Sprawdzony przepis na pampuchy jak sprzed lat. Wyjdą przepyszne, jeśli dodacie do ciasta tego tłuszczu
Adobe Stock
Newsy

Sprawdzony przepis na pampuchy jak sprzed lat. Wyjdą przepyszne, jeśli dodacie do ciasta tego tłuszczu

Te okrągłe, pulchne bułeczki robiły kiedyś furorę na polskich stołach. Zgadniecie, co to za danie?

Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak pampuchy? Te małe, okrągłe i bajecznie pulchne pyzy drożdżowe, to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Jak je przygotowywano i z czym najczęściej je jadano?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są pampuchy?

Pampuchy to nic innego, jak pyzy drożdżowe. Wśród innych nazw tego dania występują takie określenia jak:

  • kluski na parze
  • kluski parowe
  • parzaki
  • parowańce
  • parowce
  • buchty

Polacy się nimi kiedyś zajadali. Dziś mało kto pamięta to danie
AdobeStock

Pampuchy robiły prawdziwą furorę w dawnych czasach. Najczęściej przygotowywano je:

  • na Górnym śląsku - podawane były zazwyczaj z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane topionym masłem i posypane cukrem.
  • w Wielkopolsce - podawało się je do pieczonego schabu i słodko-kwaśnej zasmażanej białej kapusty lub nadziewane owocami z topionym masłem, cukrem i cynamonem.
  • na Lubelszczyźnie - zwykle serwowano je z mało słodkim nadzieniem z kaszy jaglanej, z lekko słonym nadzieniem z leśnych grzybów i kapustą oraz ze słodkawym lub słonym nadzieniem z białego sera.
  • na Kujawach, gdzie zwykle podawano je z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami.

Obecnie pyzy z ciasta drożdżowego robi się niestety rzadko. Zwykle podaje się je słodko, np. nadziewane marmoladą i polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru. W wersji na słono stanowią one doskonały dodatek do mięs duszonych z sosami.

Zobacz także
Bułki zapiekane z jajecznicą

Bułki nafaszerowane jajecznicą. To najlepsze, co możecie zrobić na śniadanie

Bułeczki domowe

Pyszne i chrupiące domowe bułeczki. Smakują idealnie z masłem i domowym dżemem

Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz

Swoim przepisem na pampuchy podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Jak je przygotowuje?

Składniki:

  • 500 g - mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do nich szczyptę cukru oraz mąkę (tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany).
  2. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Przesiewamy pozostałą mąkę i razem z jajkami dodajemy do rozczynu.
  4. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
  5. Dodajemy masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  7. Z ciasta robimy kule, a następnie wykładamy je na stolnicy.
  8. Ustawiamy w ciepłym miejscu.
  9. Gdy ciasto zacznie rosnąć, gotujemy je parze.
  10. Bułeczki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: ewawachowicz.pl, wikipedia.pl

Pampuchy z gotowaną wołowiną
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy
Lubicie klasyczne pampuchy? Te nadziewane wołowiną nie mają sobie równych
Ugotowane mają kulisty kształt, płaski od spodu i sprężystą, pulchną konsystencję. Mówi się na nie też kluski parowe, parzaki, czy parowce.

Pampuchy to wyrób drożdżowy, gotowany najczęściej na parze. To miękkie bułki, które zazwyczaj podaje się na ciepło, w wersji słodkiej z dżemem i owocami lub w wersji słonej z sosem albo mięsem. Pyzy z drożdży Pampuchy można znaleźć w sklepach spożywczych, choć nie jest to produkt łatwy w wyrobie. Drożdże lubią powietrze i działanie, zatem najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tych drożdżowych klusek w domu. Czasami pampuchami nazywa się danie deserowe oznaczające placki wyrobione z mąki pszennej i smażone na tłuszczu. Ich bardziej rozpowszechniona nazwa to racuchy. „Bułki na parze/Pampuchy z Kujaw”, znajdują się od 1 lutego 2017 na „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawa ta należała dawniej do codziennego menu kuchni kujawsko-pomorskiej jako danie obiadowe lub przekąska. Podawane z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem. Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i szalenie mięciutkie. Dosłownie rozpływa się w ustach! To z przepisu poniżej jest wzbogacone dodatkiem kukurydzy, którą możecie delikatnie wyczuć. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, dopiero co wyjęta z rosołu. Pycha! Składniki potrzebne do kukurydzianych pampuchów z gotowaną wołowiną Ciasto drożdżowe 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 25 g drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie 300 g gotowanej wołowiny 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz czarny...

Bułeczki domowe
cris/gotujmy.pl
Newsy
Pyszne i chrupiące domowe bułeczki. Smakują idealnie z masłem i domowym dżemem
Bułki z marketu? Nieświeże, bez zapachu, jak z gumy. Pora zamienić je na wypiek własnej roboty!

Kiedyś zapach świeżo pieczonego chleba był w polskich domach czymś naturalnym. Na wsiach budowano specjalne piece chlebowe, w których gospodynie szykowały prawdziwe cuda. Dzisiaj po dawnym zwyczaju już niemal nie ma śladu. Nawet na prowincji ludzie przerzucili się na chleb z piekarni. Pieczenie bułek także odeszło do lamusa. W ostatnim czasie powraca na szczęście moda na własne, naturalne wypieki. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Mamy dość sztucznych wypieków z dodatkiem spulchniaczy, polepszaczy i innych „wynalazków”. Tęsknota za dawnym smakiem ciągnie wiele pań domu w stronę własnych wypieków. Jeżeli boicie się jeszcze wypieku własnego chleba, zacznijcie od aromatycznych bułeczek. Na początku dużym kłopotem może wydawać się przyrządzenie zakwasu. Dlatego też na pierwszy ogień można skorzystać z łatwiejszego przepisu, w którym użyjemy do naszych bułeczek po prostu drożdży. Nasze bułeczki świetnie smakują zarówno na słodko – z dżemem, kremem czekoladowym. Można jeść je także na słono. Na przykład z masłem i z czosnkiem. Taka kombinacja świetnie będzie pasowała do choćby w połączeniu z barszczem czerwonym – w ten sposób drożdżowe wypieki jada się m.in. we wschodniej Europie. Przepis na pyszne i chrupiące domowe bułeczki (ok. 12 sztuk) Składniki: 80 dag mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) 2 łyżki oliwy Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Kminek Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania zaczynu. W tym przepisie nie będziemy rozrabiać drożdży z cukrem, a wymieszamy je z ok. 20 dag mąki, cukrem, odrobiną wody. Tak wymieszany zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Powinien podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy do zaczynu pozostałe...

Pamiętacie jeszcze pampuchy? Zróbcie je z przepisu Ewy Wachowicz. Ich smak was zachwyci
Wikipedia commons
Newsy
Macie ochotę na pampuchy? Z tym sprawdzonym przepisem wyjdą wam puszyste jak chmurka 
Macie ochotę na lekki obiad? Przygotujcie smaczne domowe pampuchy z przepisu Ewy Wachowicz.

Polska kuchnia słynie z pysznych dań mącznych. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi, których obowiązkowo kosztuje każdy obcokrajowiec, chcący poznać najbardziej znane potrawy naszego kraju. Ale przecież w Polsce przyrządza się jeszcze mnóstwo innych smacznych dań! Mowa chociażby o kluskach śląskich, pyzach, kopytkach czy pampuchach. Te ostatnie to wyjątkowy przysmak, który genialnie pasuje zarówno do mięs, jak i warzyw. Przyrządza się je też na słodko. Wypróbujcie koniecznie pampuchy z przepisu Ewy Wachowicz – wychodzą przepyszne! Polskie pampuchy Gotowane na parze bułki są charakterystycznym polskim daniem, które obecne jest praktycznie w każdej kuchni regionalnej, ale wszędzie nazywa się zupełnie inaczej! Znane są jako pampuchy, pyzy drożdżowe, parowańce, parzaki, parowce czy po prostu kluski parowe. To bardzo lekkie bułeczki z ciasta drożdżowego, które gotuje się na parze. Dzięki temu są wyjątkowo sprężyste i pulchne. Przepis na pampuchy od Ewy Wachowicz Tradycyjne pampuchy są bardzo proste w przygotowaniu. Możecie je oczywiście kupić też w sklepie, ale najlepsze są te przyrządzane samodzielnie! Będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: Pół kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki roztopionego masła 2 jajka Cukier Sól Przygotowanie: W mleku rozpuśćcie drożdże i dodajcie odrobinę mąki i cukru tak, by konsystencja zaczynu przypominała śmietanę. Odstawcie na bok do wyrośnięcia. Do miski wsypcie przesianą mąkę i wbijcie dwa jajka. Dodajcie zaczyn i wyrabiajcie ciasto do momentu, aż przestanie się kleić. Następnie wsypcie odrobinę soli i wlejcie 3 łyżki masła (musi być płynne). Wyrabiajcie ciasto jeszcze przez chwilę, przykryjcie naczynie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o tym, że drożdże nie cierpią...

Wareniki to ukraińskie pierogi. Nie zgadniecie, czym nasi sąsiedzi je nadziewają
Wikipedia Commons
Newsy
Wareniki to ukraińskie pierogi. Nie zgadniecie, czym nasi sąsiedzi je nadziewają
Wareniki to prawdziwy przysmak na Ukrainie. To tradycyjna potrawa ukraińska, często przygotowywana na słodko lub na ostro. Koniecznie sprawdźcie przepis.

Kuchnia ukraińska jest niezwykle różnorodna i bogata. Tradycyjne dania ukraińskie często poddawane są złożonemu procesowi- najpierw są smażone lub gotowane, a potem duszone lub pieczone. To najbardziej charakterystyczna cecha kuchni ukraińskiej. Narodową potrawą Ukrainy jest oczywiście słynny barszcz ukraiński. Wśród innych zup, poza barszczem, królują takie zupy jak: Barszcz zielony lub barszcz szczawiowy: zupa na bazie wody lub bulionu ze szczawiem i różnymi warzywami, podawana z posiekanym jajkiem na twardo i kwaśną śmietaną. Należy zauważyć, że słowo „barszcz” nie oznacza w tym przypadku obecności buraków. Kapuśniak - jest to zupa z dodatkiem wieprzowiny, salo, kapusty i fasoli, podawana ze śmietaną. Szczi - kapuśniak z białej kapusty Rossolnyk - zupa z ogórków kiszonych. Solianka: gęsta, ostro-kwaśna zupa przyrządzana z mięsa, ryb lub grzybów oraz różnych warzyw i marynat. Juszka - klarowna zupa przyrządzana z różnych gatunków ryb, takich jak karp, leszcz, sum czy jazgarz. Wśród dań królują m.in. wareniki (gotowane knedle podobne do pierogów) i rodzaj gołąbków zwanych hołubci, które bardzo często można spotkać w tradycyjnych ukraińskich restauracjach. Pozostałe dania główne to m.in.: Pirożki- pieczone bułeczki nadziewane różnymi nadzieniami, takimi jak mięso mielone, wątróbka, jajka, ryż, cebula, zasmażana kapusta lub kapusta kiszona, twaróg, wiśnie itp. Piróg: duży placek z różnymi nadzieniami. Mlynci (zwane także naleśnikami): cienkie naleśniki zwykle wypełnione twarogiem, mięsem, kapustą, owocami, podawane ze śmietaną. Rodzaje ukraińskich wareników Wareniki (nazywane także z polska...