Smaczna zupa pomidorowa to oczywiście ta gotowana na świeżych i słodkich pomidorach. Niestety, poza sezonem na te warzywa trudno o smaczne sztuki. Wówczas pomidorówkę gotuje się zwykle z użyciem koncentratu pomidorowego, choć przyznacie, że to nie jest to samo. Da się jednak tak doprawić zupę, że smakuje tak, jakbyście zrobili ją na świeżych pomidorach w środku lata. Sprawdźcie, w czym tkwi jej sekret. 

Jak zrobić zupę pomidorową bez koncentratu?

Tym razem wcale nie chodzi o zastąpienie koncentratu pomidorowego przecierem. Można oczywiście tak zrobić, ale mamy jeszcze jeden sposób. Będziecie potrzebowali pomidorów w puszce oraz mielonej, słodkiej papryki. To połączenie sprawia, że zupa smakuje prawie jak ta, którą gotuje się z wykorzystaniem świeżych pomidorów. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

Przepis na pomidorówkę jak ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 1,5 litra mięsnego bulionu (polecamy użyć klasycznego, przecedzonego rosołu)

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka łyżek oliwy

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • suszona bazylia

  • śmietana

  • szczypta cukru

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchew, czosnek i cebulę. Pokrójcie wszystko drobno. 

  2. Wylejcie na głęboką patelnię kilka łyżek oliwy. Gdy się rozgrzeje, wsypcie paprykę słodką i wędzoną. Po krótkiej chwili dodajcie pokrojone warzywa. Wymieszajcie i smażcie przez kilka minut.

  3. Następnie dodajcie do nich pomidory z puszki. Gdy całość się zagotuje, zmniejszcie ogień i duście, aż marchewka zmięknie. Zblendujcie wszystko na gładką masę. 

  4. W osobnym garnku zagotujcie mięsny bulion i wlejcie do niego zmiksowane pomidory z warzywami i przyprawami. Wymieszajcie i gotujcie razem chwilę.

  5. Całość wystarczy jeszcze doprawić zahartowaną śmietaną oraz suszoną bazylią. Smacznego!

Gotową zupę możecie podawać z makaronem albo ryżem, w zależności od osobistych upodobań. W razie, gdyby wyszła nieco za gorzka, doprawcie ją szczyptą cukru. 

Zobacz także: