Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak pampuchy? Te małe, okrągłe i bajecznie pulchne pyzy drożdżowe, to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Jak je przygotowywano i z czym najczęściej je jadano?
Czym są pampuchy?
Pampuchy to nic innego, jak pyzy drożdżowe. Wśród innych nazw tego dania występują takie określenia jak:
- kluski na parze
- kluski parowe
- parzaki
- parowańce
- parowce
- buchty
Pampuchy robiły prawdziwą furorę w dawnych czasach. Najczęściej przygotowywano je:
Zobacz także:
- na Górnym śląsku - podawane były zazwyczaj z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane topionym masłem i posypane cukrem.
- w Wielkopolsce - podawało się je do pieczonego schabu i słodko-kwaśnej zasmażanej białej kapusty lub nadziewane owocami z topionym masłem, cukrem i cynamonem.
- na Lubelszczyźnie - zwykle serwowano je z mało słodkim nadzieniem z kaszy jaglanej, z lekko słonym nadzieniem z leśnych grzybów i kapustą oraz ze słodkawym lub słonym nadzieniem z białego sera.
- na Kujawach, gdzie zwykle podawano je z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami.
Obecnie pyzy z ciasta drożdżowego robi się niestety rzadko. Zwykle podaje się je słodko, np. nadziewane marmoladą i polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru. W wersji na słono stanowią one doskonały dodatek do mięs duszonych z sosami.
Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz
Swoim przepisem na pampuchy podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Jak je przygotowuje?
Składniki:
- 500 g - mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki stopionego masła
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
Przygotowanie:
- W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do nich szczyptę cukru oraz mąkę (tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany).
- Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Przesiewamy pozostałą mąkę i razem z jajkami dodajemy do rozczynu.
- Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
- Dodajemy masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy.
- Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Z ciasta robimy kule, a następnie wykładamy je na stolnicy.
- Ustawiamy w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto zacznie rosnąć, gotujemy je parze.
- Bułeczki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło: ewawachowicz.pl, wikipedia.pl