Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Newsy

Polacy nagminnie dodają to do schabowych. Tym składnikiem nieświadomie trujecie siebie i swoją rodzinę

Większość osób niestety nie zdaje sobie sprawy z tego, że przyprawy mogą być trujące. Jeśli w waszych potrawach nagminnie pojawia się tak zwana „jarzynka” to macie ogromny problem.

Większość osób nie czyta etykiet przypraw zakładając, że ich skład stanowią tylko i wyłącznie rozdrobnione i ususzone warzywa oraz zioła. To ogromny błąd. Okazuje się, że większość z nich zawiera mnóstwo substancji konserwujących i ulepszaczy. Na czele stoi popularna „jarzynka”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które przyprawy niszczą wasze zdrowie?

Nie ulega wątpliwości, że bez przypraw potrawy byłyby mdłe i niedobre. Tak naprawdę nie miałyby żadnego wyrazu. Ich używanie wydaje się więc konieczne i zasadne. Okazuje się jednak, że dla własnego bezpieczeństwa niektóre mieszanki powinniście omijać naprawdę szerokim łukiem.

„Jarzynka” odbiera wam zdrowie

Choć „jarzynka” to przyprawa, która w założeniu miała stanowić mieszankę suszonych warzyw, ziół i soli, w rzeczywistości ma niewiele wspólnego z tymi naturalnymi składnikami. Czytając etykietę możecie przeżyć szok. Większość produktu stanowią barwniki, cukier oraz substancje wzmacniające smak i zapach, między innymi glutaminian sodu i inozynian disodowy. 

Glutaminian sodu znajdziecie nie tylko w „jarzynce”, ale również chipsach, zupkach chińskich i innych niezdrowych przekąskach. W dużej ilości powoduje migreny i wzdęcia. Jeśli więc nagminnie dodajecie go do rosołu lub kotletów schabowych natychmiast przestańcie.

Chili sprzyja rozwojowi nowotworów

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że chili może powodować spustoszenie w organizmie i sprzyjać rozwojowi nowotworów skóry. Wszystko przez zawartą w nim kapsaicynę. To smutna wiadomość dla wszystkich, którzy uwielbiają pikantne potrawy. 

Pieprz szkodzi w nadmiarze

Choć z pewnością wielu z was jest zaskoczonych tą informacją, pieprz spożywany w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na wasz organizm. Oczywiście dodanie go do zupy, sałatki, mięsa czy sosu nie jest niczym złym, należy jednak pamiętać, by nie przesadzić. Bowiem pieprz może szkodzić waszej wątrobie i podrażniać przewód pokarmowy. Jego ograniczanie zaleca się szczególnie osobom cierpiącym na choroby nerek.

Kminek i bazylia mogą mieć negatywny wpływ na wątrobę

Ziemniaczki, kapusta, tłuste mięso, sałatka, zupa, a nawet sos - często nie wyobrażamy sobie tych dań bez dodatku kminku. Przyprawa nie tylko wzbogaca ich smak, ale również zapobiega wzdęciom i działa moczopędnie. Tak naprawdę o ile używacie jej z rozwagą - nic wam nie grozi. Jednak w zbyt dużych ilościach może szkodzić waszej wątrobie, a nawet zaburzać działanie chemioterapii u chorych na raka.

Podobnie w przypadku bazylii. Bez względu na to czy używacie świeżej czy suszonej nie powinniście przesadzać z jej ilością. Wasza wątroba bardzo nie lubi tego zioła.

Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw
Pixabay
Newsy
Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw
Uważajcie na żywność z tym składnikiem! 

Dzisiaj wiele produktów zawiera szkodliwe składniki, które producenci dodają, aby przedłużyć ich świeżość, poprawić wygląd lub nasycić smak. Chociaż spełniają swoje zadanie i sprawiają, że jedzenie jest dłużej zdatne do spożycia, a także posiada bardziej kuszący, intensywny smak, ich wpływ na wasze zdrowie nie jest obojętny. Eksperci stale pracują nad badaniami szkodliwej chemii dodawanej do żywności. Których składników należy szczególnie unikać? Szkodliwa chemia w żywności W produktach, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych czy w żywności gotowej, często znajdują się: barwniki konserwanty wzmacniacze smaku Te ostatnie oznacza się symbolem „E” i liczbą, np. (E 625). Znajdziecie je w bardzo wielu produktach takich jak parówki, konserwy rybne lub mięsne, chipsy, sosy oraz dania błyskawiczne. Jest ona jednak obecna także w popularnej przyprawie, którą bardzo często dodaje się do dań kuchni polskiej. Jarzynka niekorzystna dla zdrowia Jarzynka, czyli popularna, bardzo słona przyprawa typu Kucharek czy Vegeta zawiera duże ilości glutaminianu sodu, który jest słynnym wzmacniaczem smaku. Składnik ten obecny jest również w kostkach bulionowych czy bazach rosołowych w formie płynu czy żelu. Czym tak naprawdę jest glutaminian sodu i co może powodować? To aminokwas, który znajduje się w dużych ilościach zwłaszcza w gotowej, przetworzonej żywności. Glutaminian sodu to inaczej E621, czyli sól jednosodowa kwasu glutaminowego. W przemyśle żywnościowym wytwarza się go syntetycznie w procesie fermentacji białek. Częste spożywanie powoduje ryzyko występowania ataków astmy czy pokrzywki, czyli silnych reakcji alergicznych. Powiązany jest także z częstymi bólami głowy lub brzucha.  Nie został on przebadany pod kątem wpływu na płód u...

domowa vegeta
Adobe Stock
Newsy
Tą zdrową i naturalną domową vegetą doprawisz każdą zupę. Jej zrobienie jest bajecznie proste i tanie
Trudno wyobrazić sobie życie bez przypraw. Szczególnie, jeśli lubimy zjeść smacznie i z pomysłem. Kupne mieszanki może zastąpić zrobiona w domu vegeta. Przyda się do wielu dań!

Niektóre kuchnie świata nie mają racji bytu bez przypraw. Aromatyczne Indie, pikantny Meksyk czy wyraziste Węgry bazują na różnego rodzaju mieszankach. Bez nich charakterystyczne lokalne dania nie smakowałyby tak samo. Trochę o przyprawach Przyprawy są nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Mogą poprawiać walory smakowe, zapachowe, jak i wizualne. Niektóre zmieniają nawet ich kolor, jak kurkuma czy szafran. W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Często pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo. Przyprawy przede wszystkim pozwalają zróżnicować pożywienie. Szczególną rolę odgrywają w kuchni obszarów tropikalnych, gdzie warunki klimatyczne zazwyczaj osłabiają apetyt i nierzadko zaburzają trawienie. V jak vegeta Vegeta to nie tylko bohater kreskówki. Kulinarnie kojarzy się z niebieską etykietą oraz mieszanką przypraw i warzyw produkowaną przez firmę Podravka. W skład wszystkim nam znanej Vegety wchodzą sól, suszone warzywa, glutaminian sodu, cukier, skrobia kukurydziana, witamina B2. Produkt został wymyślony w laboratoriach Podravki w 1959 r. Na początku wypuszczono go na rynek jugosłowiański, pod nazwą Vegeta 40 . Produkt zdobył w stosunkowo krótkim czasie ogromną popularność. Na polski rynek Vegeta trafiła w latach 70.  Domowa jarzynka Jeśli nie przepadasz za słonym smakiem oryginalnej Vegety, mamy dla ciebie propozycję. Sól i pieprz nie zawsze wystarczą do zupy. A domowa przyprawa jest bardzo prosta i szybka do sporządzenia. Potrzebujecie dosłownie kilku rzeczy - suszoną włoszczyznę i przyprawy. Składniki na domową wersję vegety: 100 g suszonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) 3...

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Adobe Stock
Newsy
Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Chociaż dietetycy regularnie przestrzegają przed nadmiarem soli czy cukru, jest jeden składnik, który szkodzi znacznie bardziej niż one.

Sól to składnik, którego powinno się unikać w nadmiarze – może on prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, a także do gromadzenia się wody w organizmie. Istnieje jednak substancja, na którą powinniście uważać jeszcze bardziej. Glutaminian sodu - czy jest szkodliwy? Glutaminian sodu (E621) to tzw. sól sodowa kwasu glutaminowego. Stosowany jest jako wzmacniacz smaku, który często znajduje się w żywności wysoko przetworzonej, warzywach w puszce, zupkach błyskawicznych czy przetworzonych produktach mięsnych. W czym jeszcze jest glutaminian sodu? Bardzo często występuje w potrawach i produktach azjatyckich. Chociaż glutaminian sodu nie został zakazany na terenie Unii Europejskiej i jest on teoretycznie uznawany za bezpieczny, może wywoływać szereg typowych objawów, zwłaszcza przy częstym spożywaniu w dużych ilościach. Nazywane są one „syndromem chińskiej restauracji”.  Syndrom chińskiej restauracji - objawy Do objawów, które mogą występować przy nadmiernym i zbyt częstym spożywaniu produktów z glutaminianem sodu należą: ból głowy mdłości ból w klatce piersiowej przyspieszone bicie serca fale gorąca (na twarzy czy kończynach) drętwienie/mrowienie niektórych części ciała Objawy te są znacznie bardziej uciążliwe niż te tradycyjne, których doświadcza prawie każdy po zjedzeniu czegoś ciężkostrawnego. Ciekawe badanie na temat wpływu glutaminianu sodu przeprowadził dr. Ho Man Kwoka i to jeszcze w latach 60.! Badacz analizował objawy, które zaczęły mu doskwierać, kiedy często stołował się w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Wśród najczęstszych objawów wymienił drętwienie karku, które przechodziło w drętwienie ramion, barków i pleców. Naukowiec odczuwał także...

Najlepsza przyprawa do mielonych. Idealna do doprawienia kotletów  mielonych i pulpetów
Pixabay
Newsy
Najlepsze przyprawy do mielonych. Idealne do doprawienia kotletów mielonych i pulpetów
Przyprawy do mielonych to nie tylko sól i pieprze. Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli użyjecie odpowiednich ziół do doprawienia mięsa. Najlepsze zioła i przyprawy do mielonych kotletów to m.in. pietruszka, tymianek i czosnek. Co jeszcze?

Doprawiacie masę do mielonych przyprawami innymi niż sól i pieprz? Jeśli nie używacie żadnych innych przypraw do kotletów mielonych, wiele tracicie. Warto sięgnąć po zioła, by doprawić mielone i podbić ich smak. Wyjaśniamy, jakie są najlepsze przyprawy do mięsa mielonego. Zacznijcie dodawać je do pulpetów i kotletów. Domownicy będą zachwyceni! Przyprawy do mielonych Tradycyjnie do mięsa na kotlety mielone dodaje się jedynie cebulę , sól i pieprz. Nie oznacza to jednak, że to właśnie najsmaczniejsza wersja kotletów mielonych! Spróbujcie dodać te przyprawy do masy na kotlety lub pulpety, a totalnie odmienicie to klasyczne danie. Najlepsze przyprawy do kotletów mielonych i pulpetów to: Tymianek – świeży lub suszony Majeranek – dodawany do wielu innych mięs pieczonych, sprawdzi się tez w kotletach Świeża natka pietruszki- wzbogaca danie do potężną dawkę witaminy C i dodaje kotletom świeżości Świeży koperek- delikatny w smaku, a dobrze podkręcający aromat mięsa mielonego. To tez sposób na przemycenie witamin do posiłku Siekany czosnek – jeśli lubicie kotlety mielone z dużą ilością cebuli, zakochacie się w tej propozycji To wszystko bardzo klasyczne pomysły na wzbogacenie smaku kotletów mielonych bez jego dominacji. Przyprawy te tylko dodają dodatkowych nut smakowych, a nie dominują nad całym daniem. Ciekawe przyprawy do mięsa mielonego Jeśli szukacie przypraw, które naprawdę będzie czuć i które naprawdę zapanują nad smakiem kotletów mielonych oraz jeśli jesteście odważni w kuchni, spróbujcie doprawić mięsa mielone jeszcze innymi dodatkami: Świeża mięta – często podawana do mięsa w krajach arabskich, niesamowicie odświeża danie. Szczególnie smaczne w pulpetach Nasiona kolendry -...