Dieta śródziemnomorska: nr 1 w rankingach na najlepszą dietę. Zasady i jadłospis
AdobeStock
Newsy

Pokaż mi swój znak zodiaku, a powiem ci... jak dobrze gotujesz! Horoskop kulinarny

Okazuje się, że wasze zdolności kulinarne mogą zależeć od… znaku zodiaku, a także imienia!

Wierzycie w horoskopy i znaczenie imion? Astrolodzy uważają, że mają one wielkie znaczenie także w przypadku… umiejętności gotowania!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które znaki zodiaku najlepiej gotują?

  • Byk – kobiety spod tego znaku uwielbiają jedzenie, ale tylko to smaczne, nie zadowolą się byle czym! Jedzą dużo, ale porządnie i zdrowo. Lubią doskonalić swoje umiejętności i uczyć się nowych przepisów i sposobów na gotowanie.
  • Raki – cenią sobie zarówno domową, jak i wykwintną kuchnię. Jedzenie to ich pasja i czerpią z niego prawdziwą przyjemność, zwłaszcza w gronie rodziny i przyjaciół. Tak samo chętnie pójdą do luksusowej restauracji, jak i przygotują 5-gwiazdkowy posiłek w domu.
  • Ryby – Ryby uwielbiają poznawać nowe smaki i niestraszne im żadne nowoczesne, wykwintne potrawy. Chociaż lubią gościć w restauracjach, równie dobrze radzą sobie w kuchni samodzielnie. Lubią wyzwania i praktycznie zawsze potrafią zrobić coś pysznego… z niczego!

Które kobiety najlepiej gotują?

Zdaniem astrologów, wraz z imieniem otrzymujecie zestaw cech, które mogą wam towarzyszyć przez całe życie. Mistyczne znaczenie imion może mieć wpływ na charakter, umiejętności, a także predyspozycje zawodowe. Za kobiety, które najlepiej gotują, uważa się:

  • Alicję – nie tylko świetnie gotuje, ale potrafi to także robić w oszczędny sposób i doskonale panuje nad swoim (a także rodzinnym) budżetem,
  • Irenę – to entuzjastka dobrego jedzenia, dlatego jest ekspertką w jego przyrządzaniu, ale równie chętnie poznaje nowe smaki w restauracjach, a także lubi być goszczona,
  • Krzysztofę – ceni pyszne jedzenie, ale także wysokiej jakości alkohole, które doskonale dobiera do dań i przekąsek,
  • Martę – urodzona pani domu, która uwielbia podejmować gości, zawsze gotuje pysznie, pięknie i… obficie.

Zobacz także

Pamiętajcie jednak, że listę tę należy traktować z dystansem i przymrużeniem oka. Kobiety o innych imionach lub znakach zodiaku mogą gotować równie dobrze, co te wymienione powyżej!

Źródło: gloswielkopolski.pl

Czytaj też:

Komentarze
Beata Szydło, Wigilia
ONS/Flickr, del mich
Newsy Beata Szydło przyrządza na Wigilię dość nietypową zupę. Będziecie zaskoczeni tą recepturą
Na wigilijnym stole oprócz śledzi i barszczu znajdziecie z pewnością i zupy. Barszcz czerwony i grzybowa to prawdziwa polska klasyka. Co zamiast nich planuje jeść w świąteczny wieczór Beata Szydło?
Aleksandra Jaworska
grudzień 24, 2020

Wigilia to jeden z ulubionych dni w roku, zresztą nie tylko najmłodszych. Polacy lubią klimat świąt i rodzinnego biesiadowania. W tym roku, świąteczny czas, będzie bardziej nietypowy. Jak się domyślamy, pandemia nie pokrzyżuje wam jednak planów, by spotkać się nawet w minimalnym gronie. 12 tradycyjnych potraw Obchodzenie Wigilii ma długą historię i dla osób religijnych, jest podwójnie symboliczne. To moment narodzin Jezusa, zwiastujący początek nowych spraw i wydarzeń. Jeśli podchodzicie do Bożego Narodzenia na serio, wiecie, że każda ze spożywanych wówczas potraw ma ogromne znaczenie. Symbolizują one dostatek, pomyślność i szczęście w nadchodzącym roku. Zgodnie z chrześcijańską tradycją liczba 12 symbolizuje 12 apostołów. Według wierzeń ludowych liczba wigilijnych potraw to nawiązanie do 12 miesięcy w roku. Wcześniej na 12 potraw przy wigilijnym stole było stać tylko dobrze sytuowanych. Obecnie Polacy radzą sobie z przyrządzeniem całej dwunastki. Przed kolacją podzielicie się także opłatkiem, symbolem chleba - aby chleba nie zabrakło w przyszłym, 2021 roku. Dawniej gospodarz dawał opłatek również zwierzętom, co miało uchronić je od nieszczęść i chorób. Wigilia w domu Beaty Szydło jest bardzo tradycyjna Była premier jest wielką fanką tradycji. Na jej wigilijnym stole moglibyście znaleźć ryby z karpiem na czele. W końcu karp to najbardziej świąteczna z ryb. Razem ze śledziem stanowią idealne połączenie, które ma wam przynieść nowe kierunki. Ryba to przecież symbol narodzin, nowego życia. Oprócz ryb Beata Szydło podaje jedną, dość nietypową zupę. Oryginalność zapewnia pewien składnik, często przez wszystkich pomijany. Kilka lat temu była premier zdradziła mediom, jak wyglądają święta w jej rodzinnym domu. Jak się słusznie domyślacie, to Wigilia...

Przeczytaj
sylwester
unsplash.com/@marc_schulte
Newsy To właśnie tym daniem będą zajadać się Polacy podczas sylwestra. Bardzo nietypowe
Na sylwestra zostaniemy w zdecydowanej większości w domach. Właśnie takie rozwiązanie dyktuje pandemia. Nie ma powodów do obaw. Restauracje w dowozem działają w najlepsze. Danie o którym mowa, zamówicie pod same drzwi.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Menu tegorocznego sylwestra nie musi być okrojone. Wystarczy, że macie kilka sprawdzonych miejsc, z których warto zamówić jedzenie. Polacy od lat wybierają w pierwszej kolejności specjał pewnej egzotycznej kuchni. Otwartość na nowe smaki Otworzenie się na nowe smaki jest o tyle dobre, że organizm do sprawnego funkcjonowania potrzebuje różnorodności. Na polskim rynku spożywczym znajdziecie dania kuchni z różnych zakątków świata. Z badań konsumenckich wynika, że Polacy sięgają najchętniej po specjały kuchni włoskiej, rosyjskiej i azjatyckiej. Potrawa z japońskim rodowodem Współcześnie nie dziwi już fakt, że często do biesiadowania wybieramy sushi. To japońska potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego. Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia. Tę kupowaną na wynos trzeba zjeść równie szybko. Pierwsza pisemna wzmianka o sushi w Japonii pojawiła się już w 718 roku. Najczęściej przyjmuje się, że najwcześniejsze formy sushi powstały na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Z biegiem wieków koncepcja sushi została spopularyzowana wraz z rozpowszechnianiem się buddyzmu, który nakazywał powstrzymywanie się od spożywania mięsa. Jak podawać sushi? Sushi z czasem zaczęło być znane nie jako sposób konserwowania jedzenia, ale jako prawdziwe danie. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir. Do sushi najczęściej...

Przeczytaj
Delikatesy Gessler
ons.pl, Adobe Stock
Newsy Gessler otworzyła sklep z przetworami - ceny zwalają z nóg. Za bigos i gołąbki każe sobie zapłacić...
Gwiazda „Kuchennych rewolucji” lubi szokować. Jeśli nie zachowaniem na antenie, czy niewybrednymi komentarzami, to teraz także cenami „z kosmosu” w swoim nowym sklepie.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Zanim gwiazda Magdy Gessler rozbłysła na dobre w telewizji TVN, posiadaczka bujnych loków ograniczała się głównie do działania na polu gastronomicznym. Szefowała wielu knajpom, tworzyła nowe restauracje – słowem – Gessler to zapalona restauratorka. Lekarstwo na kryzys W dobie pandemicznego kryzysu Magda szuka nowych źródeł zarobku. Odkąd w Polsce i na świecie szaleje COVID-19, właściciele knajp mogą jedynie załamywać ręce. Ciągłe obostrzenia, czasowo także po prostu zamykanie restauracji – Gessler postanowiła coś z tym zrobić. Doświadczenie gwiazdy „Kuchennych rewolucji” procentuje. Magda wie co Polacy lubią i wie jak ich frykasy odpowiednie przygotować. Swoją wiedzę restauratorka urodzona na Kubie postanowiła przekuć w kolejny dochodowy biznes. I tutaj przechodzimy do sedna sprawy. Magda Gessler otworzyła sklep. I to nie byle jaki sklep. W swoich „Delikatesach u Fukiera” 67-latka zaczęła sprzedawać smakowite przetwory. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie jeden szczegół –i to wcale niemały – chodzi tu o ogromne ceny słoiczków ze znakiem jakości Gessler… Smaki „Fukiera” w domu Magda zapewnia na stronie delikatesów, że w jej kuchni pachnie rodzinnym domem i prawdziwą polską spiżarnią sprzed lat. Nie wątpimy, ale jedno jest pewne – żadna polska pani domu nie sprzedawała swoich przetworów w takich cenach! Pora na kilka przykładów: Bigos na winie „na bogato” dostaniemy u Magdy za 60 zł. I nie mówimy tu o garze dla całego plutonu wojska, a słoiczku o pojemności 900 ml! Pół kilograma pasztetu z dziczyzny i grzybów Gessler wyceniła z kolei na 75 zł. W gronie najchętniej kupowanych produktów znajduje się ponoć także barszcz czerwony „jak rubin”, na...

Przeczytaj
panierka karp
Adobe Stock
Newsy Ta metoda sprawia, że karp szybciej nasiąka tłuszczem. Też popełniacie ten błąd?
Smażony karp to przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Niestety zdarza się, że zaserwowana na kolację ryba jest tak przesiąknięta tłuszczem, że nie sposób jej zjeść. Nawet nie macie pojęcia, że przyczyną tej sytuacji jest... panierka.
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Karp smażony w całości lub pokrojony w dzwonki to istny rarytas. Jego smak uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Wielu czeka na tę potrawę przez okrągły rok i niestety nieraz się zawodzi. Bowiem przyrządzenie ów ryby, wbrew pozorom, nie jest proste…  Jak sprawić, żeby karp nie nasiąkał tłuszczem? Okazuje się, że wśród wielu problemów z wigilijną kolacją, panie domu oraz goście najczęściej narzekają na nasiąknięte tłuszczem ryby. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Sekret tkwi w sposobie panierowania. Panierka ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak i wygląd ryby , ale również na przesiąkanie tłuszczem. Aby je zminimalizować wystarczy… obtoczyć karpia tylko i wyłącznie w mące.  W tym przypadku do panierowania nie używajcie ani jajka, ani bułki tartej. Te składniki bardzo zaszkodzą waszej rybie. Pamiętajcie, że karp już sam w sobie jest niezwykle tłusty. Kilka rad dotyczących smażenia Ważną rolę odgrywa również produkt, na którym ryba jest smażona. Pod żadnym pozorem nie wybierajcie do tego margaryny! Ta szkodzi waszemu zdrowiu. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się olej lub masło klarowane. Karpia powinniście smażyć nie dłużej niż 5-6 minut z każdej strony. Kiedy ryba ładnie się zarumieni, możecie ściągnąć ją z patelni. Najlepiej odsączyć z niej nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Róbcie to bardzo delikatnie, tak aby ryba się nie rozleciała. Aromatyczna marynata wzbogaci smak ryby Pamiętajcie, że karpia należy podawać na świeżo. Warto go jednak zamarynować na dobę przed smażeniem . Aby smakował idealnie wystarczy, że natrzecie go solą, pieprzem i polejecie sokiem z cytryny. Możecie również spróbować dodać do niego pokrojoną cebulę, startą marchewkę i...

Przeczytaj