
Smaczna zupa pomidorowa to oczywiście ta gotowana na świeżych i słodkich pomidorach. Niestety, poza sezonem na te warzywa trudno o smaczne sztuki. Wówczas pomidorówkę gotuje się zwykle z użyciem koncentratu pomidorowego, choć przyznacie, że to nie jest to samo. Da się jednak tak doprawić zupę, że smakuje tak, jakbyście zrobili ją na świeżych pomidorach w środku lata. Sprawdźcie, w czym tkwi jej sekret.
Jak zrobić zupę pomidorową bez koncentratu?
Tym razem wcale nie chodzi o zastąpienie koncentratu pomidorowego przecierem. Można oczywiście tak zrobić, ale mamy jeszcze jeden sposób. Będziecie potrzebowali pomidorów w puszce oraz mielonej, słodkiej papryki. To połączenie sprawia, że zupa smakuje prawie jak ta, którą gotuje się z wykorzystaniem świeżych pomidorów. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami.
Przepis na pomidorówkę jak ze świeżych pomidorów
Składniki:
-
1,5 litra mięsnego bulionu (polecamy użyć klasycznego, przecedzonego rosołu)
-
2 puszki krojonych pomidorów
-
1 marchewka
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
kilka łyżek oliwy
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
suszona bazylia
-
śmietana
-
szczypta cukru
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie marchew, czosnek i cebulę. Pokrójcie wszystko drobno.
-
Wylejcie na głęboką patelnię kilka łyżek oliwy. Gdy się rozgrzeje, wsypcie paprykę słodką i wędzoną. Po krótkiej chwili dodajcie pokrojone warzywa. Wymieszajcie i smażcie przez kilka minut.
-
Następnie dodajcie do nich pomidory z puszki. Gdy całość się zagotuje, zmniejszcie ogień i duście, aż marchewka zmięknie. Zblendujcie wszystko na gładką masę.
-
W osobnym garnku zagotujcie mięsny bulion i wlejcie do niego zmiksowane pomidory z warzywami i przyprawami. Wymieszajcie i gotujcie razem chwilę.
-
Całość wystarczy jeszcze doprawić zahartowaną śmietaną oraz suszoną bazylią. Smacznego!
Gotową zupę możecie podawać z makaronem albo ryżem, w zależności od osobistych upodobań. W razie, gdyby wyszła nieco za gorzka, doprawcie ją szczyptą cukru.