kabanosy w cieście francuskim przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Pojutrze Sylwester a wy nie macie pomysłu na przekąski? Te kabanosy w cieście rządzą

Ciasto francuskie smakuje wyśmienicie z większością składników. Idealnie sprawdza się nie tylko w słodkich przekąskach, ale również tych bardziej wytrawnych. Zapieczone w nim kabanosy podane z sosem czosnkowym, z pewnością zachwycą waszych gości.

Przepis na tę przekąskę jest naprawdę dziecinnie prosty. Dowodzi, że nie trzeba być wyśmienitym kucharzem, aby zaskoczyć i oczarować przybyłych na przyjęcie gości. Tych kabanosów w cieście francuskim nie może zabraknąć na waszym Sylwestrze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kabanosy w cieście francuskim

Będziecie potrzebować

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 200 gramów ulubionych kabanosów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kabanosy pokrójcie pod skosem na kawałki o długości ok. 4 cm.
  2. Ciasto francuskie wyjmijcie z opakowania, rozłóżcie na krajalnicy i pokrójcie na kwadraty o wielkości ok. 3x3 cm. Do tej czynności najlepiej sprawdzi się nóż do pizzy.
  3. Na każdym kwadracie ułóżcie w poprzek kawałek kabanosa, a następnie zlepcie ze sobą dwa rogi ciasta.
  4. Tak przygotowane przekąski ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kabanosy pieczcie przez ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
  6. W tym czasie zróbcie sos czosnkowy. W małej miseczce umieśćcie majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Naczynie z sosem postawcie na środku dużego, okrągłego talerza. Wokół poukładajcie wyjęte z piekarnika kabanosy. Serwujcie na gorąco.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

parówki w cieście przepis
IwonaM / Gotujmy.pl
Newsy
Prosta przekąska na sylwestrowy stół. Pyszne parówki w cieście francuskim. Wystarczą 3 składniki
Nawet, jeżeli spędzacie Sylwestra w domu, to warto przygotować imprezowe przekąski - są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Mimo, iż tegorocznego Sylwestra spędzimy prawdopodobnie w zaciszu własnego domu z powodu wprowadzanego właśnie zakazu przemieszczania się, to wcale nie oznacza, że świętowanie jest odwołane! Możecie przecież nadal bawić się na sylwestrowej imprezie wraz ze swoimi domownikami. Kto wie, może pozwoli wam to mocniej zacisnąć więzi?   Podczas Sylwestra najlepiej sprawdzają się sycące dania i przekąski, ale niezbyt ciężkie – mogłyby wówczas wywołać senność, a przecież wszyscy chcą dotrwać do północy pełni wigoru! Do tego powinny być dość tłuste ze względu na spore spożycie alkoholu podczas zabawy (choć oczywiście można się także świetnie bawić bez dodatku procentów, do czego szczerze zachęcamy). W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się mięsne przekąski, jak chociażby parówki w cieście! Sprawdźcie koniecznie ten przepis i wypróbujcie go w tym roku. Przepis na parówki w cieście francuskim Do przygotowania takiej sylwestrowej przekąski będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (gotowe ciasto możecie kupić np. w Lidlu) 6 parówek 1 opakowanie pleśniowego sera Przyprawa z ziół – możecie wybrać gotową mieszankę (np. zioła prowansalskie) albo ulubione zioła, jak bazylia lub oregano Oliwa z oliwek Pieprz Przygotowanie Ciasto francuskie wyjmijcie delikatnie z opakowania, rozłóżcie na stolnicy i pokrójcie w równe paski o szerokości ok. 3 cm. Powtórzcie ten krok krojąc ser pleśniowy na równe kawałki i rozłóżcie je po jednym na każdym pasku ciasta francuskiego. Posypcie ziołami. Teraz owińcie ciasto wokół każdej parówki dookoła – powinno przypominać kształtem spiralę. Gotowe parówki w cieście wyłóżcie na blasze pokrytej papierem do...

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...

Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy
Flickr
Newsy
Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy
Fasolka po bretońsku to nic innego jak fasola z sosem pomidorowym i dodatkami. Jesteście ciekawi, jakie czynią ją daniem wyjątkowym?

Fasolka po bretońsku to przede wszystkim danie smaczne i łatwe. Jej przygotowanie zajmuje około godziny. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Najlepiej smakuje ze świeżym białym chlebem. Wiemy, że nie jest on zbyt zdrowy, ale czasem warto postawić na smak i cieszyć się nim. Fasolkę można przyrządzić w sposób tradycyjny, nie odbiegając od przypraw, które zazwyczaj się do niej dodaje. Można również potraktować ją z odrobiną fantazji. Jest jeden składnik, który zmieni jej smak na jeszcze bardziej wyrazisty. Zaciekawieni? Zapraszamy do lektury naszego przepisu! Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: ok. 30 dag fasoli Piękny Jaś 10 dag boczku 10 dag kabanosów lub kiełbasy 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula olej do smażenia ziele angielskie liść laurowy sól pieprz papryka wędzona majeranek Przygotowanie: Fasolkę dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie całą noc. Tak przygotowaną fasolkę solimy, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i gotujemy do uzyskania miękkości przez około 1-1,5 godziny na wolnym ogniu. Jeśli fasolka wystaje znad wody, trzeba pamiętać o dolewaniu do niej wrzątku, bo inaczej nie ugotuje się nam. Pokrójcie cebulę, boczek i kabanosy. Najlepiej w drobne kawałki lub kostkę. Wrzućcie na patelnie cebulę i delikatnie ją podsmażcie — najlepiej wlać odrobinę oleju na zimną patelnię, wrzucić cebulę i delikatnie ją posolić, zanim włączycie kuchenkę. Dzięki temu cebula szybko zmięknie. Gdy będzie już delikatnie podsmażona, dodajcie kabanosy i boczek. Tak przygotowane produkty zestawcie z kuchenki. Do całości dodajcie koncentrat pomidorowy. Wymieszajcie fasolkę. Doprawcie według uznania solą, pieprzem oraz majerankiem. To też czas na nasz tajemniczy...

Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak
Adobe Stock
Newsy
Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak
Mazurek to ciasto na słodko, które tradycyjnie gości na świątecznym stole. Daną potrawę można przygotować również w wersji na wytrawnie, gdzie będzie równie smaczna. Taką formą z pewnością zaskoczycie swoich bliskich! Nim się nie obejrzycie, a potrawa zniknie z talerzy. Koniecznie przygotujcie to szybkie danie na wielkanocny obiad!

Święta wielkanocne kojarzą się w głównej mierze z potrawami z udziałem jajek, a to dlatego, że symbolizują nowe życie. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak żurek, faszerowane jajka czy różnego rodzaju wypieki. Gospodynie domowe przygotowują mazurek na słodko, ale niewiele osób wie, iż smakuje świetnie również w wytrawnej wersji. Wytrawny mazurek Większości osób mazurek kojarzy się z kruchym spodem, słodkim nadzieniem i pięknymi ozdobami. To prawda! Jednakże można to danie przygotować również w wersji na słono, w której również rewelacyjnie smakuje. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a ostateczny czas przyrządzania nie zajmie więcej niż 15 minut bez pieczenia. To pomysł na szybkie i smaczne danie na gorąco. Bliscy będą zachwyceni smakiem oraz nietuzinkową formą podania. Przepis na wytrawnego mazurka z nadzieniem chrzanowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g białej kiełbasy parzonej 7 jajek 2 łyżki mrożonego zielonego groszku 200 ml śmietany 30% 2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka ¼ łyżeczka soli Przygotowanie: Przygotujcie formę do tarty o średnicy 23 cm.  Ciasto francuskie rozwińcie i wytnijcie z niego koło większe niż średnica blaszki. Następnie takim ciastem dokładnie wyłóżcie formę, aby zakrywała dno oraz boki. Cztery jajka ugotujcie na twardo, a później przelejcie ją zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Białą kiełbasę parzoną obierzcie ze skórki. Następnie pokrójcie ją na talarki. Ostudzone ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie je na połówki wzdłuż. Do miski przelejcie śmietanę, dodajcie trzy surowe jajka, chrzan ze słoiczka oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie do uzyskania...