sernik pieczony
Gotujmy.pl/Habibi&Cats
Newsy

Polacy notorycznie popełniają 1 błąd przy pieczeniu sernika. Przez to ciasto szybko opada i jest popękane

Delikatny, wilgotny i rozpływający się w ustach - taki właśnie powinien być sernik. Wiele gospodyń popełnia jeden istotny błąd, który niekorzystnie wpływa na wygląd wypieku. Sprawdźcie jaki, żeby nie popełnić tej gafy!

Na zimno czy pieczony, ze świeżymi owocami czy bakaliami, ze spodem czy bez, jest wiele przepisów i pomysłów na przygotowanie sernika. Każdy z nich jest wyjątkowy oraz ma pewną wyróżniającą się cechę. Jednak pieczenie sprawia co niektórym trochę problemów, co skutkuje spieczonym, popękanym i niezbyt apetycznie wyglądającym ciastem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia sernika

Ten wypiek pojawił się na stołach już setki lat temu, a jego przygotowywanie zapoczątkowali Grecy, którzy do przyrządzenia słodkiego posiłku wykorzystywali biały ser. Później zaczęto dodawać do niego różnego rodzaju dodatki, a najczęściej były to wszelkiego rodzaju bakalie oraz orzechy.

Wówczas do przygotowania tego przysmaku, ciasto przygotowywano z mąki pszennej, zaś masę serową z sera koziego. Przepis na sernik został spisany dopiero w momencie podbicia Grecji przez Cesarstwo Rzymskie. Od tego momentu sposób przyrządzenia wypieku przewija się na kartach historii po dziś dzień.

Jaki sernik jedzą w innych krajach?

Sernik to wypiek, który jest znany na całym świecie, a każde państwo ma swój własny indywidualny sposób na jego przygotowanie. To czyni go również wyjątkowym, gdyż mimo sporych rozbieżności to nadal podstawą smakołyku jest biały ser. Wśród popularnych rodzajów sernika należy wyróżnić.

Sernik nowojorski

Jest wykonany na spodzie z ciasteczek z masą serową z dodatkiem kwaśnej śmietany, może być również polany sosem owocowym bądź śmietanką z nutą cytrynową.

Sernik wiedeński

Najprostsza forma sernika, pieczony bez spodu, składający się jedynie ze zmielonego twarogu, jaj, cukru, odrobiny mąki i ewentualnie bakalii,

Sernik japoński

To ciasto pieczone w kąpieli wodnej bez spodu. Charakteryzuje się swoją wysokością oraz puszystością, którą nadaje mu odpowiednia obróbka termiczna.

Sernik królewski

To wypiek pochodzący z Niemiec, wśród pozostałych wyróżnia się czekoladowym spodem i kruszonką przygotowaną również z tego samego ciasta, jest on pieczony i może być również z dodatkiem rodzynek,

Sernik polski

Proste w przygotowaniu ciasto, nie ma spodu, ale w zamian ma sporą ilość różnych bakalii. Masa twarogowa jest dodatkowo zagęszczana proszkiem budyniowym, kaszą manną bądź gotowanymi ziemniakami,

Sernik flaó

Przepis na ten sernik pochodzi z Ibizy, gdzie jest tradycyjnie podawane podczas świąt wielkanocnych, charakteryzuje się smakiem anyżu i mięty.

Sposobów na przyrządzenie sernika jest mnóstwo, może być z dodatkami lub bez, pieczony na cieście bądź nie. Wybór odpowiedniego przepisu zależy od gustu, jednak szeroka gama przepisów sprawia, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Patent na pękający sernik

Nieraz każdej gospodyni zdarzyło się, iż sernik w piekarniku szybko i pięknie wyrósł, po czym równie szybko opadł oraz popękał. To zmora, która spędza sen z powiek. Można oczywiście tą wpadkę zakryć polewą bądź innymi dodatkami, jednak już nie będzie wyglądać tak apetycznie. Jest jeden sposób, aby uratować wypiek przed taką gafą.

Podczas dodawania składników, masę należy wymieszać tylko i wyłącznie do ich połączenia się. Im dłuższy czas mieszania tym większe prawdopodobieństwo, iż wypiek będzie nieudany. Dzieje się tak, gdyż podczas mieszania do masy twarogowej dostają się pęcherzyki powietrza, które spowodują, że ciasto podczas pieczenia urośnie, ale i popęka. Wystarczy zamieszać do połączenia składników, a następnie przełożyć twaróg do formy.
 

sernik przepis
Pixabay
Newsy
Przepis na przepyszny i tani sernik. Robi się w mig. Niebywałe połączenie smaków
Naszła cię ochota na puchaty, delikatny sernik! Wypróbuj przepis na to pyszne i lekkie ciasto!

Jeżeli jesteś zmęczona pieczeniem drożdżówek i znudziły ci się ciężkie, maślane ciasta to znaczy, że czas na zmiany! Wypróbuj przepis na puchaty i lekki sernik bez spodu – jest przepyszny! Uniwersalne ciasto Sernik można zrobić na wiele sposobów, z różnych rodzajów sera i z rozmaitymi dodatkami. Możemy wykorzystać tradycyjny twaróg lub już gotowy, zmielony biały ser w wiaderku albo serek wiejski czy skyr. Do tego rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy lub orzechy – co kto lubi! Przepis na sernik bez spodu Do przygotowania tego pulchnego sernika potrzebujecie: 1 kg twarogu w wiaderku 1 szklankę cukru 1 saszetkę cukru wanilinowego Pół kostki masła lub margaryny do pieczenia 6-7 średniej wielkości jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Aromat do ciasta Garść rodzynek, żurawiny lub orzechów – jeśli nie lubicie sernika z dodatkami, to pomińcie ten krok Przygotowanie Najpierw musimy przygotować składniki, które będziemy stopniowo wsypywać do miski miksując ciasto. Oddziel żółtka od białek, a w drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Białka ubij na sztywno. W dużej misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku nie przestając miksować. Zmniejsz obroty i zacznij dodawać ser oraz mąkę. Jeśli dodajesz rodzynki, to to jest właściwy moment, aby je wsypać do ciasta! Do masy dodaj ubite białka jajek i zamieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij jej obręcz. Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i wyrównaj za pomocą szpatułki. Następnie włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Gdy sernik się...

Sernik
gotujmy.pl/babeczka35
Newsy
Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Znamy kilka cennych wskazówek
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z zapachem pysznych ciast. Dlatego sernika, króla wśród deserów, nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Domowy sernik to smak nie do opisania. Puszysty, idealnie wilgotny, w którym wyczuwalne są słodkie rodzynki, aromatyczne bakalie a także zapach wanilii. Sernik kochają wszyscy. Nawet ci na diecie, ponieważ można go przyrządzić również w wersji light. Historia króla wśród ciast Historia tego smacznego deseru sięga czasów starożytnych. Grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sernikowi. Była to jedna z pierwszych książek kulinarnych. Serniki były również znane starożytnym Rzymianom. Wtedy sernik znany był pod nazwą libium. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, sernik stał się popularny również w Europie. Najbardziej znany nam sernik, to sernik „wiedeński”, który pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Wyróżnia się wyczuwalną w smaku, dużą ilością aromatycznych bakalii.   Idealny sernik Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, ale nie jest to trudne zadanie. Proste porady pomogą ci w upieczeniu tego pysznego ciasta. Przede wszystkim ważny jest ser - biały twaróg. Najlepiej tłusty lub półtłusty. Nigdy nie może być suchy. To właśnie od tego składnika zależy konsystencja sernika oraz jego smak. Należy zmielić go minimum dwukrotnie. Możemy to zrobić maszynką do mięsa. Dzięki temu ser będzie miał idealną konsystencję bez niepotrzebnych grudek. Uważajcie na ilość mąki. Do sernika używajcie tylko przesianej, napowietrzonej mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Jeśli wsypiecie za dużo sypkich składników do masy, sernik może się kruszyć. Dlatego tak ważny jest umiar. Najlepsza śmietana do sernika to kremówka o zawartości 30% tłuszczu. Wtedy nasz sernik wyjdzie bardzo delikatny w smaku. Pamiętajmy o dobrej jakości jajkach. Na każdy kilogram sera należy dodać 3. Najlepiej w postaci ubitej, która spulchnia...

sernik
Gotujmy.pl/Babeczka35
Przepisy
Ten sernik pochwali nawet twoja teściowa. Jest wyjątkowo lekki i aksamitny
Sekretem tego sernika jest dodatek w postaci pysznych pierniczków w czekoladzie. To właśnie one nadają mu wyjątkowy smak.

Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.   Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis.  Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką Składniki na masę serową  1kg sera (najlepiej w wiaderku)  5 jajek w rozmiarze L lub XL  1 szklanka cukru  1 cukier waniliowy  2 budynie waniliowe  150g masła  olejek pomarańczowy według uznania  Składniki na piankę  200ml śmietanki kremówki 30%  cukier puder  2 kopiaste łyżki mleka w proszku  1 płaska łyżka żelatyny  3 łyżki gorącej wody  Dodatkowo:  400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie  50g mlecznej czekolady  Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika.  Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy...

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....