Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.
Śledzie w kuchni
Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby.
Kimchi – co to jest i jak zrobić?
Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu.
Składniki na kimchi
- Kapusta pekińska
- Rzepa
- Łyżka cukru
- Łyżka soli
- Łyżka tartego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- Szczypiorek
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- Łyżka papryki chili
Przygotowanie kimchi
- Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin.
- Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki.
- Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody.
- Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce.
- Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody.
- Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie posiekany czosnek, imbir i szczypiorek. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
- Odstawcie na dobę w lodówce. Po tym czasie kimchi jest gotowe, ale najlepsze będzie dopiero po ok. tygodniu.
Śledzie w kimchi
Spróbujcie podania śledzi w nietypowy sposób, właśnie z kimchi.
Zobacz także:
Składniki na śledzie w kimchi:
- 4 filety śledziowe z zalewy octowej
- Szklanka mleka
- Czerwona cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Pół łyżeczki papryki ostrej
- Ok. 200 g kimchi
Przygotowanie śledzi w kimchi:
- Śledzie zamoczcie w mleku na ok. 15 minut. Odsączcie je i pokrójcie na cząstki.
- Kimchi posiekajcie, cebulę pokrójcie w piórka. Dodajcie koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Wyłóżcie śledzie do słoika warstwami: warstwa śledzi, warstwa kimchi na przemian.
- Po kilku godzinach w lodówce śledzie są gotowe do jedzenia.