Wbrew pozorom rosół jest prosty w przygotowaniu. O jego wyjątkowości świadczy odpowiednia ilość warzyw, dobór mięsa lub dodane zioła. Wokół rosołu toczą się dyskusje, czy pominięcie lubczyku w wywarze jest profanacją? 

Wszyscy znają sałatkę jarzynową, kotlety schabowe czy rosół, ale co dom to inny przepis. Każdy ma swój patent na ulubione dania, czy jest to dodanie jakiegoś składniku czy zmiana sposobu obróbki. W tym kontekście Polacy lubią sprzeczać się o wykonanie tradycyjnych dań. Przykładem dyskusji może być pytanie, czy powinno dodawać się lubczyk do rosołu? Pominięcie jej to według wielu profanacja. 

Lubczyk uznawany jest za afrodyzjak 

Lubczyk to smakowita i zdrowa alternatywa dla płynnej przyprawy typu maggi. Ma podobny aromat, ale bez zbędnych wzmacniaczy smaku czy dodatkowego cukru w składzie. Ponadto jest uznawany za jeden z afrodyzjaków. To dość naciągana sprawa, jednak najszybciej przez żołądek do serca! Szkoda byłoby nie spróbować. Idealnie więc sprawdzi się podczas walentynkowej kolacji. 

Czy powinno dodawać się lubczyku do rosołu? 

Nie ma dobrego rosołu bez dwóch kluczowych składników, czyli lubczyku i opalanej nad ogniem cebuli! Bulion z dodatkiem lubczyku nabywa wyjątkowego, głębokiego aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób! To zioło doskonale sprawdzi się również w zestawieniu z owocami morza, grzybami, strączkami czy mięsem z dziczyzny, królika bądź jagnięciny. 

Zobacz także:

Dodawanie lubczyku do różnych potraw pozytywnie wpływa na stan organizmu. Działa szczególnie intensywnie, jeśli zostanie dodany pod koniec gotowania. Lubczyk pomaga w trawieniu. Dzięki sporej zawartości polifenoli, pomaga regulować poziom cholesterolu w organizmie. Jest szczególnie wskazany przy stwierdzonej miażdżycy i nieprawidłowym lipidogramie. Poniżej przepis na fantastyczny rosół z lubczykiem! 

Składniki rosołu

  •     porcja rosołowa
  •     3-4 marchewki
  •     2 korzenie pietruszki
  •     pół korzenia selera
  •     por
  •     cebula
  •     4-6 kulek ziela angielskiego 
  •     3-4 listki laurowe
  •     1-2 duże gałązki lubczyku
  •     sól
  •     pieprz
  •     natka pietruszki do posypania

Przygotowanie rosołu

  1. Opłukane mięso włóżcie do garnka, zalejcie około 3 litrami zimnej wody i zagotujcie.
  2. Następnie zdejmijcie szumowinę, dodajcie przyprawy.
  3. Obrane i pokrojone warzywa oprócz cebuli, dodajcie do garnka.
  4. Cebulę podpieczcie na ogniu, przełóżcie do gotującego się bulionu wraz z lubczykiem.
  5. Całość gotujcie na bardzo małym ogniu około 2 godzin.
  6. Podawajcie z makaronem i posypaną natką pietruszki.

Smacznego!