Kobieta z wózkiem na zakupy
Adobe Stock
Newsy

Polacy jedzą to na potęgę. Każdego dnia na własne życzenie niszczą swoje zdrowie

Wiele produktów, które niegdyś uchodziły za źródło witamin, minerałów i cennych wartości odżywczych, dzisiaj stanowi poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. W końcu sami przyznacie, że na rynku coraz trudniej o wysokiej jakości żywność. Nie inaczej jest w przypadku… białego chleba. Jego spożywanie jest naprawdę szkodliwe.

Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w Polsce. To właśnie tu zjada się go aż 36 kilogramów rocznie (dane statystyczne na 1 osobę). Jednak kiedyś nie tylko smakował, ale również był bardzo zdrowy, wykonywany z najwyższej jakości produktów. Na przestrzeni lat wiele się zmieniło. Dzisiaj wszystko jest modyfikowane, nafaszerowane mnóstwem ulepszaczy i chemikaliów, które pozostawiają niemały ślad w naszym organizmie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety wynikające ze spożywania chleba

Burzliwe dyskusje na temat zdrowotności chleba, nie milkną. Niektórzy eksperci wciąż podkreślają, że chleb jest bardzo potrzebny w diecie każdego człowieka. W końcu nie tylko poprawia pamięć i koncentrację, ale również dostarcza dużej ilości białka, minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych. 

Wśród zalet spożywania chleba, niektórzy specjaliści wymieniają także ochronę przed nowotworami układu pokarmowego, uczucie sytości, regulację przemiany materii, ogólne wzmocnienie organizmu oraz pozytywny wpływ na sylwetkę. 

Dlaczego jedzenie białego pieczywa jest niezdrowe?

Z drugiej jednak strony nie brakuje badaczy, którzy twierdzą, że spożywanie białego pieczywa jest bardzo niezdrowe, przede wszystkim z uwagi na wykorzystywaną do jego stworzenia przetworzoną pszenicę.

Bowiem, aby chleb był bardziej wyrośnięty, mięciutki i puszysty, producenci faszerują go chemicznymi spulchniaczami oraz zbożem zawierającym ogromne ilości glutenu. Większość ludzi nie jest w stanie przetworzyć takich dawek, co w efekcie prowadzi do zgagi, biegunki, bóli stawów, a nawet stanów zapalnych skóry.

Chleb pozbawiony wartości odżywczych

Okazuje się również, że użyta do produkcji białego chleba mąka, jest uprzednio pozbawiana wszelkich cennych składników odżywczych. Bowiem takim pieczywem można nakarmić różnego rodzaju zwierzęta hodowlane. Tak powstałe pieczywo ląduje na sklepowych półkach, a ludzie nieświadomie po nie sięgają. W końcu niewiele osób wie, że zostało ograbione z większości błonnika, minerałów i witamin.

Biały chleb to wróg szczupłej sylwetki

Osoby spożywające takie pieczywo będą również przybierać na wadze. Bowiem biały chleb pozbawiony błonnika, to źródło węglowodanów prostych odpowiedzialnych za skoki glukozy we krwi. W praktyce oznacza to, że nawet po zjedzeniu 10 kanapek, będziecie się czuć najedzeni tylko przez chwilę. Po kilkudziesięciu minutach wasz brzuch znowu poprosi o posiłek, a wy będziecie niesamowicie szybko tyć.
 

Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
AdobeStock
Newsy
Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
To nie takie oczywiste! Jeden typ pieczywa poleca się szczególnie dla osób odchudzających się, ale nie tylko…

Jeśli zapytacie znajomych o sposoby na odchudzanie, pewnie jedną z pierwszych wymienionych przez nich rad będzie: zamieńcie pieczywo z białego na ciemne. Czy to na pewno dobry trop? Mocno się zdziwicie, jak zobaczycie porównanie kaloryczności pieczywa. Niewątpliwie jedyną i skuteczną metodą na odchudzanie jest dostarczanie mniejszej ilości kalorii. Żeby jeść mniej kaloryczne posiłki i chudnąć, warto przestrzegać kilku trików . Czasami niepozorna zamiana produktów może mieć ogromne znaczenie. Jeśli chodzi o pieczywo , nie jest to jednak takie proste. Okazuje się, że ciemne razowe pieczywo niekoniecznie sprzyja odchudzaniu… Jakie pieczywo jeść na diecie? Jeśli chcecie pozbyć się kilku kilogramów, musicie koniecznie zadbać o zmniejszenie kaloryczności diety, ale też zadbać o to, żeby dieta była sycąca. Naturalna wydaje się zamiana pieczywa białego na ciemne, razowe, które jest zdrowsze. Niestety ciemne pieczywo nie jest wcale niskokaloryczne! 100 g białego chleba pszennego dostarcza 258 kcal, a chleb żytni razowy ma już 277 kcal w 100 g. Jeszcze ciekawsza sprawa jest z pieczywem z dodatkiem ziaren. Słonecznik , pestki dyni i inne ziarna to wszystko zdrowe dodatki, które są jednak bardzo kaloryczne. Kolejna sprawa to masa kromki. Jednak kromka białego chleba waży ok. 25 g, dostarcza więc 65 kcal. Kromka chleba żytniego jest cięższa i dostarcza aż 96 kcal. Jeśli zamiast dwóch kromek białego chleba zjecie 2 kromki chleba żytniego razowego, nie schudniecie, a nawet możecie przytyć! Który chleb jest zdrowszy? Nie oznacza to oczywiście, że pszenny chleb jest zdrowszy niż żytni razowy. Chleb z pełnoziarnistej, razowej mąki lepiej syci, jedząc z nim kanapki, zmniejszacie szansę podjadania, prędzej dotrwacie do kolejnego posiłku. Chleb żytni razowy ma też inne zalety: Ma więcej błonnika,...

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
AdobeStock
Newsy
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Nie wykluczajcie go z diety
Wiecie, jakie pieczywo jest najzdrowsze i jak je rozpoznać?

Nie od dziś wiadomo, że jednym z obowiązkowych składników zdrowej diety jest pieczywo. Zawiera dużo błonnika i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jak wybrać dobre pieczywo i które w zasadzie jest najzdrowsze? Sprawdźcie! Rodzaje pieczywa Najpierw należy wymienić rodzaje dostępnego w sklepach pieczywa. Najpopularniejszy jest chleb pszenny, ale przecież wybór w piekarniach jest o wiele bardziej szeroki! Dostępne jest takie pieczywo, jak: Chleb pszenny Chleb żytni Chleb razowy Chleb orkiszowy Chleb słonecznikowy Chleb gryczany Pumpernikiel Nie można zapomnieć również o bułkach, które często pieczone są z dodatkiem ziaren, np. pestek dyni, słonecznika, z makiem czy sezamem. Jak wybrać odpowiednie dla siebie pieczywo? Wybór pieczywa uzależniony jest nie tylko od waszych preferencji, ale przede wszystkim stanu zdrowia. Jeśli zależy wam na dużej ilości witamin i błonnika, to wybierzcie chleb razowy. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, żelazo, fosfor, cynk i magnez. Razowe pieczywo jest bardzo polecane dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ jest bardzo sycące i na długo zaspokaja głód. Z kolei osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroba wrzodowa żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy , zdecydowanie powinny unikać razowego chleba. W zaczynie, który stosuje się do pieczenia takiego pieczywa, znajduje się kwas mlekowy i octowy, które działają drażniąco na błonę śluzową żołądka, przełyku i jelit. W takim wypadku lepiej zdecydować się na delikatne pieczywo pszenne. Jeżeli zaś cierpicie na celiakię , czyli nadwrażliwość na gluten, to powinniście spożywać jedynie pieczywo gryczane, kukurydziane lub ryżowe. Jak rozpoznać dobrej jakości...

Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych
Adobe Stock
Newsy
Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych
Pachnący i chrupiący chleb to definicja idealnego śniadania. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez tego produktu. Pieczywo to idealne rozwiązanie na posiłek, ale nie tylko. Może spełniać również inne zadania w kuchni, które ułatwiają życie.

Na śniadanie, obiad czy kolację, chleb idealnie wpisuje się w każdy posiłek w ciągu dnia. Można z jego udziałem przygotować wiele szybkich dań, które zaspokoją głód. Poza tym, na rynku jest wiele dostępnych rodzajów danego produktu, dlatego też wszyscy znajdą swojego faworyta. Chleb w diecie Pieczywo to jeden z głównych składników w diecie. Jego odpowiednia wartość odżywcza zależy od wybranego rodzaju chleba, a głównie mąki, z jakiej został wypieczony. Im jaśniejsze pieczywo, tym bardziej oczyszczona mąka i jednocześnie pozbawiona w większości witamin oraz cennych minerałów. Jednak coraz częściej można spotkać dodatek mąki żytniej w składzie, co jest zdecydowanym plusem. Taki składnik zawiera wówczas witaminy z grupy B, mangan czy cynk. Są to dość istotne elementy w diecie.  Rodzaje chleba Każde pieczywo jest inne, a znaczącą różnicą jest metoda wypiekania, a mianowicie czy jest na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. To kluczowa kwestia w odróżnianiu chleba. Świadczy ona również o jego wartościowości. Pieczywo przygotowywane na zakwasie jest bardziej zbite, a także dłużej nadaje się do spożycia. Natomiast wypiek z dodatkiem drożdży jest lżejsze i szybsze w przyrządzeniu. W sprzedaży na sklepowych półkach można spotkać się z takimi rodzajami pieczywa jak: chleb razowy- wypiekany z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej, jest wypiekany na zakwasie z dodatkiem otrębów, chleb pszenny- jak sama nazwa wskazuje jest wypiekany na bazie mąki pszennej, jest smaczne, ale jednocześnie zawiera najmniej cennych mikroelementów i syci na krótszy czas, chleb orkiszowy, chleb żytni, chleb wieloziarnisty- pieczywo z dodatkiem różnych ziaren. W piekarniach jest szeroki wybór pieczywa, a każdy z nich wyróżnia się odpowiednim...

7951
Własne
Newsy
„Bez chleba się nie najesz”. To zdanie słyszeli wszyscy. Czy powinno się jadać zupy z chlebem?
Do jakich zup podawać chleb, do jakich nie? A jeśli zupa jest podana w chlebie, to czy wypada go jeść? Podpowiadamy jak obchodzić się z chlebem do zupy.

Chleb dodawany do każdej niemal zupy to pozostałość po biednej kuchni staropolskiej. Coś więc było, w powiedzeniu, że zupą bez chleba nie można się najeść. Chleb jedzony był do zup, szczególnie tych „chudszych”, w okresach biedy czy na przednówku. Kromka pieczywa sprawiała, że obiad był bardziej sycący i kaloryczny. Dziś niektórzy do kapuśniaku, krupniku czy grochówki, jedzą nawet chleb posmarowany masłem. Robią tak nie tylko dlatego, że lubią chleb z masłem do zupy, ale także pod to, żeby się bardziej nasycić. Które zupy podawać z chlebem? Warto podawać do zupy chleb zwłaszcza wtedy, gdy uznajemy gęstą, esencjonalną i sycącą zupę, jako danie jednogarnkowe i nie podajemy po niej drugiego dania. W takim przypadku chleb nie tylko poprawi smak, ale sprawi, że zupa stanie się pełnowartościowym daniem obiadowym. Z kolei jeśli po zupie przystąpicie do jedzenia drugiego dania czy nawet deseru, warto ograniczyć objętość i kaloryczność tego pierwszego. Wówczas podajcie symboliczną ilość chleba, tylko dla smaku i zostawcie miejsce na kolejne potrawy. Zupy, do których warto podawać chleb: Żurek Kapuśniak Grochowa Fasolowa Ogórkowa Krupnik Koperkowa Barszcz czerwony Barszcz biały Ziemniaczana Flaki Gulaszowa Nie podawajcie z kolei pieczywa do zup owocowych, rosołu, zupy pomidorowej. Jakie inne pieczywo można podawać do zup? Są takie zupy, do których można i warto podawać inne pieczywo niż chleb. W zakresie podawania chleba do zupy zdania są podzielone wtedy, gdy mówimy o zupach kremach. Tu proponujemy zastosować następujące rozróżnienie: Jeśli zupy mają dodatek przypraw egzotycznych, curry, imbiru, kurkumy, można dodać do nich egzotyczne pieczywo w formie placków indyjskich, albo...