Eksperci radzą, żeby nie kupować takich produktów. Polacy robią to masowo
Własne
Newsy

Polacy masowo kupują żywność z kończącym się terminem ważności. Eksperci ostrzegają

W poszukiwaniu oszczędności wielu Polaków sięga po produkty z kończącym się terminem ważności. Czy to aby na pewno zdrowe?

Wielu z nas poszukuje sposobów, by zaoszczędzić. Najwięcej domowych funduszy pochłania jak wiadomo jedzenie. Czy da się na nim jakoś zaoszczędzić?

Chcąc to zrobić, wielu Polaków zaczęło sięgać po produkty z kończącym się terminem ważności. Dietetycy z USA kategorycznie jednak przed tym ostrzegają. Dlaczego? Ponieważ część z tych produktów może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Zacznijmy jednak od wyjaśnienia dwóch podstawowych kwestii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co oznacza termin „należy spożyć do…"?

Zauważyliście na opakowaniu napis „należy spożyć do…"? Jest to informacja, w której producent żywności wskazuje termin przydatności do spożycia: dzień, miesiąc, rok.

Jeśli ta data minie, jedzenie nie będzie się już nadawało do spożycia, ponieważ straci swoje walory smakowe lub po prostu się zepsuje.

Co oznacza, że „najlepiej spożyć przed końcem..."?

Sformułowanie „najlepiej spożyć przed końcem..." wskazuje klientowi na datę minimalnej trwałości produktu. Gdy będziemy go prawidłowo przechowywać, nawet do podanego na opakowaniu terminu, nasze jedzenie będzie nadawało się do spożycia (a nawet miesiąc po wskazanym na opakowaniu terminie). Zwykle oznaczenia takie widnieją na takich produktach, jak kawa, herbata czy makaron. 

Tych produktów lepiej nie jeść po upływie terminu ważności

Istnieje pewna grupa produktów, które po przeterminowaniu mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chodzi m.in. o produkty mleczne, takie jak np. jogurt a także mięsa, jajka i ryby.

Tych produktów z krótkim terminem ważności lepiej unikać:

  • Awokado - nie kupujcie przejrzałych ani tym bardziej nadgniłych owoców, bo mogą wam zaszkodzić.
  • Myte sałaty w opakowaniach. Opakowania z krótkim terminem ważności mogą zawierać zgniłe kawałki warzyw, które mogą powodować zatrucia.
  • Jogurty - na nie też uważajcie. Zwłaszcza, gdy mają w środku owoce, które z uwagi na swoją kwaskowość, mogą zamaskować fakt, że jogurt jest już zepsuty.
  • Mleko - jeśli po otwarciu mleka czujecie nieprzyjemny zapach, lepiej go nie pijcie.
  • Paczkowane pieczywo może zawierać trudną do zidentyfikowania pleśń.
  • Kupujecie jajka na promocji? Sprawdźcie w domu czy takie jajko jest świeże wykonując test ze szklanką wody.
Zobacz także
Producenci usuwają datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?

Producent usuwa datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy

Spożywczy „second hand" - czy to bezpieczne?

W wielu miejscach naszego kraju działają już swojego rodzaju spożywcze „second handy". Znajdziecie w nich m.in. stoiska z zaskakująco tanią żywnością.

Przykładowo: 

  • półlitrowy jogurt kosztuje złotówkę (regularna cena w sklepie to ok. 8 zł)
  • możecie też kupić śmietanę za 50 groszy (cena w sklepie wynosi ok. 2 zł)
  • paczka salami kosztuje 1,50 zł (cena w sklepie to ok. 5 zł)

Dlaczego jedzenie jest tam takie tanie? Dziennikarka portalu gazeta.pl wybrała się na targ i zapytała jednego ze sprzedawców, dlaczego jest na nim tak tanio. Ten niestety milczał, ale za to odpowiedział jej inny klient, który akurat robił obok zakupy:

- Niech pani spojrzy na datę - powiedział.

Większość produktów dostępnych w takich miejscach na bazarach jest po terminie przydatności lub tuż przed jego upłynięciem. Nie wszyscy sprzedawcy działają jednak uczciwie. Dziennikarka gazety.pl była świadkiem pewnej niepokojącej sytuacji - jeden z klientów chciał kupić colę (dwulitrowa butelka kosztowała tylko złotówkę) i zapytał sprzedawcę czy towar jest w terminie, na co ten odpowiedział mu, że tak. Kiedy klient sprawdził datę na opakowaniu, okazało się, że towar jest od trzech miesięcy przeterminowany.

Równie niepokojące jest to, że na straganach leżą produkty z napuchniętymi wieczkami, np. jogurty czy śmietana, a na stoiskach z wędlinami czuć nieprzyjemny zapach. 

Wydawać by się mogło, że w takich miejscach zaopatrują się jedynie emeryci, ale to nieprawda. Przychodzą tu też młodzi ludzie czy rodziny z dziećmi, które wcale nie wyglądają, jakby im czegoś brakowało:

- W żadnym sklepie nie znajdę taniej, a parę groszy więcej zawsze się przyda - powiedział pan Tadeusz.

- Sklep i tak musiałby to wszystko niedługo wyrzucić, a tak jeszcze ktoś na tym skorzysta - tłumaczy jedna ze sprzedawczyń. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl, metrowarszawa.gazeta.pl

lodówka
Adobe Stock
Newsy
Polacy marnują 9 mln ton jedzenia rocznie! Pamiętajcie, te produkty można jeść po terminie ważności
Marnowanie żywności jest wymierną stratą nie tylko dla portfela, a także dla środowiska. Niestety w Polsce marnuje się go całkiem sporo. Nie tylko wynika to z przeszacowania swoich możliwości, ale również przed obawą skonsumowania produktu na granicy lub po terminie ważności.

Jakie produkty można jeść, po upływie podanego czasu na opakowaniu? Należy tutaj rozróżnić dwa określenia. „Najlepiej spożyć przed” określa tak zwaną datę minimalnej trwałości, a nie ostatecznej. Jest stosowany przy produktach, które nawet „po terminie” nie ulegają zepsuciu, a jedynie może zmienić się ich konsystencja, kolor, smak bądź zapach.   „Najlepiej spożyć do” jest już zupełnie inną sprawą. Określa termin do spożycia, po upływie którego zjedzenie produktów, może wywołać niebezpieczne konsekwencje zdrowotne. Dany produkt powinien być spożyty najpóźniej w dniu upływu terminu ważności. Produkty, które można spożyć po upływie terminu ważności Do produktów „bezpiecznych” po określonym czasie, zdecydowanie można zaliczyć rzeczy suche, takie jak makaron, ryż, kasze, mąki, płatki, cukier czy sól. Należy je wówczas przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, bez dostępu do wilgoci. Jedynym możliwym zagrożeniem tych produktów, mogą być mole spożywcze. Wówczas najlepiej takie produkty jest przechowywać w szklanych opakowaniach. Kawa i herbata Ten towar nie jest wieczny, ale należy do produktów, które we właściwych warunkach można przechowywać dość długo. W szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez dostępu do wilgoci, nawet po kilku latach po upływie wyznaczonego terminu nadal będą zachowywały swój smak i aromat. Jedynym minusem może być delikatnie gorzki smak, który nie zaszkodzi w ostateczności zdrowiu. Pieczywo O ile na chlebie czy bułkach nie pojawią się ślady pleśni, to tyle można je spokojnie spożywać. Jednak pieczywo szybko wysycha, jeśli nie jest odpowiednio przechowywane. Zamiast wyrzucać wysuszony chleb, można z niego zrobić bułkę tartą, która...

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Każdy z produktów spożywczych ma ostateczną datę spożycia. Jedzenie po terminie często ląduje w koszu z obawą przed zjedzeniem. Coraz częściej pojawiają się pytania odnośnie ich spożycia.

Z każdym rokiem ludzie marnują coraz więcej żywności. Liczby są dość przerażające, gdyż ilość wyrzucanego jedzenia osiąga holendarne wyniki. Taka sytuacja w głównej mierze rodzi się z nieplanowanych zakupów oraz przekroczenia daty spożycia danego produktu.  Przyczyny marnowania żywności Zjawisko marnowania żywności z każdym rokiem coraz bardziej niepokoi. W śmietnikach lądują ogromne ilości pożywienia. Do takich sytuacji dochodzi w głównej mierze poprzez: przekroczenie terminu ważności, nieodpowiednie przechowywanie żywności, nieplanowane i zbyt duże zakupy, artykuły spożywcze o niewłaściwej jakości, czy zbyt duże porcje przygotowanych posiłków. Poprzez nieświadome działania ludzi w kwestii żywności, dochodzi do wielu poważnych konsekwencji zarówno na polu ekologicznym, jak i ekonomicznym bądź społecznym. Każde z nich odciska poważne piętno.  Jedzenie produktów po terminie Wiele osób po znalezieniu swoich wśród swoich zasobów produktu po upływie wskazanej dacie ważności, wyrzuca daną rzecz bez namysłu do kosza. Jest również grupa ludzi, która skrupulatnie przygląda się artykułowi spożywczemu i po analizie zapachu czy smaku, postanawia go spożyć. Pierwsza grupa rezygnuje z takiej żywności z obawy przed zatruciem, jednakże jednocześnie przyczynia się do marnowania żywności. Na każdym opakowaniu znajdują się dwa sformułowania, które określają czas ważności. „Należy spożyć do” To jeden z dwóch terminów pojawiających się na opakowaniu produktów spożywczych. Oznacza, iż artykuł z tym oznaczeniem po upływie danej daty nie nadaje się już do spożycia. Znajduje się on najczęściej na mniej trwałych rzeczach, dlatego też powinny być one kupowane z rozsądkiem, by nie marnować...

jedzenie po terminie ważności
AdobeStock
Newsy
Co oznaczają daty ważności na opakowaniach? Te produkty możecie jeść nawet 5 lat po terminie
Czy zawsze wyrzucacie jedzenie, gdy widzicie, że upłynął już termin podany na opakowaniu? Niepotrzebnie! Sprawdźcie, które można jeść jeszcze długo po terminie.

Nawet dziecko wie, że gdy jedzenie brzydko pachnie, dziwnie wygląda, a co gorsza jest pokryte pleśnią, to absolutnie nie wolno go jeść. Są jednak takie produkty, które nadają się do zjedzenia nawet kilka lat po upływie terminu przydatności do spożycia! Jak to możliwe? I czy jest to bezpieczne? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu. Co oznaczają daty podane na opakowaniach? Co roku w Polsce marnują się tony żywności. Polacy kupują mnóstwo jedzenia i często nie są w stanie go zużyć zanim się zepsuje. Każdego miesiąca tracicie średnio 50 złotych przez wyrzucanie żywności! Produkty szybko psujące się, takie jak mięso, warzywa czy owoce, niestety zwykle nie nadają się kompletnie do zjedzenia nawet dzień po przekroczeniu daty podanej na opakowaniu. Ale co w przypadku na przykład kaszy albo makaronu? Osoby zaangażowane w ruch „zero waste” (przeciwko marnowaniu żywności) zwracają uwagę na to, że wyrzucanie jedzenia jest bardzo na rękę producentom artykułów spożywczych. W końcu często nikt nawet nie sprawdza, czy jedzenie w opakowaniu nadal nadaje się do zjedzenia. Patrzycie pewnie na podaną datę i od razu wyrzucacie. Nic dziwnego – nikt nie chce ryzykować zatruciem pokarmowym! Daty na opakowaniach Jednak część produktów jest jak najbardziej jadalna jeszcze jakiś czas po upływie daty ważności. Nawet kilka lat! Ważne jest dokładne czytanie etykiet, ponieważ różnica tkwi w słowach, które podane są obok daty na opakowaniu. Wiecie, o co chodzi? Termin przydatności do spożycia – taki napis znajdziecie na opakowaniach zawierających mięso, sery czy nabiał. Informuje o tym, do kiedy można bezpiecznie zjeść zawartość. Jeśli zdecydujecie się spożyć taki produkt po terminie podanym na opakowaniu, to wówczas producent nie odpowiada za dolegliwości ze strony waszego układu pokarmowego. Data minimalnej trwałości – tak...

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
Myśleliście, że to dokładnie to samo? Oj nie, różnica jest ogromna! Zwracajcie na to uwagę!

Wiedzieliście, że data przydatności do spożycia to coś zupełnie innego niż data ważności? Zwracajcie uwagę na to oznaczenie na produktach spożywczych, możecie wyciągnąć z niego cenną informację na temat produktów. Jeśli nie znaliście do tej pory różnicy być może niepotrzebnie wyrzuciliście wiele produktów spożywczych… Nie popełniajcie już więcej tego błędu! Różnica między datą ważności, a data przydatności do spożycia Nie jesteście sami jeśli do tej pory myśleliście, że data przydatności do spożycia to to samo, co data ważności. Sądzi tak wielu konsumentów! Wyjaśniamy podstawową różnicę między tymi dwiema datami. Data przydatności do spożycia – znaczenie Jeśli na danym produkcie spożywczym widnieje napis „data przydatności do spożycia”, producent gwarantuje, że do tej daty nie będzie żadnych zmian w jakości produktu. Dany produkt nie zmieni zawartości witamin, koloru, smaku. Jeśli data zostanie przekroczona, dany produkt może zostać dalej bezpiecznie jedzony . Musicie zaufać sobie i zdecydować, czy chcecie go jeść, ale nie jest to przeciwwskazane. Produkty, na których opakowaniach zobaczycie datę przydatności do spożycia: Kasza Makaron Mąka Czekolada Orzechy Wszystkie przyprawy i sypkie produkty Data ważności produktu – co to znaczy? Datę ważności produktu znajdziecie zazwyczaj na produktach, które szybciej się psują. Często będzie ona oznaczona jako „należy spożyć do”. Raczej nie ryzykujcie i nie jedzcie produktów, które przekroczyły tę datę. Takie produkty to: Jogurty Sery Ryby Mleko Nabiał Twarożki i serki wiejskie Jednodniowe soki Czy można sprzedawać produkty po dacie ważności lub przydatności do spożycia? To też wyróżnia te...