monster wycofany
Pixabay
Newsy

Polacy zaczęli masowo pić to podczas pandemii. Imponujący wzrost. Nie chodzi o alkohol

Pandemia zmieniła bardzo wiele zwyczajów Polaków – nie tylko w zakresie kontaktów międzyludzkich czy pracy, ale także wyborów żywieniowych. 

Pandemia koronawirusa sprawiła, że Polacy zaczęli żyć w zupełnie inny sposób niż wcześniej. Dotyczy to nie tylko spotkań towarzyskich, które przez długi czas trzeba było ograniczyć, ale również diety - ta dieta może zrujnować wasze zdrowie, samopoczucia i codziennych zwyczajów. Eksperci rynkowi przeanalizowali, jak pandemia wpłynęła na sprzedaż różnych napojów takich jak:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pandemia a sprzedaż napojów

Analiza wykazała, że bodźcem do kupowania słodkich napojów były spotkania towarzyskie czy rodzinne obiady. Mowa tu o napojach takich jak soki, oranżady czy Coca Cola - Cola zmieni swój smak? Kiedy spotkania zostały ograniczone, spadła również sprzedaż tych produktów. 

Lekki wzrost zauważono jednak w sprzedaży kawy i herbaty. Polacy, którzy w dużej mierze musieli przenieść swoją pracę do domów, nie spożywali już tego typu napojów w biurach czy innych miejscach pracy. Musieli więc często ze swoich pieniędzy zaopatrzyć się w nie na własną rękę.

Polacy zaczęli pić więcej energetyków

W zeszłym roku znacząco wzrosły statystyki sprzedaży napojów energetyzujących – aż o 9,4% wartościowo oraz 6,5% w ujęciu ilościowym. Kategoria tego typu produktów stanowi obecnie aż 11% całego rynku. Dla wielu osób energetyk stanowi zamiennik kawy, który ma na celu poprawienie wydolności organizmu oraz zniwelowanie zmęczenia psychicznego i fizycznego. Niektórzy jednak piją energetyki dzień w dzień, co może mieć tragiczne skutki dla zdrowia, dlatego warto sięgać po tego typu napoje w wyjątkowo skrajnych przypadkach. Niedawno głośno było także o sytuacjach, w których popularne energetyki zostały wycofane ze sprzedaży z uwagi na bardzo duże stężenie glikolu.

Kawa na zimno – nowy trend?

Okazuje się, że rodacy zaczęli także znacznie częściej sięgać po kawy na zimno. Podczas pierwszego lockdownu wielkim hitem okazała się być puszysta kawa Dalgona, na którą moda przyszła do nas z Włoch. To właśnie mieszkańcy tego kraju poczuli się najbardziej dotknięci zamknięciem kawiarni, w których bywali niemal każdego dnia.

Kategoria kaw na zimno urosła aż o 14,7%. Przemysł kaw mrożonych i na zimno wynosi obecnie nawet 82 mln zł. Sprzedaż sklepowa kaw na zimno miała być odpowiedzią na ograniczenie funkcjonowania kawiarni. Osoby, które wcześniej regularnie bywały w tego typu miejscach, nagle musiały ratować się domowymi przepisami na ulubione napoje. 

Zobacz także
Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego

Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)

Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie

Producenci wychodzą więc naprzeciw potrzebom konsumentów i wypuszczają coraz to nowsze mieszanki kaw, także w kooperacji z popularnymi sieciami kawiarnianymi takimi jak Costa, Starbucks czy Green Caffè Nero. Arla Foods już wprowadziła do sprzedaży limitowaną edycję kaw na zimno o smaku orzechów laskowych z linii Starbucks Hazelnut Macchiato. Napoje będą dostępne w Żabce aż do września tego roku.

Źródło: wiadomoscihandlowe.pl

Czytaj także:

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Adobe Stock
Newsy
Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Większość osób nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju, a wielu Polaków pije go w nadmiarze. Szereg zbędnych dodatków przyczynia się do powstawania poważnych schorzeń...

Spotkania z bliskimi wiążą się z pewnego rodzaju celebracją wspólnego czasu. Gospodynie domowe zazwyczaj na takie okazje przygotowują różne wypieki. Coraz więcej młodych ludzi spotyka się jednak na mieście. Wówczas idealnym towarzyszem jest kawa.  Kawa dobra na wszystko  Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Jest również podawana podczas różnych spotkań biznesowych bądź rodzinnych. Jest świetnym towarzyszem do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi. Zazwyczaj jest podawana z mlekiem oraz cukrem, aczkolwiek coraz więcej osób dodaje do niej inne dodatki.  Właściwości zdrowotne kawy Napój z ziaren kawy pity w rozsądnych ilościach, niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów. Wśród nich można wyróżnić takie jak: obniżenie poziomu stresu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji, poprawienie krążenia krwi, pomoc w spalaniu zbędnego tłuszczu, ochrona przed możliwością wystąpienia choroby Parkinsona, zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II. Z tych względów jest również polecana przez specjalistów, gdyż wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.  Rodzaje kawy  W kawiarniach czy inny punktach, można spotkać się z długą listą oferowanych kaw w sprzedaży. Różnią się one wówczas ilością kawy oraz mleka w danej pojemności. Zazwyczaj można spotkać się z takimi jak: espresso, cappuccino, americano, caffe latte, latte macchiato,  czy mocha. Wybór zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji danej osoby. Jednak najzdrowszym wyborem jest ta czarna bez zbędnych dodatków, ewentualnie z odrobiną mleka. Należy pamiętać, że im więcej dodatków, tym bardziej...

Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Adobe Stock
Newsy
Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Kawa jest smacznym napojem, ale rozlana na materiał niestety jest trudna do usunięcia. Takie wypadki nieraz spędzają sen z powiek wielu gospodyniom domowym. Aby w łatwy sposób pozbyć się plamy, wystarczy wykorzystać ten produkt z kuchni.

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bądź spotkania z bliskimi bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Kawa nie tylko dodaje energii, ale również pozwala na celebrowanie chwil. Jest wówczas podawana z różnymi smakowitymi dodatkami.  Kawa sypana czy rozpuszczalna Na sklepowych półkach można spotkać się z różnymi rodzajami kaw. Najczęściej pojawiają się kawy rozpuszczalne lub sypane. Niekiedy można również dostać kawę w ziarnach, którą należy samodzielnie zmielić w młynku. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy. Rozpuszczalna to forma osuszonego ekstraktu, zaś sypana to nic innego jak zmielone ziarna zapakowane w odpowiednie opakowanie. Wybór produktu zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Rodzaje kawy  W każdej kawiarni czy restauracji można spotkać się z szerokim wyborem kaw. Każda z nich różni się ilością mleka i espresso w danej opcji. Wśród nich znajdują się takie jak: espresso, americano, cappuccino, macchiato, flat white, mocha, czy latte macchiato. Wybór napoju zależy od kwestii ilości mleka, czy ma być bardziej mleczna czy kawowa. Dla kawoszy idealnie sprawdzi się klasyczna americano, ewentualnie z odrobiną spienionego mleka.  Domowa kawa Coraz popularniejsze stają się domowe ekspresy do przygotowywania kawy. Można zakupić sprzęt na kapsułki, kawę w ziarnach czy sypaną. Kwestia opiera się na częstotliwości korzystania z ekspresu. Dane napoje mogą różnić się również aromatem, zaś sprzęt poziomem obsługi. Najprostszy w użytkowaniu jest ekspres kapsułkowy, zaś dla zaawansowanych idealnie sprawdzi się ciśnieniowy. Wówczas można wykazać się umiejętnościami baristycznymi.  Plama po kawie  Pijąc kawę czasami zdarza się przez nieuwagę rozlać...

opłata cukrowa zmiana składu napojów
Adobe Stock
Newsy
Producenci zmieniają receptury ulubionych napojów Polaków. Już nie będą smakować tak, jak lubicie?
Podatek cukrowy sprawił, że ceny gazowanych napojów znacząco wzrosły. Wielu klientów to zniechęciło, więc producenci szukają innych sposobów na odzyskanie zarobku.

Po wejściu opłaty cukrowej napoje gazowane podrożały średnio aż o 32 proc. Ich sprzedaż spadła jednak o 23 proc. Z powodu spadku zysków, producenci zaczęli więc obniżać poziom cukru w napojach, aby obejść przepisy i uniknąć podatku. Największym wygranym nowych przepisów jest... Skarb Państwa. Ile zarobił w styczniu na podatku cukrowym rząd? Kwota robi wrażenie . Opłata cukrowa – co to jest? Opłata cukrowa obowiązuje od 1 stycznia 2021 i dzieli się na dwie części. „Część stała to 50 groszy na litr napoju z cukrem i/lub słodzikiem, dodatek 10 gr za litr napoju z zawartością kofeiny i/lub tauryny. Część zmienna to 5 groszy za każdy gram cukru powyżej jego zawartości 5 gram na 100 ml w przeliczeniu na litr napoju. Wyznaczony został górny limit opłaty, który wynosi 1,20 zł za litr napoju” – jak informują autorzy przepisów. Pełna opłata nie obowiązuje napojów z dodatkiem soków owocowo-warzywnych w ilości min. 20 proc. w składzie. Podatek nie wlicza się również do napojów z dużą zawartością mleka, czyli np. gotowych kaw mrożonych, a także do napojów izotonicznych. Skutki podatku cukrowego Opłaty wymusiły u producentów zmiany: chcą oni obniżyć wielkość podatku, a jednocześnie pobudzić sprzedaż, czyli obniżyć ceny detaliczne. Zmieniają więc receptury napojów, które zawierają mniej cukru (bądź zastępuje się go zdrowszymi słodzikami). Niedawno pisaliśmy o tym, że m.in. Cola zmieni swój smak na skutek wprowadzenia podatku cukrowego. „Innym przykładem jest wzbogacanie napojów o soki owocowe (min. 20 proc. zawartości), co eliminuje konieczność ponoszenia części stałej opłaty tj. 50 gr za litr. Jeszcze inny sposób, po jaki sięgnęli producenci, to wprowadzanie mniejszych opakowań popularnych,...

Jaką kawę piją Polacy
bnenin/Adobe Stock
Newsy
Oto ulubiona kawa Polaków. To wcale nie espresso
Kawę pijemy w domu, kawę pijemy u znajomych, kawę pijemy coraz częściej na mieście. Jaką wybieramy najczęściej?

O kawie na polskich stołach pisał na kartach „Pana Tadeusza” już Adam Mickiewicz. Według słów naszego narodowego wieszcza, w dobrych szlacheckich domach kawę przygotowywała jaśnie państwu specjalnie wykwalifikowana pracownica, zwana kawiarką (nie mylić ze współczesnym przyrządem do zaparzania tego napoju…). Cenna zdobycz Od czasów Jacka Soplicy do XXI wieku upłynęło już nieco wody w Wiśle. Początki kawy w Polsce rzeczywiście były całkiem chwalebne. Niektóre źródła podają, że jedną z pierwszych kawiarni w Europie założył Polak. Był to niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, żołnierz króla Jana III Sobieskiego spod Wiednia. Jak do tego doszło? W czasie wiedeńskiej wiktorii w polskie ręce wpadły cenne łupy. Wśród drogich ubiorów, kosztowności i różnego rodzaju broni, polskie wojska znalazły także worki z czarnym ziarnem. Kulczycki, zasłużony człowiek Sobieskiego, „zaopiekował” się łupem i jako pierwszy parzył kawę dla mieszczan Wiednia. Kawa dla zwykłych Polaków W tamtym czasie kawa pozostawała napojem ludzi bogatych. W XX wieku Polacy powszechnie i chętnie pili za to kawę zbożową, która popularna jest zresztą do dziś. W okresach niedoborów, takich jak wojny i inne dziejowe zawieruchy, musieliśmy zadowalać się tzw. namiastkami kawy. Dzisiaj, na szczęście, nie mamy tego typu dylematów. Półki w sklepach uginają się od ciężaru wszelkiego gatunku kaw – od mielonych, po te ziarniste. Coraz chętniej pijemy także kawę poza domem – oprócz kawiarni, które powstają w dużych miastach jak grzyby po deszczu, kawa weszła także do obowiązkowego wyposażenia chociażby stacji benzynowych. Jaką gotową kawę kupujemy najczęściej? Według badań kilku niezależnych od siebie ośrodków, Polacy zdecydowanie...