Gotowe sosy do mięs: co kryje się w ich składzie?
Adobe Stock
Newsy

Gotowe sosy do mięs: co kryje się w ich składzie?

Wiele osób używa w codziennej kuchni składników, nie będąc świadomymi ich konsekwencji. Takie produkty przyczyniają się do powstawiania różnych chorób czy otyłości. Niestety są one używane przez Polaków nagminnie.

Żyjemy w ciągłym biegu. Są dni, gdy nie mamy nawet czasu na to, by spokojnie pomyśleć, nic więc dziwnego, że próbujemy znaleźć sposoby na ułatwienie sobie życia i zaoszczędzenie czasu. W przypadku jedzenia w sukurs przychodzą gotowe potrawy ze sklepów: zupy, dania, sosy w słoikach i w proszku. Tylko czy naprawdę jest to warte zaoszczędzonych chwil w kuchni?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dziś na obiad?

Odwieczne pytanie, które psuje humor już po przebudzeniu. Kiedy znudzą się nam kanapki, sięgamy po gotowce, żeby szybko uporać się z gotowaniem. Wystarczy wejść do sklepu spożywczego i pomysł na obiad gotowy: w torebce, słoiku, woreczku. Podgrzewamy i zjadamy w biegu. Tak samo szybko jak żyjemy. Przy okazji cieszymy się, że zjedliśmy coś innego niż to, co sami umiemy przygotować od podstaw. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, że takie działanie jest krótkowzroczne.

Zobacz także
Takie jedzenie niszczy kolagen i przyspiesza starzenie. Polacy się tym objadają

Takie jedzenie niszczy kolagen i przyspiesza starzenie. Polacy się tym objadają

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego

Gotowe sosy w słoikach 

Sos arrabiatta, sos boloński, słodko-kwaśny to tylko niektóre gotowe produkty, jakie można znaleźć na sklepowych półkach. W szklanym opakowaniu wyglądają jak domowe, a wraz ze starannie przygotowaną etykietą zachęcają do wrzucenia do koszyka. Wydają się świetnym rozwiązaniem przy braku czasu bądź pomysłu na obiad. Wystarczy je dodać do mięsa czy podgrzać, a danie jest gotowe w zaledwie kilka chwil. 

Sosy instant w proszku 

Innym popularnym produktem są sosy instant w proszku. Wystarczy zawartość opakowania dokładnie rozmieszać z wodą, dodać do naczynia i podgrzać. Wybór sosów z torebek jest ogromny, nic więc dziwnego, że Polacy chętnie po nie sięgają. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby w mig wyczarować „wykwintne" danie.

Niebezpieczne dla zdrowia gotowe sosy 

Gotowe sosy w słoikach lub w proszku rzeczywiście przyspieszają proces gotowania, ale równie szybko... mogą popsuć zdrowie. W swoim składzie zawierają szereg ulepszaczy i dodatków, które mają za zadanie podkręcić smak, a są szkodliwe:

  • olej palmowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • substancje zagęszczające
  • wzmacniacze smaku
  • stabilizatory
  • substancje konserwujące.

To nic innego jak chemiczne dodatki, które przyczyniają się do miażdżycy, chorób serca, zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów czy sprzyjają otyłości. Ich regularne spożywanie nie służy zdrowiu, dlatego zdecydowanie warto je wyeliminować z diety.

Czytaj także:

brzuch, jedzenie
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Ta potrawa powoduje otłuszczenie brzucha. Pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. Tuczy na potęgę
Ciężkie, tłuste jedzenie, prowadzi do zwiększenia masy ciała. Jedna potrawa może być szczególnie niebezpieczna dla osób dbających o linię, które po obfitej porcji mają tendencję do odkładania tłuszczu w okolicy brzucha.

Jedzenie to jedna z największych przyjemności, jakie mamy w życiu. Pyszne posiłki to coś, co zaspokaja kubki smakowe oraz komfort psychiczny. Są idealnym pretekstem do spędzenia miłego czasu w gronie najbliższych. W tym wszystkim należy jednak pamiętać o odpowiednim doborze produktów, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na sylwetkę i odkładać się w postaci tłuszczu w okolicy brzucha. Jedna potrawa jest szczególnie niezalecana dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami czy mającymi tendencję do wzdętego brzucha. Poprzez zawartość pewnych składników, utrudnia proces odchudzania, a co najgorsze - otłuszcza narządy wewnętrzne, co uwidacznia się w postaci boczków. Gluten nie sprzyja płaskiemu brzuchowi  Gluten można spotkać w mąkach oraz produktach z niej wyprodukowanych. Są to białka zawarte w ziarnach zbóż. Znajdują się także w wysoko przetworzonych produktach, jak kostki rosołowe czy niektóre wędliny. Szczególnie jest niebezpieczny dla osób chorujących na celiakię. Jednak zbyt duża jego ilość w codziennej diecie nie chorującego na tę chorobę człowieka, może być powodem wzdęć i bólów brzucha. Zaleca się, aby ograniczyć spożywanie tego składnika na rzecz produktów bezglutenowych, warzyw czy owoców.  Droga na skróty Życie w ciągłym biegu często weryfikuje różne wybory, w tym także te dotyczące przygotowywania posiłków. Będąc na zakupach w markecie można zauważyć, iż w co drugim koszyku znajduje się przynajmniej jeden gotowy produkt. Ludzie mają coraz mniej czasu, a przez to decydują się na zakup pakowanego posiłku, który wystarczy jedynie podgrzać. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, co tak naprawdę kryje się w takim jedzeniu czy słoiku z gotowym sosem. Często dzieje się tak,...

Pijecie taką kawę? Lepiej przestańcie. To grozi poważnymi konsekwencjami
Flickr
Newsy
Pijecie taką kawę? Lepiej przestańcie. Nie dostarczycie organizmowi niczego wartościowego
Nie wszystko, co znajduje się na sklepowych półkach jest dobre dla naszego zdrowia. Tego produktu lepiej się wystrzegać.

Po II wojnie światowej dania i napoje instant szybko zdobyły uznanie zwykłych ludzi. Produkty w proszku, które można przygotować bardzo szybko były (i są do dziś) podstawą żołnierskich posiłków. W polowych warunkach trudno o dostęp do kuchni z prawdziwego zdarzenia, a przecież żołnierze muszą coś jeść. Tak oto właśnie wynaleziono napoje i dania instant, czyli po produkty spożywcze w proszku - najczęściej wystarczy zalać je gorącą wodą i obiad gotowy.  Do dziś chętnie korzystamy z takich rozwiązań, a pierwszymi z brzegu przykładami są zupki w proszku oraz kawa rozpuszczalna. Dostępna jest także od dawna na rynku wersja kawy „dla leniwych”, czyli produkt trzy w jednym - znajduje się w nim kawa rozpuszczalna, mleko w proszku i cukier. Wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe! Ale czy picie takiej kawy jest dobre dla organizmu?  Co znajduje się w kawie 3 w 1? Podstawowe składniki takiej kawy wymieniliśmy już wyżej, jednak lista produktów użytych do jej wyprodukowania jest znacznie dłuższa. I nie napawa ona niestety optymizmem. W kawie „trzy w jednym” znajdziecie takie składniki, jak: utwardzony tłuszcz palmowy syrop glukozowo-fruktozowy emulgatory  regulatory kwasowości aromaty sól Oraz rzecz jasna kawę rozpuszczalną, białka mleka i cukier.  Czy kawa 3 w 1 jest zdrowa? Najczęściej na pierwszym miejscu w składzie tego rodzaju produktów znajduje się cukier, o czym świadczy bardzo słodki smak kawy 3 w 1. Znajduje się w niej też niewiele kawy (ok. 10-15%), co oznacza, że taki napój ma z prawdziwą kawą niewiele wspólnego.  A czy picie kawy 3 w 1 jest zdrowe? Wypita od czasu do czasu wam nie zaszkodzi, jednak lepiej nie spożywać jej regularnie. Zawarte w niej tłuszcze utwardzone przyczyniają się do...

To podobno najlepszy sos do makaronu na świecie. Tylko 3 składniki
Pixabay
Newsy
To podobno najlepszy sos do makaronu na świecie. Tylko 3 składniki
Szybki sos do makaronu to najlepszy sposób na błyskawiczny obiad w środku tygodnia. Nie musicie wcale sięgać po te ze słoika!

Sosy do makaronów to najczęściej szybkie sposoby na obiad, które zaczerpnięte są z kuchni włoskiej. Bardzo często nie wymagają ani wielu składników, ani wysokich umiejętności kulinarnych. Słynny serwis kulinarny Delish.com stworzył zestawienie najlepszych sosów do makaronów: zobaczcie, który wygrał! Kuchnia włoska słynie z najlepszych potraw na świecie, które często bazują na lokalnych, klasycznych składnikach: Oliwie z oliwek Dojrzałych pomidorach Owocach morza Lokalnych włoskich serach (mozzarella, parmezan) Czosnku Ziołach Najlepszy sos do makaronu na świecie Przepis na sos jest autorstwa Marcelli Hazan – popularnej autorki książek kulinarnych, poświęconych najczęściej właśnie kuchni włoskiej („Essentials of Classic Italian Cooking”). Wystarczą zaledwie… trzy składniki, a danie przygotuje się praktycznie samo! Przepis na prosty sos do makaronu na szybko Stworzycie go ze składników, które z pewnością macie w domu. To wyjątkowo ekonomiczna, niedroga w przygotowaniu i prosta metoda na pyszny obiad. Składniki: 2 puszki po 400 g pomidorów całych, obranych ze skórki 1 cebula, obrana i przepołowiona 6 łyżek masła Sposób przygotowania: Wrzućcie wszystko do garnka i gotujcie na wolnym ogniu przez średnio 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wyjmijcie połówki cebuli. Sos połączcie z dowolnym rodzajem makaronu i gotowe! Czytaj też: Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację Makaron z wódką i kremowym sosem pomidorowym. Najlepszy przepis Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z TikToka podbija świat

Jak przygotować aksamitny sos? Sekret jedwabistości tkwi w 1 składniku
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować aksamitny sos? Sekret jedwabistości tkwi w 1 składniku
Gęsty, lśniący i aksamitny sos to idealne wykończenie i ozdoba prawie każdej wytrawnej potrawy. Sprawia, że nawet niedoskonałe danie smakuje jak te podawane w najlepszej restauracji. Warto zgłębić tajniki sosów, by móc zabłysnąć kulinarnie przed rodziną i przyjaciółmi. 

Sosy doskonale pasują do mięs, ryb i warzyw. Sos biały i brunatny, smakowity beszamel i aromatyczny cebulowy. Jest ich wiele i każdy rodzaj ma swoich zagorzałych fanów. Restauracje doskonalą tę część dania, gdyż daje ona niezapomniane wrażenia smakowe i sprawia, że potrawy rozpływają się w ustach. Zobaczcie, co dodają do sosów najwięksi szefowie kuchni.  W jaki sposób mieszać sos?  Gładki sos bez jakichkolwiek grudek to podstawa, którą musi opanować każdy robiący ten element dania. Nie pomoże wam w tym na pewno mieszanie sosu za pomocą łyżki. Aby pozbyć się wszystkich bryłek mąki, warto sięgnąć po inne sztućce i narzędzia kuchenne. Możecie użyć do tego widelca, a jeszcze lepiej trzepaczki. Niektórzy uciekają się nawet do zastosowania blendera. Tymi sposobami otrzymacie jednolitą konsystencję w zaledwie kilka chwil.  Co dodać do sosu, by był jedwabisty i lśniący?  Sos, który spowija danie niczym szlachetny jedwab to marzenie każdego kucharza. Restauracje serwujące różnego rodzaju mięsa doskonale wiedzą, jak zrobić taki dodatek. Tajemnica tkwi w jednym jego składniku - maśle.   Gotując w domu, zazwyczaj używa się masła w niewielkich ilościach, jednak w przypadku sosów trzeba pójść na całość. Im więcej, tym bardziej gładko i lśniąco. Jeżeli użyjecie do tego wysokiej jakości składników i zadbacie o właściwe proporcje, to wasz sos zachwyci wszystkich gości.  Trzeba jednak pamiętać, że takie sosy nie są dla każdego. Osoby mające problem np. z wysokim cholesterolem – powinny postawić na innego rodzaju dodatki do obiadu.  Przepis na aksamitny sos Składniki:  2 szklanki dowolnego rosołu   4 łyżki masła  3 łyżki mąki  przyprawy: sól, pieprz  Sposób przygotowania:  Roztopcie masło i...