Polacy zrezygnują ze schabowego dla ratowania klimatu? Wyniki badania zaskakują
Adobe Stock
Newsy

Polacy zrezygnują ze schabowego z tego zaskakującego powodu? Wyniki badania zaskakują

Przeprowadzono badania dotyczące opinii Polaków w sprawie pogarszania się klimatu na ziemi. Czy bylibyście w stanie ograniczyć spożywanie mięsa w imię ekologii?
Hubert Rój
czerwiec 09, 2021

Dyskusja o globalnym ociepleniu i nadciągającej katastrofie klimatycznej ma się w Polsce coraz lepiej. Częściej mówi się między innymi o jak najpilniejszym zamykaniu kopalni węgla, zero emisyjności i po prostu o ekologii.

„Zielona” kampania trwa więc w najlepsze. Jednym z punktów walki o lepszą przyszłość dla planety stała się dla niektórych potrzeba ograniczenia spożycia mięsa. Nie tylko ze względu na los zwierząt hodowlanych, ale także z powodu innych czynników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy działanie człowieka ma wpływ na globalne ocieplenie?

Wśród nich znajduje się między innymi to, że światowa hodowla bydła ma znacząco przyczyniać się do emisji CO2 do atmosfery – według niektórych badań nawet bardziej, niż szkody czynione przez samochody i ich spaliny.

Drugim powodem przywoływanym przez ekologów jako argument za ograniczeniem jedzenia mięsa jest koszt produkcji szynki, wędliny i innych podobnych smakołyków. Wiąże się to nie tylko z cierpieniem zwierząt, ale także z wykorzystaniem dużej ilości energii, wody i pasz.

Mięsożercy na razie twardo stoją na swoich stanowiskach. Zwolennicy tradycyjnego odżywiania uważają, że to nie człowiek winny jest pogarszającemu się klimatowi i postępującej degradacji środowiska. Przyczyn w tym stanie rzeczy upatrują w czynnikach zewnętrznych, niezależnych od ludzi.

Zobacz także

Czy Polacy są gotowi odstawić schabowego dla natury?

Odrzućmy na razie te bardziej ideologiczne niż naukowe spory i przyjrzyjmy się faktom i liczbom. Tak zwane cyferki zawarte w badaniu Centrum Badań nad Uprzedzeniami Uniwersytetu Warszawskiego mówią co nieco o tym, jakie jest podejście Polaków do ekologicznych przewartościowań i transformacji.

Raport pt. „Polacy o globalnym ociepleniu” może niektórych zaskoczyć. Okazało się, że niemal 40% badanych zadeklarowało chęć unikania lub przynajmniej ograniczenia jedzenie mięsa dla ratowania klimatu.

Ponadto większość respondentów (70%) przyznała, że do zaistnienia globalnego ocieplenia w dużej mierze przyczynili się ludzie.  Podobna liczba odpowiadających na pytania badawcze przyznała, że sprawy klimatu są najbardziej palącym problemem społeczeństwa.

Sonda badaczy z UW została przeprowadzona na grupie 1172 dorosłych Polaków za pomocą aplikacji internetowej. A jak wy odpowiedzielibyście na pytania o rolę człowieka w walce o poprawę klimatu na ziemi?

Źródło: cbu.psychologia.pl

Czytaj także:

Komentarze
Kobieta jedząca stek
Adobe Stock
Newsy Aż 30% wegetarian je „po cichu” mięso? Najczęściej oszukują w jednej sytuacji
Czy wegetarianie to hipokryci? Okazało się, że spora ich część podjada mięsne dania po wypiciu alkoholu.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Od dłuższego czasu przez cały świat przetacza się dyskusja, czy człowiekowi w ogóle potrzebne jest mięso. Weganie idą o krok dalej i zachęcają do zupełnego odstawienia produktów odzwierzęcych, a więc także nabiału. Tradycjonaliści przekonują o tym, że organizm człowieka jest przystosowany do spożywania mięsa. Ponadto, historycznie człowiek jest z natury zbieraczem i łowcą. Z kolei wegetarianie i weganie odwołują się między innymi do moralności człowieka, który w ich przekonaniu, nie powinien na tak dużą skalę wykorzystywać zwierząt. 30% wegetarian ulega pokusie Nie będziemy nikogo przekonywać do żadnego z tych stanowisk. Każdy z nas ma własne poglądy na kwestię spożywania mięsa. Tak czy siak, ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Liverpoolu, nie poprawią humoru osobom propagującym odżywanie bezmięsne. Otóż angielscy naukowcy przepytali grupę wegetarian na temat spożywania mięsa po spożyciu alkoholu. Odpowiedzi były wstrząsające. 30% pytanych wegetarian przyznało się, że jedzą mięso w stanie upojenia alkoholowego. Skąd ta niekonsekwencja tych zatwardziałych obrońców praw zwierząt? Nie tylko steki Picie alkoholu bez wątpienia wzmaga apetyt. Ochota na mięso u wegetarian jest więc naturalną reakcją organizmu, który domaga się „po spożyciu” wartościowego pokarmu złożonego ze słusznej dawki białka, tłuszczów i węglowodanów. Taką mieszankę znajdziemy właśnie w składzie mięsnych dań. Naukowcy tłumaczą nietypowe skłonności wegetarian także innym czynnikiem. Mianowicie chodzi tu o większą uległość wegetarian wobec swoich mięsożernych znajomych po wspólnym zajrzeniu do kieliszka. Wegetarianie najczęściej ulegają pokusie zjedzenia kebabu oraz innych fast-foodów z popularnych sieci typu McDonald’s czy Burger King....

Przeczytaj
Jaką kawę piją Polacy
bnenin/Adobe Stock
Newsy Oto ulubiona kawa Polaków. To wcale nie espresso
Kawę pijemy w domu, kawę pijemy u znajomych, kawę pijemy coraz częściej na mieście. Jaką wybieramy najczęściej?
Hubert Rój
listopad 26, 2020

O kawie na polskich stołach pisał na kartach „Pana Tadeusza” już Adam Mickiewicz. Według słów naszego narodowego wieszcza, w dobrych szlacheckich domach kawę przygotowywała jaśnie państwu specjalnie wykwalifikowana pracownica, zwana kawiarką (nie mylić ze współczesnym przyrządem do zaparzania tego napoju…). Cenna zdobycz Od czasów Jacka Soplicy do XXI wieku upłynęło już nieco wody w Wiśle. Początki kawy w Polsce rzeczywiście były całkiem chwalebne. Niektóre źródła podają, że jedną z pierwszych kawiarni w Europie założył Polak. Był to niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, żołnierz króla Jana III Sobieskiego spod Wiednia. Jak do tego doszło? W czasie wiedeńskiej wiktorii w polskie ręce wpadły cenne łupy. Wśród drogich ubiorów, kosztowności i różnego rodzaju broni, polskie wojska znalazły także worki z czarnym ziarnem. Kulczycki, zasłużony człowiek Sobieskiego, „zaopiekował” się łupem i jako pierwszy parzył kawę dla mieszczan Wiednia. Kawa dla zwykłych Polaków W tamtym czasie kawa pozostawała napojem ludzi bogatych. W XX wieku Polacy powszechnie i chętnie pili za to kawę zbożową, która popularna jest zresztą do dziś. W okresach niedoborów, takich jak wojny i inne dziejowe zawieruchy, musieliśmy zadowalać się tzw. namiastkami kawy. Dzisiaj, na szczęście, nie mamy tego typu dylematów. Półki w sklepach uginają się od ciężaru wszelkiego gatunku kaw – od mielonych, po te ziarniste. Coraz chętniej pijemy także kawę poza domem – oprócz kawiarni, które powstają w dużych miastach jak grzyby po deszczu, kawa weszła także do obowiązkowego wyposażenia chociażby stacji benzynowych. Jaką gotową kawę kupujemy najczęściej? Według badań kilku niezależnych od siebie ośrodków, Polacy zdecydowanie...

Przeczytaj
Sztuczne mięso
Adobe Stock
Newsy Tego jeszcze nie było. Czy w Polsce też doczekamy się takiego mięsa? W Singapurze jest już w sklepach
Prace nad mięsem z laboratorium zaczęły się już dawno. Rewolucyjny produkt powoli wchodzi na rynek. Na początku w Singapurze.
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Ewolucja sprawiła, że człowiek jest dziś istotą wszystkożerną. Pozostał w nas gen łowcy – ludzie nadal lubią jeść mięso i potrzebują go w swojej diecie. Także nasze organizmy są przystosowane do trawienia białka zwierzęcego. Nie samym mięsem żyje jednak człowiek. Wiedzą o tym wszyscy zwolennicy diety roślinnej. Wegatarianizm, a także weganizm (zupełne unikanie produktów odzwierzęcych) stają się coraz modniejsze. Wegetarianie i weganie rozwijają swoje kulinarne pomysły i zachęcają do ograniczania spożycia mięsa. I nie jest to postawa pozbawiona słusznych podstaw. Co z tym mięsem? Mięso, które kupujemy najczęściej w supermarketach i innych sklepach spożywczych, jest często produkowane w fatalnych warunkach. Zwierzęta hoduje się na skalę masową, używa się kiepskiej jakości pasz, a także antybiotyków. Obrońcy praw zwierząt walczą także o poprawę bytu krów i świń w oborach, a także o to, by ograniczyć ich cierpienie podczas uboju. W tym momencie z odsieczą mięsożercom i ekologom przybywa nauka. W najbardziej zaawansowanych laboratoriach świata zakończono już pracę nad sztucznym mięsem. „Hamburgery z próbówki”  powstają w dość osobliwy sposób. Na początku dochodzi do pobrania komórek macierzystych od „prawdziwego” zwierzęcia. Następnie umieszcza się materiał genetyczny w specjalnej pożywce. W ten sposób hoduje się mięso, do którego przygotowania nie potrzeba ani obory, ani rzeźni. Sztuczne schabowe Pracę nad przygotowaniem odpowiedniej formuły produkcji sztucznego mięsa zaczęły się już kilka lat temu. Po hucznych zapowiedziach, wreszcie produkt z przyszłości trafi na półki sklepowe. Na początku tego niecodziennego wyrobu spróbują klienci z dalekiego Singapuru. Czy Azjatom przypadnie do gustu wyrób...

Przeczytaj
Galerie handlowe zamknięte przez koronawirusa
Unsplash
Newsy Od dziś nowe, drastyczne obostrzenia w handlu! Co się zmieniło?
Tej chwili obawiali się wszyscy przedsiębiorcy. Częściowy lockdown w Polsce ponownie zamroził wiele firm. Nowe obostrzenia z podwójną siłą uderzyły w handel, który w ostatnich miesiącach i tak już ledwo zipie.
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

W związku z wciąż rosnącą liczbą zakażeń na COVID-19, od soboty (7 listopada) zaczęły obowiązywać nowe obostrzenia. Jak zaznacza premier Mateusz Morawiecki, mają one na celu przede wszystkim izolację społeczeństwa. Obostrzenia w handlu Wprowadzone ograniczenia dotyczą między innymi działalności galerii handlowych, w których wszystkie sklepy odzieżowe i obuwnicze zostały zamknięte. Na tym jednak nie koniec. Przez cały listopad nie skorzystamy też z usług jubilerów, kwiaciarni, perfumerii, sklepów z artykułami sportowymi oraz sprzętem AGD. Z punktów gastronomicznych wciąż można korzystać tylko na wynos. Co jest otwarte? Galerie nie zostały jednak całkowicie zamknięte. Wciąż można w nich, między innymi wysłać list, skorzystać z usług fryzjera, szewca, czy krawcowej, kupić leki, jedzenie dla zwierzątka domowego, gazetę, książkę, kosmetyki i środki czystości. Otwarte zostają też między innymi sklepy budowlano-remontowe. Poza galerią też zmiany Niektóre sklepy znajdujące się poza galeriami, także podjęły decyzję o zamknięciu swoich placówek. W niektórych przypadkach całkowicie, a w niektórych częściowo. Zanim więc wybierzecie się na zakupy warto odwiedzić, między innymi stronę internetową RTV Euro AGD, Media Expert, Media Markt czy Jysk. Źródło: businessinsider.com

Przeczytaj