
Sezon na bób trwa w najlepsze, ale wielu omija go na straganach. Wszystko dlatego, że zrażają się jego smakiem po nieodpowiednim przygotowaniu. Zróbcie go w ten sposób, a w końcu wam posmakuje i będziecie jedli go na kilogramy.
Jak jeść bób - ze skórką czy bez?
Olbrzymia ilość Polaków nawet nie zastanawia się nad tym zagadnieniem, tylko od razu obiera bób ze skórki. Inni miłośnicy tego warzywa zastanawiają się za to za każdym razem, czy bób można jeść z łupinami.
Odpowiedź może mocno zaskoczyć, gdyż skórka bobu jest jadalna, a do tego nawet zdrowsza, niż sam miąższ. To właśnie w niej znajduje się cenny błonnik, który reguluje procesy trawienne i dba o prawidłową pracę jelit.
Co więcej, bób ze skórką ma niższy indeks glikemiczny, co jest szczególnie ważne dla diabetyków i osób chorujących na insulinooporność. Oprócz tego, jedzenie bobu ze skórką po prostu nasyci nas na dłużej. Jeśli więc do tej pory zawsze wyrzucaliście te cenne łupinki, nigdy nie popełniajcie już tego błędu, bo tylko tracicie ich pełny potencjał.
Czy można jeść surowy bób?
To kolejne częste pytanie, które zadają sobie klienci stojący przed stoiskiem z bobem. Odpowiedź jest jednak zaskakująca, gdyż młody bób jest przepyszny na surowo i w takiej formie ma najwięcej dobroczynnych najwięcej składników odżywczych.
Jeśli więc dostaniecie na ryneczku świeżutkie ziarenka bobu, nie zawracajcie sobie głowy gotowaniem, bo podczas obróbki termicznej ilość witamin i minerałów spada nawet o 40%.
Kto nie powinien jeść bobu ze skórką?
Choć jedzenie bobu ze skórką to świetny wybór dla brzucha i kieszeni, to niestety nie każdy może się na to zdecydować. Skórki bobu, szczególnie tego nieco starszego, mogą być trudne do przeżucia oraz do późniejszego strawienia, dlatego z takiego posiłku powinny zrezygnować osoby mające problemy trawienne.
Drugą grupą, której całkowicie odradza się jedzenie bobu, zarówno ze skórką, jak i bez są osoby cierpiące na dnę moczanową lub artretyzm. Wszystko za sprawą znajdujących się w tym produkcie puryn, które zwiększają produkcję kwasu moczowego.