Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak pampuchy? Te małe, okrągłe i bajecznie pulchne pyzy drożdżowe, to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Jak je przygotowywano i z czym najczęściej je jadano?

Czym są pampuchy?

Pampuchy to nic innego, jak pyzy drożdżowe. Wśród innych nazw tego dania występują takie określenia jak:

  • kluski na parze
  • kluski parowe
  • parzaki
  • parowańce
  • parowce
  • buchty

Pampuchy robiły prawdziwą furorę w dawnych czasach. Najczęściej przygotowywano je:

Zobacz także:

  • na Górnym śląsku - podawane były zazwyczaj z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane topionym masłem i posypane cukrem.
  • w Wielkopolsce - podawało się je do pieczonego schabu i słodko-kwaśnej zasmażanej białej kapusty lub nadziewane owocami z topionym masłem, cukrem i cynamonem.
  • na Lubelszczyźnie - zwykle serwowano je z mało słodkim nadzieniem z kaszy jaglanej, z lekko słonym nadzieniem z leśnych grzybów i kapustą oraz ze słodkawym lub słonym nadzieniem z białego sera.
  • na Kujawach, gdzie zwykle podawano je z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami.

Obecnie pyzy z ciasta drożdżowego robi się niestety rzadko. Zwykle podaje się je słodko, np. nadziewane marmoladą i polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru. W wersji na słono stanowią one doskonały dodatek do mięs duszonych z sosami.

Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz

Swoim przepisem na pampuchy podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Jak je przygotowuje?

Składniki:

  • 500 g - mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do nich szczyptę cukru oraz mąkę (tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany).
  2. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Przesiewamy pozostałą mąkę i razem z jajkami dodajemy do rozczynu.
  4. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
  5. Dodajemy masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  7. Z ciasta robimy kule, a następnie wykładamy je na stolnicy.
  8. Ustawiamy w ciepłym miejscu.
  9. Gdy ciasto zacznie rosnąć, gotujemy je parze.
  10. Bułeczki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: ewawachowicz.pl, wikipedia.pl