
Przepis na tę przekąskę jest naprawdę dziecinnie prosty. Dowodzi, że nie trzeba być wyśmienitym kucharzem, aby zaskoczyć i oczarować przybyłych na przyjęcie gości. Tych kabanosów w cieście francuskim nie może zabraknąć na waszym Sylwestrze!
Przepis na kabanosy w cieście francuskim
Będziecie potrzebować
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 200 gramów ulubionych kabanosów
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- Kabanosy pokrójcie pod skosem na kawałki o długości ok. 4 cm.
- Ciasto francuskie wyjmijcie z opakowania, rozłóżcie na krajalnicy i pokrójcie na kwadraty o wielkości ok. 3x3 cm. Do tej czynności najlepiej sprawdzi się nóż do pizzy.
- Na każdym kwadracie ułóżcie w poprzek kawałek kabanosa, a następnie zlepcie ze sobą dwa rogi ciasta.
- Tak przygotowane przekąski ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kabanosy pieczcie przez ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
- W tym czasie zróbcie sos czosnkowy. W małej miseczce umieśćcie majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Naczynie z sosem postawcie na środku dużego, okrągłego talerza. Wokół poukładajcie wyjęte z piekarnika kabanosy. Serwujcie na gorąco.
Smacznego!
Źródło: gotujmy