Pół szklanki przed posiłkiem i zbędne kalorie pójdą precz. Wystarczy zagotować 2 składniki
Getty/iStock
Newsy

Pół szklanki przed posiłkiem i zbędne kalorie pójdą precz. Wystarczy zagotować 2 składniki

Wiosna już się rozkręciła na dobre, a wy nadal czujecie się ociężali po zimie? Być może warto przyjrzeć się swojej diecie i ograniczyć w niej ciężkie, tłuste posiłki. Zastąpcie je świeżymi warzywami i innymi produktami, które przywrócą lekkość i dodadzą wam energii. Pomocny będzie też prosty napój z zaledwie dwóch składników.

Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej i jest piękna pogoda, w końcu możemy zapomnieć o ciężkich płaszczach, czapkach i szalikach. Niestety, długie, zimowe miesiące, które wydawały się ciągnąć w nieskończoność, nie sprzyjały aktywności fizycznej.

Większość z nas z przyjemnością zalega na kanapie, gdy pogoda na zewnątrz w ogóle nie zachęca do spacerów. Taki siedzący tryb życia w połączeniu z podjadaniem smacznych, choć niezbyt zdrowych przekąsek, to przepis na kilka dodatkowych kilogramów po zimie. W przywróceniu poczucia lekkości pomoże prosty napój składający się z zaledwie dwóch składników. 

Jak działa seler i cytryna na organizm?

Do przygotowania tego napoju wystarczy tylko seler i cytryna. Korzeń selera odznacza się wysoką zawartością błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i wspomaga usuwanie zalegających w jelitach produktów przemiany materii.

Sam seler zawiera też bardzo mało kalorii (zaledwie 17 kcal w 100 gramach), dlatego można go jeść bez wyrzutów sumienia. Do tego zawiera aż 2 razy więcej witaminy C, niż cytrusy. Znajdują się w nim też witaminy z grupy B, witamina A i E. 

Z kolei cytryna wpływa na spowolnienie wchłaniania cukrów z tego, co spożywamy i nieco zmniejsza indeks glikemiczny posiłków. W połączeniu z selerem doskonale wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu. 

Zobacz także
Zielony sok, który wymiata złogi i przywraca uczucie lekkości. Zróbcie go tak, jak Ewa Wachowicz

Zielony sok, który wymiata złogi i przywraca uczucie lekkości. Zróbcie go tak jak Ewa Wachowicz

Zmiksujcie te 3 warzywa, by pożegnać się z fałdkami na brzuchu. 10 minut i gotowe

Zmiksujcie te 3 warzywa, by pożegnać się z fałdkami na brzuchu. 10 minut i gotowe

Jak zrobić napój z selera i cytryny?

Składniki:

  • 5 cytryn

  • 1 korzeń selera

Przygotowanie:

  1. Umyjcie starannie seler i oczyśćcie z ziemi oraz innych zabrudzeń. Nie ma potrzeby, żeby go obierać. 

  2. Następnie zetrzyjcie seler na tarce na małych oczkach. Wsypcie go do garnka i zalejcie wodą. Powinna w całości przykryć seler. 

  3. Wszystkie cytryny należy sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę. Dodajcie ją do garnka z selerem, wymieszajcie i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 20 minut.

  4. Po tym czasie zgaście ogień pod garnkiem i odstawcie go do ostygnięcia na 7 godzin.

  5. Teraz należy wycisnąć sok z cytryn, z których starliście skórkę. Po wyznaczonych 6-7 godzinach, gdy zawartość garnka ostygnie, wlejcie sok i wymieszajcie.

  6. Następnie należy przecedzić wszystko na sitku, najlepiej przez gazę, by sok był odpowiednio klarowny.

  7. Teraz można go przelać do butelki i wstawić do lodówki.

Tak przygotowany sok można pić 3 razy dziennie, po jednej filiżance przed posiłkami przez około 2 tygodnie. Po włożeniu do lodówki, porcję soku należy wypić w ciągu dwóch dni. 

Kotlety mielone

sok z selera i cytryny
AdobeStock
Newsy
Mikstura z cytryny i tego 1 taniego warzywa pomoże na problem 3 mln Polaków. Pijcie ją na czczo
Mikstura z dwóch składników może pomóc na chorobę, z którą boryka się bardzo duża część społeczeństwa. Wystarczy pić ją każdego dnia, a efekt zauważycie już po dwóch miesiącach.

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która dotyka w naszym kraju ok. 3 miliony ludzi. Polega na uszkodzeniu gospodarki cukrowej, jednak można z nią normalnie funkcjonować. Przyczyną zachorowania są zarówno predyspozycje genetyczne, jak i czynniki środowiskowe. W niektórych typach cukrzycy bardzo ważna jest profilaktyka, ponieważ złe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do rozwoju tej choroby. W walce z cukrzycą może pomóc pewna mikstura, jednak należy pamiętać o tym, że nie jest to gwarancją zdrowia i nic nie zastąpi odpowiedniego leczenia. Mikstura z cytryny i selera na unormowanie poziomu cukru Osoby zmagające się z cukrzycą powinny włączyć do swojej diety koktajle i potrawy oparte na warzywach i owocach. Jednym ze sposobów, który może pomóc na początkowym etapie tej choroby, jest też mikstura z cytryny oraz selera. Należy pić jedną łyżeczkę tego płynu każdego dnia. Róbcie to rano, gdy będziecie jeszcze na czczo, a pierwszy posiłek zjedzcie dopiero po 30 minutach. Taki napój z selera i cytryny powinniście pić regularnie przez dwa miesiące. Dzięki temu możliwe jest, że stężenie cukru we krwi się unormuje, a w konsekwencji poprawi to pracę trzustki. Jak przygotować napój z cytryny i seler – przepis Potrzebne składniki: korzeń selera (300 gramów) 6 sztuk cytryny. Sposób przygotowania: Najpierw oczyśćcie korzeń selera i zetrzyjcie go na tarce. Gdy seler będzie już starty, włóżcie go do garnka i polejcie sokiem wyciśniętym z cytryny. Garnek z miksturą umieśćcie w dużym garnku z wodą. Zagotujcie wodę, a następnie gotujcie ją przez 2 godziny na małym ogniu. Gdy płyn już wystygnie – wlejcie go do słoja i umieśćcie w lodówce.

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia
AdobeStock
Newsy
Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia
Co powiecie na lemoniadę z kiszonych cytryn? W smaku ani trochę nie przypomina wody z ogórków - przekonajcie się sami!

Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki, buraki czy nawet selera, ale także… owoce! Niedawno pisaliśmy o kiszonych truskawkach, które genialnie smakują w połączeniu z mięsem i innymi wytrawnymi daniami. Bardzo smaczne są także sfermentowanie cytryny, z których można przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odważycie się spróbować takiego napoju? Sprawdźcie, jak go przygotować.  Lemoniada po wietnamsku Taki sposób przyrządzania lemoniady pochodzi z Wietnamu. Tam ten napój nazywa się Chanh Muối i jest niezwykle popularny - można go bez problemu kupić na prawie każdym rogu w dowolnym wietnamskim dużym mieście. Nazwa dotyczy zarówno lemoniady z kiszonych cytryn, jak i samych tych owoców po ukiszeniu. Po wietnamsku Chanh muối oznacza po prostu słoną cytrynę, ponieważ tak właśnie się je przygotowuje - umyte owoce zasypuje się solą, zalewa wodą i odstawia do ukiszenia. Proces ten może trwać od kilku dni do miesiąca, a ukiszone cytryny można przechowywać nawet przez kilka lat! Lemoniada z kiszonych cytryn ma wyjątkowy, słodko-słony smak, a do tego jest pełna witamin, które znajdziecie w cytrynach. Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn Do przygotowania wyjątkowej lemoniady potrzebny wam będzie kluczowy składnik - kiszone cytryny. Poniżej podajemy wam jak ukisić te owoce, a później zrobić z nich lemoniadę. Będziecie potrzebowali: Składniki: Na kiszone cytryny: 6 cytryn 1 łyżka soli woda duży słój  Na lemoniadę: 1 kiszona cytryna 1 łyżeczka cukru kostki lodu świeże liście mięty woda gazowana Przygotowanie: Kiszone cytryny: Wyciśnijcie sok z 3 cytryn do naczynia. Pozostałe, całe 3 cytryny dokładnie umyjcie i pokrójcie w połówki lub ćwiartki....

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni
Przygotujcie się na 3-dniowy detoks. Odstawcie tłuste potrawy, alkohol i przez tych kilka dni pomagajcie zregenerować się wątrobie. Kuracja jest bardzo prosta.

Wątroba oczyszcza, filtruje i usuwa z organizmu toksyny i inne zanieczyszczenia, które dostały się tam z zewnątrz. Stałe filtrowanie powoduje, że ona sama także wymaga oczyszczenia. Inaczej zaczyna działać mniej sprawnie i mniej skutecznie pozbawiać organizm toksyn. Podpowiadamy jak ją przywrócić do dobrej formy w 3 dni, za pomocą domowych metod. 3-dniowy koktajl na odtrucie wątroby Tę miksturę przygotujecie w parę chwil. Potrzebny będzie seler naciowy i jeszcze 2 składniki. Składniki: 3 cytryny 1 szklanka posiekanej kolendry 5 łodyg selera naciowego 6 szklanek wody Przygotowanie: Umyjcie cytryny, obierzcie i umieśćcie w blenderze. Dodajcie umyte łodygi selera, kolendrę i wlejcie wodę. Po zmiksowaniu wszystkich składników mikstura jest gotowa do picia. Pijcie 1 szklankę, 3 razy dziennie: przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Stosujcie kurację przed 3 dni. Podczas detoksu unikajcie jedzenia ciężkostrawnych potraw i całkowicie odstawcie napoje alkoholowe. Po tym czasie zróbcie przynajmniej tygodniową przerwę i możecie powtórzyć 3-dniową kurację oczyszczającą. Wartości oczyszczające składników użytych w koktajlu Seler naciowy często używany jest jako baza do zielonych koktajli. Ma neutralny smak i po dodaniu dowolnych warzyw i owoców tworzy sycące, zdrowe koktajle polecane na różne dolegliwości. W tym koktajlu wykorzystano jego właściwości zdrowotne: seler poprawia pracę nerek, ułatwia usuwanie toksyn i zatrzymanych płynów, a także reguluje pracę przewodu pokarmowego. Liście kolendry mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu. Badania naukowe pokazały, że pacjenci spożywający kolendrę, usuwali z moczem złogi z dodatkiem rtęci, ołowiu i aluminium. Oczyszczające i detoksykacyjne właściwości kolendry...

skrzydelka w marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Doskonała marynata do skrzydełek tylko z 4 składników. Lepszej nie próbowaliście
Skrzydełka z kurczaka to doskonała propozycja na obiad bądź przekąskę podczas imprezy. Mięso przygotowane w tej pysznej marynacie sprawi, że obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Mięso z kurczaka jest idealną opcją na obiad, ale nie tylko. Skrzydełka świetnie się sprawdzą podczas imprezy w formie przekąski. Kluczową kwestią w ich przygotowaniu jest marynata. To ona nadaje mięsu cały aromat, esencję oraz smak. Dzięki tej z poniższego przepisu, z zaledwie czterech składników, tym skrzydełkom nikt się nie oprze.  Jaka marynata do skrzydełek z kurczaka? O tym, że dobrze przygotowana marynata do mięsa gra pierwsze skrzypce wiadomo nie od dziś. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników marynata może idealnie podkręcić aromat całego dania. W tej naszej jest kilka kluczowych dodatków, które podkreślają przyrządzane skrzydełka. Wśród nich należy wyróżnić przede wszystkim miód. To on nadaje mięsu pewną słodycz, a pieczonej skórce idealnie złoty kolor. Sos sojowy uwydatnia smak całego dania, zaś cytryna dodaje nowe, kwaśne nuty smakowe. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że przygotowane skrzydełka są delikatne i odpowiednio aromatyczne.  Przepis na skrzydełka w marynacie Składniki: 8 sztuk skrzydełek z kurczaka 1 cytryna 2 łyżki miodu 50 g masła ⅓ szklanki sosu sojowego sól pieprz tymianek Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyjcie je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Cytrynę sparzcie wrzątkiem. Skórkę zetrzyjcie na tarce, a sos wyciśnijcie. W rondelku rozpuście masło z miodem. Mieszajcie aż do idealnego połączenia się składników. Wówczas dodajcie sos sojowy, sok oraz skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszajcie. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do większego naczynia żaroodpornego, a następnie zalejcie je wcześniej przygotowaną marynatą. Zróbcie to tak, aby były dokładnie w niej obtoczone. Tak przygotowane mięso odstawcie do zamarynowania do lodówki na minimum...