kabanosy w cieście francuskim przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Pojutrze Sylwester a wy nie macie pomysłu na przekąski? Te kabanosy w cieście rządzą

Ciasto francuskie smakuje wyśmienicie z większością składników. Idealnie sprawdza się nie tylko w słodkich przekąskach, ale również tych bardziej wytrawnych. Zapieczone w nim kabanosy podane z sosem czosnkowym, z pewnością zachwycą waszych gości.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Przepis na tę przekąskę jest naprawdę dziecinnie prosty. Dowodzi, że nie trzeba być wyśmienitym kucharzem, aby zaskoczyć i oczarować przybyłych na przyjęcie gości. Tych kabanosów w cieście francuskim nie może zabraknąć na waszym Sylwestrze!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kabanosy w cieście francuskim

Będziecie potrzebować

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 200 gramów ulubionych kabanosów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kabanosy pokrójcie pod skosem na kawałki o długości ok. 4 cm.
  2. Ciasto francuskie wyjmijcie z opakowania, rozłóżcie na krajalnicy i pokrójcie na kwadraty o wielkości ok. 3x3 cm. Do tej czynności najlepiej sprawdzi się nóż do pizzy.
  3. Na każdym kwadracie ułóżcie w poprzek kawałek kabanosa, a następnie zlepcie ze sobą dwa rogi ciasta.
  4. Tak przygotowane przekąski ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kabanosy pieczcie przez ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
  6. W tym czasie zróbcie sos czosnkowy. W małej miseczce umieśćcie majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Naczynie z sosem postawcie na środku dużego, okrągłego talerza. Wokół poukładajcie wyjęte z piekarnika kabanosy. Serwujcie na gorąco.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Komentarze
bajaderki przepis
Gotujmy.pl/BSz
Newsy Zostało wam po świętach ciasto? Nie wyrzucajcie go. Zrobicie z niego te smakowite kuleczki
Resztki świątecznego ciasta to wspaniały materiał na przepyszne bajaderki. Wystarczy, że dodacie do niego kilka składników i wyjdzie wam zupełnie nowa, świeża przekąska. Nie marnujcie jedzenia. Koniecznie przetestujcie ten przepis!
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Bajaderki to nic innego jak kuleczki przyrządzane na bazie resztek cukierniczych. Ten wspaniały przepis pomoże wam wykorzystać wszystko, czego wasi goście nie zjedli podczas świąt. W końcu Sylwester za pasem i też trzeba coś podać. Przepis na bajaderki Będziecie potrzebować 500 gramów resztek świątecznego ciasta (biszkopt, piernik – nawet jeśli wyszedł zakalec) 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki powideł lub dżemu 3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżka masła 1 łyżka alkoholu, na przykład nalewki orzechowej 1 gorzka czekolada ¼ szklanki mleka 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Resztki świątecznego ciasta pokruszcie, zmielcie lub zmiksujcie przy pomocy robota kuchennego. Do masy dodajcie serek mascarpone, dżem, alkohol, rozdrobnione orzechy i miękkie masło, a następnie zagniećcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego ciasta uformujcie średniej wielkości kulki i umieśćcie je w lodówce, aby składniki ładnie się związały. W tym czasie przygotujcie polewę. Czekoladę podzielcie na kawałki i umieśćcie wraz z mlekiem w średniej wielkości misce. Naczynie połóżcie na garnku wypełnionym wodą do ¼ wysokości i zacznijcie podgrzewać. Kiedy czekolada ładnie się rozpuści i połączy z mlekiem zdejmijcie ją z palnika i zacznijcie obtaczać w niej schłodzone kulki z ciasta.  Na sam koniec obtoczcie przysmak w wiórkach kokosowych i umieśćcie w lodówce. Bajaderki będą gotowe kiedy polewa całkowicie zastygnie. Smacznego! Źródło: gotujmy

Przeczytaj