Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej i jest piękna pogoda, w końcu możemy zapomnieć o ciężkich płaszczach, czapkach i szalikach. Niestety, długie, zimowe miesiące, które wydawały się ciągnąć w nieskończoność, nie sprzyjały aktywności fizycznej.

Większość z nas z przyjemnością zalega na kanapie, gdy pogoda na zewnątrz w ogóle nie zachęca do spacerów. Taki siedzący tryb życia w połączeniu z podjadaniem smacznych, choć niezbyt zdrowych przekąsek, to przepis na kilka dodatkowych kilogramów po zimie. W przywróceniu poczucia lekkości pomoże prosty napój składający się z zaledwie dwóch składników. 

Jak działa seler i cytryna na organizm?

Do przygotowania tego napoju wystarczy tylko seler i cytryna. Korzeń selera odznacza się wysoką zawartością błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i wspomaga usuwanie zalegających w jelitach produktów przemiany materii.

Zobacz także:

Sam seler zawiera też bardzo mało kalorii (zaledwie 17 kcal w 100 gramach), dlatego można go jeść bez wyrzutów sumienia. Do tego zawiera aż 2 razy więcej witaminy C, niż cytrusy. Znajdują się w nim też witaminy z grupy B, witamina A i E. 

Z kolei cytryna wpływa na spowolnienie wchłaniania cukrów z tego, co spożywamy i nieco zmniejsza indeks glikemiczny posiłków. W połączeniu z selerem doskonale wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu. 

Jak zrobić napój z selera i cytryny?

Składniki:

  • 5 cytryn

  • 1 korzeń selera

Przygotowanie:

  1. Umyjcie starannie seler i oczyśćcie z ziemi oraz innych zabrudzeń. Nie ma potrzeby, żeby go obierać. 

  2. Następnie zetrzyjcie seler na tarce na małych oczkach. Wsypcie go do garnka i zalejcie wodą. Powinna w całości przykryć seler. 

  3. Wszystkie cytryny należy sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę. Dodajcie ją do garnka z selerem, wymieszajcie i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 20 minut.

  4. Po tym czasie zgaście ogień pod garnkiem i odstawcie go do ostygnięcia na 7 godzin.

  5. Teraz należy wycisnąć sok z cytryn, z których starliście skórkę. Po wyznaczonych 6-7 godzinach, gdy zawartość garnka ostygnie, wlejcie sok i wymieszajcie.

  6. Następnie należy przecedzić wszystko na sitku, najlepiej przez gazę, by sok był odpowiednio klarowny.

  7. Teraz można go przelać do butelki i wstawić do lodówki.

Tak przygotowany sok można pić 3 razy dziennie, po jednej filiżance przed posiłkami przez około 2 tygodnie. Po włożeniu do lodówki, porcję soku należy wypić w ciągu dwóch dni.