Pół szklanki tego płynu to sekret obłędnie kruchej i soczystej karkówki. Nie wahajcie się ani chwili
Getty/iStock
Newsy

Pół szklanki tego płynu to sekret obłędnie kruchej i soczystej karkówki. Nie wahajcie się ani chwili

Szukacie wciąż sposobu na naprawdę soczystą karkówkę tak, że soki z niej tryskają jak tylko wbijecie zęby w mięso? Możecie już zakończyć poszukiwania, ponieważ ten przepis to gwarancja idealnie upieczonej karkówki.

Nie jest tajemnicą fakt, że sekret dobrej pieczeni tkwi w marynacie. Im dłużej mięso będzie w niej leżakowało, tym mocniej przejdzie aromatem przypraw i wyjdzie niezwykle smakowite. Cennym składnikiem do marynaty jest zwykły ocet, który sprawia, że mięso kruszeje i jest przyjemnie delikatne po upieczeniu. Nie żałujcie tego składnika i wykorzystajcie poniższy przepis do zrobienia wyśmienitej karkówki.

Przepis na nieziemską karkówkę w kwaśnej marynacie

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z karkówki

  • 1 szklanka bulionu

  • pół szklanki octu jabłkowego

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka kminu rzymskiego

  • parę ziaren ziela angielskiego

  • 2-3 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Ułóżcie karkówkę na warzywach i posypcie łyżeczką tej przyprawy. Nie będzie potrzebna nawet marynata

Ułóżcie karkówkę na warzywach i posypcie łyżeczką tej przyprawy. Nie będzie potrzebna nawet marynata

Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domową kiełbasę na kanapki. Pycha

Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domową kiełbasę z karkówki i boczku na kanapki

Przygotowanie:

  1. Umyjcie karkówkę, usuńcie zgrubienia i inne, niepożądane elementy.

  2. Osuszone mięso natrzyjcie następnie majerankiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. 

  3. Włóżcie karkówkę do szczelnie zamykanego pojemnika lub owińcie ją folią spożywczą/aluminiową i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. 

  4. W międzyczasie weźcie się za przygotowanie marynaty. Obraną cebulę i czosnek posiekajcie, a do garnka wlejcie bulion i ocet. Wymieszajcie.

  5. Dodajcie teraz czosnek z cebulą, sól, pieprz oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszajcie i zagotujcie. 

  6. Gdy zawartość garnka zacznie już wrzeć, wyłączcie gaz i odstawcie naczynie na bok do ostudzenia. Kiedy marynata już się schłodzi, wlejcie 1 łyżkę oleju.

  7. Przełóżcie karkówkę do naczynia żaroodpornego i zalejcie marynatą. Obtoczcie ją kilkukrotnie w płynie, by równo pokrył całe mięso.

  8. Zamknięte naczynie odłóżcie do lodówki na co najmniej 12 godzin. Najlepszy smak i aromat mięsa osiągniecie marynując je jeszcze dłużej, bo nawet 48 godzin. 

  9. Po zamarynowaniu włóżcie naczynie z karkówką do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 2 godziny. Pod sam koniec pieczenia możecie zdjąć pokrywkę, by mięso przypiekło się z wierzchu.

  10. Kiedy karkówka będzie już upieczona, zostawcie ją w wyłączonym piekarniku jeszcze na około pół godziny. Smacznego!