Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Flickr
Newsy

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości

Intensywny w smaku, aromatyczny i wyjątkowo zdrowy czosnek dodawany jest do wielu potraw. Często jednak nie wykorzystuje się jego cennych walorów w pełni. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie.

Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Świeży, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego mocnego zapachu i smaku, wiele potraw straciłoby swój charakter. Nie każdy jednak wie, jak powinno się go właściwie kroić, a także gotować i smażyć. Dzisiaj zmierzymy się z tym tematem. 

Jaki czosnek wybrać w sklepie? 

Dobry czosnek to czosnek bez zapachu. Silny aromat, gdy jeszcze nie jest obrany i rozgnieciony, nie świadczy dobrze o jego jakości. Jeśli więc w sklepie czujecie charakterystyczny zapach czosnku to sygnał, że został on uszkodzony, a tym samym może zepsuć się wam po przyniesieniu do domu. 

Kupujcie polski czosnek. Nie chodzi tu jedynie o wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Czosnek z Chin poddaje się bowiem promieniowaniu i zabezpiecza środkami chemicznymi na czas transportu. Jak rozpoznać krajowy produkt? Czosnek chiński jest przede wszystkim większy od polskiego, a główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę. Czosnek polski poznacie po osnówce w kolorze lekko fioletowym lub różowym.  

Zobacz także
Nie jecie czosnku bo obawiacie się zapachu z ust? Naukowcy zbadali co zjeść żeby go zneutralizować

Nie jecie czosnku bo boicie się przykrego zapachu z ust? Naukowcy mówią co zjeść, żeby się go pozbyć

Jak rozpoznać polski czosnek? To proste. Już nigdy więcej nie kupicie chińskiego

Jak rozpoznać na targu polski czosnek?  Zwróćcie uwagę na ten szczegół, a nigdy nie kupicie już chińskiego

Jak kroić czosnek, aby wykorzystać jego wartość w pełni? 

Bardzo istotną sprawą jest siekanie czosnku. Zazwyczaj jest tak, że im większe kawałki warzyw lub owoców, tym lepiej zachowują one wartości odżywcze. Z czosnkiem jest inaczej.  

Powinno się go jak najbardziej rozdrobnić. W trakcie tej czynności aktywowany jest bowiem obecny w czosnku enzym o nazwie allinaza, który przekształca się w allicynę - substancję o antybiotycznych cechach. Dzięki temu czosnek nabiera właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających. 

Warto również świeżo posiekany czosnek pozostawić na kilkanaście minut. Nie bójcie się, nie straci on przez to wartości, wręcz przeciwnie – zyska. Jego walory zdrowotne zostaną wzmocnione. 

Jak długo gotować czosnek, by zachować jego walory smakowe? 

W przypadku smaku i zapachu czosnku duże znaczenie ma czas obróbki cieplnej. Ważne jest, kiedy dodacie go do potrawy. Od tego będzie zależeć zarówno smak dania jak i jego właściwości prozdrowotne.  

W wysokiej temperaturze czosnek traci swoje walory. Jeżeli wrzucicie go do zupy czy sosu na początku gotowania, nie dziwcie się, że w ogóle go później nie czuć. W przypadku tego typu obróbki, czosnek warto dodawać pod koniec. 

Bądźcie również czujni podczas smażenia czosnku, jeżeli pozostanie na patelni zbyt długo, to nabierze gorzkiego smaku i może zepsuć niejedną potrawę. Znany kucharz i youtuber Tomasz Strzelczyk zaleca podsmażanie czosnku jedynie przez pół minuty. 

Źródło: gotowanie.onet.pl, mamadu.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać polski czosnek? To proste. Już nigdy więcej nie kupicie chińskiego
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać na targu polski czosnek?  Zwróćcie uwagę na ten szczegół, a nigdy nie kupicie już chińskiego
Właściwości i zalety czosnku są znane od zarania dziejów. Zdrowszy będzie jest oczywiście bardziej naturalny czosnek pochodzenia polskiego. Jak go rozpoznać?

Nie tylko do sosów, kotletów i zup – czosnek powinno się spożywać także w sporych ilościach na surowo. Dlaczego? Odpowiedzią nikogo nie zaskoczymy. Czosnek to znany i lubiany naturalny antybiotyk. Warto jeść go zwłaszcza w okresach szalejących gryp i wirusów. Z tych wszystkich powodów czosnek znika ze sklepowych półek w szybkim tempie. Ale czy wiecie, co dokładnie kupujecie? Dlaczego w polskich sklepach sprzedaje się chiński czosnek? Nie jest tajemnicą, że w naszym kraju w olbrzymich ilościach sprzedaje się w sklepach czosnek pochodzenia chińskiego. Decyduje o tym przede wszystkim atrakcyjna cena tego zdrowego warzywa, którą oferują eksporterom producenci z Państwa Środka. Chińczycy zawładnęli rynkiem czosnku. Nie zgadlibyście, ile czosnku produkuje się za wielkim murem. Rocznie w Chinach zbiera się ok. 22 mln ton główek!Jeszcze większy szok wzbudzi inna statystyka. Chińczycy odpowiadają za ok. 80% produkcji czosnku na całym świecie! Oczywiście, takie liczby biorą się także oczywiście z tego faktu, że Chińczycy to wyjątkowo liczna nacja, która dodatkowo kocha smak i walory czosnku. Niemniej jednak, Azjaci eksportują niezliczone ilości główek czosnku do Europy i całego świata. Polska nie jest wyjątkiem. Na naszym rynku, czosnek krajowy i czosnek chiński rywalizują o względy konsumenta. Niestety często sklepy wielkopowierzchniowe wykorzystują niewiedzę klientów. Co oznacza kolor czosnku? Na ich półkach często nie ma informacji, skąd pochodzi oferowany przez nich czosnek. Warto więc uzbroić się w potrzebną wiedzę, by umieć rozpoznać czosnek osobiście. Nie trzeba nikogo przekonywać, że czosnek polski jest zdecydowanie lepszy i w smaku, i w kontekście walorów zdrowotnych. Nasze warzywo nie jest skazane na długą podróż, potraktowanie wszelkiego rodzaju konserwantami i pestycydami. Czosnek chiński jest także aż do przesady...

Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości
AdobeStock
Newsy
Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości
Kurki smażone na patelni lub jajecznica z ich dodatkiem to jedne z najpopularniejszych dań grzybowych. Jednak polscy leśnicy gorąco namawiają, by zrezygnować z takiej obróbki tych grzybów. Mają ku temu ważny powód. 

Kurki to wyjątkowe grzyby, które można zbierać nie tylko wczesną jesienią. Sezon na nie trwa bardzo długo, bo zaczyna się już w czerwcu, a kończy dopiero w październiku. Wielu z was zapewne nie wyobraża sobie śniadań w tym czasie bez jajecznicy z kurkami. Sos przygotowany na ich bazie smakuje wybornie z makaronem i kopytkami, a podsmażone na maśle, z dodatkiem pietruszki stanowią danie same w sobie. Dodatek soli do każdej z tych potraw wydaje się być czymś nieodzownym. Jak się bez niej obyć?  Dlaczego nie można smażyć i solić kurek?  Na Twitterze Lasów Państwowych pojawił się wpis, który wzbudził ogromne emocje wśród czytających. Lasy Państwowe już nie raz publikowały materiały, które nie tylko wzbogacały wiedzę na temat leśnej przyrody, ale również podpowiadały, jak można wykorzystać zebrane tam owoce i grzyby. Tym razem najnowszy wpis dotyczy tego, jak inaczej można przygotować kurki.  Jak słusznie zauważają polscy leśnicy, grzyby te nigdy nie są robaczywe. Mają one bowiem właściwości przeciwpasożytnicze. To bardzo cenne działanie również dla przewodu pokarmowego człowieka.   Niestety, podczas obróbki cieplnej, a dokładniej w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza, a także podczas solenia - właściwości te zostają bezpowrotnie utracone. Jeżeli zatem chcecie zachować cenne wartości tych grzybów musicie wykluczyć smażenie, gotowanie, a także solenie. Jak zatem obrabiać kurki?  Jak powinno się przyrządzać kurki, by nie straciły wartości?   Po wykluczeniu dwóch podstawowych form obróbki tych grzybów nie zostało już zbyt wiele możliwości. Leśnicy znaleźli jednak smaczną alternatywę i nie chodzi tu wcale o jedzenie surowych kurek.   Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem i aromatem kurek w swoich potrawach, możecie je ususzyć, a następnie...

Gotujecie w ten sposób warzywa? Popełniacie fatalny błąd
AdobeStock
Newsy
Gotujecie w ten sposób warzywa? Popełniacie fatalny błąd
Wbrew pozorom nawet tak prosta czynność, jak gotowanie warzyw wymaga stosowania się do pewnych zasad. Sprawdźcie, jaki błąd popełnia wiele osób.

W waszym codziennym jadłospisie z pewnością znajdują się warzywa (o ile odżywiacie się zdrowo). Spożywane na surowo, pieczone, smażone czy gotowane - możliwości ich przyrządzenia jest mnóstwo, w zależności od wybranego przepisu. Ale czy wiecie, że bardzo wiele osób popełnia pewien błąd przy gotowaniu warzyw? Sprawdźcie, czy też to robicie. Częsty błąd przy gotowaniu warzyw Jak wygląda u was typowe przyrządzanie obiadu składającego się z ugotowanych warzyw? Pewnie wlewacie wodę do garnka, wkładacie warzywa, solicie i włączacie gaz. Tutaj właśnie pojawia się najczęściej popełniany błąd! Sól dodaje się bowiem dopiero na samym końcu (podobnie jak w przypadku rosołu). Dzięki temu warzywa zachowają pełnię swojego smaku oraz strukturę. Jeśli wsypiecie sól do garnka już na początku gotowania, wówczas mocno stracą one na swojej wartości.  Które warzywa trzeba gotować? Większość warzyw można bezpiecznie spożywać na surowo, jednak część z nich koniecznie należy ugotować przed spożyciem. W przeciwnym razie grozi wam w najlepszym wypadku zatrucie pokarmowe. Każdy dobrze wie, że gotowanie m.in. następujących warzyw jest obowiązkowe. ziemniaki fasolę soczewicę groch Co jednak z bardziej trudnymi i nieoczywistymi przypadkami? Takie warzywa jak kalafior, brokuły, por czy brukselka mogą być spożywane na surowo, jednak gotowanie sprawia, że są bardziej lekkostrawne i mniej podrażniają żołądek. Warto o tym pamiętać przyrządzając potrawy m.in. dla osób cierpiących na refluks i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.  Jak prawidłowo gotować warzywa? Choć gotowanie warzyw jest zasadniczo proste, warto stosować się do sprawdzonych porad - dzięki nim przyrządzane dania będą jeszcze smaczniejsze, a do tego zdrowe! Pamiętajcie o tych zasadach:...

Jak zrobić czarny czosnek? Poprawia odporność, trawienie i krążenia.
Adobe Stock
Newsy
To znane warzywo po sfermentowaniu poprawi odporność, trawienie i krążenie. Samo zdrowie
Podpowiadamy czym jest czarny czosnek, jak zrobić go w domu i z czym jeść. Jesteście ciekawi, jaki ma smak i zapach? To też zdradzimy wam w naszym artykule!

Czarny czosnek nie jest inną odmianą czosnku pospolitego, który dobrze znacie, jak czosnek ozdobny czy czosnek niedźwiedzi. To ten sam czosnek, który kupujecie w sklepach, tylko że w postaci fermentowanej. W czarnym czosnku wszystko się zmienia: smak, zapach, konsystencja i wartości odżywcze. Ząbki stają się jeszcze bardziej wartościowe. Jak zrobić czarny czosnek i do czego go używać? Fermentacja czarnego czosnku nie jest trudna, jednak wymaga ogromnej cierpliwości, ponieważ trwa aż 6 tygodni. Dopiero w końcowej fazie procesu, ząbki czosnku ostatecznie zmieniają barwę, konsystencję i nabierają słodyczy. Czosnek przez 6 tygodni musi być trzymany w temperaturze 60 st. Celsjusza w przewiewnym miejscu, żeby fermentować, a nie pleśnieć. Samodzielna, domowa fermentacja czosnku jest więc dość kłopotliwa i wiele osób woli po prostu kupić go w sklepie. Czarny czosnek ma inny smak i zapach od czosnku pospolitego czy zwyczajnego. Niektórzy porównują je do wędzonej śliwki. Inni doszukują się w nim nuty suszonych moreli, sosu sojowego i octu balsamicznego. Ząbki nabierają słodkawego posmaku. Czosnek w tej formie nie pozostawia też nieprzyjemnego zapachu z ust, a jego konsystencja jest kleista i miękka. Możecie go dodawać do sosów, sałatek, a także makaronów i mięs. Świetnie smakuje w zapiekankach i daniach jednogarnkowych. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne czarnego czosnku Czosnek fermentowany zmienia także wartości odżywcze, a przede wszystkim jak inne fermentowane produkty, stałe się lżej strawny i łatwo przyswajalny. Głównym składnikiem aktywnym jest S-allilocysteina, o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który skutecznie redukuje wolne rodniki. Przyprawa zawiera także dużo magnezu, wapnia i cynku. Pozytywnie wpływa na działanie trzech układów organizmu: Układu odpornościowego Układu pokarmowego Układu krążenia...