W ostatnim czasie coraz więcej osób na świecie przechodzi na wegetarianizm i weganizm. W poszukiwaniu zdrowych i smacznych zamienników mięsa, można natrafić na ciekawe alternatywy, takie jak na przykład seitan. Czym jest seitan i jak się go robi?
Czym jest seitan?
W ostatnich latach prawdziwą furorę wśród wegan robi seitan. Mimo iż tak naprawdę to nic innego, jak woda i mąka, do złudzenia przypomina on wyglądem i smakiem kurczaka.
Seitan to wegański substytut mięsa wykonany z uwodnionego glutenu, głównego białka występującego w pszenicy. Bywa też nazywany glutenem pszennym, mięsem pszennym, białkiem pszennym lub po prostu glutenem.
Seitan wytwarza się poprzez wyrabianie mąki pszennej z wodą. W ten sposób powstają lepkie pasma białka glutenu. Ciasto jest następnie spłukiwane, aby wymyć z niego całą skrobię. Tak powstaje lepka masa czystego białka glutenowego, którą można przyprawiać, gotować i stosować w daniach wegańskich lub wegetariańskich jako doskonały substytut mięsa.
Zobacz także:
Mimo iż seitan składa się prawie w całości z glutenu pszennego, nadal jest uważany pożywną żywność, która jest bogata w białko i minerały oraz uboga w węglowodany i tłuszcze.
Przepis na seitan, czyli kurczaka z mąki
Użytkownik TikToka pokazał, jak samodzielnie przygotowuje seitan. Danie jest niezwykle proste i do złudzenia przypomina w smaku mięso. Oto prosty przepis.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki wody
- bulion warzywny
@futurelettuce 2-ingredient chicken replacement 🌱✨ #washedflour #wtfmethod #veganrecipes #vegantiktok #foodtiktok #foryou #fyp
♬ original sound - FutureLettuce 🔮🥬
Sposób przygotowania:
- Wsypcie do miski mąkę i dodajcie wodę a następnie dobrze wymieszajcie składniki.
- Ugniatajcie ciasto dłońmi, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Przykryjcie ciasto folią i odstawcie na godzinę.
- Zalejcie ciasto wodą i ugniatajcie je pod wodą.
- Wymieńcie wodę na świeżą i dalej ugniatajcie masę.
- Powtarzajcie tę czynność tak długo, aż woda stanie się przejrzysta.
- Wylejcie wodę i odstawcie ciasto na kolejną godzinę.
- Przyprawcie ciasto ulubionymi przyprawami. Możecie też dodać odrobinę sosu sojowego.
- Ciasto zaplećcie w supeł.
- Podsmażcie je z obu stron a następnie zalejcie bulionem warzywnym.
- Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut.
- Tak przygotowanego seitana możecie poszarpać na kawałki.
Przygotujcie taki seitan i dajcie nam znać czy wam smakował.
Źródło: TikTok