Żyjemy w ciągłym biegu. Są dni, gdy nie mamy nawet czasu na to, by spokojnie pomyśleć, nic więc dziwnego, że próbujemy znaleźć sposoby na ułatwienie sobie życia i zaoszczędzenie czasu. W przypadku jedzenia w sukurs przychodzą gotowe potrawy ze sklepów: zupy, dania, sosy w słoikach i w proszku. Tylko czy naprawdę jest to warte zaoszczędzonych chwil w kuchni?

Co dziś na obiad?

Odwieczne pytanie, które psuje humor już po przebudzeniu. Kiedy znudzą się nam kanapki, sięgamy po gotowce, żeby szybko uporać się z gotowaniem. Wystarczy wejść do sklepu spożywczego i pomysł na obiad gotowy: w torebce, słoiku, woreczku. Podgrzewamy i zjadamy w biegu. Tak samo szybko jak żyjemy. Przy okazji cieszymy się, że zjedliśmy coś innego niż to, co sami umiemy przygotować od podstaw. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, że takie działanie jest krótkowzroczne.

Gotowe sosy w słoikach 

Sos arrabiatta, sos boloński, słodko-kwaśny to tylko niektóre gotowe produkty, jakie można znaleźć na sklepowych półkach. W szklanym opakowaniu wyglądają jak domowe, a wraz ze starannie przygotowaną etykietą zachęcają do wrzucenia do koszyka. Wydają się świetnym rozwiązaniem przy braku czasu bądź pomysłu na obiad. Wystarczy je dodać do mięsa czy podgrzać, a danie jest gotowe w zaledwie kilka chwil. 

Sosy instant w proszku 

Innym popularnym produktem są sosy instant w proszku. Wystarczy zawartość opakowania dokładnie rozmieszać z wodą, dodać do naczynia i podgrzać. Wybór sosów z torebek jest ogromny, nic więc dziwnego, że Polacy chętnie po nie sięgają. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby w mig wyczarować „wykwintne" danie.

Zobacz także:

Niebezpieczne dla zdrowia gotowe sosy 

Gotowe sosy w słoikach lub w proszku rzeczywiście przyspieszają proces gotowania, ale równie szybko... mogą popsuć zdrowie. W swoim składzie zawierają szereg ulepszaczy i dodatków, które mają za zadanie podkręcić smak, a są szkodliwe:

  • olej palmowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • substancje zagęszczające
  • wzmacniacze smaku
  • stabilizatory
  • substancje konserwujące.

To nic innego jak chemiczne dodatki, które przyczyniają się do miażdżycy, chorób serca, zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów czy sprzyjają otyłości. Ich regularne spożywanie nie służy zdrowiu, dlatego zdecydowanie warto je wyeliminować z diety.

Czytaj także: