Dieta śródziemnomorska: nr 1 w rankingach na najlepszą dietę. Zasady i jadłospis
AdobeStock
Newsy

Pokaż mi swój znak zodiaku, a powiem ci... jak dobrze gotujesz! Horoskop kulinarny

Okazuje się, że wasze zdolności kulinarne mogą zależeć od… znaku zodiaku, a także imienia!

Wierzycie w horoskopy i znaczenie imion? Astrolodzy uważają, że mają one wielkie znaczenie także w przypadku… umiejętności gotowania!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które znaki zodiaku najlepiej gotują?

  • Byk – kobiety spod tego znaku uwielbiają jedzenie, ale tylko to smaczne, nie zadowolą się byle czym! Jedzą dużo, ale porządnie i zdrowo. Lubią doskonalić swoje umiejętności i uczyć się nowych przepisów i sposobów na gotowanie.
  • Raki – cenią sobie zarówno domową, jak i wykwintną kuchnię. Jedzenie to ich pasja i czerpią z niego prawdziwą przyjemność, zwłaszcza w gronie rodziny i przyjaciół. Tak samo chętnie pójdą do luksusowej restauracji, jak i przygotują 5-gwiazdkowy posiłek w domu.
  • Ryby – Ryby uwielbiają poznawać nowe smaki i niestraszne im żadne nowoczesne, wykwintne potrawy. Chociaż lubią gościć w restauracjach, równie dobrze radzą sobie w kuchni samodzielnie. Lubią wyzwania i praktycznie zawsze potrafią zrobić coś pysznego… z niczego!

Które kobiety najlepiej gotują?

Zdaniem astrologów, wraz z imieniem otrzymujecie zestaw cech, które mogą wam towarzyszyć przez całe życie. Mistyczne znaczenie imion może mieć wpływ na charakter, umiejętności, a także predyspozycje zawodowe. Za kobiety, które najlepiej gotują, uważa się:

  • Alicję – nie tylko świetnie gotuje, ale potrafi to także robić w oszczędny sposób i doskonale panuje nad swoim (a także rodzinnym) budżetem,
  • Irenę – to entuzjastka dobrego jedzenia, dlatego jest ekspertką w jego przyrządzaniu, ale równie chętnie poznaje nowe smaki w restauracjach, a także lubi być goszczona,
  • Krzysztofę – ceni pyszne jedzenie, ale także wysokiej jakości alkohole, które doskonale dobiera do dań i przekąsek,
  • Martę – urodzona pani domu, która uwielbia podejmować gości, zawsze gotuje pysznie, pięknie i… obficie.
Zobacz także
Córka tragicznie zmarłego Waldemara Goszcza jest już dorosła. Jej pasją jest gotowanie

Córka tragicznie zmarłego Waldemara Goszcza jest już dorosła. Jej pasją jest gotowanie

Beata Tadla kocha gotować: Najważniejsze, że mam dla kogo szykować jedzenie"

Beata Tadla kocha gotować: „Najważniejsze, że mam dla kogo szykować jedzenie”

Pamiętajcie jednak, że listę tę należy traktować z dystansem i przymrużeniem oka. Kobiety o innych imionach lub znakach zodiaku mogą gotować równie dobrze, co te wymienione powyżej!

Źródło: gloswielkopolski.pl

Czytaj też:

Nie zgadniecie, czym Aneta Zając karmi swoje dzieci. „Staram się przebić to, co dostają od babci”
ONS.pl
Newsy
Nie zgadniecie, czym Aneta Zając karmi swoje dzieci. „Staram się przebić to, co dostają od babci”
Znana i lubiana Aneta Zając zdradziła w jednym z kulinarnych show, w jaki sposób radzi sobie z gotowaniem dla swoich dwóch 10-letnich synów. A nie jest to proste zadanie!

Aneta Zając zdobyła serca widzów polsatowskiej opery mydlanej „Pierwsza miłość” już ładnych kilka lat temu. Po drodze stała się celebrytką pełną gębą. Z tego właśnie względu fani pragną wiedzieć, w jaki sposób Zając dba o swoją świetną figurę , a także chcą regularnie dowiadywać się, w jaki sposób wychowuje swoich synów. Jednak w przeciwieństwie do wielu innych gwiazd, 39-latka dba o prywatność i nie wyjawia zbyt wielu szczegółów ze swojego życia prywatnego kolorowej prasie. Wyjątek postanowiła uczynić w jednym z kulinarnych programów, w którym opowiedziała o tym, jak gotuje swoim dzieciom.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Aneta Zajac (@aneta_zajac_official) Czym Aneta Zając karmi swoje dzieci? Aneta Zając lub gotować ze swoimi synami. 10-letni bliźniacy Robert i Michał stawiają już pierwsze kroki w temacie kulinariów. Mało tego. Aktorka przyznaje, że są w tym coraz bardziej samodzielni! - Oni mnie często wyganiają wręcz z kuchni. Sami chcą przygotowywać lub wręcz sami przyrządzają jakiś posiłek – wyznała w jednym z programów kulinarnych gwiazda „Pierwszej miłości”. 39-letnia mama bliźniaków stara się, by otwierać swoich synów na ciekawe, nowe smaki. Mimo młodego wieku, synowie Zając uwielbiają na przykład o stre papryczki chilli , których nie są w stanie przełknąć nieraz nawet dorośli! – Ogólnie u nas szpinak, czosnek, no i papryczka chilli zawsze muszą być w domu – powiedziała aktorka.  ...

To mięso jest najlepsze na barszcz. Już nigdy nie użyjesz innego
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie barszcz na tym mięsie? Dla głębi aromatu dorzućcie do tego koniecznie 1 gatunek
Zadajecie sobie pytanie na czym najlepiej ugotować wywar na barszcz? Ten rodzaj mięsa, to numer jeden.

Każda zupa smakuje najlepiej, gdy użyjecie do niej konkretnych składników i wykorzystacie je w określony sposób. Wiadomo, że dla wielu rosół najlepiej smakuje gotowany na kilkach rodzajach mięsa, pomidorówkę warto zrobić na schabowej kości, a gdy gotuje się bulion bez mięsa, to koniecznie trzeba warzywa na wywar podsmażyć w przyprawach na oleju. Tylko tak wydobędziecie z nich cały smak. Chcąc sprawdzić na czym Polacy najczęściej gotują zupy, prześledziliśmy bardzo wiele przepisów. Szczególnie dużo uwagi poświęciliśmy zupie, którą o tej porze roku jemy szczególnie chętnie, bo syci i rozgrzewa. To barszcz czerwony. Na czym najlepiej ugotować tę zupę? Najlepsze mięso na barszcz czerwony Śledząc strony magazynów kulinarnych, wypowiedzi kucharskich celebrytów w mediach społecznościowych oraz przeszukując najpopularniejsze blogi kulinarne, można powiedzieć jedno. Zawsze, gdy jest mowa o barszczu czerwony, podawany jest jeden faworyt do przygotowania mięsnego wywaru: żeberka. Żeberka używane do gotowania barszczu mogą być surowe, ale niektórzy używają także wędzonych, które dodają zupie dodatkowego posmaku wędzonki. Jeszcze inni łączą te dwa pierwsze pomysły, dorzucając do wywaru zarówno wieprzowe  żeberka, jak i wędzony boczek. Taki zabieg sprawi, że zupa nabierze przepysznego smaku i głębokiego aromatu. Kolejne miejsca w rankingu mięs, które wybieracie na barszcz, zajęły zaś: szponder wołowy pręga wołowa udka lub piersi kurczaka indyk Jakiego mięsa używać do innych zup? Wiadomo, że każdy gotuje zupy na takim mięsie, na jakim gotował zawsze, lub jakie akurat ma pod ręką. Jednak my tu mówimy o najlepszym mięsie, jakie można wybrać do konkretnej potrawy. Sprawdźcie czy też używacie tych mięs, do tych zup....

Duże zmiany w menu wielu restauracji. Można się zdziwić
AdobeStock
Newsy
Duże zmiany po pandemii w menu wielu restauracji. Można się naprawdę zdziwić
Możecie przeżyć zaskoczenie, gdy wybierzecie się do restauracji. Zmienia się menu, a także… ceny.

Pandemia koronawirusa wymusiła na restauracjach spore zmiany. By przetrwać, niektóre z nich musiały zupełnie zmienić swój sposób działalności – na przykład nawet najbardziej eleganckie lokale zaczęły serwować dania na wynos w plastikowych pojemnikach. Teraz gdy branża gastronomiczna ponownie może działać (choć w reżimie sanitarnym i przy ograniczonej liczbie stolików), wiele restauracji wprowadziło u siebie sporo zmian – zwłaszcza w menu. Jak wygląda sytuacja w gastronomii po pandemii? O tym opowiedzieli właściciele i pracownicy restauracji w rozmowie z portalem natemat.pl. Dania wege zamiast mięsa W Polsce widoczny jest trend jedzenia wege , który nabiera coraz większej popularności. Nie wpłynęła na to nawet pandemia koronawirusa i Polacy chodzący do restauracji często pytają o dania wegetariańskie i wegańskie. Dlatego w wielu lokalach dania składające się głównie z warzyw zaczynają dominować w karcie: Wcześniej 80 proc. mojej karty było mięsne. Teraz buduję danie, które z marszu jest wegetariańskie i daję do niego opcję doboru ryby albo mięsa. Nie zrezygnuję z burgerów i świeżej ryby zupełnie, ale wege zdecydowanie jest górą – mówi Gaweł Czajka, właściciel restauracji Cały Gaweł w Sopocie. O trendzie diety bezmięsnej mówi także Agnieszka Borek, która zajmuje się marketingiem dla gastronomii: Trend jedzenia wege rósł od jakiegoś czasu, a pandemia bardzo to przyspieszyła. Warszawa nie od dziś jest w światowej czołówce wegetariańskich miast(…)W trakcie ostatniego roku nastała moda na zdrowie i całe szczęście. To już nawet nie chodzi o ekologię i efekt cieplarniany, odrzucamy mięso, bo po mięsie źle się czujemy. Zaczniemy iść w kierunku fleksitarianizmu, czyli mięso będziemy jeść sporadycznie i tylko wysokiej...

Beata Szydło, Wigilia
ONS/Flickr, del mich
Newsy
Beata Szydło przyrządza na Wigilię dość nietypową zupę. Będziecie zaskoczeni tą recepturą
Na wigilijnym stole oprócz śledzi i barszczu znajdziecie z pewnością i zupy. Barszcz czerwony i grzybowa to prawdziwa polska klasyka. Co zamiast nich planuje jeść w świąteczny wieczór Beata Szydło?

Wigilia to jeden z ulubionych dni w roku, zresztą nie tylko najmłodszych. Polacy lubią klimat świąt i rodzinnego biesiadowania. W tym roku, świąteczny czas, będzie bardziej nietypowy. Jak się domyślamy, pandemia nie pokrzyżuje wam jednak planów, by spotkać się nawet w minimalnym gronie. 12 tradycyjnych potraw Obchodzenie Wigilii ma długą historię i dla osób religijnych, jest podwójnie symboliczne. To moment narodzin Jezusa, zwiastujący początek nowych spraw i wydarzeń. Jeśli podchodzicie do Bożego Narodzenia na serio, wiecie, że każda ze spożywanych wówczas potraw ma ogromne znaczenie. Symbolizują one dostatek, pomyślność i szczęście w nadchodzącym roku. Zgodnie z chrześcijańską tradycją liczba 12 symbolizuje 12 apostołów. Według wierzeń ludowych liczba wigilijnych potraw to nawiązanie do 12 miesięcy w roku. Wcześniej na 12 potraw przy wigilijnym stole było stać tylko dobrze sytuowanych. Obecnie Polacy radzą sobie z przyrządzeniem całej dwunastki. Przed kolacją podzielicie się także opłatkiem, symbolem chleba - aby chleba nie zabrakło w przyszłym, 2021 roku. Dawniej gospodarz dawał opłatek również zwierzętom, co miało uchronić je od nieszczęść i chorób. Wigilia w domu Beaty Szydło jest bardzo tradycyjna Była premier jest wielką fanką tradycji. Na jej wigilijnym stole moglibyście znaleźć ryby z karpiem na czele. W końcu karp to najbardziej świąteczna z ryb. Razem ze śledziem stanowią idealne połączenie, które ma wam przynieść nowe kierunki. Ryba to przecież symbol narodzin, nowego życia. Oprócz ryb Beata Szydło podaje jedną, dość nietypową zupę. Oryginalność zapewnia pewien składnik, często przez wszystkich pomijany. Kilka lat temu była premier zdradziła mediom, jak wyglądają święta w jej rodzinnym domu. Jak się słusznie domyślacie, to Wigilia...