Połączcie fusy z kawy, kakao, jogurt, ale nie jedzcie tego. Wykorzystacie te składniki w lepszy sposób
Adobe Stock
Newsy

Połączcie fusy z kawy, kakao, jogurt, ale nie jedzcie tego. Wykorzystacie te składniki w lepszy sposób

Produkty spożywcze nie zawsze służą do jedzenia. Przedstawiamy inne zastosowanie kawy, kakao, jogurtu, a także miodu, ogórka i białka jaj.

W poradnikach można znaleźć niekiedy doprawdy najdziwniejsze połączenia prostych składników. Powstają z nich mikstury poprawiające odporność, dobrze wpływające na trawienie, ciśnienie i bóle reumatyczne. Z innych można przygotować pasty czyszczące, czy nawet płyny dezynfekujące. Fusy od kawy, kakao i jogurt też można ze sobą połączyć i uzyskać doskonały efekt. I też nie chodzi tutaj o jedzenie takiej mieszanki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa, jogurt i kakao – prawdziwy eliksir młodości

Z trzech produktów możecie przygotować odżywczą maseczką odmładzającą. Każdy ze składników takiego peelingu ma znaczenie i inne właściwości, które pomagają skórze twarzy zachować młodzieńczy wygląd i koloryt:

  • Kawa. Kofeina zawarta w kawie pomaga niwelować opuchliznę i rozjaśnia cerę. Zawiera cenne przeciwutleniacze i pobudza krążenie. Jest też niezastąpiona dla osób zmagających się z trądzikiem
  • Kakao ma działanie nawilżające, chroni skórę przed uszkodzeniami i usuwa wolne rodniki
  • Jogurt. Jedną z funkcji jogurtu w tej maseczce jest oczywiście połączenie pozostałych, sypkich składników. Ale nie tylko dlatego sięgnęliśmy właśnie po jogurt. W jogurcie znajduje się cynk, który reguluje wydzielanie sebum, wapń, chroniący skórę przed wysuszeniem i odwodnieniem. Kwas mlekowy działa przeciwzmarszczkowo, nawilża i odmładza, a witaminy z grupy B odświeżają, nawilżają i regenerują skórę, a także chronią komórki przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników

Żeby z trzech podanych składników przygotować maseczkę, wystarczy połączyć je ze sobą, najlepiej zblendować, w proporcji:

  • 2 łyżeczki fusów od kawy
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki jogurtu

Tak przygotowaną mieszankę należy położyć na twarz i pozostawić na około 10 minut, po czym rozmasować na czole policzkach, nosie i brodzie używając jak peelingu, a na koniec zmyć ciepłą wodą.

Zobacz także
Powstała "maseczka do jedzenia". Jest tak zabawna, że stała się hitem internetu

Powstała „maseczka do jedzenia”. Jest tak zabawna, że stała się hitem internetu

Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki

Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki

Inne, domowe maseczki odmładzające i rozjaśniające cerę

Wariantów domowych maseczek, przygotowywanych z prostych składników spożywczych jest dużo więcej. Najczęściej używa się do nich:

  • Świeżego ogórka, który łagodzi podrażnienia, nawilża i zmiękcza naskórek. W przypadku cery tłustej i trądzikowej delikatnie ściąga skórę i nadaje jej świeży, zdrowy wygląd
  • Białek jaj, które mają właściwości nawilżające dzięki zawartości potasu. Działają przeciwzapalnie, zwężają pory i regulują wydzielanie sebum, dzięki cysteinie. A zawarta w nich witamina B2 zwalcza wolne rodniki i opóźnia proces starzenia
  • Miodu, który także opóźnia proces starzenia się skóry. Odżywia ją i napina, a także łagodzi podrażnienia

Miodu możecie dodać do podstawowej maseczki z fusów kawy, kakao i jogurtu jako czwarty składnik. Maseczka będzie bardziej odżywcza, delikatniejsza i łagodząca.

Z kolei z ogórka i białek możecie zrobić odżywczą maskę, która wygładzi twarz, ściągnie rozszerzone pory i poprawi jędrność skóry. Do tej maseczki zetrzyjcie ogórka na drobnej tarce, a następnie przy użyciu drobnego sitka lub cienkiej ściereczki wyciśnijcie sok. Białka ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do nich sok z ogórka. Taką maseczkę należy utrzymywać na twarzy przez 20 minut, po czym zmyć ciepłą wodą.

Źródło: onet.pl, DDTVN

ogórek maseczka
AdobeStock
Newsy
Nigdy więcej nie wyrzucicie już skórki od ogórka. Banalnie prosty trik. Groszowe koszty, a efekt piorunujący
Ekologia jest bardzo ważna - także w kuchni! Część kuchennych odpadków możesz z powodzeniem ponownie wykorzystać. Przekonaj się, jak!

Kolejny raz okazuje się, że pospolite produkty spożywcze można świetnie wykorzystać nie tylko do jedzenia! Ogórki znane są z fantastycznych właściwości, które doskonale wpływają na nasz organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz! Przekonajcie się, do czego możecie wykorzystać skórkę ze świeżego ogórka. Właściwości ogórków Ogórki od wieków znane są ze swojego zbawiennego wpływu na cerę. Dawniej maseczki robiono po prostu z tego, co było pod ręką. Do dziś zaleca się okłady na oczy z plastrów świeżego ogórka i nie bez powodu! To warzywo jest pełne witamin dobrych dla naszego zdrowia i skóry. Zawiera m.in.: Potas – wspaniale nawadnia Witamina C – neutralizuje wolne rodniki Witamina K – ujednolica koloryt skóry i lekko ją rozjaśnia Siarka – działa przeciwbakteryjnie. Jest szczególnie pomocna przy problemach z trądzikiem Maseczka z ogórka Sposobem na to, by zdrowo się odżywiać, mieć piękną cerę i nie wydać przy tym dużo pieniędzy jest… maseczka ze skórki ogórka! Doskonale oczyszcza twarz, rozjaśnia ją i nawilża. Dzięki temu skóra twarzy jest później dużo bardziej promienna, jędrna, a zmarszczki są wygładzone. Ogórek jest niezwykle delikatny, dlatego spokojnie można położyć świeże plasterki nawet na oczy. Aby przygotować taką maseczkę, potrzebujecie jedynie: Skórkę z 1 dużego ogórka Blender Sitko Przygotowanie Skórkę należy włożyć do wysokiego naczynia, dolać odrobinę wody i zmiksować za pomocą blendera. Następnie powstałą papkę należy odcisnąć na sitku tak, by pozbyć się nadmiaru wody. Maseczkę najlepiej wstawić na około pół godziny do lodówki – im będzie chłodniejsza, tym lepiej...

Domowe kosmetyki z imbiru
Pixabay
Zdrowie
Przynosi rewelacyjne korzyści naszej urodzie. Nie uwierzysz jak szybko. Wystarczy jeść go dwa razy dziennie
Na sklepowych półkach nie brakuje naturalnych produktów, które korzystnie wpływają na naszą urodę. Wśród nich są nie tylko suplementy diety, ale też… rośliny!

Imbir to przede wszystkim dobrze znana w kuchni indyjskiej przyprawa. Od lat szeroko stosuje się ją również w leczeniu rozmaitych chorób, od zwykłego przeziębienia po dolegliwości związane z trawieniem. Niewielu jednak wie, że właściwie przygotowany może przynieść rewelacyjne korzyści również naszej urodzie! Imbir to źródło wielu cennych składników. Znajdziesz w nim białko, węglowodany, witaminy, fosfor, żelazo, a nawet magnez. Nic więc dziwnego, że jest tak szeroko stosowany w różnego rodzaju produktach kosmetycznych. Jako maseczka na włosy Imbir spowalnia starzenie się skóry, również skóry głowy! Dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do szamponu albo maska. Wystarczy, że wymieszasz łyżkę startego korzenia imbiru z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie nałożysz na włosy na około 15 minut. Efekty będą powalające! Jako peeling  Imbir ma też działanie wyszczuplająco-modelujące. Można więc wykorzystać go do przygotowania domowego peelingu. Jeśli masz w domu ekspres do kawy możesz użyć fusów z jej ziaren, które zazwyczaj lądują w koszu! Dodaj do nich 2 łyżeczki startego imbiru i wymieszaj z odrobiną oleju. Nałóż na najbardziej problematyczne miejsca, a następnie spłucz zimną wodą. Dla uzyskania pożądanych efektów powtarzaj zabieg regularnie. Jako maseczka na twarz Imbir ma też właściwości przeciwzapalne. Zaleca się go przede wszystkim osobom, które mają problem z zaczerwienioną skórą twarzy, ale również trądzikiem. Imbir może więc stanowić wartościowy dodatek do domowej maseczki. Jej przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy zmieszać świeżo starty korzeń imbiru z płynnym miodem, do powstania jednolitej konsystencji. Następnie nałożyć na twarz na około 10 minut. I gotowe! Na urodę korzystnie...

Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę
Chcecie schłodzić się od środka? Przygotujcie samodzielnie pyszny domowy podpiwek. Zdziwicie się, dlaczego warto go pić!

Od kilku tygodni w Polsce mamy tropikalne upały. Temperatury przekraczają w wielu miejscach 35 stopni. Wiele osób szuka więc różnych sposobów na ochłodę. Jednym pomaga klimatyzacja, drugim wentylator, kolejni schładzają się od środka wodą i różnymi napojami . Co powiecie na superzdrowy, domowy podpiwek? Jak zrobić domowy podpiwek? Podpiwek nazywany jest młodszym krewnym piwa. Ten smaczny, tradycyjny napój zawiera maksymalnie 2% alkoholu. Proces wytwarzania podpiwku jest bardzo prosty, tak jak same składniki i bez problemu przyrządzicie go w domu. Jak się do tego zabrać? Będziecie potrzebować następujących składników: 5 litrów wody 1-2 g drożdży 200 g białego cukru  10 g suszonego chmielu 80 g palonej kawy zbożowej sok z połowy cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Przygotowanie: Zagotujcie wodę, rozpuśćcie w niej kawę i wrzućcie suszony chmiel. Gotujcie przez 15 minut. Ostudźcie płyn, odlejcie z niego niepełną szklankę i rozpuśćcie w niej drożdże. Otrzymany płyn należy wylać do garnka, a następnie dodać cytrynę i cukier. Całość dokładnie zamieszajcie i przelejcie podpiwek przez sitko o małych oczkach. Schłodźcie płyn i przelejcie go do butelek, ale nie przekraczajcie 3/4 wysokości pojemnika. Podpiwek należy odstawić w zacienione miejsce. Butelkę należy codziennie bardzo delikatnie otwierać, wypuszczając z niej nadmiar gazów. Fermentacja trwa kilka dni, więc dopiero po upływie tego czasu podpiwek nadaje się do picia. Przed wypiciem butelki chłodzimy w lodówce. Właściwości zdrowotne podpiwku Podpiwek to bogate źródło witamin i mikroelementów. Napój ten ma silne działanie antyoksydacyjne. Podpiwek jest bogaty m.in. w witaminę B i H. Podczas gdy witamina B zbawiennie...