Śledź w kimchi
Newsy

Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację

Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!

Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śledzie w kuchni

Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby.

Kimchi – co to jest i jak zrobić?

Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu.

Składniki na kimchi

  • Kapusta pekińska
  • Rzepa
  • Łyżka cukru
  • Łyżka soli
  • Łyżka tartego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • Szczypiorek
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • Łyżka papryki chili

Przygotowanie kimchi

  1. Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin.
  2. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki.
  3. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody.
  4. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce.
  5. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody.
  6. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie posiekany czosnek, imbir i szczypiorek. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
  7. Odstawcie na dobę w lodówce. Po tym czasie kimchi jest gotowe, ale najlepsze będzie dopiero po ok. tygodniu.
Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

Śledzie w kimchi

Spróbujcie podania śledzi w nietypowy sposób, właśnie z kimchi. 

Składniki na śledzie w kimchi:

  • 4 filety śledziowe z zalewy octowej
  • Szklanka mleka
  • Czerwona cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Pół łyżeczki papryki ostrej
  • Ok. 200 g kimchi

Przygotowanie śledzi w kimchi:

  1. Śledzie zamoczcie w mleku na ok. 15 minut. Odsączcie je i pokrójcie na cząstki.
  2. Kimchi posiekajcie, cebulę pokrójcie w piórka. Dodajcie koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  3. Wyłóżcie śledzie do słoika warstwami: warstwa śledzi, warstwa kimchi na przemian.
  4. Po kilku godzinach w lodówce śledzie są gotowe do jedzenia.
     
Na punkcie tej kiszonej kapusty oszalał cały świat. Lepsza niż polska?
Pixabay
Newsy
Kimchi - koreańska kapusta kiszona, którą zajada się cały świat [PRZEPIS]
Kimchi smakuje jak kiszona kapusta, ale przez dodatki ma o wiele głębszy smak. Jest trochę ostra, słodka, ale jednak przeważająco kwaśna. Spróbujcie zrobić tę koreańską kapustę kiszoną z tego przepisu. Być może wy też zakochacie się w smaku kimchi.

W Korei kimchi jest elementem praktycznie każdego posiłku. Podaje się je jako przystawkę, ale też dodatek do dania głównego lub przygotowuje w postaci zupy lub z dodatkiem ryżu jada jako danie główne samo w sobie. Ta potrawa staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Sposób przygotowywania kimchi został nawet wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimchi robi się całkiem prosto. Wystarczy kilka składników bazowych i odpowiednie przyprawy. Wszystkie są dostępne w Polsce. Jeśli znudziły się wam więc trochę tradycyjne kiszonki, może dacie szanse tej kiszonej kapuście po koreańsku. Przepis na kimchi Zróbcie kimchi z tego przepisu. Składniki dostaniecie w każdym większym supermarkecie. Składniki na kimchi 1 kapusta np. kapusta pekińska Kalarepa Łyżka cukru Łyżka soli 6 cm tartego imbiru 3 ząbki czosnku 1 szczypiorek Duża marchew 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego Łyżka płatków chili, pasty chili lub chili w proszku Przygotowanie kimchi Kapustę pekińską i kalarepę posikajcie na kawałki jednakowej wielkości. Zasypcie je solą i cukrem oraz odstawcie na kilka godzin. Przyciśnijcie je dużym słoikiem lub innym ciężkim przedmiotem i odstawcie na noc do lodówki. Odcedźcie wydzieloną się przez noc wodę. Zetrzyjcie czosnek, imbir i posiekajcie drobno szczypiorek. Marchewkę zetrzyjcie na tarce lub zróbcie z niej bardzo cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Wymieszajcie sos rybny, sos sojowy, chili i dodatkową łyżeczką cukru. Dodajcie 2 łyżki wody i mieszajcie do rozpuszczenia się składników. Wymieszajcie kalarepę z kapustą, sosem i dodatkami. Odstawcie na noc. Możecie je jeść od razu, ale zaleca się poczekanie przynajmniej kilku dni. Kiszonki i produkty fermentowane jada się w...

Kimchi
Wikipedia commons
Newsy
Jest lepsza od ogórków kiszonych i kapusty. Banalnie prosta w wykonaniu kiszonka. Podajemy przepis
Polacy uwielbiają kiszonki i przetwory zimowe. Niektóre gospodynie eksperymentują na przykład z ogórkami w zalewie na ostro. A czy słyszeliście o kimchi?

Nie tylko nad Wisłą jada się kiszone warzywa. Tego typu specjały przygotowuje się nawet w dalekiej Azji! Dzisiaj przedstawimy wam nieco bliżej kimchi. Co to takiego? Kimchi to absolutna podstawa koreańskiej kuchni. Dosłownie oznacza po prostu sfermentowane warzywa. Jednak kimchi to także różnego rodzaju kiszonki. Do przygotowania tego koreańskiego przysmaku wykorzystuje się różne warzywa. Tradycyjnie była to rzepa, a także ogórki czy kapusta pekińska. I to właśnie tę ostatnią polecamy wam do przygotowania w koreański sposób. Podróż do Seulu Nieodłącznym elementem azjatyckiej kiszonki jest ostra papryka. Oczywiście sami ostatecznie zdecydujemy, jak ostra będzie nasza kapusta, jednak bez niej nie osiągniemy tradycyjnego smaku z okolic dalekiego Seulu. W obiegu funkcjonuje cała masa różnych przepisów na kimchi. Do wielu z nich potrzeba będzie trudnych do zdobycia składników, takich jak sos rybny. By kimchi smakowało dokładnie tak jak w egzotycznym, koreańskim barze, potrzebny będzie przynajmniej jeden z tych dodatków, a więc mąka ryżowa. Znajdziecie ją w dobrych sklepach. A teraz czas na przepis na łatwe kimchi z kapusty pekińskiej: Składniki: 0,5 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka mąki ryżowej Pół łyżki cukru 2 łyżki soli Mała cebulka (opcjonalnie szczypiorek) Ząbek czosnku 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Pół małej marchewki Przygotowanie: Kapustę kroimy na dość małe kawałki. Marchewkę kroimy zaś na bardzo cienkie paski. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebule kroimy w kostkę. Czas na przygotowanie pasty kimchi. Gotujemy 200 ml wody z mąką ryżową i cukrem. Po powstaniu gęstego kleiku, odstawiamy do ostudzenia. Pokrojoną kapustę zalewamy w...

śledzie marynata
AdobeStock
Newsy
Oto doskonała i oryginalna marynata do śledzi. Totalnie zaskoczycie nią gości i każdy poprosi o przepis
Lubicie próbować nowych smaków? Odważcie się i zróbcie marynatę do śledzi po szwedzku!

Jeśli przepadacie za śledziami, to na pewno znacie różne sposoby przygotowania tej ryby. W Polsce najczęściej jada się śledzie z zalewy z dodatkiem różnych sosów. Popularny jest śledź w śmietanie, musztardzie albo po prostu z olejem i cebulą. Ale Polacy nie są jedynym narodem, który przepada za śledziami! Amatorami tej ryby są również Szwedzi. Ich sposoby przyrządzania śledzi zaskoczą pewnie niejednego z was! Śledź po szwedzku Choć ilość gatunków ryb i owoców morza spożywanych w Szwecji jest dość ograniczona, to Szwedzi są bardzo kreatywni, jeśli chodzi o sposoby przyrządzania tych przysmaków. Najczęściej jada się tam łososia (sprowadzanego z Norwegii), krewetki oraz śledzie. Najbardziej znanym śledziem po szwedzku jest oczywiście surströmming, czyli kiszony śledź. Opinie na temat tego dania są podzielone, dlatego proponujemy wam znacznie bardziej przystępny sposób przyrządzenia tej popularnej ryby. Co powiecie na śledzie w marynacie kawowo-musztardowej? Połączenie brzmi może zaskakująco, ale uwierzcie – smakuje fenomenalnie! Przepis na śledzie marynowane w kawie Aby przygotować tę wyjątkową marynatę do śledzi, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Pół kg śledzi typu matias 6 łyżek łagodnej musztardy 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki gryczanego miodu 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki mielonej kawy Pół płaskiej łyżeczki soli Przygotowanie: Wyjmijcie śledzie z opakowania, odciśnijcie i pokrójcie w dzwonka. Do kubka wsypcie dwie łyżeczki kawy i zalejcie je dwiema łyżkami wrzątku. Zaparzcie i odstawcie do ostygnięcia. Następnie do kubka z kawą dodajcie 6 łyżek musztardy, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, po dwie łyżki miodu i octu winnego oraz...

Śledzie po kaszubsku przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Śledzie po kaszubsku zniewolą was swoim smakiem. Dzięki 1 trikowi będą tak pyszne, że aż trudno to opisać
Nie ma to jak śledzie w dobrym sosie. Polacy lubią je jeść nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Oto doskonały przepis na śledzie po kaszubsku.

Kiedy najdzie was ochota na zjedzenie smacznego „śledzika”, pierwszym odruchem jest zerknięcie w stronę lodówek w sklepach spożywczych. Czasem jednak od zakupu śledzia w gotowym sosie, odstręcza jego nieapetyczny wygląd czy też nieświeżość. Co zrobić, by śledzie po kaszubsku nabrały smaku? Zamiast tego, warto przygotować sos po swojemu, we własnym domowym zaciszu. Nie będzie to specjalnie trudne, a smak, jakość i świeżość zrekompensują czas poświęcony na przygotowanie potrawy. Samo przygotowanie sosu-marynaty, nie będzie zbyt żmudnym zajęciem. Czas potrzebny będzie jednak na „przegryzienie się” smaków śledzia, przez noc lub dwa dni po nałożeniu go do salaterki. W tym to właśnie czasie, śledzie nabiorą właściwego, perfekcyjnego smaku. Potem wystarczy pajda świeżego, białego pieczywo i uczta gotowa! Przepis na śledzie po kaszubsku Składniki: 50 dag filetów śledziowych a la matias 3 cebule 1 papryka 3 łyżki octu Ziele angielskie Liście laurowe 1 łyżka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Kilka łyżek oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego Połowa pomidorów z puszki (krojonych) Przygotowanie: Śledzie włóżcie do miski, zalejcie wodą w celu wymoczenia i odsolenia. Po dwóch godzinach moczenia, zmieńcie wodę i moczcie śledzie następne dwie godziny. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka. Paprykę obierzcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w półplasterki. Rozgrzejcie na patelni olej i duście na nim przez kilka minut cebulę i paprykę. Po chwili dodajcie na patelnię koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ocet, cukier i przyprawy. Sosu nie powinno się zanadto solić – śledzie pomimo wymoczenia wciąż będą dość słone. Duście wszystko razem do...