Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana
Pixabay
Newsy

Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana

Cebula to znane, cenione i od lat wykorzystywane w kulinariach warzywo. Okazuje się jednak, że nie tylko jego jedzenie jest zdrowe. Cebula umieszczona w sypialni działa prawdziwe cuda.

Cebula to nieodłączny element większości spożywanych przez Polaków potraw. Przyrządzacie z nią kanapki, nagminnie dodajecie ją do jajecznicy, a także serwujecie w towarzystwie mięs oraz sosów. Okazuje się jednak, że to niepozorne warzywo ma o wiele więcej zastosowań niż większości z was mogłoby się wydawać. Sami się przekonajcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości cebuli

Eksperci z Włoch i Szwajcarii twierdzą, że osoby regularnie spożywające cebulę o wiele rzadziej chorują na nowotwory – raka jamy ustnej, gardła, nerek, trzustki czy jajnika.

Włączenie do diety co najmniej siedmiu porcji ów warzywa w tygodniu, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. Na tym jednak nie koniec.

Amerykańscy naukowcy twierdzą z kolei, że jedzenie jednej surowej cebuli dziennie, pozytywnie wpływa na wasz cholesterol – obniża poziom tego „złego” i jednocześnie podnosi poziom „dobrego”. Regularne spożywanie warzywa, reguluje również ciśnienie krwi oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów.

Cebula okazuje się także zbawienna dla waszego układu trawiennego – zapobiega nieprzyjemnym zaparciom. Nie od dziś wiadomo też, że warzywo bije na głowę wszystkie leki na odporność.

Produkt potrafi nie tylko wyleczyć kaszel i ekspresowo postawić człowieka na nogi, ale również… wyleczyć kaca. Sama Magda Gessler twierdzi, że cebula jest idealna, jeśli chodzi o walkę z wirusami.

Zobacz także
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym

Cebula jest w stanie oczyścić powietrze w sypialni

Okazuje się, że nie tylko spożywanie cebuli jest zdrowe. Warzywo można wykorzystać na wiele innych sposobów.

Jeśli zmagacie się z trądzikiem, bliznami lub rozstępami, możecie na przykład regularnie korzystać z okładów przygotowanych z ów bulwy. Szybko zauważycie efekty. Na tym jednak nie koniec.

Jeśli chcecie oczyścić powietrze w swoim sypialni, pokrójcie cebulę w plastry, ułóżcie na talerzyku i postawcie obok łóżka.

Tak przygotowane warzywo zahamuje namnażanie się wirusów i bakterii w mieszkaniu oraz pozytywnie wpłynie na stan zdrowia osób zmagających się z astmą, dusznościami oraz zaburzeniami oddychania.

co zrobić żeby cebula się nie przypalała
Adobe Stock
Newsy
Za szybko przypala ci się cebula? Jeden prosty trik i nie będzie. Kuchenna rewelacja
Powinna się zeszklić, a wyszło jak zawsze? Przypalona cebula nie smakuje już przecież tak samo. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Wystarczy jeden składnik!

Cebula to podstawa polskiej kuchni. Żaden inny składnik nie wpływa tak pozytywnie na smak jak ona. Dlatego też używamy jej do przyrządzenia niemal każdej potrawy. W końcu cebulę można spotkać nie tylko w przepysznych zupach, ale również jako dodatek do sosów, zapiekanek, makaronów oraz dań mięsnych.  Jak zaradzić przypalaniu cebuli? Przypalona cebula to zmora każdej pani domu. Wrzucona na gorący tłuszcz szybko się przypala. Zdarza się, że po chwili smażenia, zamiast ładnie połyskującego warzywa uzyskujemy czarne, do niczego nienadające się odpadki. Wtedy cały proces, w tym znienawidzone krojenie, trzeba powtarzać od nowa… Na szczęście istnieje w twojej kuchni jedna przyprawa, która jest w stanie w mgnieniu oka zaradzić temu problemowi. Bowiem wystarczy, że przed umieszczeniem cebuli na patelni posypiesz ją niewielką ilością… soli!  Jeśli jednak chcesz zeszklić naprawdę drobno posiekane warzywo, możesz je również obtoczyć w… mące! Oba sposoby sprawią, że twój problem z wciąż przypalającą się cebulą zostanie rozwiązany. Winny może być również sprzęt kuchenny Pamiętaj jednak, że przywierająca do powierzchni patelni i w efekcie zwęglona cebula może być również skutkiem starych naczyń, z których już dawno został zeskrobany teflon. Pomyśl więc nad ich wymianą. Porządna patelnia to podstawa każdej kuchni!  Nowy sprzęt z pewnością nie będzie kurzył się w szafkach. W końcu w okresie zimowym spożywanie cebuli jest niesamowicie ważne. Wzmacnia bowiem funkcjonowanie układu odpornościowego, co potwierdza sama królowa kulinariów, Magda Gessler. Na pewno warto ją więc przyrządzać o wiele częściej.          Wyświetl ten post na Instagramie....

cebula
Adobe Stock
Newsy
Biała, żółta czy czerwona. Która cebula jest najzdrowsza?
Cebula jest doceniana nie tylko ze względu na smak, jaki nadaje wielu potrawom, ale także dzięki cennym właściwościom. Na rynku w sprzedaży jest wiele dostępnych rodzajów. Który z nich jest najlepszy?

To warzywo niejedno ma imię, ale i niejedno zastosowanie. Poprzez cenne wartości jest jednym z warzyw, które dla większości gotujących to po prostu nieodzowny składnik w kuchni. Wiele osób wprost nie wyobraża sobie codziennego gotowania właśnie bez cebuli. Nic w tym dziwnego! Zastosowanie cebuli w gotowaniu Dodaje nie tylko aromatu potrawom, ale i również wzbogaca ich wartości odżywcze. Przede wszystkim wzmacnia smak mięs, szczególnie podkreśla go w użyciu przy mięsie mielonym. Podsmażona i dodana do masy do kotletów mielonych , sprawia iż są one niezwykle aromatyczne. Cebula ma charakterystyczną, silną a przy tym i słodką nutę, której zadaniem jest podkreślenie smaku przygotowywanych dań. W większości stanowi idealną przyprawę do różnego rodzaju zup, sosów czy marynat. Zresztą ciężko sobie wyobrazić rosół bez opalanej nad ogniem cebuli . Dzięki niej wywar ma lekko dymiony, ostry smak.  Właściwości lecznicze cebuli Cebula sprawdza się nie tylko w kuchni, ale dzięki swoim cennym wartościom wspomaga również organizm. Spożywanie tego warzywa może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka u osób, które są w danej grupie. Ponadto cebula zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Jej dodatek do dań, wzbogaca ich wartość odżywczą, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.  Która z odmian cebuli jest najzdrowsza? Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian tego warzywa. Każda z nich charakteryzuje się wyglądem, smakiem, wartościami, kształtem czy kolorem. Dobór zazwyczaj zależy od przygotowanego dania, gdyż do wielu potraw będzie pasować inny rodzaj. W sklepach możemy spotkać się z takimi odmianami jak cebula zwyczajna, czerwona, dymka czy tak...

Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?
Adobe Stock
Newsy
Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)
Cebula to absolutna podstawa w każdej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie bez niej większość dań kuchni polskiej. Warzywo to jest jednak nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!

Cebula znajduje się w każdym polskim domu. Stanowi bazę do wywarów, zup, potrawek, a często także do makaronów czy dań kuchni azjatyckiej. Jest też niezbędna do przygotowania wielu dań mięsnych, a także klasycznych pierogów ruskich. Cebula – właściwości i korzyści dla zdrowia Cebula to niskokaloryczne warzywo (o ile nie jest smażone na dużej ilości tłuszczu…), które bogate jest w witaminy, minerały, a także właściwości przeciwzapalne, kojące, regenerujące, wspomagające metabolizm oraz poprawiające odporność. Syrop z cebuli stosowany jest często jako naturalne remedium na dolegliwości przeziębieniowe, a plastry surowej cebuli sprawdzają się jako zamiennik żelu na ukąszenia owadów. Okazuje się jednak, że jeden rodzaj cebuli jest jeszcze zdrowszy niż inne… Rodzaje cebuli Istnieje wiele odmian cebuli, a do najpopularniejszych z nich zaliczają się: Cebula żółta – najpopularniejsza, dostępna przez cały rok w każdym sklepie Cebula czerwona – ma bordowo-fioletowy kolor, ma nieco delikatniejszy smak niż cebula żółta Cebula cukrowa – ma śnieżnobiałe wnętrze i jest znacznie słodsza niż powyższe odmiany Cebula dymka – to małe cebulki, które sprzedawane są razem z wyrastającym z nich szczypiorem Szalotka – to tak naprawdę tzw. czosnek askaloński, więc szalotka jest krzyżówką czosnku i cebuli Która cebula jest najzdrowsza? Najwięcej korzystnych wartości odżywczych ma cebula czerwona, która bogata jest w składnik zwany kwercetyną. Substancja ta wykazuje świetne właściwości leczące alergie, a także działa przeciwzapalnie. Naukowcy przeprowadzili ponadto badania, które wykazały, że regularne spożywanie cebuli czerwonej (najlepiej w formie surowej) może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu...

magda gessler krojenie cebuli
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Siekacie w ten sposób cebulę? Magda Gessler twierdzi, że to karygodny błąd. Cebula ma wtedy gorzki smak
Cebula jest jednym z kultowych warzyw. Jest bogata w wartości odżywcze, które w pozytywny sposób wpływają na cały nasz organizm. Czy wiecie, jak prawidłowo powinno się ją siekać? Magda Gessler ma dla was pewną ciekawą radę.

Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem, które dodaje się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko podkręca smak, ale i dodaje dodatkowych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wzbogacają każdą potrawę. Jak wskazuje słynna restauratorka Magda Gessler, odpowiednie krojenie cebuli ma wpływ na zachowanie cennych cech dla organizmu człowieka. Właściwości zdrowotne cebuli To warzywo jest doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, siarka, magnez czy krzem. Wszystkie te witaminy oraz mikroelementy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wyróżnić takie czynniki jak: wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz rozwój nowotworu, zapobiega zakrzepom, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, rozrzedza krew, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciw zaparciom, wspomaga organizm przy dolegliwościach wątroby, poprawia system trawienny, idealnie sprawdza się w kuracji antybiotykowej, wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Dzięki tym wielu cennym właściwościom, cebula jest nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko podkręca smak potraw, nadaje im odpowiedniego aromatu, ale także wspomaga organizm w wielu trudnościach. Cebula jako nieodłączny składnik kuchni To warzywo jest wręcz obowiązkowe w każdej kuchni. Nie ma potrawy, która by nie zawierała w swoim przepisie tego składnika. Podsmażona nadaje aromatu wielu sosom, starta idealnie podkręca smak placków ziemniaczanych czy kotletów mielonych, a pokrojona i dodana do sałatki z pomidorów dodatkowo wzmacnia wartości dania. Przygotowany z niej syrop, świetnie sprawdza się jako...