
Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Świeży, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego mocnego zapachu i smaku, wiele potraw straciłoby swój charakter. Nie każdy jednak wie, jak powinno się go właściwie kroić, a także gotować i smażyć. Dzisiaj zmierzymy się z tym tematem.
Jaki czosnek wybrać w sklepie?
Dobry czosnek to czosnek bez zapachu. Silny aromat, gdy jeszcze nie jest obrany i rozgnieciony, nie świadczy dobrze o jego jakości. Jeśli więc w sklepie czujecie charakterystyczny zapach czosnku to sygnał, że został on uszkodzony, a tym samym może zepsuć się wam po przyniesieniu do domu.
Kupujcie polski czosnek. Nie chodzi tu jedynie o wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Czosnek z Chin poddaje się bowiem promieniowaniu i zabezpiecza środkami chemicznymi na czas transportu. Jak rozpoznać krajowy produkt? Czosnek chiński jest przede wszystkim większy od polskiego, a główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę. Czosnek polski poznacie po osnówce w kolorze lekko fioletowym lub różowym.
Jak kroić czosnek, aby wykorzystać jego wartość w pełni?
Bardzo istotną sprawą jest siekanie czosnku. Zazwyczaj jest tak, że im większe kawałki warzyw lub owoców, tym lepiej zachowują one wartości odżywcze. Z czosnkiem jest inaczej.
Powinno się go jak najbardziej rozdrobnić. W trakcie tej czynności aktywowany jest bowiem obecny w czosnku enzym o nazwie allinaza, który przekształca się w allicynę - substancję o antybiotycznych cechach. Dzięki temu czosnek nabiera właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających.
Warto również świeżo posiekany czosnek pozostawić na kilkanaście minut. Nie bójcie się, nie straci on przez to wartości, wręcz przeciwnie – zyska. Jego walory zdrowotne zostaną wzmocnione.
Jak długo gotować czosnek, by zachować jego walory smakowe?
W przypadku smaku i zapachu czosnku duże znaczenie ma czas obróbki cieplnej. Ważne jest, kiedy dodacie go do potrawy. Od tego będzie zależeć zarówno smak dania jak i jego właściwości prozdrowotne.
W wysokiej temperaturze czosnek traci swoje walory. Jeżeli wrzucicie go do zupy czy sosu na początku gotowania, nie dziwcie się, że w ogóle go później nie czuć. W przypadku tego typu obróbki, czosnek warto dodawać pod koniec.
Bądźcie również czujni podczas smażenia czosnku, jeżeli pozostanie na patelni zbyt długo, to nabierze gorzkiego smaku i może zepsuć niejedną potrawę. Znany kucharz i youtuber Tomasz Strzelczyk zaleca podsmażanie czosnku jedynie przez pół minuty.
Źródło: gotowanie.onet.pl, mamadu.pl