Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł. 

Śledzie w kuchni

Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby.

Kimchi – co to jest i jak zrobić?

Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu.

Składniki na kimchi

  • Kapusta pekińska
  • Rzepa
  • Łyżka cukru
  • Łyżka soli
  • Łyżka tartego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • Szczypiorek
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • Łyżka papryki chili

Przygotowanie kimchi

  1. Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin.
  2. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki.
  3. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody.
  4. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce.
  5. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody.
  6. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie posiekany czosnek, imbir i szczypiorek. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
  7. Odstawcie na dobę w lodówce. Po tym czasie kimchi jest gotowe, ale najlepsze będzie dopiero po ok. tygodniu.

Śledzie w kimchi

Spróbujcie podania śledzi w nietypowy sposób, właśnie z kimchi. 

Zobacz także:

Składniki na śledzie w kimchi:

  • 4 filety śledziowe z zalewy octowej
  • Szklanka mleka
  • Czerwona cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Pół łyżeczki papryki ostrej
  • Ok. 200 g kimchi

Przygotowanie śledzi w kimchi:

  1. Śledzie zamoczcie w mleku na ok. 15 minut. Odsączcie je i pokrójcie na cząstki.
  2. Kimchi posiekajcie, cebulę pokrójcie w piórka. Dodajcie koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  3. Wyłóżcie śledzie do słoika warstwami: warstwa śledzi, warstwa kimchi na przemian.
  4. Po kilku godzinach w lodówce śledzie są gotowe do jedzenia.