
Nie jest tajemnicą fakt, że sekret dobrej pieczeni tkwi w marynacie. Im dłużej mięso będzie w niej leżakowało, tym mocniej przejdzie aromatem przypraw i wyjdzie niezwykle smakowite. Cennym składnikiem do marynaty jest zwykły ocet, który sprawia, że mięso kruszeje i jest przyjemnie delikatne po upieczeniu. Nie żałujcie tego składnika i wykorzystajcie poniższy przepis do zrobienia wyśmienitej karkówki.
Przepis na nieziemską karkówkę w kwaśnej marynacie
Składniki:
-
1,5 kg mięsa z karkówki
-
1 szklanka bulionu
-
pół szklanki octu jabłkowego
-
5 ząbków czosnku
-
1 duża cebula
-
1 łyżka oleju
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżka kminu rzymskiego
-
parę ziaren ziela angielskiego
-
2-3 liście laurowe
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyjcie karkówkę, usuńcie zgrubienia i inne, niepożądane elementy.
-
Osuszone mięso natrzyjcie następnie majerankiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem.
-
Włóżcie karkówkę do szczelnie zamykanego pojemnika lub owińcie ją folią spożywczą/aluminiową i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny.
-
W międzyczasie weźcie się za przygotowanie marynaty. Obraną cebulę i czosnek posiekajcie, a do garnka wlejcie bulion i ocet. Wymieszajcie.
-
Dodajcie teraz czosnek z cebulą, sól, pieprz oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszajcie i zagotujcie.
-
Gdy zawartość garnka zacznie już wrzeć, wyłączcie gaz i odstawcie naczynie na bok do ostudzenia. Kiedy marynata już się schłodzi, wlejcie 1 łyżkę oleju.
-
Przełóżcie karkówkę do naczynia żaroodpornego i zalejcie marynatą. Obtoczcie ją kilkukrotnie w płynie, by równo pokrył całe mięso.
-
Zamknięte naczynie odłóżcie do lodówki na co najmniej 12 godzin. Najlepszy smak i aromat mięsa osiągniecie marynując je jeszcze dłużej, bo nawet 48 godzin.
-
Po zamarynowaniu włóżcie naczynie z karkówką do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 2 godziny. Pod sam koniec pieczenia możecie zdjąć pokrywkę, by mięso przypiekło się z wierzchu.
-
Kiedy karkówka będzie już upieczona, zostawcie ją w wyłączonym piekarniku jeszcze na około pół godziny. Smacznego!