Gotowe sosy do mięs: co kryje się w ich składzie?
Adobe Stock
Newsy

Gotowe sosy do mięs: co kryje się w ich składzie?

Wiele osób używa w codziennej kuchni składników, nie będąc świadomymi ich konsekwencji. Takie produkty przyczyniają się do powstawiania różnych chorób czy otyłości. Niestety są one używane przez Polaków nagminnie.

Żyjemy w ciągłym biegu. Są dni, gdy nie mamy nawet czasu na to, by spokojnie pomyśleć, nic więc dziwnego, że próbujemy znaleźć sposoby na ułatwienie sobie życia i zaoszczędzenie czasu. W przypadku jedzenia w sukurs przychodzą gotowe potrawy ze sklepów: zupy, dania, sosy w słoikach i w proszku. Tylko czy naprawdę jest to warte zaoszczędzonych chwil w kuchni?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dziś na obiad?

Odwieczne pytanie, które psuje humor już po przebudzeniu. Kiedy znudzą się nam kanapki, sięgamy po gotowce, żeby szybko uporać się z gotowaniem. Wystarczy wejść do sklepu spożywczego i pomysł na obiad gotowy: w torebce, słoiku, woreczku. Podgrzewamy i zjadamy w biegu. Tak samo szybko jak żyjemy. Przy okazji cieszymy się, że zjedliśmy coś innego niż to, co sami umiemy przygotować od podstaw. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, że takie działanie jest krótkowzroczne.

Zobacz także
Takie jedzenie niszczy kolagen i przyspiesza starzenie. Polacy się tym objadają

Takie jedzenie niszczy kolagen i przyspiesza starzenie. Polacy się tym objadają

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego

Gotowe sosy w słoikach 

Sos arrabiatta, sos boloński, słodko-kwaśny to tylko niektóre gotowe produkty, jakie można znaleźć na sklepowych półkach. W szklanym opakowaniu wyglądają jak domowe, a wraz ze starannie przygotowaną etykietą zachęcają do wrzucenia do koszyka. Wydają się świetnym rozwiązaniem przy braku czasu bądź pomysłu na obiad. Wystarczy je dodać do mięsa czy podgrzać, a danie jest gotowe w zaledwie kilka chwil. 

Sosy instant w proszku 

Innym popularnym produktem są sosy instant w proszku. Wystarczy zawartość opakowania dokładnie rozmieszać z wodą, dodać do naczynia i podgrzać. Wybór sosów z torebek jest ogromny, nic więc dziwnego, że Polacy chętnie po nie sięgają. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby w mig wyczarować „wykwintne" danie.

Niebezpieczne dla zdrowia gotowe sosy 

Gotowe sosy w słoikach lub w proszku rzeczywiście przyspieszają proces gotowania, ale równie szybko... mogą popsuć zdrowie. W swoim składzie zawierają szereg ulepszaczy i dodatków, które mają za zadanie podkręcić smak, a są szkodliwe:

  • olej palmowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • substancje zagęszczające
  • wzmacniacze smaku
  • stabilizatory
  • substancje konserwujące.

To nic innego jak chemiczne dodatki, które przyczyniają się do miażdżycy, chorób serca, zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów czy sprzyjają otyłości. Ich regularne spożywanie nie służy zdrowiu, dlatego zdecydowanie warto je wyeliminować z diety.

Czytaj także:

brzuch, jedzenie
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Ta potrawa powoduje otłuszczenie brzucha. Pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. Tuczy na potęgę
Ciężkie, tłuste jedzenie, prowadzi do zwiększenia masy ciała. Jedna potrawa może być szczególnie niebezpieczna dla osób dbających o linię, które po obfitej porcji mają tendencję do odkładania tłuszczu w okolicy brzucha.

Jedzenie to jedna z największych przyjemności, jakie mamy w życiu. Pyszne posiłki to coś, co zaspokaja kubki smakowe oraz komfort psychiczny. Są idealnym pretekstem do spędzenia miłego czasu w gronie najbliższych. W tym wszystkim należy jednak pamiętać o odpowiednim doborze produktów, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na sylwetkę i odkładać się w postaci tłuszczu w okolicy brzucha. Jedna potrawa jest szczególnie niezalecana dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami czy mającymi tendencję do wzdętego brzucha. Poprzez zawartość pewnych składników, utrudnia proces odchudzania, a co najgorsze - otłuszcza narządy wewnętrzne, co uwidacznia się w postaci boczków. Gluten nie sprzyja płaskiemu brzuchowi  Gluten można spotkać w mąkach oraz produktach z niej wyprodukowanych. Są to białka zawarte w ziarnach zbóż. Znajdują się także w wysoko przetworzonych produktach, jak kostki rosołowe czy niektóre wędliny. Szczególnie jest niebezpieczny dla osób chorujących na celiakię. Jednak zbyt duża jego ilość w codziennej diecie nie chorującego na tę chorobę człowieka, może być powodem wzdęć i bólów brzucha. Zaleca się, aby ograniczyć spożywanie tego składnika na rzecz produktów bezglutenowych, warzyw czy owoców.  Droga na skróty Życie w ciągłym biegu często weryfikuje różne wybory, w tym także te dotyczące przygotowywania posiłków. Będąc na zakupach w markecie można zauważyć, iż w co drugim koszyku znajduje się przynajmniej jeden gotowy produkt. Ludzie mają coraz mniej czasu, a przez to decydują się na zakup pakowanego posiłku, który wystarczy jedynie podgrzać. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, co tak naprawdę kryje się w takim jedzeniu czy słoiku z gotowym sosem. Często dzieje się tak,...

To podobno najlepszy sos do makaronu na świecie. Tylko 3 składniki
Pixabay
Newsy
To podobno najlepszy sos do makaronu na świecie. Tylko 3 składniki
Szybki sos do makaronu to najlepszy sposób na błyskawiczny obiad w środku tygodnia. Nie musicie wcale sięgać po te ze słoika!

Sosy do makaronów to najczęściej szybkie sposoby na obiad, które zaczerpnięte są z kuchni włoskiej. Bardzo często nie wymagają ani wielu składników, ani wysokich umiejętności kulinarnych. Słynny serwis kulinarny Delish.com stworzył zestawienie najlepszych sosów do makaronów: zobaczcie, który wygrał! Kuchnia włoska słynie z najlepszych potraw na świecie, które często bazują na lokalnych, klasycznych składnikach: Oliwie z oliwek Dojrzałych pomidorach Owocach morza Lokalnych włoskich serach (mozzarella, parmezan) Czosnku Ziołach Najlepszy sos do makaronu na świecie Przepis na sos jest autorstwa Marcelli Hazan – popularnej autorki książek kulinarnych, poświęconych najczęściej właśnie kuchni włoskiej („Essentials of Classic Italian Cooking”). Wystarczą zaledwie… trzy składniki, a danie przygotuje się praktycznie samo! Przepis na prosty sos do makaronu na szybko Stworzycie go ze składników, które z pewnością macie w domu. To wyjątkowo ekonomiczna, niedroga w przygotowaniu i prosta metoda na pyszny obiad. Składniki: 2 puszki po 400 g pomidorów całych, obranych ze skórki 1 cebula, obrana i przepołowiona 6 łyżek masła Sposób przygotowania: Wrzućcie wszystko do garnka i gotujcie na wolnym ogniu przez średnio 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wyjmijcie połówki cebuli. Sos połączcie z dowolnym rodzajem makaronu i gotowe! Czytaj też: Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację Makaron z wódką i kremowym sosem pomidorowym. Najlepszy przepis Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z TikToka podbija świat

Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
alien1985/Gotujmy.pl
Newsy
Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
Makarony z prostymi sosami to jedno z dań, po które najczęściej sięgacie, kiedy nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Jak je urozmaicić?

Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów! Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu? Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery. Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów. Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia.  Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu Składniki: 30 dag mięsa mielonego pół puszki kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej papryka słodka oregano bazylia Przygotowanie: Cebulę drobno...

Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku Oto dlaczego lepiej go nie używać
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku. Oto dlaczego lepiej go nie używać
Czasem gdy się spieszymy, zamiast długo gotować wywar z wielu składników, dosmakowujemy zupę czy sos gotowymi dodatkami smakowymi. Są wygodne, ale niezdrowe.

Często dodajecie kostek rosołowych czy innych sypkich mieszanek przypraw do zup? Wygodnie jest je dodać do własnego rosołu, z którego nie jesteście zadowoleni i jednym ruchem dołożyć do niego dużo więcej smaku. Przygotowując sosy, nawet nie musicie mieć bulionu, na którym go zrobicie, wystarczy, że użyjecie kostki rosołowej i baza na sos już jest. Jednak gotowe przyprawy rosołowe to nie jest zdrowy dodatek do dań. Wyjaśniamy, dlaczego są popularne, a jednak nie warto ich używać. Dlaczego kostki rosołowe są w każdym sklepie? To bardzo popularna i wygodna przyprawa. Pozwala szybko doprawić bulion czy sos, bez potrzeby długiego gotowania wieloskładnikowych wywarów. Kostki i inne mieszanki to produkty spożywcze, dostępne na rynku od lat. Nie zostały wycofane jako żywność zagrażająca zdrowiu, jak więc traktować ostrzeżenia, że to przyprawy szczególnie niebezpieczne dla zdrowia? Oczywiście chodzi o nadużywanie tych produktów. To nie jest żywność naturalna, niezawierająca dodatków czy nadmiaru soli. Przygotowanie sosu na kostce bulionowej czy dodanie kostki do zupy, nie spowodują zatrucia czy innych dolegliwości. Jednak opieranie kuchni na tych polepszaczach nie jest zdrowym rozwiązaniem polecanym przez lekarzy i dietetyków. Co zawierają kostki rosołowe i inne gotowe mieszanki? Przyjrzyjmy się jakie substancje zawarte w kostce powodują, że jest ona dodatkiem kuchennym niesprzyjającym zdrowemu odżywianiu: Sól Sól zawarta w kostkach poprawia smak potraw. Jednak nadmiar soli, a w każdej kostce jest jej dużo, nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Nadmiar soli w diecie sprzyja rozwojowi tych chorób: Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Kamica nerkowa Osteoporoza Rak żołądka Otyłość Astma Demencja Tłuszcz W kostkach rosołowych...