jak nie marnować jedzenia
AdobeStock
Newsy

Polacy rocznie marnują tony żywności. Badania są zatrważające

W Polsce co roku wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. Sprawdźcie, czy możecie sami coś z tym zrobić!
Katarzyna Wyborska
styczeń 20, 2021

Przyznajcie z ręką na sercu – czy zużywacie wszystko, co kupujecie? Czy zdarzy się wam czasami wyrzucić jedzenie, które już się zepsuło? Nikt świadomie nie chce marnować żywności, ale niestety co roku tony jedzenia trafiają do śmietników. Polska jest jednym z rekordzistów w kategorii wyrzucania żywności.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Ile jedzenia marnują Polacy?

W 2018 roku Forbes przeprowadził badanie, w którym sprawdził, ile żywności marnuje się w Polsce. Wyniki są naprawdę przerażające! Średnio każdy Polak wyrzuca ponad 230 kg jedzenia rocznie, co daje około 9 milionów ton żywności w skali całego kraju. Takie ilości dały Polsce 5 miejsce w Europie pod względem tego, ile jedzenia się marnuje. Niestety, problem z wyrzucaniem żywności ma u nas tendencję wzrostową. We wspomnianym badaniu dla Forbes w 2018 roku 40% badanych Polaków przyznało, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. Tymczasem w 2017 było to 34%. Socjologowie tłumaczą to zjawisko – twierdzą, że przyczyna leży w fakcie, iż ludzie są leniwi i nie chce im się zużywać nadmiaru jedzenia, a do tego żywność jest tania i wyrzucanie jej do śmieci powoduje mniejsze wyrzuty sumienia.

W Polsce najczęściej do śmietnika trafiają:

  • Owoce
  • Warzywa
  • Chleb
  • Mięso

Jak zapobiegać marnowaniu żywności?

Jeżeli wam też zdarza się wyrzucić jedzenie, które się zepsuło, ponieważ kupiliście go za dużo i nie zdążyliście zjeść, to skorzystajcie z kilku prostych porad, które pomogą wam oszczędzić żywność i pieniądze!

  • Sprawdźcie, co macie w lodówce – przed wyjściem na zakupy zróbcie dokładny przegląd lodówki, by uniknąć sytuacji w której kupujecie te same produkty, które już się w niej znajdują.
  • Nie idźcie do sklepu głodni – najgorszym pomysłem jest wyjście na zakupy prosto z pracy, gdy jedyne o czym myślicie to obiad i ciepłe kapcie. Wtedy całe jedzenie na sklepowych półkach wydaje się niezwykle smakowite, co sprawia, że ładuje się do koszyka mnóstwo produktów, których potem nikt nie będzie w stanie zjeść.
  • Planujcie – najlepszym sposobem na to, by nie kupić za dużo jedzenia, jest dokładnie zaplanować listę zakupów. Ustalcie, czego będziecie potrzebowali w kuchni, by zrobić obiad czy kolację przez kilka następnych dni. Spiszcie wszystko na kartce i z taką listą zakupów idźcie do sklepu.
Komentarze
biedronka
AdobeStock
Newsy Niezwykła akcja Biedronki! Dlaczego warto się do niej przyłączyć?
Krytykowana za marnowanie ogromnych ilości jedzenia Biedronka postanowiła coś z tym zrobić i wymyśliła ciekawą inicjatywę! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Wiecie, że rocznie każdy z nas marnuje blisko ćwierć tony żywności? Kupujemy za dużo, robimy zapasy jedzenia i w efekcie często, gdy nie zdążymy wszystkiego zużyć – wyrzucamy. Doskonale wiedzą o tym spożywcze sieci handlowe, które problem wyrzucania żywności znają aż za dobrze. Są przez to często krytykowane przez konsumentów i aktywistów ekologicznych, dlatego próbują to zmienić. Niedawno sieć Biedronka rozpoczęła świetną akcję! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział! Akcja Biedronki Sieć Biedronka dobrze zna problem marnowania żywności. Sklepy spożywcze niestety wyrzucają bardzo dużo jedzenia, które się nie sprzedało przyczyniając się tym samym do rosnącego problemu marnowana produktów spożywczych. W związku z tym Biedronka postanowiła ograniczyć wyrzucanie jedzenia poprzez akcję edukacyjną! Jak nie marnować żywności? Biedronka na swojej stronie opublikowała poradnik, w którym krok po kroku wyjaśnia jak rozsądnie planować zakupy, by nie wyrzucać później przeterminowanej żywności. Radzi między innymi, by: Przed każdym wyjściem do sklepu spisać sobie na kartce produkty, które chcemy kupić Nauczyć się prawidłowego przechowywania żywności – na stronie możemy znaleźć wskazówki na temat tego, jak przechowywać mięso, warzywa lub pieczywo Mrozić zapasy jedzenia Zużywać jedzenie zbliżające się do terminu przydatności do spożycia, np. z czerstwego chleba zrobić bułkę tartą, a mniej świeże warzywa zużyć do zupy lub zapiekanki.   Będziecie stosować się do tych zasad?   Źródło: biedronka.pl

Przeczytaj
Odpady bio
Pixabay/Hans
Newsy Prawda wyszła na jaw! Tyle kilogramów żywności marnotrawi przeciętny Polak!
Najsmutniejszy rodzaj marnotrawstwa to ten, w którym do koszy trafia niewykorzystana żywność. Ile kilogramów ważą nieprzemyślane zakupy Polaków?
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Z Rejestru Badań Dłużników BIG InfoMonitor wynika, że najwięcej oszczędności tracimy na nietrafionych zakupach spożywczych. Liczba marnowanej w Polsce żywności może w ciągu roku dochodzić nawet do 9 mln ton. Przerażające liczby Zakupy spożywcze to nieodłączny element codzienności każdego z nas. Najchętniej na zakupy wybieramy się właśnie po produkty do jedzenia. Nie wszystko co znajduje się w naszym koszyku, trafi później na talerze.  Statystyki dotyczące marnotrawienia żywności wprawiają w osłupienie. Wynika z nich, że każdy Polak wyrzuci w ciągu roku ok. 235 kilogramów niewykorzystanego jedzenia. Wniosek: kupujemy więcej, niż faktycznie potrzebujemy. Eksperci zabierają głos Według rejestru mamy zbyt duży poziom zaopatrzenia w sklepach. Towar zalega na półkach tygodniami i przez to traci termin przydatności. Do zbyt dużych zakupów zachęcają także ceny. Relatywnie niskie skłaniają do robienia ponadprogramowych zapasów. Konsumenci są też mało odporni wobec działań marketingowych producentów i sprzedawców.  "W okresach przedświątecznych jesteśmy na nie szczególnie podatni" - powiedziała PAP rzeczniczka BIG InfoMonitor Halina Kochalska. Najmniej odporni na wpływ jesteśmy w sklepie spożywczym. Równie mało rozsądne zakupy robimy w aptece, sklepach z odzieżą i wyposażeniem wnętrz. Kupując na zapas, zagracamy własną przestrzeń. Kieszeń przeciętnego Polaka To, czego nie zużyjemy, trzeba wyrzucić. Taka rozrzutność odbija się na domowych finansach. Straty z tego powodu odczuwa aż trzech na czterech badanych. Przecieka nam przez palce do 3 procent dochodów. W skrajnych przypadkach brak dyscypliny i planowania wydatków obniża nasze oszczędności aż o 10 procent. Wspomniana dyscyplina wzrasta wraz z wiekiem. Przemyślane...

Przeczytaj
Moneta w zamrażarce
Pixabay
Zdrowie Zostaw monetę w zamrażarce. Trik może sprawić, że wiele zyskasz. Niewiarygodne!
 
Jeżeli można sobie pomagać, nie widzimy przeszkód, by z takiej pomocy chętnie korzystać. Niektóre triki nie tylko was zaskoczą, co właśnie pomogą! Oto jeden z nich.
Aleksandra Jaworska
listopad 19, 2020

Podczas wyjazdów, nawet krótkich, możemy czasami zaobserwować ciekawe zjawisko. Zdarza się, że podczas naszej nieobecności w domu zegary cyfrowe pokazują zły czas.  Czy kiedykolwiek podczas powrotu do domu zaobserwowaliście podobną sytuację? Wchodzicie we własne progi, wnosicie torby podróżne, a zegary pokazują błędny czas? Pierwsze myśli, jakie przychodzą wówczas do głowy, biegną w kierunku przerw w dostawie prądu, ewentualnie chwilowej awarii. Jeśli miało miejsce jedno lub drugie, trudno przewidzieć ile faktycznie czasu minęło od awarii do jego samoistnej naprawy. Twoje zdrowie Pewne małe triki spowodują, że twoje zdrowie będzie ci wdzięczne. Niektóre wymagają niewielkiego udziału siły, a zmieniają sytuację na lepsze. Trik, o którym dziś mowa przyda się zarówno przy dłuższym, jak i krótszym opuszczeniu miejsca zamieszkania. W Stanach Zjednoczonych pretekstem do opuszczenia domu może być huragan, w Polsce, wystarczy podróż służbowa. Jest łatwy sposób, który ułatwi diagnozę, czy żywność w zamrażarce po naszej długiej nieobecności nadaje się do konsumpcji, czy trzeba ją od razu wyrzucić. Wystarczy do naszej domowej zamrażarki wrzucić monetę. Sztuczka uda się dzięki trzem rzeczom. Potrzebujemy kubek/filiżankę, monetę i wodę z kranu. Tak, nic więcej nie będzie ci na ten moment potrzebne. Jak to działa? Filiżankę umieszczamy w zamrażarce. Solidnie mrozimy, a następnie kładziemy monetę na lodowym wierzchu i chowamy ponownie do zamrażarki. Właśnie ten sposób podpowie, czy twoje jedzenie było zamrożone podczas twojej nieobecności. Moneta może się zachować różnie. Jeżeli spadnie na dno filiżanki, oznacza to, że jedzenie zostało rozmrożone i należy je wyrzucić. Jeśli moneta została na górze albo w środku...

Przeczytaj
zjadlam plesn co robic
AdobeStock
Zdrowie Co się stanie, jeśli przypadkowo zjemy pleśń? Przeczytaj, zanim będzie za późno!
Zjadłaś kiedyś kawałek spleśniałego jedzenia? Sprawdź, jakie mogą być konsekwencje!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Zdarzyło ci się kiedyś przypadkiem zjeść kromkę spleśniałego chleba? A może martwisz się, że twoje dzieci zjedzą kawałek pleśniejącego ciasta z zeszłego tygodnia? Sprawdź, co się może stać, jeśli zjesz pleśń! Pleśń na jedzeniu przybiera najczęściej formę puchatych i niezbyt przyjemnie pachnących placków. Grzyby są zwykle białe lub ciemnozielone i dość łatwo je zauważyć, choć w początkowych etapach pleśnienia żywności trudno je dostrzec. Wtedy właśnie istnieje ryzyko, że zjemy nadpsute jedzenie. Czy jest się czym martwić? Co się stanie, gdy zjemy pleśń? Po pierwsze – bez paniki! Najczęściej zdajemy sobie sprawę z tego, że coś nie gra już po nadgryzieniu pierwszego kęsa. Pleśń ma charakterystyczny zapach i smak nie do pomylenia z innym, więc najczęściej od razu wypluwamy zepsutą część. Jednak jeśli połkniemy kawałek zajęty pleśnią, to czy coś nam grozi? Najprawdopodobniej po prostu mocno się pochorujemy i zaczniemy wymiotować. Być może zdarzyło wam się kiedyś nagle zwymiotować chwilę po zjedzeniu czegoś, co jeszcze wyglądało i smakowało dobrze? To, że jeszcze nie widać pleśni nie znaczy, że żywność nie zaczęła się psuć. Wymioty to reakcja organizmu na zjedzenie trucizny. Inne nieprzyjemne konsekwencje to reakcje alergiczne. Dotyczy to nie tylko spożycia pleśni, ale i powąchania, dlatego absolutnie nie wąchamy spleśniałego jedzenia! Może dojść do podrażnienia dróg oddechowych. Co zrobić ze spleśniałą żywnością? Odpowiedź jest tylko jedna – wyrzucić! I to jak najszybciej, najlepiej zawijając ją wcześniej w plastikowy worek. Absolutnie nie wolno odkrajać spleśniałej części np. chleba albo sera i zjadać reszty. Wystąpienie pleśni na powierzchni żywności oznacza, że całość już zaczęła się psuć i nie nadaje się do spożycia.   Źródło: mashed.com

Przeczytaj