Polacy sypią to bez umiaru, a Anna Lewandowska nie ma litości. Wymienia wszystkie negatywne skutki i ostrzega
AKPA
Newsy

Polacy sypią to bez umiaru, a Anna Lewandowska nie ma litości. Ostrzega nie przebierając w słowach

Niektórzy nawet zupełnie nieświadomie spożywają to całymi łyżkami każdego dnia. Ma to swoje konsekwencje, ponieważ przesadzanie z tym produktem może się negatywnie odbić na kondycji całego organizmu. Ostrzega przed tym Anna Lewandowska i proponuje pewne rozwiązanie.

Już od dobrych kilku lat Anna Lewandowska należy do grona największych fitnessowych guru w naszym kraju. Sportsmenka doradza Polakom, jak się odżywiać, trenować, a także dzieli się swoimi przepisami na zbilansowane, zdrowe posiłki.

W jednym z postów na Instagramie poruszyła temat cukru - składnika, który obecnie znajduje się w wielu produktach spożywczych (i to niekoniecznie w samych słodyczach). Lewandowska bez owijania w bawełnę napisała, co sądzi o białym cukrze. 

Anna Lewandowska ostro o cukrze

Celebrytka, którą śledzi aż 5,4 mln osób na Instagramie, zachęciła swoich obserwujących do wzięcia udziału w tygodniowym wyzwaniu. Polega ono na odmawianiu sobie przez 7 dni słodyczy, które zawierają biały cukier. Nie przebierając w słowach napisała co myśli o tym produkcie:

– W tym tygodniu ćwiczymy silną wolę i rezygnujemy z gotowych, niezdrowych słodyczy! 🛑 Dlaczego? Bo pełno w nich BIAŁEGO CUKRU, czyli pustych, bezwartościowych kalorii

Podała też powody, dla których niektórzy nazywają cukier „białą trucizną”. Wymienia wśród nich próchnicę, nadwagę, otyłość, miażdżycę, a także zaparcia i grzybicę. 

Zobacz także
Anna Lewandowska robi rosół z zegarkiem w ręku. Niezwykły sposób na klasyczny rarytas

Anna Lewandowska robi kolagenowy rosół z zegarkiem w ręku. Niezwykły sposób na klasyczne danie

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym

Co zamiast cukru do wypieków i deserów?

Rezygnacja z cukru nie oznacza, że nie można już w ogóle słodzić ulubionych przekąsek czy deserów. Anna Lewandowska podała kilka alternatyw, które sprawdzą się w roli zamiennika zwykłego cukru:

  • syrop klonowy

  • syrop z agawy

  • syrop z daktyli

  • lukrecja

  • cukier trzcinowy

  • cukier brzozowy

  • miód (np. rzepakowy, spadziowy, gryczany, wielokwiatowy, lipowy)

Oznaki zbyt dużej ilości cukru w diecie 

Zamiłowanie do słodyczy w końcu da o sobie znać. Jedną z łatwiej zauważalnych oznak jest przyrost masy ciała, ale nie tylko:

  • Głód - jedzenie cukru w dużych ilościach powoduje napady głodu, przez co spożywa się jeszcze więcej kalorii, niż organizm potrzebuje.

  • Zmęczenie - cukier dostarcza szybkiego i dużego zastrzyku energii, po którym następuje spadek energii i znużenie.

  • Złe samopoczucie - zmęczenie powodowane jedzeniem cukru w dużych ilościach sprawia, że jesteśmy rozdrażnieni.

  • Jedzenie „nie jest słodkie” - jeśli wydaje się wam, że większość słodyczy, ciast i czekoladek straciło swój słodki smak, prawdopodobnie jecie zbyt dużo cukru. Organizm zbyt mocno przyzwyczaił się do tego smaku. 

Warto więc zrobić sobie „detoks” od cukru, a najlepiej maksymalnie ograniczyć ilość słodyczy w diecie na stałe.