Polacy boją się ją jeść. Tymczasem to najzdrowszy produkt dla osób po 50-tce
AdobeStock
Newsy

Polacy boją się ją jeść. Tymczasem to najzdrowszy produkt dla osób po 50-tce

Wiele osób ma niechęć do tego produktu spożywczego. Okazuje się, że niesłusznie! Szczególnie polecany jest osobom po 50-tce.

Są takie produkty żywnościowe, które owiane są złą sławą i do których jedzenia bardzo ciężko przekonać większość osób. Najczęściej za taką niechęć odpowiedzialna jest zła sława wynikająca z badań, które trafiły do mediów i odbiły się tam szerokim echem. Legendy o rzekomym niekorzystnym działaniu pewnych produktów spożywczych są powtarzane i utwierdzają wiele osób w błędnym przekonaniu o tym, że coś jest niezdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowy produkt o złej opinii

Tak jest też w przypadku tego produktu. Chodzi o soję i przetwory sojowe. Dawne badania dały przesłanki o jej możliwej szkodliwości. Badania te zostały te jednak wielokrotnie obalone przez lepiej opracowane i przeanalizowane eksperymenty. Bardzo ciężko jednak odczarować złą passę produktów spożywczych, w tym soi.

Zobacz także
To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec

Produkty sojowe a utrata męskości

Jednym z częściej powtarzanych mitów na temat soi jest to, że rzekomo rozregulowuje ona gospodarkę hormonalną mężczyzn. Nie jest to prawda. Faktycznie soja zawiera pewne fitohormony (hormony roślinne), ale nie wpływają one znacząco na poziom testosteronu i innych typowo męskich hormonów. Mężczyźni mogą więc jadać soję bezpiecznie, bez obawy o utratę męskości.

Soja GMO - czy jest taka zła?

Kolejnym aspektem który wpłynął mocno na złą sławę soi, jest jej ścisłe powiązanie z roślinami GMO, czyli genetycznie modyfikowanymi. Faktycznie część światowych upraw soi opiera się na soi GMO, jednak zupełnie nie zmniejsza to jej przydatności zdrowotnej! Strach przed soją z uwagi na GMO jest irracjonalny. Rośliny modyfikowane genetycznie nie wpływają źle na zdrowie.

Korzystne właściwości soi

Soja i przetwory sojowe: tofu, napoje roślinne na bazie soi, tempeh i jogurty sojowe, to jedne ze zdrowszych produktów spożywczych. Szczególnie cenne są dla kobiet po 50-tym roku życia. Pozostałe właściwości soi to:

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia kilku typów nowotworów (tym nowotworu piersi i jelita grubego)
  • Obniża stężenie niekorzystnego cholesterolu dzięki zawartości zdrowych steroli roślinnych
  • Wspiera serce
  • Pomaga uporać się z objawami menopauzy
  • Dostarcza drogocennego białka o dobrej jakości, które jest wszechobecne i bardzo potrzebne całemu organizmowi
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Poprawia gospodarkę cukrowa organizmu i zapobiega cukrzycy

Źródła:

Tokede OA, Onabanjo TA, Yansane A, Gaziano JM, Djoussé L. Soya products and serum lipids: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2015 Sep 28;114(6):831-43. doi: 10.1017/S0007114515002603. Epub 2015 Aug 13. PMID: 26268987.

Bouchenak M, Lamri-Senhadji M. Nutritional quality of legumes, and their role in cardiometabolic risk prevention: a review. J Med Food. 2013 Mar;16(3):185-98. doi: 10.1089/jmf.2011.0238. Epub 2013 Feb 11. PMID: 23398387.

Liu XX, Li SH, Chen JZ, Sun K, Wang XJ, Wang XG, Hui RT. Effect of soy isoflavones on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012 Jun;22(6):463-70. doi: 10.1016/j.numecd.2010.09.006. Epub 2011 Feb 9. PMID: 21310599.

Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Pixabay
Newsy
Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Myślicie, że nie ma różnicy w zawartości składników odżywczych w jajku w zależności od sposobu przygotowania? Okazuje się, że jest i to całkiem spora!

Większość z was lubi pewnie jajka. To jedne z podstawowych produktów spożywczych, które każdy ma raczej w swojej lodówce. Być może kupujecie wiejskie jajka ze sprawdzonego źródła, a może macie nawet własne kury i od nich czerpiecie jajka do spożycia. Na pewno zauważacie różnicę w smaku pomiędzy takimi wiejskimi jajkami a tymi z supermarketu. Różnica w zawartości składników odżywczych też jest dość znacząca. Jajka od kur z wolnego wybiegu i tych karmionych lepszą jakościowo paszą, mogą nawet zawierać niezwykle zdrowe kwasy omega 3. Czy wiedzieliście jednak o tym, że na wartość odżywczą jajka wpływa też sposób jego przygotowania? Jajko na miękko różni się od tego na twardo. Jajko na miękko czy jajko na twardo – które zdrowsze? Jest kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę przy wskazywaniu na to, który sposób gotowania jajek jest zdrowszy. Omawiamy niektóre z nich. Przyswajalność białek Podgrzewanie i gotowanie jajek powoduje, że białko zawarte w jajach staje się bardziej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Jest lepiej strawne, ale też mocniej się wchłania i może być lepiej rozdysponowane. Wykazano, że ludzki organizm jest w stanie użyć aż 91% protein z jajka gotowanego, a tylko 51% z jaja surowego. Nie ma też wątpliwości, że koniecznie należy gotować białko (w rozumieniu białej części) jaj. Surowe białko zawiera awidynę, która ogranicza wchłanianie jednej z cenniejszych witamin z jajka – biotyny. W surowym żółtku nie ma jednak awidyny, więc nie trzeba się obawiać jego jedzenia pod tym względem. Zawartość witamin Wysoka temperatura powoduje rozłożenie części witamin. Im dłużej narażacie jajko na działanie wysokiej temperatury, tym więcej witamin się rozłoży. Zawartość witaminy A...

1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał
AdobeStock
Newsy
1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał
Ten produkt to prawdziwe złoto. Zawiera cenny składnik, który trudno jest dostarczyć z innych źródeł. Jeden orzech dziennie wystarczy!

Choroby tarczycy coraz częściej występują w społeczeństwie. Najczęściej dotykają one kobiety, jednak mężczyźni także mogą mieć problemy z tarczycą. Na pewno znacie kogoś, kto choruję na niedoczynność lub nadczynność tarczycy. Przekażcie mu tę informację! Dieta w chorobach tarczycy Dieta ma naprawdę duże znaczenie w chorobach tarczycy. Może wspomagać leczenie, poprawiać samopoczucie i ułatwiać odchudzanie, które faktycznie jest utrudnione przy problemach z tarczycą. Warto zwrócić uwagę na te mikroelementy i dostarczyć ich odpowiednią ilość: Jod Selen Żelazo Białko Cynk Jeśli cierpicie na choroby tarczycy warto, żebyście przestrzegali zbilansowanej diety. Jedzcie dużo warzyw i owoców, chociaż unikajcie tych bogatych w goitrogeny . Bazujcie na pełnoziarnistych produktach zbożowych i dostarczajcie sobie pełnowartościowego białka. Pierwiastek ważny w niedoczynności tarczycy – selen Selen to mikroelement, o którym może nie słyszy się na co dzień. Znacznie częściej poleca się dietę bogatą w żelazo lub wapń. Tymczasem jest on niezwykle ważny dla dobrego funkcjonowania gruczołu tarczowego. Selen bierze udział w powstawaniu hormonów tarczycy. Oprócz tego jest jednym z elementów biorących udział w antyoksydacyjnej ochronie organizmu – chroni tarczycę przed uszkodzeniem na skutek zewnętrznych czynników. Selen pomaga też ograniczyć negatywne skutki stresu i chaotycznego trybu życia. Niesamowicie łatwo można uzupełnić dietę w ten pierwiastek. Najlepsze źródło selenu – wystarczy 1 orzech Chodzi o orzechy brazylijskie. Są jednym z bogatszych źródeł selenu w przyrodzie. Naprawdę wystarczy jeden orzech brazylijski dziennie, by pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek. To lepsze niż branie suplementów czy tabletek...

Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
AdobeStock
Newsy
Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
Długoterminowo taka dieta jest naprawdę niebezpieczna. Dowiedzcie się, jakich produktów należy unikać.

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Kolejne badania potwierdzają to, o czym mówiło się od kilku lat. Dieta obfitująca w mięso jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Naukowcy mają na to teraz jeszcze jeden dowód. Dowiedzcie się, jakich produktów lepiej unikać, jeśli chcecie cieszyć się przez lata dobrym zdrowiem. Dieta bogata w mięso – jakie ma wady? Od dawna wiadomo, że dieta obfitująca w mięso może przyczyniać się do powstawania wrzodów i nowotworów żołądka. Przetworzone, czerwone mięso jest też powiązane ogólnie ze zwiększonym występowaniem nowotworów. Inne wady diety bogatej w mięso to: Zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych Zwiększone ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: raka żołądka i jelita grubego Ogólnie większa śmiertelność Dieta bogata w mięso a niewydolność nerek Badacze postanowili tym razem sprawdzić, jaki wpływ na zdrowie nerek ma dieta bogata w mięso. Naukowcy z Singapuru zebrali naprawdę szerokie grono osób w wieku 45-74 lat. Udało im się zaangażować do badania aż 63 tysiące uczestników. Okazało się, że grupa osób jedząca najwięcej czerwonego mięsa, cierpi z powodu niewydolności nerek aż o 40% częściej niż ludzie, którzy spożywają je najrzadziej. Badanie to jest bardzo solidne. Trwało aż 15 lat. Co ważne, nie stwierdzono, żeby choroby nerek powodowały ryby, drób czy jajka. To zależność ścisła dla czerwonego mięsa. Potwierdziły się też inne obserwacje, które już wcześniej udowodniono w wielu różnych badaniach. Jedzenie dużej ilości roślin strączkowych takich jak soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, chroni przed wystąpieniem nowotworów. Nie trzeba rezygnować, wystarczy ograniczać Co ważne, nie chodzi...

Mleko
Pixabay/Pezibear
Newsy
Nalewacie w ten sposób mleko z kartonu? To błąd. Prawidłowa metoda jest zupełnie inna
Zdarza wam się rozlać mleko na pół blatu? Jesteśmy przekonani, że nalewacie je w niewłaściwy sposób.

Mleko towarzyszy wielu osobom  już od rana. Na mleku robicie maślanki, mleko z płatkami podajecie swoim pociechom i mleko wlewacie do ulubionej, parzonej o świcie kawy. Mleko jako ważny element diety Choć spożywa się je w różnych postaciach, stanowi jedno z głównych i nieocenionych źródeł wapnia. W sklepach, które znacie, na pewno jego wybór jest ogromny. Od pełnotłustych, po roślinne i bez laktozy. Możecie dzięki temu wybrać takie, które odpowiada wam najbardziej.  Coraz większą popularnością cieszą się napoje roślinne, które zastępują tradycyjne mleko. Często w polskich kuchniach można znaleźć napoje kokosowe, migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe, a także jaglane. Jeśli zależy wam na zrobieniu napoju roślinnego w domu , nic prostszego! Przydadzą się wam: soja kokos kasza jaglana migdały sezam ryż Czy mleko krowie jest zdrowe? Wiele osób niestety nie może pić mleka. Jego zła sława wynika z nietolerancji laktozy. Jeśli jednak nie należycie do grupy, która nie ma problemów z nietolerancją laktozy, to możecie po nie sięgać bez najmniejszych obaw. To produkt bogaty w wapń, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ciała . Najlepiej przyswajalny jest właśnie z mleka. Szczególne znaczenie ma mleko dla dzieci w okresie rozwojowym. Dzięki niemu kości mogą rosnąć w prawidłowy sposób. Osobom starszym mleko pomaga zapobiegać powstawaniu ubytków w kościach, czyli m.in. groźnej osteoporozie. Warto docenić dodatkowo pozytywny wpływ mleka na urodę. Zawarte w nim witaminy A, B oraz E spowalniają procesy starzenia się skóry. Przy regularnym piciu mleka skóra będzie widocznie wygładzona i rozświetlona. Mleko podgrzane do niskiej temperatury zachowuje wszystkie...