Wszyscy dobrze znamy słodki smak banana, ale czy odważyliście się kiedyś użyć w kuchni jego skórki? Skórka banana stanowi około 35% dojrzałych owoców i najczęściej jest przez nas wyrzucana do kosza. To duży błąd! Dlaczego?

Do czego można wykorzystać skórkę banana?

Skórki bananów są nie tylko jadalne, ale także bogate w kilka kluczowych składników odżywczych, takich jak: potas, błonnik pokarmowy, wielonienasycone tłuszcze i niezbędne aminokwasy. Jedzenie skórek od banana nie tylko może pomóc w ograniczeniu marnowania żywności. Z takiej skórki możecie też zrobić m.in. peeling do twarzy, odżywczą maseczkę do włosów, a także możecie ją wykorzystać do wybielenia zębów, czy pozbycia się zmian potrądzikowych.

Skórki banana znajdują również bogate zastosowanie w gospodarstwie domowym - możecie użyć ich do polerowania skórzanych butów czy srebrnych sztućców. A co powiecie na wykorzystanie skórki banana do zrobienia wegańskiego bekonu?

Przepis na wegański bekon ze skórki od banana

Skórki z bananów są wykorzystywane w kuchniach całego świata. Możecie je grillować, piec, smażyć i dodawać do koktajli. Na dobry początek proponujemy wam, abyście przygotowali z nich wegański bekon. Ten przepis to prawdziwy hit sieci!

Zobacz także:

@lowcazarcia Wegański bekon 🥓 ze skórek z banana 🍌 ! #vege #wege #przepisy #przepiswegański #wegeprzepisy ♬ Dzieci wybiegły - Tribbs & Rollø

Składniki: 

  • Dojrzałe skórki od banana
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Skórki od banana dokładnie umyjcie.
  2. Pozbądźcie się z wewnętrznej części skórki białych błonek (możecie to zrobić używając łyżki)
  3. Przygotujcie w miseczce marynatę z sosu sojowego, cukru, wędzonej papryki i czosnku.
  4. Wrzućcie skórki do marynaty na co najmniej kilka minut, aby dobrze przeszły jej smakiem.
  5. Rozgrzejcie olej na patelni i usmażcie skórki z obydwu stron przez kilka minut.

Smacznego!

Źródło: o2.pl, TikTok