pomidorowego przecierem. Można oczywiście tak zrobić, ale mamy jeszcze jeden sposób. Będziecie potrzebowali pomidorów w puszce oraz mielonej, słodkiej papryki. To połączenie sprawia, że zupa smakuje prawie jak ta, którą gotuje się z wykorzystaniem świeżych pomidorów. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

Zobacz także
zupa pomidorowa sekretny składnik

Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy

Dodajcie to do zupy pomidorowej zamiast cukru, by natychmiast poprawić jej smak. Wyjdzie wam na zdrowie

Dodajcie to do zupy pomidorowej zamiast cukru, by szybko poprawić jej smak. Wyjdzie wam na zdrowie

Przepis na pomidorówkę jak ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 1,5 litra mięsnego bulionu (polecamy użyć klasycznego, przecedzonego rosołu)

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka łyżek oliwy

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • suszona bazylia

  • śmietana

  • szczypta cukru

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchew, czosnek i cebulę. Pokrójcie wszystko drobno. 

  2. Wylejcie na głęboką patelnię kilka łyżek oliwy. Gdy się rozgrzeje, wsypcie paprykę słodką i wędzoną. Po krótkiej chwili dodajcie pokrojone warzywa. Wymieszajcie i smażcie przez kilka minut.

  3. Następnie dodajcie do nich pomidory z puszki. Gdy całość się zagotuje, zmniejszcie ogień i duście, aż marchewka zmięknie. Zblendujcie wszystko na gładką masę. 

  4. W osobnym garnku zagotujcie mięsny bulion i wlejcie do niego zmiksowane pomidory z warzywami i przyprawami. Wymieszajcie i gotujcie razem chwilę.

  5. Całość wystarczy jeszcze doprawić zahartowaną śmietaną oraz suszoną bazylią. Smacznego!

Gotową zupę możecie podawać z makaronem albo ryżem, w zależności od osobistych upodobań. W razie, gdyby wyszła nieco za gorzka, doprawcie ją szczyptą cukru. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza
Większość Polaków nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez dodatku koncentratu. Ten niestety nie grzeszy dobrym składem. Lepiej przestańcie z niego korzystać. Nasz przepis wam w tym pomoże.

Niektórzy przygotowują ją na bazie przecieru, inni korzystają z pomocy koncentratu, pozostali dopuszczają tylko i wyłącznie użycie świeżych pomidorów - mowa tu oczywiście o tradycyjnej zupie pomidorowej, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Choć przecier i koncentrat nie są najgorszymi produktami na świecie, ich etykiety pozostawiają wiele do życzenia. Tak naprawdę jedynym składnikiem, którego w dzisiejszych czasach możecie być w 100 proc. pewni są świeże pomidory. Zaufajcie nam, do przyrządzenia przepysznej zupy nic więcej nie jest wam potrzebne. Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła. Całość podgrzewajcie tak długo, aż z pomidorów odparuje większość wody. Nie zapomnijcie oczywiście o tym, by co jakiś czas je przemieszać, inaczej się przypalą. Pomidorową miksturę przetrzyjcie przez sitko (jeśli chcecie, by zupa była rzadsza) lub zblendujcie przy pomocy blendera na gładko (jeśli chcecie, by zupa była nieco gęstsza). W średniej wielkości garnku zagotujcie rosół. Do wywaru dodajcie ugotowane wcześniej marchewki oraz pomidory. Całość podgrzewajcie jeszcze przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie zupę z ognia, a następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką, bazylią oraz oregano....

Dietetyk podał przepis na prozdrowotną zupę. Zmniejsza ryzyko raka i obniża ciśnienie krwi
AdobeStock
Newsy
Dietetyk podał przepis na prozdrowotną zupę. Zmniejsza ryzyko raka i obniża ciśnienie krwi
Doktor Bartek Kulczyński podał przepis na bardzo zdrową zupę, która zmniejsza ryzyko raka i miażdżycy. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje.

Czy da się jakoś zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), 30-40% zachorowań na raka można przypisać czynnikom ryzyka związanym ze stylem życia, takim jak palenie tytoniu, picie alkoholu, dieta uboga w owoce i warzywa, nadwaga i otyłość oraz brak aktywności fizycznej. Lekarze od lat przekonują nas, że odpowiednia dieta może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Doktor Bartek Kulczyński, dietetyk, którego śledzi na YouTube ponad 359 tys. osób, podał przepis na zupę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i miażdżycę. To zupa pomidorowo-czosnkowa z dodatkiem papryki i natki pietruszki, Zupa ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera m.in. potas, witaminę C, likopen, beta-karoten i allicynę, które mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Bartek Kulczyński (@drbartekpl) Przepis na zupę, która chroni przed rakiem i miażdżycą Lubicie jeść pomidorówkę? Przygotujcie ją nieco inaczej niż zwykle – z dodatkiem czerwonej papryki, czosnku, oliwy, świeżych pomidorów i wywaru z warzyw: - Regularne jedzenie takiej pomidorówki to m.in. tarcza ochronna przeciwko nowotworom (przed rakiem trzustki, żołądka, jelita grubego, prostaty, piersi), regulacja ciśnienia krwi, ochrona serca i układu krążenia, mniejsze ryzyko udaru, zdrowie kości, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2, a także poprawa płodność - wylicza dr Bartek Kulczyński. Składniki: 1 kg świeżych pomidorów (opcjonalnie 2 puszki z pomidorami w zalewie)...

zupa buraczana przepis
AdobeStock / ONS
Newsy
Tomasz Sekielski zrzucił prawie 90 kg. Zdradził ulubiony przepis na zupę, która pomogła mu schudnąć 
90 kilo w dół to imponujący wynik! Dziennikarz Tomasz Sekielski podzielił się ulubionym przepisem ze swojej diety.

Przemiana znanego dziennikarza jest po prostu oszałamiająca! Tomasz Sekielski podjął się przeprowadzenia operacji bariatrycznej, dorzucił do tego odpowiednią dietę, po kilku latach zwyciężył w końcu w walce z otyłością i schudł aż 90 kilogramów. Dziś wygląda fantastycznie! A do tego doskonale się czuje – nadmiar kilogramów to ogromne obciążenie dla organizmu, które prowadzi do problemów ze stawami, cukrzycy, chorób serca (w tym nadciśnienia) oraz miażdżycy. Warto zadbać o swoje zdrowie! Dziennikarz uchylił rąbka tajemnicy i zdradził przepis na ulubioną zupę, którą często gotuje będąc na diecie. Na pewno wam posmakuje! Przepis na zupę z buraków Buraki są fantastycznym źródłem żelaza, a poza tym po prostu dobrze smakują i pasują do wielu dań – zarówno jako składnik zup jak i surówek. Aby przygotować pyszną i zdrową zupę buraczaną, będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kilograma buraków 220 g marchwi 170 g pietruszki 200 g jabłek 200 g cebuli 180 g papryki czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki oliwy 1,5 litra wody Pestki z dyni Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i buraki obierzcie, pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu. Następnie obierzcie i pokrójcie cebulę, paprykę i jabłka. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oliwy i podsmażcie składniki – powinny się zeszklić. Podsmażone papryki, cebulę i jabłko dodajcie do garnka z warzywami i zagotujcie. Całość powinna się gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania wrzućcie do garnka pomidory z puszki i zamieszajcie. Na koniec całość zblendujcie na krem. Zupę z buraków należy podawać posypaną pestkami dyni. Możecie też dodać do niej łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, a także listek ulubionych,...

Nie tylko koperek. Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Te wydobędą jej smak
Gotujmy.pl/kasienka26
Newsy
Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Nie tylko koperek podkręci jej wspaniały smak
Młodą kapustę też warto dobrze przyprawić. Przeczytajcie o tym, jakie przyprawy najlepiej pasują do młodej kapusty i dodajcie je do niej następnym razem.

Młoda kapusta występuje najczęściej w wersji duszonej, często z masłem i koperkiem . Niektórzy uwielbiają jej łagodny smak i nie dodają do niej żadnych przypraw. Młodą kapustę warto jeść w sezonie codziennie, dlatego dobrze poznać też inne sposoby na jej przygotowanie i doprawienie, żeby się wam nie znudziła. To przyprawy, które warto dodać do młodej kapusty. Przyprawy do młodej kapusty Poznajcie sposoby przyprawiania młodej kapusty, które wydobędą najlepszy smak z tego pysznego warzywa. Młoda kapusta z koperkiem Jeśli nie robiliście jeszcze młodej kapusty z koperkiem , koniecznie musicie zacząć od wypróbowania takiej kombinacji smakowej. Koperek delikatnie podkreśla smak młodej kapusty i niezwykle dobrze się z nią komponuje. To oczywiście największy klasyk. My chcemy zaproponować wam jednak inne odsłony młodej kapusty. Młoda kapusta z pomidorami Młoda kapusta o łagodnym smaku świetnie komponuje się z pomidorami . Nie dodawajcie ich za dużo, bo zdominują delikatny kapuściany smak, ale niewielka ilość doskonale podkręca jej smak. Pomidory możecie dodać w różnej formie: Łyżka koncentratu pomidorowego – dla pięknego koloru i delikatnego pomidorowego smaku 2 świeże pomidory – jeśli macie dobrej jakości pomidory, może być to najsmaczniejsza wersja Pół puszki pomidorów - jeśli nie uda wam się zdobyć świeżych pomidorów dobrej jakości Suszone pomidory z oliwy – niezwykle ciekawy dodatek do młodej kapusty. Pełnią rolę niebanalnej przyprawy. Pamiętajcie, że suszone pomidory mają mocny smak, kilka plastrów pokrojonych w paski wystarczy Suszone pomidory w proszku – pomidory suszone występują tez w sproszkowanej formie. Lubicie smak kapusty, ale chcecie nadać jej delikatny akcent smakowy? Suszone pomidory w proszku sprawdza się idealnie Młoda kapusta z miodem Młoda kapusta...