Podwójny schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy

Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad

To jest obiad tylko dla orłów. Podołacie takiemu gigantowi? Podwójny kotlet ze schabu i z karkówki przed wami!
Hubert Rój
styczeń 25, 2021

Wasi mężowie to głodomory jakich mało? Przy takim obiedzie nawet oni mogą wymięknąć. Podwójny kawałek mięsa to uczta dla największych łakomczuchów.

Nawet największe łasuchy  mogą mieć kłopot z poradzeniem sobie z tak potężnym kawałkiem mięsa. Dobrym pomysłem będzie więc podzielenie schabowego na pół.

Jak przyrządzić taki rarytas? Nie będzie to specjalnie wymagające zadanie. Przygotowanie będzie przypominało prace nad zwykłymi schabowymi.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na podwójnego schabowego

Różnica będzie polegała na tym, że na rozbitego „schaboszczaka” powinniście położyć ubity kawałek karkówki. Następnie obydwa kawałki mięsa razem lądują w mączno-bułczanej panierce, a na końcu w głębokim oleju.

Uwaga na tłuczenie karkówki! Lepiej. żebyście nie stosowali tego samego tłuczka, co do schabowych. Kratkowane tłuczki mogłyby zniszczyć strukturę karkówki. Lepiej nadają się do chudego mięsa schabowego. Karkówkę powinno się ubijać tłuczkiem z podłużnymi ząbkami lub innym, płaskim narzędziem.

Podwójny schabowy wyjdzie wam dość gruby. Dlatego też powinniście go smażyć w dość głębokim tłuszczu przez nieco dłuższy czas niż tradycyjne schaboszczaki. Do dzieła!

Składniki:

  • 5 plastrów schabu wieprzowego
  • 5 plastrów karkówki
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Mąka pszenna
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso ubijcie na dość cienkie placki zgodnie z naszymi wskazówkami. W razie potrzeby przekrójcie kawałki mięsa na dwie części – kotlety wyjdą wtedy o połowę mniejsze.
  2. Posólcie i popieprzcie kotlety wedle uznania.
  3. Na kawałek schabu połóżcie kawałek karkówki i przystąpcie do panierowania.
  4. Panierujcie kotlety kolejno w mące pszennej, jajku i w bułce tartej.
  5. Smażcie kotlety na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety powinny mieć ładny, złoty kolor. By „doszły” w środku, powinniście przetrzymać je na patelni nieco dłużej, niż tradycyjne schabowe.
  6. Podawajcie z ziemniakami lub frytkami i z surówką.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze