W ostatnim czasie coraz więcej osób na świecie przechodzi na wegetarianizm i weganizm. W poszukiwaniu zdrowych i smacznych zamienników mięsa, można natrafić na ciekawe alternatywy, takie jak na przykład seitan. Czym jest seitan i jak się go robi?

Czym jest seitan?

W ostatnich latach prawdziwą furorę wśród wegan robi seitan. Mimo iż tak naprawdę to nic innego, jak woda i mąka, do złudzenia przypomina on wyglądem i smakiem kurczaka.

Seitan to wegański substytut mięsa wykonany z uwodnionego glutenu, głównego białka występującego w pszenicy. Bywa też nazywany glutenem pszennym, mięsem pszennym, białkiem pszennym lub po prostu glutenem.

Seitan wytwarza się poprzez wyrabianie mąki pszennej z wodą. W ten sposób powstają lepkie pasma białka glutenu. Ciasto jest następnie spłukiwane, aby wymyć z niego całą skrobię. Tak powstaje lepka masa czystego białka glutenowego, którą można przyprawiać, gotować i stosować w daniach wegańskich lub wegetariańskich jako doskonały substytut mięsa.

Zobacz także:

Mimo iż seitan składa się prawie w całości z glutenu pszennego, nadal jest uważany pożywną żywność, która jest bogata w białko i minerały oraz uboga w węglowodany i tłuszcze.

Przepis na seitan, czyli kurczaka z mąki

Użytkownik TikToka pokazał, jak samodzielnie przygotowuje seitan. Danie jest niezwykle proste i do złudzenia przypomina w smaku mięso. Oto prosty przepis.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • bulion warzywny
@futurelettuce

2-ingredient chicken replacement 🌱✨ #washedflour #wtfmethod #veganrecipes #vegantiktok #foodtiktok #foryou #fyp

♬ original sound - FutureLettuce 🔮🥬

Sposób przygotowania:

  1. Wsypcie do miski mąkę i dodajcie wodę a następnie dobrze wymieszajcie składniki.
  2. Ugniatajcie ciasto dłońmi, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przykryjcie ciasto folią i odstawcie na godzinę.
  4. Zalejcie ciasto wodą i ugniatajcie je pod wodą.
  5. Wymieńcie wodę na świeżą i dalej ugniatajcie masę.
  6. Powtarzajcie tę czynność tak długo, aż woda stanie się przejrzysta.
  7. Wylejcie wodę i odstawcie ciasto na kolejną godzinę.
  8. Przyprawcie ciasto ulubionymi przyprawami. Możecie też dodać odrobinę sosu sojowego.
  9. Ciasto zaplećcie w supeł.
  10. Podsmażcie je z obu stron a następnie zalejcie bulionem warzywnym.
  11. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut.
  12. Tak przygotowanego seitana możecie poszarpać na kawałki.

Przygotujcie taki seitan i dajcie nam znać czy wam smakował.

Źródło: TikTok