Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w Polsce. To właśnie tu zjada się go aż 36 kilogramów rocznie (dane statystyczne na 1 osobę). Jednak kiedyś nie tylko smakował, ale również był bardzo zdrowy, wykonywany z najwyższej jakości produktów. Na przestrzeni lat wiele się zmieniło. Dzisiaj wszystko jest modyfikowane, nafaszerowane mnóstwem ulepszaczy i chemikaliów, które pozostawiają niemały ślad w naszym organizmie.

Zalety wynikające ze spożywania chleba

Burzliwe dyskusje na temat zdrowotności chleba, nie milkną. Niektórzy eksperci wciąż podkreślają, że chleb jest bardzo potrzebny w diecie każdego człowieka. W końcu nie tylko poprawia pamięć i koncentrację, ale również dostarcza dużej ilości białka, minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych. 

Wśród zalet spożywania chleba, niektórzy specjaliści wymieniają także ochronę przed nowotworami układu pokarmowego, uczucie sytości, regulację przemiany materii, ogólne wzmocnienie organizmu oraz pozytywny wpływ na sylwetkę. 

Dlaczego jedzenie białego pieczywa jest niezdrowe?

Z drugiej jednak strony nie brakuje badaczy, którzy twierdzą, że spożywanie białego pieczywa jest bardzo niezdrowe, przede wszystkim z uwagi na wykorzystywaną do jego stworzenia przetworzoną pszenicę.

Zobacz także:

Bowiem, aby chleb był bardziej wyrośnięty, mięciutki i puszysty, producenci faszerują go chemicznymi spulchniaczami oraz zbożem zawierającym ogromne ilości glutenu. Większość ludzi nie jest w stanie przetworzyć takich dawek, co w efekcie prowadzi do zgagi, biegunki, bóli stawów, a nawet stanów zapalnych skóry.

Chleb pozbawiony wartości odżywczych

Okazuje się również, że użyta do produkcji białego chleba mąka, jest uprzednio pozbawiana wszelkich cennych składników odżywczych. Bowiem takim pieczywem można nakarmić różnego rodzaju zwierzęta hodowlane. Tak powstałe pieczywo ląduje na sklepowych półkach, a ludzie nieświadomie po nie sięgają. W końcu niewiele osób wie, że zostało ograbione z większości błonnika, minerałów i witamin.

Biały chleb to wróg szczupłej sylwetki

Osoby spożywające takie pieczywo będą również przybierać na wadze. Bowiem biały chleb pozbawiony błonnika, to źródło węglowodanów prostych odpowiedzialnych za skoki glukozy we krwi. W praktyce oznacza to, że nawet po zjedzeniu 10 kanapek, będziecie się czuć najedzeni tylko przez chwilę. Po kilkudziesięciu minutach wasz brzuch znowu poprosi o posiłek, a wy będziecie niesamowicie szybko tyć.