sernik pieczony
Gotujmy.pl/Habibi&Cats
Newsy

Polacy notorycznie popełniają 1 błąd przy pieczeniu sernika. Przez to ciasto szybko opada i jest popękane

Delikatny, wilgotny i rozpływający się w ustach - taki właśnie powinien być sernik. Wiele gospodyń popełnia jeden istotny błąd, który niekorzystnie wpływa na wygląd wypieku. Sprawdźcie jaki, żeby nie popełnić tej gafy!

Na zimno czy pieczony, ze świeżymi owocami czy bakaliami, ze spodem czy bez, jest wiele przepisów i pomysłów na przygotowanie sernika. Każdy z nich jest wyjątkowy oraz ma pewną wyróżniającą się cechę. Jednak pieczenie sprawia co niektórym trochę problemów, co skutkuje spieczonym, popękanym i niezbyt apetycznie wyglądającym ciastem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia sernika

Ten wypiek pojawił się na stołach już setki lat temu, a jego przygotowywanie zapoczątkowali Grecy, którzy do przyrządzenia słodkiego posiłku wykorzystywali biały ser. Później zaczęto dodawać do niego różnego rodzaju dodatki, a najczęściej były to wszelkiego rodzaju bakalie oraz orzechy.

Wówczas do przygotowania tego przysmaku, ciasto przygotowywano z mąki pszennej, zaś masę serową z sera koziego. Przepis na sernik został spisany dopiero w momencie podbicia Grecji przez Cesarstwo Rzymskie. Od tego momentu sposób przyrządzenia wypieku przewija się na kartach historii po dziś dzień.

Jaki sernik jedzą w innych krajach?

Sernik to wypiek, który jest znany na całym świecie, a każde państwo ma swój własny indywidualny sposób na jego przygotowanie. To czyni go również wyjątkowym, gdyż mimo sporych rozbieżności to nadal podstawą smakołyku jest biały ser. Wśród popularnych rodzajów sernika należy wyróżnić.

Sernik nowojorski

Jest wykonany na spodzie z ciasteczek z masą serową z dodatkiem kwaśnej śmietany, może być również polany sosem owocowym bądź śmietanką z nutą cytrynową.

Sernik wiedeński

Najprostsza forma sernika, pieczony bez spodu, składający się jedynie ze zmielonego twarogu, jaj, cukru, odrobiny mąki i ewentualnie bakalii,

Sernik japoński

To ciasto pieczone w kąpieli wodnej bez spodu. Charakteryzuje się swoją wysokością oraz puszystością, którą nadaje mu odpowiednia obróbka termiczna.

Sernik królewski

To wypiek pochodzący z Niemiec, wśród pozostałych wyróżnia się czekoladowym spodem i kruszonką przygotowaną również z tego samego ciasta, jest on pieczony i może być również z dodatkiem rodzynek,

Sernik polski

Proste w przygotowaniu ciasto, nie ma spodu, ale w zamian ma sporą ilość różnych bakalii. Masa twarogowa jest dodatkowo zagęszczana proszkiem budyniowym, kaszą manną bądź gotowanymi ziemniakami,

Sernik flaó

Przepis na ten sernik pochodzi z Ibizy, gdzie jest tradycyjnie podawane podczas świąt wielkanocnych, charakteryzuje się smakiem anyżu i mięty.

Sposobów na przyrządzenie sernika jest mnóstwo, może być z dodatkami lub bez, pieczony na cieście bądź nie. Wybór odpowiedniego przepisu zależy od gustu, jednak szeroka gama przepisów sprawia, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Zobacz także
poznanskie szagowki

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Czy herbata w torebkach jest szkodliwa?

Lubicie herbatę w torebkach? To najgorsze, co możecie wypić. Może być pełna szkodliwych substancji

Patent na pękający sernik

Nieraz każdej gospodyni zdarzyło się, iż sernik w piekarniku szybko i pięknie wyrósł, po czym równie szybko opadł oraz popękał. To zmora, która spędza sen z powiek. Można oczywiście tą wpadkę zakryć polewą bądź innymi dodatkami, jednak już nie będzie wyglądać tak apetycznie. Jest jeden sposób, aby uratować wypiek przed taką gafą.

Podczas dodawania składników, masę należy wymieszać tylko i wyłącznie do ich połączenia się. Im dłuższy czas mieszania tym większe prawdopodobieństwo, iż wypiek będzie nieudany. Dzieje się tak, gdyż podczas mieszania do masy twarogowej dostają się pęcherzyki powietrza, które spowodują, że ciasto podczas pieczenia urośnie, ale i popęka. Wystarczy zamieszać do połączenia składników, a następnie przełożyć twaróg do formy.
 

Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc
Gotujmy.pl/superbaba4
Newsy
Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc
Sernik to nieodłączny element każdej Wielkanocy. Przygotujcie go z naszego przepisu a każdy poprosi was o dokładkę.

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czy wiecie już, jakie przygotujecie ciasto na Wielkanoc? Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na słodkie wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na sernik łaciaty. Jest tak pyszny, że od razu zróbcie go więcej na Wielkanoc! Puszysty sernik łaciaty Puszysty sernik łaciaty to doskonała propozycja na Wielkanoc. Ciasto wygląda i smakuje niebanalnie. Sernik jest bardzo puszysty i delikatny i świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawy i herbaty. Jak go przygotować? To bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków. Składniki: Masa serowa 1 kg sera do sernika 5 jajek 1 kostka masła 170 g cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Spód sernika 150 g masła 80 g cukru trzcinowego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 2 jajka Przygotowanie: Spód sernika: Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe składniki spodu sernika dodajemy do misy miksera i starannie mieszamy. Dolewamy wystudzone masło i dokładnie wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta odkrawamy około 1/3. Pozostałą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki nasmarowanej wcześniej masłem i podsypanej mąką lub bułką tartą. Przygotowujemy masę serową: 150 g masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera dodając po 1 łyżce cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami pozostałe składniki: budyń, ser, mąkę ziemniaczaną. Na koniec powoli wlewamy wystudzone masło. Gotową masę serową wylewamy na spód. Odłożoną część ciasta do spodu mieszamy z ciemnym kakao. Wałkujemy odrywając po kawałku. Układamy na serniku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ciasto około 60...

sernik przepis
Pixabay
Newsy
Przepis na przepyszny i tani sernik. Robi się w mig. Niebywałe połączenie smaków
Naszła cię ochota na puchaty, delikatny sernik! Wypróbuj przepis na to pyszne i lekkie ciasto!

Jeżeli jesteś zmęczona pieczeniem drożdżówek i znudziły ci się ciężkie, maślane ciasta to znaczy, że czas na zmiany! Wypróbuj przepis na puchaty i lekki sernik bez spodu – jest przepyszny! Uniwersalne ciasto Sernik można zrobić na wiele sposobów, z różnych rodzajów sera i z rozmaitymi dodatkami. Możemy wykorzystać tradycyjny twaróg lub już gotowy, zmielony biały ser w wiaderku albo serek wiejski czy skyr. Do tego rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy lub orzechy – co kto lubi! Przepis na sernik bez spodu Do przygotowania tego pulchnego sernika potrzebujecie: 1 kg twarogu w wiaderku 1 szklankę cukru 1 saszetkę cukru wanilinowego Pół kostki masła lub margaryny do pieczenia 6-7 średniej wielkości jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Aromat do ciasta Garść rodzynek, żurawiny lub orzechów – jeśli nie lubicie sernika z dodatkami, to pomińcie ten krok Przygotowanie Najpierw musimy przygotować składniki, które będziemy stopniowo wsypywać do miski miksując ciasto. Oddziel żółtka od białek, a w drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Białka ubij na sztywno. W dużej misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku nie przestając miksować. Zmniejsz obroty i zacznij dodawać ser oraz mąkę. Jeśli dodajesz rodzynki, to to jest właściwy moment, aby je wsypać do ciasta! Do masy dodaj ubite białka jajek i zamieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij jej obręcz. Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i wyrównaj za pomocą szpatułki. Następnie włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Gdy sernik się...

sernik opada
AdobeStock
Newsy
Sernik pęka lub opada? Ciągle popełniacie ten amatorski błąd
Nie wychodzą wam serniki? Bez obaw! Prawdopodobnie popełniacie prosty błąd, który łatwo można naprawić.

Martwicie się na myśl o świętach wielkanocnych, bo ciasta wam nie wychodzą? Poznajcie prosty błąd popełniany w trakcie pieczenia sernika, a już nigdy nie wyjdzie wam zakalec. Przepis na sernik na kruchym spodzie Do przygotowania pysznego sernika na kruchym spodzie, idealnego na wielkanocny stół, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki na masę serową: Kilogram mielonego twarogu 5 jaj rozmiar M Pół szklanki cukru Pół kostki masła 1 budyń śmietankowy bez cukru Skórka z cytryny Składniki na kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 130 g cukru 4 łyżki kakao 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsypcie mąkę, później kakao, pół szklanki cukru i na końcu proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec dodajcie dwa żółtka oraz 30 dag masła pokrojonego w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki. Należy to zrobić szybko, by składniki nadmiernie się nie rozgrzały od ciepła dłoni. Gotowe ciasto zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Podzielcie ciasto na dwie części. Jedną odłóżcie do lodówki, a drugą przełóżcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóżcie. Przygotowanie masy: Teraz czas na masę serową! Do dużej miski wbijcie pięć cały jajek i wsypcie pół szklanki cukru. Ubijcie mikserem, aż cały cukier się rozpuści, a masa będzie puchata. Zmniejszcie prędkość obrotów i dodajcie do miski pół kostki płynnego i zimnego masła oraz całe opakowanie budyniu śmietankowego. Później wsypcie otartą skórkę z cytryny. Na koniec do miski przełóżcie kilogram zmielonego twarogu i miksujcie cały czas na...

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik ze słonym karmelem to idealna propozycja na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik. Takie połączenie smakuje genialnie
Jeśli należycie do grona oddanych fanów sernika, ciasto w tej wersji z pewnością wam posmakuje. Twaróg, karmelowa polewa i śliwki kalifornijskie to połączenie, w którym łatwo się zakochać.

Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami.  Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu 180 gramów drobnego cukru do wypieków 800 gramów śliwek kalifornijskich 120 ml śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii 3 jajek 1 cytryny Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 120 gramów ciasteczek owsianych 60 gramów masła 2 łyżek kakao Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować: 160 gramów drobnego cukru do wypieków 60 gramów zimnego masła 80 ml śmietany 30 proc. ½ łyżeczki soli Przygotowanie spodu: Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie.  Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut. Przygotowanie masy serowej: W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką...