Pokazał, jak robi „kurczaka” z mąki i wody. Świetny, gdy w domu zabraknie mięsa
AdobeStock
Newsy

Pokazał, jak robi „kurczaka” z mąki i wody. Świetny patent na czas, gdy w domu zabraknie mięsa

Staracie się ograniczyć w diecie mięso lub zabrakło wam w kuchni kurczaka? Przygotujcie seitan. Co to takiego?

W ostatnim czasie coraz więcej osób na świecie przechodzi na wegetarianizm i weganizm. W poszukiwaniu zdrowych i smacznych zamienników mięsa, można natrafić na ciekawe alternatywy, takie jak na przykład seitan. Czym jest seitan i jak się go robi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest seitan?

W ostatnich latach prawdziwą furorę wśród wegan robi seitan. Mimo iż tak naprawdę to nic innego, jak woda i mąka, do złudzenia przypomina on wyglądem i smakiem kurczaka.

Seitan to wegański substytut mięsa wykonany z uwodnionego glutenu, głównego białka występującego w pszenicy. Bywa też nazywany glutenem pszennym, mięsem pszennym, białkiem pszennym lub po prostu glutenem.

Seitan wytwarza się poprzez wyrabianie mąki pszennej z wodą. W ten sposób powstają lepkie pasma białka glutenu. Ciasto jest następnie spłukiwane, aby wymyć z niego całą skrobię. Tak powstaje lepka masa czystego białka glutenowego, którą można przyprawiać, gotować i stosować w daniach wegańskich lub wegetariańskich jako doskonały substytut mięsa.

Mimo iż seitan składa się prawie w całości z glutenu pszennego, nadal jest uważany pożywną żywność, która jest bogata w białko i minerały oraz uboga w węglowodany i tłuszcze.

Zobacz także
Otworzył kanapkę z McDonald’s i zobaczył, coś okropnego. „Rozważam przejście na weganizm”

Otworzył kanapkę z McDonald’s i zobaczył, coś okropnego. „Rozważam przejście na weganizm”

"Wegański terror" na stołówce. Nie serwują dań z mięsa

"Wegański terror" na stołówce. Nie serwują dań z mięsa

Przepis na seitan, czyli kurczaka z mąki

Użytkownik TikToka pokazał, jak samodzielnie przygotowuje seitan. Danie jest niezwykle proste i do złudzenia przypomina w smaku mięso. Oto prosty przepis.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • bulion warzywny
@futurelettuce

2-ingredient chicken replacement 🌱✨ #washedflour #wtfmethod #veganrecipes #vegantiktok #foodtiktok #foryou #fyp

♬ original sound - FutureLettuce 🔮🥬

Sposób przygotowania:

  1. Wsypcie do miski mąkę i dodajcie wodę a następnie dobrze wymieszajcie składniki.
  2. Ugniatajcie ciasto dłońmi, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przykryjcie ciasto folią i odstawcie na godzinę.
  4. Zalejcie ciasto wodą i ugniatajcie je pod wodą.
  5. Wymieńcie wodę na świeżą i dalej ugniatajcie masę.
  6. Powtarzajcie tę czynność tak długo, aż woda stanie się przejrzysta.
  7. Wylejcie wodę i odstawcie ciasto na kolejną godzinę.
  8. Przyprawcie ciasto ulubionymi przyprawami. Możecie też dodać odrobinę sosu sojowego.
  9. Ciasto zaplećcie w supeł.
  10. Podsmażcie je z obu stron a następnie zalejcie bulionem warzywnym.
  11. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut.
  12. Tak przygotowanego seitana możecie poszarpać na kawałki.

Przygotujcie taki seitan i dajcie nam znać czy wam smakował.

Źródło: TikTok

Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler
Najprościej jest po chleb pójść do sklepu. Jednak najlepszy upieczecie sami w domu. Podajemy przepis na doskonały, domowy chleb Magdy Gessler

Znacie zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się w domu? To oraz charakterystyczna chrupiąca, apetyczna skórka to najlepsze nagrody, jakie możecie dostać za upieczenie własnego chleba. Przepis na domowy chleb Magdy Gessler właśnie to wam zapewni: wspaniały zapach w domu i chrupiącą skórkę na każdej kromce świeżutkiego chleba, Jaka jest historia chleba? Pierwsze chleby nie były podobne do dzisiejszych. To były raczej przaśne placki o gumowatej konsystencji. Robiono je ze zbóż roztartych na pastę. Dopiero z czasem nauczono się poddawać ciasto fermentacji, dzięki czemu uzyskiwało gąbczastą strukturę, nabierało pulchności, stawało się nie tylko smaczniejsze, ale też lżej strawne. Jednym z ważniejszych składników chleba jest zakwas. Skąd wziąć zakwas? Najłatwiej i najszybciej jest zdobyć od kogoś, kto stale piecze chleb. Nawet z niewielkiej ilości można wyhodować sobie cały słoik, na bieżący i przyszłe wypieki. Jeśli nie macie skąd wziąć zakwasu, możecie zrobić go sami. Składa się jedynie z mąki żytniej i wody. Przygotowanie zakwasu wymaga jednak czasu i cierpliwości. Zakwas tworzy się przez 5 dni, raz dziennie powinniście go „nakarmić” szczyptą świeżej mąki, podlać świeżą wodą, a także zamieszać. Gotowy zakwas ma na powierzchni pęcherzyki powietrza, i gęstą konsystencję. Jakiej mąki użyć do pieczenia chleba? W przepisie Magdy Gessler użyte są 2 rodzaje mąki – pszenna i razowa. Jednak domowe chleby można piec z różnych mąk. Warto poeksperymentować i znaleźć najlepszą na najbardziej smakujący wam bochenek. Czym się różnią? Mąka pszenna. Ma wyższa zawartość glutenu niż mąka żytnia. Chleb upieczony z maki pszennej jest sprężysty i puszysty. Mąka żytnia. Chleb żytni jest cięższy od pszennego, ma charakterystyczną, zbitą strukturę....

skrzydełka na ostro w wodzie gazowanej marynowaen
Flickr
Newsy
Trik na idealnie miękkie i soczyste mięso kurczaka. Zamarynujcie go w... gazowanej wodzie
Marzą wam się skrzydełka albo udka w amerykańskim stylu jak ze znanej restauracji? Nic prostszego. Wystarczy, że kupicie butelkę wody gazowanej.

Sekret miękkości i soczystość smażonego mięsa z kurczaka tkwi w wodzie gazowanej. Tak niecodzienna marynata zaskoczy nawet doświadczone panie domu. Nie ma się jednak czego obawiać. Kąpiel w wodzie gazowanej z dodatkiem przypraw odmieni strukturę drobiowego mięsa. Mięso, które zostało zanurzone na około godzinę w bąbelkowej wodzie, stanie się o wiele bardziej miękkie, niż przygotowane w tradycyjny sposób. Potem wystarczy postarać się o przygotowanie specjalnej panierki. Jeżeli nie dysponujecie mąką kukurydzianą, bez obaw – wystarczy sama mąka ziemniaczana. Jak sprawić, by mięso było miękkie w środku i miało chrupiącą skórkę? Na koniec jeszcze jedna tajemnica charakterystycznej panierki znanej z KFC czy innych amerykańskich barów. Chodzi o podwójne smażenie. Po wysmażeniu jednej partii mięsa odstawcie ją na papierowy ręcznik do wystygnięcia, a potem włóżcie ją na rozgrzany olej raz jeszcze. Takie smażenie sprawi, że udka czy skrzydełka będą z zewnątrz chrupiące. W środku miękkość zapewnia woda gazowana. Przepis na skrzydełka z kurczaka w ostrej panierce Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka lub innego mięsa drobiowego (np. udka) 750 ml wody gazowanej Łyżka soli, Łyżeczka ostrej papryki, Łyżka suszonego tymianku 2 łyżki mąki kukurydzianej Łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki, 2 łyżki granulowanego czosnku Olej do smażenia Przygotowanie: Do miski włóżcie oczyszczone skrzydełka, zalejcie wodą gazowaną. Dodajcie do skrzydełek sól, ostrą paprykę i tymianek. Odstawcie do zamarynowania na ok. 1 godzinę w zimne miejsce. Wymieszajcie mąkę ziemniaczaną z mąką kukurydzianą, a także z dodatkiem obydwu rodzajów papryki, odrobiny soli i pieprzu....

Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby! Samodzielnie przyrządzone nie tylko napawają dumą, ale są również zdecydowanie smaczniejsze niż ze sklepowych półek. Zaskoczcie bliskich podczas świąt wielkanocnych własnoręcznie przygotowanym pasztetem!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych. Domowy pasztet Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni! Przepis na delikatny świąteczny pasztet Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej ½ kg boczku surowego  ½ kg mięsa wołowego ½ kg udek z kurczaka 100 g wątróbki drobiowej 3 duże cebule 1 pęczek włoszczyzny 5 jajek 1 ¼ bułki pszennej paryskiej mleko do moczenia bułki gałka muszkatołowa przyprawa maggi 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego przyprawa do kurczaka olej do smażenia smalec bułka tarta sól  pieprz Przygotowanie: Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie udka z...

pierogi z dudkami
Adobe Stock
Newsy
Niesamowicie tanie i delikatne pierogi z płuckami. Takie nadzienie to hit
Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła pierogów, a to wszystko dzięki możliwości wybrania dowolnego farszu. Pierogi z dudkami wręcz rozpływają się w ustach! Koniecznie zróbcie je z tego przepisu, a przepadniecie!

Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, gdyż składa się głównie z ciasta oraz farszu. Tak naprawdę można je nadziać wszystkim. Można je przygotować na wytrawnie, ale i na na słodko. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, szpinakiem, truskawkami czy jagodami.  Przepis na pierogi z dudkami Dudki to inaczej nazwa płuc. W niektórych regionach są wręcz niemożliwe do zjedzenia, a w innych są po prostu rarytasem. Pierogi z farszem przygotowanym właśnie z dudek są przepyszne w smaku i nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Takie pierogi podane z zasmażką ze skwarek rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie przetestować ten przepis!  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej ciepła woda sól Farsz: 1 ½ kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych 3 duże cebule 2 marchewki 2 liście laurowe olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Przygotowanie pierogów zacznijcie od farszu. Płucka dokładnie umyjcie, a później moczcie w wodzie przez około pół godziny. Następnie przełóżcie je do większego garnka, zalejcie czystą wodą i dodajcie obraną marchewkę, liście laurowe oraz sól. Wszystko gotujcie do miękkości.  Następnie wyjmijcie z garnka płuca wraz z marchewką i odstawcie je do ostudzenia. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i dodajcie do niego cebulę, smażcie ją do zeszklenia. Ostudzone płucka wraz z marchewką przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa przez najdrobniejsze sitko.  Do zmielonych składników dodajcie podsmażoną cebulkę, doprawcie solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie. Mąkę wsypcie do większej miski, dodajcie wodę i sól. Całość...